Wednesday

Hati-hati taktik penjenayah di petronas




Untuk hebahan dan edaran kepada rakyat. Kepada para pengunjung stesen minyak petronas, anda dinasihatkan supaya berhati-hati dengan taktik licik penjenayah yang dimaksudkan di dalam surat perkeliling ini.

PERKELILING

8 April 2010

KEPADA RAKAN NIAGA STESEN SERVIS PETRONAS

Rakan niaga,

PEMBERIAN BARANGAN PERCUMA OLEH SINDIKIT DI STESEN PETRONAS

Perkeliling ini disampaikan berdasarkan pemberitahuan dari pihak Unit Pengurusan Reputasi, Jabatan Jenama, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB).

Adalah dimaklumkan bahawa PDB telah mengenal pasti sekumpulan sindiket yang beroperasi di stesen-stesen minyak sekitar Malaysia yang membuat pemberian barangan percuma seperti rantai kunci, patung-patung kecil, "flipflop" dan sebagainya kepada pelanggan yang mengisi minyak di stesen.

Hasil dari siasatan yang dijalankan, PDB telah mengenalpasti modus operandi sindekit tersebut seperti berikut:

  • Barangan percuma ini yang diberikan kepada pelanggan mempunyai alat pengesan di dalamnya. Kumpulan sindikit kemudia akan mengesan pergerakkan dan lokasi rumah pelanggan melalui 'signal' yang dipancarkan dari barangan tersebut sebelum melakukan sebarang aktiviti jenayah.

  • Untuk mengaburi pihak berkuasa, kumpulan sindikit ini beroperasi pada waktu rawak.

Sehubungan dengan itu, Rakan Niaga (RN) adalah diingatkan untuk sentiasa memantau aktiviti - aktiviti yang dinyatakan di atas dan melaporkan terus kepada pihak berkuasa sekiranya terdapat sebarang transaksi/aktiviti yang meragukan berlaku di stesen RN

Selain itu, sebarang inisiatif dari RN sendiri khususnya pemberian barangan percuma kepada pelanggan seharusnya mendapat kelulusan terdahulu daripada pengurus kawasan masing-masing

Sekian, terima kasih.


CiLiK©: Lepas ni kalau dapat barang free kat petronas, jangan main sapu je. Beringat sebelum kena

16 comments

hui bahaya betul sekarang perompak dah makin advance....

hahaa...best gak tu..kalau kita sedar..letak je alat pengesan tu kat memana kandang babi...


tangki najis ke....


mau terbakar kepala diorang bila sampai tempat tu.hahaha..

Aziz

Kalau aku, aku letak je kat batu nisan arwah atuk aku haha...

Kenapa tak follow je semangat la penjenayah ni

jem la...technology advance ptt digunakan tuk benda baik..

power siol...letak brg2 free trsebut ke rumah pemimpin umno yang berdekatan..lagi bagus letak kt rumah igp.kah kah kah

Haha IGP nak letak rumah sape? rumah najib ke? ekeke

thnks for the info.. minta izin dihebahkan....

letak dalam lubang saifool...
confirm perompak 2 mau..
berjuta2 nilai lubang 2 woooo

Inilah akibat kalau negara tak di perintah cara islam....byk sgt pencuri..ni semua salah UMNO...erkkkkk

minta izin juga untuk disebarkan. :)

minta copy yea! tq...

-cyrus-

nk copy ye...tq

LICIK: X PERLU LA NK SLH KN PIMPINAN X KEARAH ISLAM...
PUCUK PANGKAL DRI MASING2...KALU RS BNDE 2 X BAEK,JGN LA DIBUAT..
ALA...YG BERASAL DR NEGERI K.... YG DPIMPIN CARA ISLAM LG KUAT MENCURI,SOSIAL,KURG AJAR D TMPT SY...SO JGN LA NK NGUTOK UMNO..
ITU KEYG DIAJAR PARTI POLITIK ANDA BLE BRHIJRAH KE TMPT ORG?
MENCURI,KURG AJAR NO 1!!!!

labu labi bangang..kalau laksana hukum islam takotla orang nak wat jahat humannya berat..cakap kene pk dulu ok..ko cakap macamnipon boleh terpesong akidah ok..or ko bukan islam..atau ko kaki curi.kaki zina.kaki botol??tu yg takot sangat hukum islam kan.tah2 yg mencuri yg kuang hajar kat tempat ko tu orang UMNO kelantan x??yg xnak islam..jangan meluluje tuduh2 orang PAS yg buat..sbb UMNO lagi busuk dari bangkai..


EmoticonEmoticon