Thursday

Salinan Report Kawan Aminul Rasyid





Berikut Salinan Report Polis yang telah dibuat oleh kawan kepada adik Aminul Rashid seorang remaja berusia 15 tahun yang mati ditembak Polis baru-baru ini. Kawan Aminul Rashid ini berada di dalam kereta semasa kejadian malah Allahyarham Aminul Rashid Meninggal dunia di atas pangkuan beliau. Laporan ini mungkin dapat memberi gambaran sebenar kepada anda semua tentang apa sebenarnya yang telah berlaku.

Pada 26/04/2010 jam lebih kurang 12:00 pagi saya keluar menaiki kereta kawan saya bernama AMINUL RASHID BIN HAMZAH pergi ke sek 7 Shah Alam kedai mamak Ali Corner untuk berjumpa dengan kawan saya bernama Mohd Basir yang mengalami masalah motor pancit.

Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek 11 Shah Alam.

Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi. Sampai berhampiran Bulatan Kayangan di Sek 12 Shah Alam, salah sebuah m/sikal tadi hendak memotong kereta kami tetapi terlanggar bahagian belakang kereta menyebabkan penunggang m/sikal terjatuh.

Oleh kerana terlaku takut, AMINUL RASHID memandu ereta dengan laju dan memotong sebuah kereta Polis MPV menyebabkan kereta polis tersebut mengejar kami. AMINUL RASHID menjadi bertambah takut dan membawa kereta dengan laju tanpa menghiraukan keselamatan kami dan juga orang awam. Kereta polis terus mengejar kami sehingga ke Stesyen Minyak Caltex Sek 11 dan saya terdengar tembakan bertubi-tubi mengenai tayar belakang kereta menyebabkan kereta yang dipandu AMINRUL RASHID terhoyong-hayang dan tergelincir dan masih dapat dikawal.

Dan semasa saya terdengar tembakan kali terakhir terkena pada kepala AMIRUL RASHID menyebabkan beliau jatuh diatas riba saya dan saya nampak bahagian belakang kepala AMINUL RASHID berlubang dan berdarah. Kereta kemudiannya tidak dapat dikawal lalu terlanggar tembok rumah orang lalu berhenti.

Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai. Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah. Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala. Tujuan saya buat laporan adalah untuk menceritakan semula perkara sebenar yang berlaku ke atas diri saya dan kawan saya yang… Sila klik Laporan berikut untuk membaca untuk paparan report yang lebih jelas






CiLiK©: Anda baca Dan Nilailah sendiri....

104 comments

salam. kenapa budak berumur 15 tahun boleh memandu?

Tak kurang yang berpandangan serong kpd allahyarham adik Amin... semoga keadilan dapat ditegakkan untuk beliau dan keluarga..

Undang-undang baru Malaysia bagi kesalahan memandu tanpa lesen ialah Ditembak dibelakang tengkuk... atau ringkasnya "Hukuman Mati"

yg hairan mcm mana polis bleh jumpa "PARANG" dlm kereta? mudah sj kerja polis..lepas tembak letak sj senjata dlm keta mangsa..pls tu ckp mangsa adalah penyenayah...Pehh (org gila pun bleh jadi polis)..

~BeLaCaN~

Semoga ALLAH s.w.t kurniakan KEADILAN kepadamu
DUNIA dan AKHIRAT.... Ameeeenn

ayuh kawan2....!!!!!
mangkit dari tidur....!!!...
tiada senjata mampu
MEMADAMKAN KEBENARAN CAHAYA ALLAH.....
nyawa sorang insan tak berdosa telah melayang
tanpa terbukti KESALAHAN dulu.....
org yg meragut nyawa AMINUL RASHID
datang dgn 1001 alasan...
mengHALALkan perbuatannya...
hakikat sebenar kita semua tau.....

PDRM bunuh budak "TAK BSENJATA" nih..? "kami ada alasan"
YAHUDI bunuh budak2 palastin... "kami pun ada alasan!!!"

apa beza????
alasan BODOH lagi ka???
budak kecik nih mengancam KESELAMATAN ORANG LAIN....

tayar dah tembak,
kereta dah sangkot,
muka budak2 dah nampak,
tak acu senjata pulak....

kata PDRM hebat sangat..???
dalam GERAK KHAS semua penjenayah dapat BERKAS..!!!!
nak hadapi "kekalutan" seorang budak umur 15 thn
SAMPAI KENA TEMBAK/BUNUH DIA ni apa cerita..????????
ada akai ka..????

jawablah kamu di akhirat kelak.....!!!!

Kalau yang mati kena tembak tu orang yang lebih dewasa
aku pasti tiba2 akan ade pistol kat mayat... tapi budak umor 15 tahun Polis nak letak pistol tak logik plak... jadi letaklah parang je... supaya dapat kaitkan adik amirul sebagai penjenayah....

Dipercayai kereta tersebut milik abang mangsa. Kemungkinan kereta milik abang mangsa telah mempunyai rekod buruk didalam fail polis... (satu kemungkinan,wallahhualam)

Menuduh Polis meletakkan parang didalam kereta juga satu tuduhan yg ada sifat kemungkinan.

Maka tidak adil menuduh Polis 100%...

Kalau dilihat kpd report diatas juga dimaklumkan bhw polis telah melepaskan tembakan amaran, tetapi tidak diendahkan mangsa.

Adakah diwaktu malam anda dapat memastikan usia pemandu dari kereta lain yg berada dibelakang?

Undang2 M'sia tidak meletakan hukuman mati jika tidak mempunyai lesen melainkan didenda. Tetapi yang memandu tanpa lesen telah mendatangan untuk mati.

Tidak perlulh kita berburuk sangka.
Wallahhualam.

~BeLaCaK~

budak yg mati tu xkomplen
korg yg hidup ni komplen lebih2 apehal?
korg kena tembak ke? jugak ke?

bangang, komplen x bertemepat

Lagi sorang si bodoh kat atas ni...
dah budak tu dah mati mcm mane nak komplen?

Belacak.. yg ko backup sgt apehal?? dr laporan akhbar & tv dh bg laporan yg bercanggah.. siap ckp arwah ni sempat nak undur kereta langgar polis lg tu,sedangkan arwah dh mati! mcm nickname:Belacan tu ckp..kalau polis asyik nk guna pistol...(org gila pun bleh jd polis), lg satu..benda ni xjadi kt kluarga kau.. aku bukan org politik..tp aku nk doakan kau suatu hari nanti kau akan rs mcm mana keluarga arwah rs.. anggaplah ini sbgai ujian kelak....

~Hamba Allah~

ape ke bangang la org yg kat atas aku neh...org mati mmg la takley komplen...da mati...heh...ce adik ke abg ko kne, ko melatah tak?kite yg idop ni la nk kene tegakkan keadilan...heh...nk lg ramai ke kene cenggitu?atau nk tggu anak org besar kene baru nk bertindak?cenggitu?bukak mate bukak akal sket bro...jgn jd bangang sangat...

~PEACE LOVER~

oops...bkn ko Hamba Allah...org yg komplen pasal yg dah mati tak komplen...

~PEACE LOVER~

so what? ko xpenah tgk org mati ke sial?
no 1st time ke tgk org mati?

korg ahli keluarga dia ke nk kecoh2?
lps ni kalo korg kena rompak ke, kena samun ke kna blasah rempit ke jgn panggil polis

g jumpe ketua parti pembangkang korg

~hamba Allah~

kite saudara seIslam bro...ni bukan pasal parti pembangkang ke pe...ni pasal saudara...kalo bro mati pasal ketidakadilan cenggini, aku sure org len bangkit gak bro...

bukan nak kata polis tak ok...tp ada certain benda jd tak adil, kita tegur, kita komplen...ok?kalo bro tak suka tegakkan keadilan, asyik nk kena pijak kepala, kena tindas, terpulang lah...

~PEACE LOVER~

Dah dah dah tak payah nak tunjuk pandai back up2...
dah nama polis tu salah tembak... nyawa seorang budak yang tak berdosa dah melayang... Polis dah salah... tak payah nak back up... Dalam hal ni Polis memang celaka... hal lain, takde kena mengena... dalam hal ini (Isu Aminulrashid) Polis memang pukimak... celaka! celaka! Celaka!

mane ko tau budak tu x berdosa?
entah2 budak tu pernah tinggal sembahyang ke tgk porno ke

sbb sorg polis je, ko nk blame smua polis? cam babi je perangai
habis tu terrorist islam yg bom sana sinin tu, kita nk blame smua manusia yg beragama islam ke?

dr sini dah nampak pemikiran ko cam budak bangang.

~PEACE LOVER~

da la korg nak bergaduh dalam blog bek xyah bek korg baca yasin ker alfatihah ker agar yg bersalah d kenakan ujian laknat drpd allah swt dan kepada mangsa pula dirahmati dunia akhirat kelak....
kan 2 lebih baik..kalo nak tegakkan keadilan apa yg korg nak tegakkan..setakat tulis dalam blog gaduh2 pas2 diam cm2 jer bek xyah...kadang2 dalam dunia nie bertindak gunala la akal ckit...bukan semua men redah jerw...aq bukan sokong mana2 pihak coz aq bukan d tempat kejadian.......undang2 dunia undang2 allah pon ada jd xperlu la risau sgt k....wasalam...

mr.blur...

aku sgt kecewa ngn polis malaysia~

-fikry afro-

aq masih pelik ar...
amirul ni x gi sekolah ker pukol 12 pg 26/4/2010...
itu kan ari isnin....
die baru umur 15 tahun,cam ner die leh bwak kereta?
itu salah di sisi undang2...
aq dngar sesetengah orng ckap kejadian ni waktu malam...
tp dalam ni waktu pagi...
kpada sesiapa tolong jawab pertanyaan di atas...
thank...

salam...

ermm tak tau nk ckp mcm mane...terkejot pun ada...rasenye belum reda lg pasal kes yg dkt kangar tak silap hari tu dtg lg satu kes lg...bout malaysia police...

but this time 15 years old boy???r u kidding me??kadang2 pelik ngn polis kat m'sia nie...mcm "too excited" nk tunjuk kat org yg dyeorg ada pistol n whatever...sampai lupa nk gunakan akal fikiran yg waras...

sy nk kongsi sikit pasal diz kes yg quite hot diz week...mungkin ape yg sy kongsi nie ada fakta2 or ape2 yg tak tepat...sy mintak maaf...bukn niat nk sebelah mane2 pihak..cume dari ape yg sy tau melalui seseorang yg agak tahu selok belok about police law, that person told me that in malaysia, kalau police buat roadblock or whatever yg membuat kite diarahkan utk berhentikan kenderaan kite, we need to follow the order...if we fail to do so...he said police memg ada kuase utk tembak kite (maybe ada aksi kejar mengejar kn...)in terms of "shoot to death"...bcoz in their procedure, kalau kite lari bermakne kite salah n kite adalah penjenayah...so...to all people outside there....sape2 yg driving xder lesen ker...bwh umur ker...lesen mati ker...or whateve reason....please follow the order...kalau kite salah...just admit that we are wrong...paling2 pun maybe kne tahan lokap n kene saman...dari kite kne tembak n kalaju nasib tak baik kite bertemu ajal???betol tak???sape yg rugi???kite jgk yg rugi...

so...sy bukn nk tegak kn benang yg basah or sebelahkan sape2...cuem diz is my opinion...n sy mohon ribuan maaf kalau kate2 sy menyinggung mane2 pihak...same2 la kite renungkan....


~miss xoxo~

memang btol..aku ader kawan kat pdrm..memang diorang diarahkan tuk tembak person if person tu langgar arahan..so..pasni jangan la langgar arahan..

-kelapa sawit-

Aktivis Keadilan Malaysia delete 29 April 2010 at 16:30

letak bukti yg takde bukti biase dlm polis...ramai polis dah cerita...cth cam kawan aku...die blik dari belajar agama di satu tmpat pd kul 12mlm...kebetulan mase ade kes pecah umah...nak jdkan kes pecah umah selesai...kwn aku tu dijadikan kambing hitam...sampai sekarang turun naik mahkamah...alasan ade bukti...seblom tu kwn aku ni yg die bwk kitad die belajar je...pastu kitab ntah kemane...yg ade screw driver tukul besi dgn parang...padahal pd mlm tu die blik saing aku...cume beza...aku naik kereta die naik moto...ape nak wat...kat mahkamah saksi semuanya polis...aku dgn jemaah yg lain nak jadi saksi tak dibenarkan...ape nye undang2 malaysia ni???

Al Fatihah buat arwah..semolek2nya tak payahla Blame kepada sesiapa..kita doakan Roh Arwah dicucuri rahmat..Bagi polis pula,,berdepan sahajalah dengan rakyat,,jawap perkara sebenar yang berlaku..yang pasti,,Ibu bapa di luar sana pastikan anak anda yang belum memiliki lesen tidak memandu..pastikan juga anak korang berada di rumah pada lewat malam dan awal pagi..


-Kebenaran-

Polis 4 orang tu patut dikenakan hukuman setimpal..

Salam semua, Kenapa dan mengapa seorang pelajar yang baru berumur 15 tahun memandu kereta dan berada di luar rumah selepas jam 12 malam. Bukan ke esok hari sekolah? Mengapa berbuat perkara yang tak seharusnya. Kalau tak silap ISLAM menyatakan yang baik berada didalam sebelum maghrib kerana benda-benda yang jahat keluar selepas maghrib.Kenapa menyusahkan kerja polis? Kalau ditembak dalam keadaan yang tidak mencurigakan, memang seharusnya polis dipersalahkan. Tetapi...bayangkan kalau yang didalam kereta itu seorang penjenayah...kalau nak pastikan dulu maka kurang lah lagi seorang anggota polis, akan kehilanganlah seorang ayah, anak yang bertugas untuk menyara keluarga dan melindungi masyarakat. Buatlah perkara yang betul. Jangan menyusahkan hidup sendiri dan orang lain. Kehidupan pun dah sememangnya sukar dan mencabar. Kenapa menambahkan kesukaran. Bukan kah lebih baik berusaha untuk hidup sempurna agar bahagia diakhirat kelak. Fikir-fikirkanlah.

apa2 hal pun..

gua nak tau sapa kah anggota polis yang menembak budak nih...


mesti gelabah mamat polis ni kan.. kasik display muka masuk front page paper la...

(ali bapoo)

mmg melampau batas polis menembak budak sampai mati begitu. nampak polis bertindak x guna akal dlm isu ni. bukankah dorg ni dilatih bkeje ikut prosedur. hope isu ni dpt jadi peringatan 4 PDRM 4 mse dpn.

senang citer, dua2 salah.. nape parents bg anak dia keluar naik kereta.. dah menyalahi undang2 tuh.. parents salah.. y not, bekorban sikit famliy dia tlg hantar anak dia pg tlg kwn dia tu?? n polis pun salah gak.. setahu aku, kalau undg2, selagi penjenayah xmelepaskan tembakan, polis xley nak start tembak... so?? bnda nak jadi.. kalau kita marah2, maknenya kita marah dgn ketentuan Allah..moga kau berada bersama ahli al jannah wahai saudara se islamku...

klu ikut report kwn nye tu dia bawa kereta kerana takut dikejar geng motor ok logik sebab takut kena pkl tapi bila dia potong kereta peronda kenapa kwn nye itu atu mangsa tak berhentikan kereta serah diri pd polis cerita perkara sebenar kesalahan dia hanya tak ada lesen memandu dan mungkin kemalangan kecil langgar kereta saja kenapa nak lari mcm salah yg besar? mungkim panik ok,,, tapi yg say heran mcm mana penjaga ke sapa ke blh bgi kunci kereta pd budak 15 tahun keluar pkl 12 mlm ( kita sedia maklum lepas tgh mlm time penjenayah keluar dan byk pihak berkuasa berhati hati pd waktu ni )tanpa lesen memandu bagaiman pulak klu di langgar org mati sapa salah,,, semata mata nak tgk motor kwn pecah...

mmg budak tu salah sb keluar mlm2,pandu kereta..tp jgn la smpai tembak mcm penjenayah besar..lepas tu buat bukti palsu ada parang..itu yang x adilnya..

satu lagi puak2 yg kutuk arwah n alasan bdak 15 taun keluar mlm..
yg budak2 keluar mlm buat maksiat,yg bkerja keluar mlm berzina byk lg kat kl tu korg xbising lak?
ni bising sb nk back up polis?

le

polis= rase2nye sgt baik klu syarat nk jd polis skg kene ade degree wlu polis pgkt rendah,bia berakal sket mase jlnkn tugas.
mangsa= maybe itu cara ajal dia.
masyarakat= ambil iktibar dari ape yg brlaku

~Jwanabech~

Aku pelik betul la. Yang budak tu bodoh tak nak berhenti kereta apehal. Polis tu boleh la tolong back up diorang daripada mat2 motor tu. Bodoh ni boleh lagi pecut, lepas polis tembak tu bdak tu patut berhenti sebab dia tau dia dh buat salah. Memang patut kena tembak. Berani tak bertempat, apa dia ingat ni mcm dalam game GTA ke mampus idop semula. Pastu dah mati boleh susah kan org lagi. Dia bawak kter laju2 pn igat takde org susah? Entah2 kalau nyawa dia tak melayang aritu, nyawa orang lain pulak mlayang. Aku pn benci polis gak, tp dlm kes ni takleh buat ap2 la sbb ni tindakan bodoh budak tu sendiri.

yang komen "Aku pelik betul la. Yang budak tu bodoh" aku doa esok2 anak engkau kena tembak macam mangsa baru kau tahu betapa sedihnya kehilangan anak.. paling cepat biar adik kau kena tembak dgn polis... nama pun budak memanglah nakal... apa lu i..

Dah name pun budak2...Apabila takut menguasai diri..pd ak dia mmg x pk nk berhenti kete dah..Pd ak mmg silap dia sbb larikan dri....tetapi.....eh x silap ak....PDRM ada beli EVO 10 kan? pegi mane kete 2?simpan??lg 1, kete mpv yg PDRM pandu 2 pun x kan x leh potong kete budak2 tu?come on la..jd polis,kete bdk 15 thn pun x leh pintas..just block kete dia...napa perlu gunakan pistol? kesian2...

budak2 zaman la ni baru 14 thn dah pandai rogol,menyamun bukan hampa tak tau.kalau aku jadi polis aku pun tembak

Pilih yang mana satu (1 atau 2):
1. Dalam 10 kes sebegini, mungkin sekali (1 dalam 10 kali) Polis tersilap tindakan atau sasaran. Kemungkinan juga anggota itu baru bertugas yang belum pernah menghadapi situasi cemas sebegini dan panik. Yang ni kalau, Polis jawab ler.
2. Tetapi yang 9 kali tu memang Polis bertindak tepat iaitu penjenayah yang baru saja melakukan rompakan, bunuh, rogol, dsbnya. Bagaimana ini terjadi kepada kita atau saudara kita? Masa ini lah kita akan bersyukur Polis dapat bertindak dengan cekap sehingga dapat menumpaskan penjenayah. Entah-entah sipenjenayah tu baru saja membunuh atau merogol ahli keluarga kita. Sesiapa yang pernah merasai pengalaman pahit ini akan menderita selama-lamanya.

Pikir-pikir lah...

MANTELO

1. dalam 10 kes sebegini, mungkin sekali (1 dalam 10 kali) polis tersilap tindakan, jadik kalau dalam 100... ada 10 orang terbunuh... jenayah malaysia sebulan berlaku lebey kurang 10 ribu jenayah... thats mean 1 ribu orang terbunuh...
2. yang 9 kali polis bertindak tepat iaitu penjenayah yang baru melakukan jenayah... thats mean 9 ribu jenayah setel...

jenayah lebih kurang 10 ribu sebenarnya boleh disetelkan dengan cara bijak... polis diarahkan tembak ke kaki atau tangan jika ada tentangan... dan jika tiada cara lain baru tembak di badan.... dalam kes nie tindakan menembak tayar suda memadai...

-bekas PDRM terer...

Alahai... Bukan nak backup sape2.. rasenye yang komen2 ni sume da lepas umur 15 thn kan?? so yang dok komen kat2 atas tu, kate nape harus kul 12am ada luar rumah n bawak kete n lain2 lah.. rasenye myB penah sesekali berlaku dalam diri anda kan? penah kuar umah lebih dari kul 12mlm pada umur 15 thn? 365 hari umur 15 x kan x penah kuar malam?? myB x memandu kete, Myb zaman2 korang dulu x berani nak bwak kete..tp skang perbuhan berlaku dgn pantas.. myB salah ibu bapa gak benarkan Arwah kuar waktu pg2 cam tu..budak umur 15 thn,anda sume penah lalui umur 15, jika di kejar polis? ape yang anda buat?? selalunye mesti cuba nak lepaskn diri.. x mo d tgkap.. Tpu lah cakap kalo polis kejar anda x lari? umur 15 thn ape sgt boleh fikir...dalam kepala masa tu myB nak selamat kan diri.. dan mengikut laporan dari member arwah nih, arwah dah lari dari mat2 motor yang kejar... arwah dah ketakutan masa tu, d tmbh pulak d kejar polis.. lagi lah takot.. tp setahu sy lah, polis tdk boleh menembak selagi polis tdk di ancam bahaya (maaf kalo salah)dan skang polis kejar.. dah tembk tayar.. nape x kejar sampai kereta tu berhenti? nape x minta bantuan pihak2 polis lain? sdgkn kete tayar dan pancit? kete x ley bawak laju? nape harus teruskan tembakn? dan sy berharap kes ni di siasat dgn jujur sekali... dah byk kes ttg mistake polis nih, sebelum ni kes ibu tunggal tuh... hope kes ni keAdilan terlaksana...
(maaf jika tersinggung mane2 pihak)
-cyrus-

Kita x boleh salahkn polis 100%,dah memang tanggujawab polis menjaga kntenteraman awam,angapla ia dah takdir..mgkin ade hikmahnye,...tpi yang aku bengang,yang pihak polis game satu mlaysia ,budak tu ada parang la, kete mengundur ape la ape kes...lau cam ni cam ner orang ramai nak mmberi kpercayaan kat pihak polis...

kalau berani keluarkan la muka mamat polis yang tembak budak 15 thn tu....... kot2 lepas ni boleh la geng2 gangster gi carik anak dia lak tembak kt kepala.... (dahtu gi kaitkan bdk 15thn tu dgn gangster buat apa?? seatau aku la...bukan ker polis2 ni semuanya kepala gangster ker... fikir2 kan)

kepada sesiapa yg menghina arwah.... diharap esok2 benda camni terjadi lak kat keluarga korang.... AMIN

mls nk ckp, ada polis yg telus dan ada yg suka buat keje senang mcm ni..yg suka buat keje senang cmni jwp la diakhirat nnti..

Kalau kata polis terdesak dan terpaksa melepaskan tembakan,kenapa tak tembak tayar je,tembak kepala tepat boleh,ha tembak empat2 tayar,apesal pulak nak tembak kepala..keja nak senang je!

_XO_

komen saya:

dalam kes ni nmpak seperti polis salah tanggapan, berprasangka buruk dan bertindak diatas situasi terhadap arwah(al-fatihah). polis menjalankan tugas iaitu bertindak diatas situasi oleh kerana tindakan arwah (al-fatihah) yg tersangat mencurigakan dan membahayakan keselamatan awam.

Bg saya punca hanya satu iaitu keberkesanan institusi kekeluargaan dan berkait rapat dengan model ekonomi bebangsa barat. da menjadi satu lumrah bdk2 muda sekarang terlalu bebas dan manja. Kenape mereka anak2 muda terlalu bebas.? Ini terjadi kerana masa 8 jam bekerja tidak dapat menanggung kos sara hidup lagikan hidup selesa. Sekurang-kurangnya kerja mmerlukn 14 jam atau lebih baru boleh menampung kos sara hidup dari segenap aspek. Cukup ke masa yang selebihnye utk rehat dan mengambil berat sedalamnye karenah anak-anak? Malangnye tidak cukup. dan logik jika ibubapa / penjaga tidak terlalu mengambil berat soal tahap pergaulan / sosial anak-anak mereka. pada mereka janji pandangan mata kasar mereka semua elok2 sahaje spt. tangungan makan minum, duit poket, tmpat berlindung mencukupi sudahlah

Oleh kerana itu kita tidak boleh sesekali menyalahkan penjaga mereka. ini semua terjadi kerana kita hidup didalam alam moden milinium yang serba materialstik. mmg hampir2 nilai murni manusia masakini hilang dek kerana terlalu ghairah dalam mengejar status hidup yang lebih selesa. ini sudah menjadi satu kewajipan bagi ibu/bapa penjaga mendapatkan keselesaan bagi anak-anak mereka. kerna zaman kini semua memerlukan amaun simpanan utk masa depan anak-anak dan diri sendiri…

Sebenarnya semua terjadi kerana masyarakat kita tidak betul-betul memainkan peranan sebagai khalifah. Dengan mengikut jenis ekonomi yang bergantung pada nilai sehelai kertas. Kelakarlah kita sanggup memperbodohkan diri oleh kerana nilai yang ditentukan orang lain.

Salahkan jika dapat menstruktur semula corak pendapatan dan pembahagian nilai suai dengan peranan? Terlalu dalam, sepatutnya model ekonomi kita sepatutnya tidak perlu ekslusif..

Kita rizabkan harta sesebuah Negara keatas setiap warga yang lahir mengikut nisbah tertentu. Seronok tak kalau kita tak perlu buat apa-apa untuk memperolehi pendapatan? Sudah tentu kita ada masa untuk mengasuh dan menerap nilai-nilai murni kekeluargaan… kita kentalkan system barter (pertukaran) untuk menambah nilai seseorang dalam masyarakat. Kita darjahkan mereka yang bersungguh menjadi peranan penting masyarakat. Wajibkan dan bahagikan peranan setiap mesyarakat dengan peranan masing-masing mengikut kebolehan. Kerana peranan berikutlah yang mengesahkan anda warga Negara dan mengesahkan anda sebagai rakan kongsi rizab. Tetapkan nilai setiap material ekonomi dengan kadar tenaga dan masa. Dan akhirnya jenayah sifar saya pasti dapat dijaminkan.

Alfatihah untuk adik aminul rasyid.

Polis tak boleh buat 'short cut' untuk selesaikan masalah. mana dia standard operating procedure nak tembak orang. Kalau takat bawak laju, atau takde lesen memandu, terus nak tembak, ini kira zalim.

salam...bersangka baik la korg sume
sudah2 la mengutuk2 ni k,
cube korg pk...polis cume mjalankan tugas dorg je
dorg bukannye perfect sgt,msti ade kecuaian dlm mlaksanakan tugas
dorg x mintak jd cam2,pk skali lg kan...lau korg(y bkenaan)
jd mangsa penjenayah,org 1st y korg tpk mesti polis gk kan,alik2 report kt polis gk...

salam..

polis cuma menjalankan tugas..

parang dalam kereta tu perkara biasa.kebetulan, keta aku pun ada parang,cangkul dalam kereta.yelah nak buat tebang semak kat kampung diujung minggu..kereta yg dipandu takkan dipunyai pemandu yg berusia 15 tahun kan??

kawan allahyarham pun kata, allahyarham bawak keta tanpa hiraukan KESELAMATAN ORANG AWAM dan kawannye sendiri.
kalau kawan dia sendiri mengaku, apa pulak pandangan pihak polis yang mengekori dari belakang??
kalau kereta yg dipandu langgar orang awam sampai mati..polis jugak dipersalahkan sbb tak amik tindakan..

kejadian berlaku lewat malam, so ada kemungkinan polis saspek pemandu terlibat dengan jenayah ditambah dengan banyak kes2 jenayah kejam skarang menyebabkan polis lebih drastik dlm mengambil tindakan..

bukan tujuan memburukkan simati, allahyarham banyak melakukan kesalahan sepanjang kejadian..adakah ini diambil kira??

pada aku..sebelum menyalahkan polis, ibubapa patut sedar kesalahan mereka..kita sbgai ibubapa kene kawal tingkahlaku anak supaya tak menyesal kemudian ari.

polis mane bleh tembak org ikut suka hati je

ermmm...polis zaman skang bukan mcm dl..polis zaman skang just nak kerja jer...SPM pun cukup2 makan...payah sgt nak dpt kerja, jd polis, terjamin ckit masa depan..kat sekolah dl malas..2-3 org mbr aku jd polis...perangai mcm setan..lesen besar la nak men betina, minum arak,..tabik la polis, tapi bukan kat dahi..tabik kat tapak kaki...

TSARI:

Simpati dengan kejadian. Tapi setelah membaca laporan Polis, aku agak keliru.

"Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek 11 Shah Alam.

Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi"

1. Kawan mangsa menunggu di kedai mamak, tapi laporan mengatakan "semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta". Maknanya mereka bergesel dengan kereta ketika mereka masih dalam perjalanan dan belum sampai ke kedai mamak.

2. Kenapa selepas kena gesel (sebelum sampai)dan berasa takut nak terus balik rumah, ada cerita "keluar dari kedai mamak" selepas kejadian bergesel.

3. Kenapa selepas bergesel dan singgah dikedai mamak, Tuan kereta yang kena gesel tak pergi berjumpa dengan mereka? Kenapa mengejar dengan motor hanya selepas mereka keluar dari kedai mamak.

Aku baca laporan polis oleh rakan mangsa tetapi agak keliru untuk faham...

tumpang tanya..saya nak tau..pe jadi dgn polis yg terlibat dlm kes ni?dorg ada letak jwtn atau buat mohon maaf terbuka x?n mak budak tu saman x polis tu atas kecuaian dia?


~yuyu~

salam all..
kertas siasatan da di buka..
suhakam pon da menyusur juga...
badan khas siasatan pon da ade..
so kite tgu dan lihat la...
keadilan mesti n pasti di tegakkan...
malaysia punya undang2..kite sama2 doakan arwah di tempatkan bersama org2 yg beriman...
n doakan perkara ini cepat selesai..
4org anggota yg terlibat dlm kes nih pon da serta merta kene gantung kerja..klu jatuh hukum... 302 n berlarutan ke 304 tuh..kerja hilang n kene hukuman penjara lg..
apapun tgu dulu apa kata dr bidang undangan kite..kita punya hakin..bia yg arif tentukan...

"Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai. Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah. Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala."

nape "setan" tu nak pijak kwn dia? dia nk serah diri tu udah la..kwn aku cite polis kejar mat rempit..pastu mat rempit jatuh bkn nk bwk gi hospital tp pijak lagi ade la..polis ni sbnrnye nk mnunjuk2 ade pistol stakat 9mm tu je..dh tmbk tayar tu udah la.nismpai tmbk kepala apahal?kalo aku ade kat sane mase tu aku cari la polis yg tmbk bdk tu bwk tmpt sunyi tanya itu ini.xnak mengaku aku hentak je kepala dia. keta Evo X tu mane? buat hiasan je kt pejabat.skrg ni polis dh pakai honda VFR cari la pstu kejar sekadar tmbak tayar je bagi keta tu berenti.ni smpai tmbk kepala budak 15thn apahal? pastu nk salahkan budak tu smpai ltk parang. bodoh! pukimak! babi sial anak haram!!!!tau nk duit ngan pangkat.jumpa kat mahkamah kat negara boleh la tapi kalo kat Mahkamah Akhirat camne? hang polis ke PM ke ketua PDRM menteri besar ke boleh ke pakai kt sana? amalan yg ikhlas je boleh..


--aku kat ipoh--

semuanya terpulang pada rakyat sebenarnye..

stakat jd tin kosong xde-gunenye..

tukar la undang2 klu ade brani...

yg mereka ni bekerja sje..

yg len2 tu jgn nk bwt spekulasi dgn kepala yg ksg!

korg ingat polis sengaja ke lepaskan tembakan?
korg tau x ape maksud 'ter'tembak?

kita manusia ni mesti ade wat kesilapan, xyah la korg nk blame kat satu pasukan beruniform sbb kecuaian sorg polis je

melainkan korg ni dah perfect sgt, mmg mcm dpt tiket 1st class ke syurga xtau la.....

-kamal-

"Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai. Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah. Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala."

bodoh punya polis...dah tangkap, terajang, pijak semua..pastu biar lari?tembak jelah die nie pun. apa bodoh sgt dah tngkap pastu blasah pastu biar lari. eh, budk umur 15 tahun lari takkan takleh kejar?

didalam cerita lain, tertulis didalam blog http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com/2010/04/edisi-mesti-baca-kisah-sebenar-kes.html

cerita kawan aminul sebelum tu..

"Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya. Remaja ini terus keluar dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus melarikan diri".(sebahagian petikan)

TAK SEMPAT APA-APA, SEBAIK SAHAJA KELUAR BELIAU DITERAJANG SEORANG AGGOTA POLIS DAN TERUS MELARIKAN DIRI (tidak disebut diterajang atau dipijak bertalu) more likely, die nak keluar pintu, polis terajang (dipanggil pre-emptive strike, serang sebelum diserang), die terus lari. baru polis sedar yang diorang ni cuma budak2, tu sebab polis tak tembak kwn allahyarham atau cuba tangkap die masa dia lari.

Lagipun dah byk kes bahayakan nyawa polis yang berlaku. apalah salah diorang?bertugas melindung orang awam, meletakkan nyawa dlm bahaya setiap kali keluar, hanya untuk memberi makan dan tempat tinggal kat anak bini.

Disini saya tak salahkn arwah, arwah, seperti semua kita masa umur dia, melakukan kesilapan. biasalah, darah muda. tapi bezanya kesilapan yang arwah buat ni membawa kepada benda yg takde sapa inginkan berlaku.

Polis juga saya fikir, tidak berniat. keadaan ketika itu memaksa. Dua2 pihak ada silap. tapi jgnlah kita, warganegara yang rasional, yang bertamadun ni nak jerit biar hutang darah dibayar darah...kalau kita nak fikir yang polis ni sememangnya keluar nak bunuh budak umur 15 tahun, atau tanpa kira sape2 shj pun salah jugakla..tak baiklah kita fikir sampai sebegitu rupa.

apepun, biarlah roh arwah dicucuri rahmat. yg hidup ni lagi-lagi yang terbabit secara lansung dlm kes ini, kuatkanlah diri. biar Allah memberi hidayahnya kepada kita semua dan jadikan benda ini sebagai pengajaran.

hahaha
mlayu sohai...
sume mcm lancau..
polis,rakyat,kerajaan sume same.
patut la tak maju..
untung ade cina,
bole kasi hancur mlayu kt malaysia nie..

lim ket siang hari

xyah komen lbih2..
kt padang masyhar nnti bwu bley tau tru storynye..
tggu & lihat

-MLH-

acai ader otak broo delete 1 May 2010 at 01:00

manusia mmg selalu wat kesilapan..tp patutkah kte diam jer bile seseorang tu wat silap...dah tembak macam dalam filem holywood mane x nyer 'TERTEMBAK' kat kepale wahai saudara...

aq pasukan uniform..tp aq bkn polis laa takut TERTEMBAK plak kepala saudara kamal...


cuba anda berada ditempat parent budak tu..aper korang rase..
korang ade ckp kt polis tu "masih byk2 sbb tmbak anak sy...sy ade 5 lg anak...blm kne tembak"...

cakap kner pikir gak saudara..
jgan ingat org len xder otak...








acai pakai otak broo

milo tabor -

salam sahabat2 pena..dalam mase yg sama , perkara yg lebih penting adalah same2 kita mendoakan agar roh arwah dicucuri rahmat..jika sekiranya ada berlaku sebarang ketidak telusan dlm hal ni, mohonla pd ALLAH swt supaya segala penipuan yg terselindung itu dipaparkan akan kebenarannya..kalau benar pihak polis tersebut bersalah, dan dia enggan bertaubat ..maka bia la ALLAH swt membalas kesalahan nya di dunia lg agar menjadi petunjuk pd yg masih hidup..insyaALLAH

polis bodoh babi celaka!!!!

salam..
pd pndapat saya, klu pihak polis 2 tersalah tembak, a.k.a tertembak.. tidak salah sekiranya diorg adakan stu sidang public apologize.. mtk maaf kpd semua pihak yg terlibat... dan mengakui kesalahan sndiri, iaitu tertembak tanpa niat.. jd in this case, there wouldnt be too many voices rising up like this.. klu btol pihak polis 2 mmg tade niat na tembak mangsa, then nape na takot ngaku salah sndiri.. bknkh cara ney plg baik utk selesaikan smua masalah? of course, nyawa arwah yg tdk bdosa ney ta bole na gnti.. we hav 2 acppt ajal dy da smpai.. allah da tetapkn.. tp at least smua pihak bpuas hati n arwah dpt bsemadi dgn aman.. klu tdk ada apa2 rhsia in this case.. mst polis yg terlibat bole je open minded n mtk maaf kt smua org.. in fact, diorg dpt phla g.. so klu skrg, ada phak yg nak bangkit menentang ketidakadilan ney.. they have the right disebabkn ada byk kekeliruan n percanggahan yang berlaku.. to the police. if u're on the right side, then rise n voice up.. tp klu da bsalah.. allah je yg dpt memaafkn ur sins.. bertaubatlah before its too late.. to those yg mnyokong aminul rasyid.. if arwah btol2 teraniaya, may god bless him n tunjukkan keadilan for him, n previous mangsa yg penah experienced the same case.. aminulrasyid's fmily, be strong dear.. therer thousands with u.. allah will alwys be with u all as well if u're on the right side.. :)

apasal byk sgt org bangang kt sini? hoi mantelo..hang bg derma 10x kt anak yatim pastu plak 1x hang pi mencuri duit org..kalu kena tangkap boleh ka hang kata saya x patut ditgkp sbb saya pernah 10x bg derma kt anak yatim..ni nama dia logik org bangang cam hang..

biarkan jer hamba Allah tuh..kebangangannya amat terselah..BANGANG tahap GABAN...dh x leh masuk ajar lg dh..

simati mempamirkan watak penjenayah. sebab itu polis kejar...IBUBAPA yg harus di persalahkan!!!!! adakah diajar simati tentang peraturan? disiplin diri? lesen ada? 12.00am buat apa? keluarga dia pon tak ambil peduli sebenarnya... sebab itu umor 15 boleh berada di luar rumah selepas tengah malam.. mana sikap tanggungjawab ? dh bergesel ngan kereta org lain lari la pulak...... tahniah kepada keluarga beliau sebab berjaya mendidik anak!!!!!

sorang lg bangang kt ats nih..patut lah mesia susah nk maju..byk sgt org bangang kt mesia nih..

petir_senja

polis skrg ni p kursus sniper ja kot
pakat nk jd sharpshooter
ada akai guna la bro...
snipers pn x gila nk tembak mmbuta

petir_senja

Salam...
x salah kot kalu aku selit IMP (ilmu medan perang)kt cnie

>Undang2 menembak:
1) Betol2 musuh
2) Ditembak musuh
3) Nyawa terancam

so....pikiaq logik la kan...
betolkn klu ade yg slh.
kalu salah 2 ngaku jelah
x pyh byk cerita...

[wali | May 1, 2010 8:01 AM
sorang lg bangang kt ats nih..patut lah mesia susah nk maju..byk sgt org bangang kt mesia nih.]

awak ada anak? m'sia tak akan maju sebab ramai yg tak jaga anak. sepatutnya budak sebesar tu tak keluar malam!!!!!! itu lah puncanya..

kita semua buang masa je ngutuk2 maki hamun sesama kita, kata pendapat tu bodoh, pendapat tu bangang... sebenarnya emak bapak simati tu pon x pedulikan dia.... kita yg lebih2....budak tu sepatutnya ada kat umah prepare utk PMR...

assalam...

bagi saya apa yang penting undang2 yang ada sekarang perlu di kenbalikan pada YDP Agung...

pak polis ka...
pak Menteri ka...
pak tentera ka....

semua perlu di serahkan kepada kuasa YDP Agung...
segala kesulitan yang berlaku dalam masyarakat sekarang nie..
berpunca dari perlaksanaan undang undang yang tidak tulus mahupun dari pucuk pimpinan sekalipun..
pasal tu lah polis boleh tembak ikut suka hati je ...
boleh bomm ikut suka hati je boleh tangkap masuk ISA ikut sukahati je..
demontrasi beramai ramai tak boleh.. mesti kena tangkap.
hak rakyat tidak diiktiraf..
yang kaya semakin kaya
yang miskin bertambah tambah..
kos sara hudup semakin meningkat...
kekayaan hanya milik keroni dan gerombolan saja...
majlis ilmu tidak dibenarkan ....dikatakan berpolitik
pengetahwan dan info terkini, cuma .TV1
,TV3 TV2 berita hanya depa saja betul..... tu la yang karat bertambah karat....

from:
Malaysia New Generation

knapa nak pertikaikn budak 2 brada diluar rumah pd waktu yg tak spatutnya? byk lg kes2 lain yg lebih teruk drpd bdk kluar rumah pd tgh malam yg lbh perlu kpd pertikaian.. habis 2, tak pelik plk org2 yg buang ank tanpa smpati kt tpi2 sungai?? rasuah yg makin berleluasa dlm sistem politik mlysia? byk lagi kes2 yg lbh truk drpd bdk kluar rumah pg tgh mlm.. sudahlah.. bdk 2 tak berdosa pon utk korg nak marah2.. perli2 kluarga arwah.. ckplah dgn derita yg mereka sdg hadapi skrg.. tak payahlah nak tmbah2 lg rsa pedih kt hati kluarga si mati.. korg tak brada dlm keadaan mereka skrg, so tak rasa apa yg diorg sedang rsa.. klu rsa diri 2 mnyusahkn org ja, bkn nak membantu.. lbh baik diam drpd bkata2..

voices
"tahniah kepada keluarga beliau sebab berjaya mendidik anak!!!!!"
tahniah jgk la kpd pihak polis kalau mcm 2 sbb berjaya didik ahli mereka smpaikan tak dpt bezakan tayar kereta dengan kepala org..

Tgk pada report tu mmg nasib dia kurang baik mlm tu. Semua serba tak kena. Itulah kalau dah ajal mcm2 cara boleh terjadi. Al-Fatihah buat arwah. Dan kita tunggu je lah siasatan lanjut.

kalau isu buang anak pon... hasil dari didikan keluarga gak.... apa2 pon bersyukurlah... kita lahir dari keluarga yg mementingkan agama..... dan bersama lah kita menjaga nama baik keluarga... insyaallah selamat..

sape2 nk komen tolong la tau dulu selok belok kejadiannye..ni x, tau crita lebih kurang je terus nk hentam ..selidik n pk btl2 dulu sblm wat ape2 komen/tindakan..t/jawab sket

serious shit jahat nak maty...
pe lah yg budak 15 thn rety nk buat ngn parang 2...

percayalah dengan Qada' & Qadar Allah..rukun iman tu.. kebanyakkan cara korang bagi pendapat macam orang tak beriman..

Polis gaji dah naik.... mula la nk tunjuk wat keje lebih.... blah la... polis pun bwk kete laju... x pakai tali pinggang keledar... memotong di lorong kecemasan.... peeeeeeegi la... lgmau saman org... lgi mau tembak org.... polis x sedar diri.... padan muka polis... tp polis yg baik... tahniah dgn hasil usaha anda... teruskan berkhidmat utk negara.

askum smua...

maaf la klu sy meympok! nie bg pendapat sy la...kte x patot salah kn kedua2 pihak.. kte x tau setuasi yg sbnrny.. pd simati atau pols... sepatutny polis die kene tampil ke dpn tuk menjelskn duduk perkara yg sbnr.. bukanny bg alasan dn sebarkn cte yg x benar!!!! dn cuba memutar belitkn keadaan.. supaya masyarakat x memandng hina pd angota polis... dn kepada arwah juga kte x patot salah kn!!! sebb kte x rase situasi yg d alami oleh pihat arwah dn pols..
dn kepada masyarakat d luar cna.. tlg la jgn menuduh mane2 pihak dlm kes ini..kte manusia biasa ade silap dn salahny!!!! begitu gk pihak pols yg terlibat dlm kejadian nie.. sy sme skali x menuduh pihak pols nie!!!! tp sbagai seorg yg bertangungjwb, tlg la tampil kedpn supaya kami sbg seorg rakyat biasa x cuba memandang rendah terhadap smua angota polis..
ke pd pihak polis hentikn lah mereka2 cter n memunipulasikn keadaan sbnr.. kami x salah kn polis!!! kami tau pihak anda cuba menjlnkn tangungjwb yg d pikuloleh setiap angota pols.. yg cuma kami mintak pihak pols bertangungjwb dn tampil kehadapan dgn pihak pols yg terlibat... tu sje yg kami mntak...
takziah wt kuarga arwah...(Al-Fatihah)

Proton iswara tu dah terbabas,arwah dah kena tembak pada waktu itu, yg herannya camna dia reverse keta tu pulak.ceriat cam hindustan ni.......curios dan tak ada logika!!!

knpa ye mereka yg bg komen ni memalukan diri sendiri...menyerlahkan kebodohan sendiri...

korang cakap ikut sedap mulut korang je.....polis tu dah jaga kita satu malaysia ni pun dah kira bagus....korang ni tak tau bersyukur langsung.....kalau kita jadi mcm negara2 yang asyik perang,bom sana bom sini baru korang nak berakal skit kot....tau la kita dah merdeka....tapi jangan lupa lama mana kita akan bertahan...?fikir2 kan lah....polis tu jalankan tugas dia....jadi kita yang anggap berakal ni jangan la nak salahkan polis 100%....bayangkan kalau polis tu yang mati waktu kejadian tu....apa respon korang...?ada ke yang nak tolong family polis tu...?jadi renung-renungkanlah....

Mmg polis-polis skrg perangai macam setan gondol, bt kerja tanpa guna otak...sia2 je Allah swt bg otak suruh berpikir...Lu pkir la sndiri

bnyk juga mongkok2 gondol yg pndai2 wt cite mcm dia bijak sgt.. ko ingat polis boleh tmbak sesuka hati ke.. ooo.. klu langgar radblock tembak,klu xikut arahan tembak.. (ko ingat senjata api xda akta ke) undang2 ko ke ko wt nie.. abg aku pegawai kanan polis asp, datok aku bekas ketua polis daerah.. so korng jgn lo nk kelentong dlam ini, xke bodoh namanyee.. bkn nk ckp pe, aku xde la nk salah kn polis keseluruhan. cume aku xpuas ati yg bersalah tu tlg la mengaku.. tue je. jgn la wt2 cite 2 cite nie.. (qda' dan qadar kene terima.. tp yg salah ttp akn dhukum.)

kepala hotak hang...mana berlaku langgar road block, ini kes polis gila babi tembak tk guna akai...memang setan gondol...mangkok hayun tol!!!!

knapa nk backup sgt polis yg tembak budak tu...tk smstinya semua polis bt salah..tp kena berskap adil pd masyrakt jgk..tak boleh la nk tutup2 ape kesalahan yg sesetengah polis lakukan..yg salah tetap salah dan perlu ambk tindakan swajarnya
Takbir!!!! Allahuakbar

http://www.youtube.com/watch?v=K3RyWoZGbZw

1. Friend and Aminul drive the car
2. Hit a car
3. The car called his friend to chase em
4. 5 Motorcycle chase them
5. 1 Them and accident
6. They stop chasing
7. Ran past the police car
8. Trigger happy police
9. Hit the head, Aminul died on his friends lap
10. Hit a divider
11. Surrender
12. Police came and hit the friend
13. He ran away
14. News telling that they are robbers with weapon
15. Make police report
16. Real story

btw both side need to be blame

the kid hardly to be blamed??? why stop short at driving without license? why dont we go back a few steps shall we? he wont got killed if:

1. He stopped when asked to by the police
2. He didnt drive the car without license
3. He didnt go out after midnight

I agree that he acted rashly because of the accident. THAT IS WHY 15 YEARS OLD ARE NOT ALLOWED TO DRIVE!!!

and the police duh.. why so "trigger happy"

btol both side need to blme.. tp ini adalah kes kematian.. yg mati budak bawah umur.. xpernah plk aku dgr undang2 megatakan budak bawah umur dihukum begini. nk penjarakan budak bawah umur pn xda. jgn la menutup kesalah sesetengah pihak demi kepentingan diri(politik).. cube selesai kn kes ini without politik. insyaAllah xkn jd huru hara begini..

AKU BUKAN NAK MENYEBELAHI MANA2 PIHAK SAMA ADA AGAMA, BANGSA ATAU POLIS AKU CUMA INSAN BIASA YG PERNAH BUAT SILAP, TAPI TIDAKLAH SAMPAI MEMBUNUH ORG. YANG BUAT AKU TAK PUAS HATI NI, POLIS NI MEMBUAT KEPUTUSAN MEMBUTA DENGAN TERUS MENEMBAK. SEDANGKAN PEMANDU YG DORANG SANGKAKAN PENJENAYAH LANGSUNG TIDAK MEMBALAS TEMBAKAN, SO DARI SITU PIHAK POLIS BERKENAAN SUDA TAU YG DORANG NI TIDAK MEMPUNYAI SENJATA,KALAU YA PUN ADA PARANG, BOLEH KAH DIA MENGUNAKAN PARANG TU UNTUK MEMBALAS SERANGAN DARI JAUH? AKU HAIRANLAH KENAPA POLIS NI MASI MAU MENEMBAK. ADAKAH POLIS2 NI KURANG DIBERI PENDIDIKAN DARI SEGI PEMIKIRAN YG LOGIK DAN TIDAK LOGIK? DENGAN KEJADIAN INI KENAPA IBU MANGSA DIPERSALAHKAN, AGAMA, BANGSA, MEMANDU DIBAWA UMUR, DI DEBATKAN? INI SEMUA ADAKAH BERKAITAN? YG MENJADI PERSOALANNYA SEKARANG, KENAPA PIHAK POLIS MEMBUAT KETERANGAN PALSU, ADAKA DORANG NI MENUTUP KESALAHAN DEMI MENJAGA NAMA BAIK POLIS MALAYSIA?

bukan ke polis tidak dibenarkan melepaskan tembakan jika penjenayah tidak menembak/ menyerang terlebih dulu? klau mcm tu kenapa dgn sewenangnya dia tembak kete budak tu? sampai mati ditembak kat kepala. tak adik rase nya kalau mak budak tu dipersalahkan.. macam la korg semua tak pernah memandu tanpa lesen? klau mak korang tak bagi pun mesti ade yg senyap2 memandu keluar kereta waktu malam.. ntah ape masalah polis yg tembak tu.. suka sgt menembak, entah2 tgh layan time tembak tu.. innalillah..

Salam...teman2 semua...drp dok slahkan sesama kita lebih baiklah kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah dan doakan moga Allah tunjukkan jalan kebenarannya...bercakap ikot rasional...

jgn saling nk slahkan sesiapa..mangsa ke pemangsa ke...
cukup2la nk slahkn mangsa..yg jadi dah pon jadi..kita nk patah balik pon xboleh...

kepada yg salahkan mangsa n familinya, just imagine klw kjadian ni jadi kat family sndiri ..ap perasaan...no! i can't imagine and i don't want to imagine..Nauzubillah..moga Allah melindungi keluarga kita..

kepada yang slahkn pemangsa, cukup2la nk hukum dye nk kutuk2..dye pon aku rase xley nk duduk senang dgn kejadian ni..aku rase mlm2 pon dye xboley nk tdo lena...dye sendri da terhukum dengan kesilapannya..moga Allah bukakan hatinya untuk mengakui kesilapannya

ap2 pon moga Allah tunjukkan kebenaran...klw bukn di dunia sudah pasti di akhirat

sama2 lah kita menambahkn amal kita..dunia sudah tua...n kurangkn la dan elakkan diri drp mmbuat dosa..

Moga Allah limpahkan rahmat kepada semua umat Islam samada yg masih hdup dan yang telah mengadapnya.Amin...

ps : sory using words mangsa n pemangsa...

kes ni rumit laa.. tp kita sama2 berdoa, keadilan tertegak bg pihak yg benar. saya percaya, benda ni akan selesai jugak nanti akhirnya. yang penting, kita sebagai pemerhati, hendaklah bertenang,disamping jangan putus berdoa untuk allayarham adik mirul. moga dia dutempatkan dikalangan orang2 yg dikasihi Allah SWT.. AMINN...{{Cik Zulaikha}}

pdrm tetap d pihak yang benar... jasa dan pergorbanan anggota tersebut perlu d ambik kira.. tanpa anggota polis.. ketenteraman awam xkan terjaga.. nk g kedai mamak pon mesti 50-50... so korang patut berterima kasih d atas pergorbanan warga pdrm menajga keselamatan negara.. baru kes sebegini.. blom lg dengar kes2 yg agak berat.. aku sendiri tabik dgn warga2 pdrm dlam mengekang kegiatan jenayah... setiap manusia ada salah dan silap.. x semua sempurna.. di manakah tanggungjwab ahli keluarga terhadap anak2.. bila da jdi mcm nie.. ada pihak yg akan d persalahakan..

ibubapa yg x mendisiplinkan anak... org lain yg menanggung kesusahan....

polis yg tembak tu mesti baran sgt orgnye..pas tembak tyr,kejAR la dl kete tu smpai diorg berenti pas terbabas..
sape yg bg komen ckp arwah tu 'bodoh'....insaf la..
nk backup polis pon jgn watsebut gtu..
anda yg bodoh sebenarnye..die kn da xde..hormat la ckit,bangang...

Polis tu bersalah kerana membunuh, tanpa usul periksa. Lepas tu menuduh dan memfitnah arwah. Dah salah tidak mengaku. Polis-polis yang lain turut backup untuk cover crita sebenar, termasuk ketua nya si Musa, mentang-mentang diorang ini orang biasa macam kita.

Ibu bapa arwah bersalah kerana tidak mengawal kegiatan anak nya yang suka lepak di kedai mamak pada lewat malam. Dan patut membayar denda kepada polis trafik RM300. Tetapi polis ini patut dihukum gantung sampai mati supaya menjadi pengajaran kepada polis-polis lain.

Aduhai polis pembunuh, bertaubatlah engkau. Udah lagi menbuat cerita, memfitnah lebih teruk dari membunuh.

"insan biasa"

apahal korang kecoh sgt nie??buat laaa mogok kt depan balai polis bukit aman tu.kan senang
haha


-melsen-

Xtahu lah pulak tertembak sampai lebih sedozen peluru... biasa kalau "ter" ni paling banyak pun 2-3 butir ajer(auto mode)

memandu bawah umo.....memandu secara merbahaya dan menimbulkan syak wasangka....berani krana benar....yg dy bawak keta laju jmpa polis x brenti....npa...lau dy x d tembak mati....probability untuk orang lain dpat bahaya lebih tinggi...nyawa orang awam yang terancam if dy drive mcm tu...pikir2 kan la...

Allahyarham Aminulrasyid Amzah dalam kenangan...

Saya sumbangkan video kenangan allahyarham dan...al-fatihah.

http://www.facebook.com/fuzzlei

kes neh mcm mana sekarang?

~Rozek~

salam..pndapat aku la..tak ley nak salahkan budak tu gak..umu macam dia, memang la memberontak..alang aku yang umu 20 lbh pun cuak kalu ada road block..padahal aku ada je lesen..selalu polis nak lpaskan diri, buat cite macam2..polis mesti la tolong polis gak kan..dorang dah di terap ngn semangat berpasukan..contoh membe aku polis gak..ada hal sket, membe gado dorang follow....tak puas hati mula la pk nak buat itu ini..nak knakan orang je..apapun tanpa polis dunia ni tak aman.....


EmoticonEmoticon