Thursday

Kamalanathan tipu tetap tipu!


Kalau kita lihat, Kamalanathan calon BN dari wakil MIC di Hulu Selangor ni seolah-olah difitnah apabila ijazahnyanya berjaya disahkan. Dalam entry sebelum ini (telah disekat daripada tatapan umum) CiLiK© telah memohon maaf secara terbuka pada awalnya kerana merasa bersalah di atas berita palsu yang dikeluarkan di Blog MiLo SuaM. Tapi nampaknya CiLiK© tarik balik kenyataan maaf itu memandangkan kenyataan tentang ijazah di dalam resume serta profile laporan Utusan Malaysia sememangnya palsu! Dan terbukti palsu!

Ramai yang mendakwa Raja Petra berbohong atau cuba memfitnah Kamalanathan, tetapi jika dilihat Raja Petra cuba menyiasat kesahihan Ijazah milik Kamalanathan berdasarkan nama kursus yang didakwa dimiliki oleh Kamalanathan iaitu Bachelor of Mass Communication in public relation. Tetapi sebenarnya Kamalanathan tidak mempunyai ijazah dengan kursus Mass Communication in Public Relation, dia sekadar mempunyai ijazah general Bachelor of Communications. Ini dia salinan ijazah Kamalanathan,





Tetapi di dalam resume beliau mengatakan beliau mempunyai Bachelor of Mass Communication in Public Relation lihat bukti di bawah ini, ternyata pembohongan ini masih jelas ketara! Apa niat Kamalanathan berbohong di dalam hal ini? Sedangkan dia sekadar memiliki ijazah umum Bachelor of Communications dan bukannya ijazah spesifik iaitu Bachelor of Mass Communication in Public relation! Ular tetap ular!










Hasil dari maklumat seorang kenalan dari Edith Cowan University, di sini CiLiK© sertakan contoh certificate yang specifik dari seorang student yang pernah belajar di Edith Cowan University, student ini memiliki diploma of arts in languages studies dan inilah rupa certificate tersebut kerana beliau mempunyai kursus major di university tersebut.

Contoh sekiranya seorang student memiliki Bachelor of biotechnology, dia tidak boleh mengatakan dia mempunyai Bachelor of biotechnology in microbiology, itu adalah pemalsuan ijazah. Malah Kamalanathan yang hanya memiliki ijazah umum Bachelor of Communication mengaku mempunyai bachelor of Mass communication in Public relation jelas sekali satu pembohongan!



CiLiK©: Kalau dah nama bohong tetap bohong 'macha' lu ada ijazah lain tapi lu kata ijazah lain, lu tetap buat pemalsuan ijazah! dey macha ular!!

46 comments

dia pk org Malaysia ni bodo a...haiyo macha...

Hahaha macha macha.... kalau ini baru betul2 belit...
sampai cilik pun terbelit kena dengan Macha ni... keh keh keh...
Biasalah baru2 jadi calon belit sikit2 dulu... nanti kalau jadi
wakil rakyat habis semua disapunya ranap Hulu Selangor...
Inilah typical Indian... kalau tak percaya tanyalah mana2 student University, kat tempat aku pun baru2 ni ade dua indian kantoi copy thesis student lepas... mcm2 la diorang ni.... yang kaki tiru tu satu hal... Pendek kata kalau tak belit bukan india lah.... jahanam...

Memang kaki belit paria ni....

haha lantak p ke dier la nk klentong..ijazah tu skeping kertas je..kalo dier btol2 layak n berkaliber,mende tu sume org wat dek je..

Bila orang dengar "Bachelor of Mass Communication in Public Relation", waaa bagusnya sebab subjek ni advance, rupa2nya " Bachelor of Communications", hampeh betul.

testing..hihihi.. nape post aku psl geologi td kene delete.. aku mane ada maki or lari topik.. come on lah.. matang cket..

milo suam, ko nak kelentong org tak masuk U blh lah.. aku dulu ambik geologi.. major dlm geologi kejuruteraan.. ada byk lagi major laen dlm geologi ni tapi bila grad nti kat sijil tu tulis geologi jek.. benda camni pun ko nak jadikan isu ke??haha..laenlah kalau dia ckp dia ambik engineering tapi rupa2nya ambik communication.. blh lah ko nak pertikaikan.. yg penting skrg dah terbukti dia memang berpelajaran tggi.. tapi sebenarnya tak kesah lah dia blajar tggi mana pun yg penting hati msti baik lor..huhu.. nampak sgt ko terdesak nak jatuhkan kamalanathan smpai takde isu laen..hihihi.. (tlg jgn delete lagi)- insan biasa

habis camne plak info kat sijil die ngan kat surat koba 2 lain...???

owh..die tipu utusan meloya la ek??
x kan 2 pon nak tipu??

Dah la tu..cari la isu lain...kelakar la pulak rasanya bila tgk kesungguhan mencari isu...cari la isu yg lebih gah sikit...

hehe

bro kalau majoring tak ada tulis tak ada bezalah majoring,
kalau gitu kejuruteraan electric dgn kejuruteraan mekanikal dan kerujuteraan aeronotik akan dapat satu degree yang sama iaitu bachelor of engineering! ko jgn jadi bongoklah... orang lain pun masuk u! ko tu yang perbodohkan orang... milo suam padam post ko sebab akan mengelirukan... sedangkan ko kencing lebih...

Anonymous | April 22, 2010 9:53 AM
ko tu yang kelentong orang, kalau bachelor of communication sama dengan Bachelor of mass communication - public relation tak perlulah ada course yang berbeza... aku ambik industrial design majoring in graphic, ada je tulis kat degree aku... ko tak payah la nak klentong... ko cakap kelentong tapi ko yang nak klentong dan tunjukkan kebodohan haha... UMNGOK.... dah terang2 kat atas tu cilik dah bagi contoh diploma of arts in language study... pada aku tu dah jadi contoh terbaik dah.... UMNGOK!!!

blah la pakatan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
makin ramai yang melompat!!
apa cer????

Anonymous | April 22, 2010 12:13 PM

haha.. nampak sgt ko tak masuk U.. kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan kimia, kejuruteraan awam n lain2 tu bukan majoring namanye.. contoh majoring mcm ko ambik kejuruteraan awam, majoring dalam environmental.. ada jugak kejururteraan awam majoring dalam construction.. tapi bila grad tulis kejuruteraan awam jek..haha.. ko faham tak?? jgn buat2 tak faham ye.. terima jelah kenyataan walaupun pahit utk ditelan..hehe=p
-insan biasa

Anonymous | April 22, 2010 12:13 PM

lah, apsal pulak milo suam nak padam post tu.. biarlah org laen yg baca menilai sape yg kelentong... lagipun milo suam kan ada tulis "tunjukkan anda bijak berhujah".. bukan bijak memaki org..hehe...

azril, haha.. tulah ko.. itu diploma.. diploma banyak pengkhususan... susah la nak terangkan kat org yg ngaku masuk U, tapi buat2 tak tahu..he3.. takpe, org laen boleh menilai...

http://www.facebook.com/pages/Fan-Pakatan-Rakyat-Boleh-Mencapai-3-Juta-Orang-Sebelum-Fan-Barisan-Nasional/110989328933830?ref=ts

Mana bagus, calon yang pernah minum arak semasa dlm umngok dan kini bertaubat dalam PR, dengan calon muka senyum nampak hitam manis tapi tipu ijazah.

Sekali menipu nanti dah sedap akan terus menipu.

Hari ini tipu sijil, esok tipu saham, wang rakyat.

ala..artitu ko tuduh dia xda degree..ni degree lain pulak..tah papa jer. tu pengkhususan..xkan nak citer..ko penah masuk U x

Anonymous | April 22, 2010 2:32 PM

Bachelor of Mass Communication in public relation dengan Bachelor of Communications berbeza la. Sape kata sama? Bukti kan kalau sama. Dan buktikan setiap U sama dengan kau punya U bab sijil ni

dah la geng...pasal ijazah pun nk kecoh...
jauhkanlah sifat berprasangka buruk kpd seseorg...
mungkin betul dia study tu tp kt ijazah cetak camtu...
apa da korang...


(black)

"Although Kamalanathan’s actual student record was no longer available, Tan Chee Seng, the school’s academic director, said he remembers Kamalanathan and confirmed that he did an external course in communications, majoring in public relations, with Edith Cowan University (ECU), Australia."

This Tan Chee Seng should be put to jail for abetting a Fraud. This is serious as too many people are selling certificate and it is stupid A*****e like Tan Chee Seng who makes it possible. let me relate a true story that was related to me - just substitute the actors.

Even in Singapore we have fake medical certificate. In a routine check the medical certificate of a vessel captain was found to be fake. And it was confirmed by God when the captain fell very ill and had to be medically evacuated. With so many sea captains around, why would the survey company (like BN) choose this sick captain with a severe gallstone condition? takda orang lain ke? It was because the vessel (like the present Govt and country) was unsafe with lots of problem (old junk) and could sink anytime, needed a captain that is subservient (read Kamal Bin nathan, BN candidate). How it manage to get all the necessary certificates of fitness - sounds similar to Malaysia, probably thru corruption?

Although the medical clinic (in Loyang Singapore) did not issue the fake medical certificate, the clinic like Olympia (Tan Chee Seng) confirmed that the Captain did come for the medical examination and a MC issued - just like Nathan's fake degree. These A*****es thought that by lying, they could settle the issue. Wrong - like MT says, it does not add up. The Captain was in Philippines at the time of the purported medical examination. Wow - remote long distance medical examination. No wonder the medical examiner could not detect the severe gallstone even when the captain was limping with abdominal pain.

Now there is a problem. The Singapore govt is afraid to pursue the fake medical certificate case because it is afraid the fake medical cert in the marine industry is wide spread and it would hurt Singapore's maritime industry. Issuance of medical cert without a physical medical examination is necessary in the marine industry. Imagine a vessel costing a few hundred thousand USD per day being held up at port because one of its crew did not have a valid medical cert. In most cases, the marine company would call up the clinic at loyang and a medical cert issued instantly so that the vessel can sail immediately.

So now Singapore is caught like BN. They have to pretend the cert is genuine otherwise everything will be exposed as only made belief. Yes you would not believe it - the managers behind this all this scam are MALAYSIANS. We are exporting all our FRAUD expertise to other countries. Malaysia ANYTHING CAN DO.

He explained that Olympia College only processed [one batch of students ( 3,500 students?) with ECU before both sides decided to terminate the programme in 2004.

“The numbers did not pick up so both sides decided that we should not have [any] additional intake,” Tan said.

He said Kamalanathan was offered advanced standing by the university, meaning he was exempted from certain course units, as he had obtained professional qualification from the Institute of Public Relations Malaysia prior to registering for the course.

He added that universities sometimes kept separate registers for off-campus students and that might explain why a search of the ECU alumni roll turned up nothing.

“Sometimes universities distinguish between home students who are running on campus versus programmes that they do offshore or off-campus. So sometimes they might maintain two registers,” said Tan.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/60874-olympia-confirms-kamalanathans-degree

Replies by A Malaysian and Anak Kelantan that did searches/investigations of their own regarding P. Kamalanathan's degree.



Dear editor(s) at MT,

I read with deep interest on this topic

Out of curiosity, I visited https://simo.ecu.edu.au/ecudev_calprod/ecu_graduates.jsp

Sent in the below queries:

Surname TAN, Title communications and year 2003 to 2004 and got this
2004100301 Chiez How TAN Bachelor of Communications 24/05/2004
2004100394 Hock Sim Judy TAN Bachelor of Communications 24/05/2004


with Surname LIM, Title communications and year 2003 to 2004, and found
2004100289 Su Min LIM Bachelor of Communications 24/05/2004


Seems that the parchment numbers are not assigned in sequence, but are close together for the same date.
As 2004100372 is near the above numbers, the date of the 'questioned certificate' seems odd.

Another issue is that Conferral date never appeared to be November in all the searches that I did with the common surnames LIM, TAN, LEE, CHAN.

Regards,
A malaysian



-------------------------------------------------------------------------------------------------


RPK’s previous post about Kamalanathan’s degree authenticity sure has sparked many debates among the MT commentators.

Convinced that I am not just a blind follower, I did a 45 minutes research on Kamalanathan’s certificate. This is what I found:

First, please take a look at the conferral date on his certificate carefully (bottom right corner, just below the Edith Cowan Universitys' seal). It clearly states that the conferral date was on 23rd January, 2004.

So, what's wrong with it?

For starters, go to this link. https://simo.ecu.edu.au/ecudev_calprod/ecu_graduates.jsp

Put P.Kamalanathan/P.Panchanathan for the family name section, and then Bachelor for the Award Title. You can narrow the search by choosing let's say 2003 - 2005. Click search.

His name will appear shortly. It sure looks legitimate to anyone who sees it.

But...

Take a look at the conferral date on the result page. It states that the conferral date was on 25th November 2003! The date on the certificate totally contradicts the date shown on the website! Why is this happening?

I won’t make any accusations on any party without any proof. Maybe it is just a mistake made by the university staff, or maybe...

But, it doesn’t hurt to see it once again, right?



By: Anak Kelantan

Source: http://malaysia-today.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31353:replies-to-qit-just-does-not-add-upq&catid=18:letterssurat&Itemid=100129

bro..aku amik computer engineering major in Information System..tapi tak de pun tulis major in Info system dalam scroll..

bro,kalu nak kepastian, email je public relation ECU, daripada copy paste dari intenet scroll ijazah zachar alexander tu..aku smalam carik2 jugak contoh scroll ijazah dari ECU, cuma jumpa satu tu je..sebijik dengan yg copy paste dalam blog nih..

kalu ye pun ko dah tesilap awal2..jangan sampai tedesak buat cite kawan ko bagi contoh skrol tuh...

aku mula2 menyampah dengan kalamanathan ni..tapi skarang aku menyampah kat ko la pulak..pitenah bedosa bro..

Apa2 pun PRK Hulu Selangor ni pembangkang tak de isu...isu tak Gah langsung, antara isunya...Calon BN tipu ijazah, Calon BN cium tgn muhyidin..hehehe...

kantoi busuk daa...

si kamal buat hal lagi.......dia adalah pengundi hantu...ni ic dia 651018106495...check kat spr ni http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/daftar.aspx...tengok hasilnya...dun 062 / 22 - JALONG,parlimen 062 - SUNGAI SIPUT negeri PERAK....CILIK TOLONG CHECK SAT...DIA MENGUNDI UNTUK TOK SAMI PUNYA AREA KA?

Loh...dah silap ke ni milo? haha..

Brader tu masih dalam jurusan yang dia amik la.Takde lari memana pun.Bukan dia mengaku dia ada degree engineering,pastu terbukti dia menipu dan sebenarnya dia cuma amik degree tarian ballet.Rite?

Dapat?

Kamon la..kadang-kadang universiti ni dia letak general ja dalam skroll.Nak details,cuba amik transkrip result dia.Cuba la mintak list result dari kamal.Kot-kot ada state dalam silibus dia ke.Boleh kita perati sama-sama.Nak lagi best,mintak je surat pengesahan dari U tmpat dia belajar.Lagi sahih.Suruh fax je pun,takyah naik flight ke sana.

Baru orang kata 'menentang dengan fakta bukan auta'.Ye dak?

Gelak jugak aku baca isu ni.Sampai aku pun pegi belek degree aku,nasib baik ada tulis major.Hahahahaa...kalau tak,jadi isu jugak.Dah berapa post ko cuba buktikan menda ni.heheheee...

Cari isu best sikit milo.







Nextttt.........!!!!

INI ISU BUKAN KECIK DAA...BOLEH DISQUALIFIED BAI...

dah menipu, menipu la bai..

"haish.. maaf kalau racist., melayu pun dah sokong org "LUAR" skrg nih, mana la pegi slogan hidup melayu diorang.. ehehe" macam bangang :P

sham, shah alam

SAMA LA MACAM ITU KES MAMAK AZEEZ RAHIM KETUA UMNO-UPCO BALING. SKANG NI DIA TGH PLAN NK LAWAN UST TAIB AZAMUDIN BALIK. MAMAK AZEEZ RAHIM NI PN SAMA JA DGN SI KAMAL ULAR NI DAPAT SIJIL TIPU .MUKA PN DAH SAMA....ayoooo mahca azeez.

X CAYA TGK NI Jom Tolak Azeez Rahim(facebook)

Kamen Rider Black~ delete 23 April 2010 at 17:48

Apa2 pun PRK Hulu Selangor ni pembangkang tak de isu...isu tak Gah langsung, antara isunya...Calon BN tipu ijazah, Calon BN cium tgn muhyidin..hehehe...

xde isu??.....aku rase umngok yg xde isu sebenarnye...fabricate gambar zaid minum arak, konon....walopon die minum dolu2, tp die da taubat, bende ni antara die ngan ALLAH....baek ko nasihatkan juak2 ko yg still minum tu srh stop...okeh?

pertama bachelor of masss communication dan bachelor of communication, berbeza kan. yang kedua apa sal dalam paper 2000 dalam sijil 2004... takan lah tahun grad tu lupa kot... pelik gak ni... memang le kes tipu ni... cian org hulu selangor tapi lagi bodoh org yg calon kan kamalantahan ni...

to : Anonymous | April 23, 2010 12:27 AM

haha.. tulah ko, berfikiran sempit.. walaupun kamalanathan bkn melayu, tapi dia mewakili BN.. ketua BN sape?? ds najib.. parti komponen yg paling byk kerusi dlm BN pula parti UMNO...

zaid ibrahim plak?? dia mewakili parti PR.. ketua PR si anwar boneka DAP.. kenapa plak boneka?? sebab dlm PR parti komponen yg paling byk kerusi ialah DAP.. keh3.. tu pun tak blh pikir kah???hahaha..

-insan biasa

Kepada Insan biasa....
Tuuuudiaaa puak UMCO dah dasar guna nasihat yahudi tp masih lagi puak2 bangang msh sokong ntah apa yg ko heran sangat dengan najib tu ... wei bangang ko nak tengok negara ko macam palestin ke bila dah yahudi kuasai negara ni baru ko nak bangkit n tentang sorilaaa.... dah terlambat beb time tu ko nak melalak melolong tak guna lagi ... guna la akal sikit tanah air yg ko tinggal sekarang nie banyak dah byk yg tergadai tunggu skit masa merempat kat negara sendiri ... ko baca tak berita hairan ni hari berapa banyak hutang negara yg dilaporkan... beratus billion beb ... mana nak cari duit beb ...

amusza

Mass communication dan communication dua course yg berbeza...
majoring pulak ikut pada U.. tapi edith cowan ada tulis mcm dalam post kat atas tu...
Aku dah tanya kat member aku yg ada belajar kat sane gak.. die pun bg contoh scroll diploma kat atas tu gak.. hahaha top gak mat salleh tu punye degree jd bahan kat sini... nanti aku try mintak scroll member aku tu aku post kat sini... haha panas tol isu ni jadinye...

Anonymous | April 23, 2010 9:16 A.M

kah3.. ko bandingkan ijazah dgn diploma.. mana sama... bagilah cth sijil ijazah jugak.. diploma mstila laen.. so skrg, ape kata ko bagi contoh gambar perbandingan sijil ijazah mass communication dgn communication dari edith cowan.. ada ke bagi cth diploma plak..kah3...

Anonymous | April 23, 2010 9:16 AM

hahaha.. lawak r ko.. degree dgn diploma pun tak tahu beza nak fitnah org pulak...buat pengetahuan ko, degree=ijazah.. bukan diploma bongok... kalau tak tahu pape, jgn bising.. diam jek k..hihihi

orang atas aku ni bengong rupernye...
Degree dan diploma tu dua-dua adalah certificate,
jadi tak salah jadikan rujukan kat sini kerana
dua-dua adalah cerificate dari universiti
yang sama.. jadi format certificate adalah sama
yang peliknya kenapa degree Abg Kamal ni bukan Bachelor of Mass communication in Public Relation? Haiya semua orang kat sin tak paham ke ape yg cilik tulis tu?

Aku sokong UMNO dan tak sokong MIC.. jd kat sini aku nampak ada kebenarannya apa yg ditulis oleh cilik...

Apa pun Zaid pernah minum arak!!! jadi tak payahla keluar mengundi! sebab calon BN india paria yg kaki belit!!!

Aku tetap dgn pendirian UMNO!!! kami mahu calon UMNO!!!
Paria-paria tak main!!!

hahaha bengong...btul umno/bn majoriti letak minoriti...otak kelas udang...sok india majoriti letak melayu plak yerrr hehehe kn 1malaysia kononnyerlh...

This comment has been removed by the author.

Pemb0hong Besa La tamBY ni]]]]]
]]]

Anonymous | April 23, 2010 10:18 AM

kah3.. kalau ko tak masuk U dan tak tahu pape lebih baik diam.. cam bodoh jek baca komen ko.. nampak sgt nak tegakkan benang yan basah.. diploma org tak panggil degree lah ngok...

Hai Milo Masam,
Mula2 ko minat gak ngan blok kauorg. Tapi skrang dah menyampah.. carilah berita yg wibawa dng kredilbilitinya yg tersndiri. Ini nak mempertikai ijazah..kau ada ijazah ke..kalau ada tentu kau faham berita yg kau bawa itu tak de ummm...lngsung dah basi... cari isu baru la beb...

cmne bleh kantoi tiru thesis r?lecturer bleh trace ke?


EmoticonEmoticon