Sunday

Sabah negeri paling miskin kerana pemimpin bijak



Dipetik dari wikipedia. Orang-orang Sabah sendiri anda pasti tahu tentang keadaan Negeri anda yang paling miskin sekali di Malaysia ini. Ini hakikat bukan fitnah bukan sengaja menjaja cerita CiLiK© datangkan dengan bukti dari kenyataan Perdana Menteri sendiri di bawah ini.



Apa dah jadi kepada negeri Sabah yang pernah menjadi negeri kedua terkaya di Malaysia pada tahun 1970? Bukankah Negeri Sabah penyumbang terbesar undi bagi memastikan Be End kekal memegang Malaysia? Jawapannya mudah ini kerana pemimpin yang menerajui Negeri Sabah adalah pemimpin-pemimpin yang bijak! Kah kah kah...

Tahniah kepada pengundi-pengundi di Sabah yang terus menyokong Be End. Be End lah parti yang paling bijak memerintah di Malaysia nih. Be End parti yang membawa kemajuan kepada Sabah! Teruskan menyokong Be End agar Sabah terus mendahului negeri-negeri lain untuk terus memegang "Mahkota Negeri Termiskin!". Sekiranya anda rasa pencapaian ini tidak cukup, teruskan mengundi Be End untuk title "Negeri Papa Kedana".


CiLiK©: Be End perasan bagus, membawa pembangunan konon! Masuk bakul angkat sendiri! Pemimpin Be End memang bijak, bijak menipu rakyat!

17 comments

Be End dan UMNGOK Parti menipu rakyat!
Cakap berapi habuk pun tarak....!!!
Orang-orang Sabah berentilah diperbodohkan....

Kesian orang Sabah kena bohong
BN memang celaka!!

Eh... Rasenye media slalu ckp org klantan yg bnyk miskin sbb PAS yg memerintah, xde dlm senarai pon... Mmmmm... Pikir2kanlah pgundi sumer...

Bukan itu sahaja, kemana perginya pengiliran jawatan Ketua Menteri di antara melayu, cina & kedazan Dusun yang mereka janjikan?

UMNO BN penipu besar!!!

mane juak2 Umngok nie...komen la siket...~lalala

mane tak semua harta sabah angkot kat semenanjung bangunkan negeri sana. pemimpin sabah nie bijak tapi bodo2 belaka.

mana kan tidak, perak beli camry kecoh 1 malaysia. Sabah lagi hebat, exco semua dibelikan VOLVO DIAM tak keluar suara. Sebabnya mudah, Projek 1 Borneo RAMAJUTA (Raymond + Musa Aman = RA MA). Di situ kununnya akan ada showroom terbesar dari Angkatan Hebat (kroni - supplier kereta-kereta sewa kepada jabatan2 krajaan). VOLVO kepada exco juga di supply oleh Angkatan Hebat. Pandai kamu urangla nak link kan bagaimana.

Assalammualaikum.
Apa yang saya dapat tahu pasal sabah ni, pemimpin dia ni banyak makan duit. Contohnya kalau peruntukan dari kerajaan pusat bagi, Rm100juta. Sampai kat Musa Aman tinggal Rm60juta, turun pula kat Pembantu2 dia, tinggal Rm40juta, bila sampai kat daerah2, tinggal berapa..? Lu pikirlah sendiri.Sampai bila nak jadi mcam ni..??? Nak gulingkan pun susah*. Sebab apa susah..?? Korang siasat lah sendiri. Kang aku comment lebih2 kang, susah gak. Segelintir rakyat sabah buta dengan pimpinan dia. Shopping complex buat berlambak2.!! Tengah2 bandar yang dah sah akan Jammed pun buat lagi. Mana letak otak..??? Perancangan takde.!! Yang dier tau, projek jalan, percent masuk poket dier. Aku geram tul lah dengan KM tu. Esok lusa dia mampos, nak buat kubor dier pun kene masuk tender.

org sbah xheran kaye miskin.yg pnting de mkn pkai tmpt tggal udah..huhuhu

Mmg pown pemimpin sabah suka guna duit rakyat..Skali mai Kl bukan main lg belanja sakan, makan sharks fin la, claim itu ini...

memg btol la pemimpin dia mkn byk...saya pnah dok sabah n bpak saya dpat belnjawan wat bangunan...sepatutnya byk..tp bla smpai da tgal skit...pas2 kontraktor lagi nk mkn.....mna x rakyat dia susah....suma org atas ayik nk masok poket sdri ja....

salam,saya pelajar universiti malaysia sabah selama 3tahun dan dah pegi semua daerah kat negeri sabah tuh..apa yg boleyh saya katakan,sabah memang mundur..tak payah nak pegi smpy tempat pedalaman,kat kk(ibu negeri sabah) sendiri byk rumah pondok tak terancang dan amat kotor..lagi satu,memg betul pown pasal pembangunan tuh..dorg buat jalan,bua bangunan,dorg buat bykm benda sekaligus,tapi tak pernah siap pown satu projek tuh completely..even 1B tuh pown,lepas da bukak pown still ader part yg under contruction smpy skrg!ayah saya terkejut giler pegi sana.lantai dy pown marmar tercabut sana sini.kedai dlm tuh pown byk kosong.bayangkan tempat parking pown boleyh banjir kalu hujan sebab bumbung bocor..dan bukan takder org sabah yg sedar pasal politik ni,tapi kebanyakannya amik jalan mudah tanak peduli ataupun tanak kuar mengundi and ader tuh tak tahu pown aper2 pasal politik ni..sian dorg....:(

SALAM UTK SEMUA.....MILO DI SINI....

persoalan pertama sya...statistik di tersebut adalah pada tahun 2007..dan tahun skg ialah 2010...nak masuk dee 2011..adakah sbah masih di tempat pertama DLM KEMISKINAN TEGAR...??....

persoalan kedua...adakah rakyat dan pemimpin di sabah itu semua tda yang berpendidikan..untuk bangunkan sabah..."biar lambat pembangunan yg penting rakyat sabah masih boleh hidup...dan JENAYAH KURANG..."

AYUH KITA BERDISKUSI SECARA ILMIAH..TANPA EMOSI YAA....

Kepada orang tak dikenali di atas,
Data ini bukan sahaja relevan semasa artikel ini
ditulis pada bulan 3 yang lalu, malah masih relevan sehingga ke hari ini...

ini rujukannya sila klik Sabah Negeri Termiskin menurut bank dunia

pemimpinnya nak dicalonkan jadi ahli neraka kot..banyak kezaliman

sedih dan kecewa melihat statistik diatas.

tp fakta knp negeri sabah terus diungguli BN, jawapannya kerana penggundi hantu yang membantu undi plus rasuah berleluasa. jadi tidak adil untuk mengatakan pribumi sabah tidak tahu apa2 pasal politik spt yg (1 Disember 2010 5:53 AM) komen.

walaupun begitu PRU13 nnt pasti ada perubahan. INSHA'ALLAH.


by: pribumi sabah.


EmoticonEmoticon