Monday

Ugutan bunuh TGNA pengugut berjaya ditangkap



Ugut bunuh Nik Aziz: Polis KL tahan seorang lelaki di Butterworth

KUALA LUMPUR, 3 Mei — Polis menahan seorang lelaki yang disyaki terlibat menyiarkan komen berbaur ugutan bunuh terhadap Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam laman web sosial, Facebook.

Ketua Polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman berkata lelaki yang berumur dalam lingkungan 20an itu diberkas sepasukan polis di Butterworth, Pulau Pinang, semalam.

“Sepasukan polis menahan suspek itu di satu kawasan di Butterworth kira-kira pukul 9 malam berhubung kes penyiaran ugutan bunuh terhadap Nik (Abdul) Aziz,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata bagaimanapun siasatan lanjut akan dilakukan bagi mengetahui sama ada suspek adalah pemilik sebenar laman sosial itu dan juga individu yang bertanggungjawab menyiarkan ugutan bunuh terbabit.

Sabtu lepas Dewan Pemuda PAS membuat laporan polis berhubung kenyataan ugutan bunuh yang dipaparkan dalam sebuah laman web sosial milik seorang lelaki terhadap Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas itu.

Laporan polis itu dibuat oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan At-Tantawi di Balai Polis Chow Kit selepas membaca mengenai ugutan bunuh itu di laman Facebook.

Dalam laman webnya lelaki itu dikatakan sanggup dihukum gantung jika dapat membunuh ‘‘Nik Aziz’’.

Zulkarnain berkata bagaimanapun polis belum dapat mengenal pasti sama ada suspek adalah pemilik sebenar laman itu dan individu yang bertanggungjawab menyiarkan ugutan bunuh berkenaan.

“Kami sedang mendapatkan tempoh reman terhadap suspek bagi menjalankan siasatan lanjut sebelum dia dibawa ke sini (IPD Dang Wangi) untuk disoal-siasat,” katanya.

Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah. — Bernama

71 comments

HEheheh sengih sampai ke telinga aku... bila malaun ni di tahan

Itulah tanda-tanda akhir zaman bila mana manusia sudah mula membenci dan menghina Para Ulama serta menyanjung dan mengangkat manusia2 jahil dari kalangan mereka menjadi pemimpin2 negara..

kalau boleh tolong tanya kat si mamat ni.apa kejadahnya dia nak Tok guru mati.Dia ingat kena gan tung dah selesai kot hukuman diakhirat kelak.Anak sapa ni ha.....

Agen yahudi tu. Yang sanggup bunuh ulamak hanya jenis musuh Allah saja. Dengan upah lumayan, dengan jaminan tidak akan digantung, dengan jaminan masuk keluar mahkamah dgn muka bertopeng, dengan jaminan akan bebas macam AyahPin, tentu agen2 kafir ini sanggup bunuh ulamak.

Umat tidak boleh pandang ringan semua ini kerana pertentangan haq dan bathil akan semakin sengit. Dengan kemasukan APCO ideologi dan cara yahudi akan masuk sekali ke dlm kepala hotak puak munafik dan fasik.

Tidak mustahil pembunuhan politik akan menular ke negara ini. Pembunuhan pemimpin pembangkang akan diimbangi oleh pembunuhan kecil2an parti memerintah.

Ini hanya teori tetapi ia telah menjadi kenyataan di luar negara. Mengapa pula ia tidak boleh berlaku di negara ini? Dengan kemasukan yahudi semua boleh berlaku.

Mesti ade sebab kepala hotak mamat ni pk and act. sampai camtu... Astaghfirullahalazim

akhir zaman,manusia lebih suka perkara mungkar dari memilih
parkara baik.Tengok aja udah la masuk masjid sembahyang jumaat dengar kutbah lena.Kalau pi negok maksiat leh jaga sampai pagi.
Macam budak ni la.Harap muka ja cooolll tapi hati busuk.

bila nk sula mamat ni? aku tak sabar tgk dia disula. anak sapa lah tk kenal ugama ni.

xde faedah pn nak bunuh org tua ni.

Syabas PDRM. Aku percaya semua anggota PDRM kat Malaysia ni mampu bergerak bebas tanpa tekanan mana-mana pihak.

tak tau la samada mamat ni akan dpt biasiswa dr najib ker tak.....

ala...teremosi mcm2 boleh keluar...bahaya facebook ni..ramai perisik..hehehe..

Rasa aku kalau semua org ambik berat/serius hal dlm facebook ni yg no satu paling byk buat laporan polis mesti presiden amerika atau yahudi...pasal mesti ramai seluruh dunia yg tulis nak hapuskan diorang..hehehehe

fikir2kanlah..

aku nk tnya aa apsal korg sokong nik aziz aa?
apa jasa dia kt malaysia ni?
dia bangunkan putra jaya ke?
dia derma organ dia kt pesakit ke?

kenapa nk sokong org tua yg xberpendidikan dan xmempunyai jasa ke atas malaysia?

atau inikah yg org2 selar sbg TAKSUB X BERTEMPAT?

(rembau)

MACAM-MACAM BOLEH BERLAKU APABILA RASA BENCI DAN MARAH ADA DIHATI.ORANG ISLAM SEJATI AKAN TERDETIK RASA MARAHNYA APABILA SEORANG YANG BERGELAR ULAMAK MEMERINTAH NEGARI BOLEH MELULUSKAN PEMBINAAN BERHALA BESAR DINEGERI KELANTAN YANG MANA SAIZNYA MELEBIHI YANG TERDAPAT DINEGERI LAIN.MASA NABI MUSA A.S MERUNTUHKAN BERHALA.ZAMAN NABI MUHAMMAD S.A.W PUN MENGHANCURKAN BERHALA DISEKELILING KAABAH.INIKAH YANG DIKATAKAN PEJUANGAN ISLAM SEJATI.MASA PARTI LAIN MELULUSKAN PEMBINAAN BERHALA BESAR,RIUH SENEGARA CERAMAHNYA UNTUK MENENTANG TAPI DEMI KEPENTINGAN POLITIKNYA,ULAMAK SENDIRI YANG MELULUSKANNYA .FIKIR-FIKIRKANLAH.JANGAN ASYIK BERPOLITIK SEHINGGA NEGARA BOLEH MENJADI HANCUR.

Parti Ajaran Sesat (PAS)

btol ckp hamba allah tu,
kenapa tok guru xrobohkan berhala spt dilakukan oleh nabi musa
kita ni islam sebenar, jadi kita mesti la ikut telunjuk nabi

nabi muhammad juga menghancurkan berhala

tp tok guru pula? lagi dia galakkan ade la.
jangan biarkan agama lain pijak kita. kita kena hancurkan segala berhala kt msia ini.
tuhan yg mereka kena sembah itu , hanya allah sahaja

sapa yg kata Tok Guru tu, sebenarnya hangpa bodoh dan tak berakal...sepatutnya akhlak Tok guru patut dicontohi...Islam bukan agama paksaan...Islam sejati adalah Mukmin yang berakal dan berakhlak mulia bukan mengikut emosi macam anon kat atas ni......bila ikut emosi semua akal fikiran hilang, mulala orang bukan Islam kata Islam agama extreme....inila orgnya yang belajar agama sikit2 tapi nak kata dialah pejuang Islam sebenar tapi bagi busuk nama Islam adala....FIKIR GUNA AKAL JGN GUNA EMOSI

nabi musa pecahkan berhala? <== extremis
tok guru x pecahkan berhala <== tidak extremis

jadi menurut Mizix, adakah nabi musa extremis? dan tok guru lebih agung dr nabi musa?

begitukah yg terpapar di fikiran mu wahai Mizix?

to (rembau)
Anonymous | May 4, 2010 7:07 AM

"kenapa nk sokong org tua yg xberpendidikan dan xmempunyai jasa ke atas malaysia?"

ckap tu bia beradab!
ilmu nik aziz lagi tinggi dari pemimpin lain!
kite x taw sbab kiter x pena nk amik taw..!
dan dye x pena bgtaw sbb bkan bnd 2 yg dye nk kite bngge kan..
nik aziz brjuang demi agama islam!
mmg dye x bgunkan ptrajaya,tp dye cube bngunkan akidah org kite yg leka dgan kmajuan negara...
lagi satu,'dia derma organ dia kt pesakit ke?'
ape pnye soalan ni..ade ker pmimpin lain yang derma organ dye kat pesakit??
manusia akhir zaman,da terhasut dgan kdunian.!!
bila negara dah maju,ahli ulamak dprkecilkan...dunia~

(MF07)

ilmu lg tinggi dr pemimpin konon.....

aku mintak satu je, try dia speaking 'english'
kalo nk speaking pon terkangkang2, xyah la nk bangunkan akidah org lain. mimpi kosong je tu

mcm ketam mengajar anak dia berjalan lurus.....

(rembau)

Anonymous | May 4, 2010 5:00 PM

ilmu lg tinggi dr pemimpin konon..

aku mintak satu je, try dia speaking 'english'
kalo nk speaking pon terkangkang2, xyah la nk bangunkan akidah org lain. mimpi kosong je tu
>ko dah cukup ilmu ke nak cabar2 orang? aku rasa xder masalah kalau nik aziz nak speaking, pastu dia suruh ko mengaji depan dia, dia tanya sket2 pasal ilmu agama. aku x tau apa ko akan cakap lepastu.

mcm ketam mengajar anak dia berjalan lurus..
>ketam bukan mengajar anak dia satu perkara jer. dunia akhirat pun kene amek kira.

(rembau)
>buat malu org rembau jer.

sham, shah alam

Anonymous | May 4, 2010 9:46 AM

nabi musa pecahkan berhala? <== extremis
tok guru x pecahkan berhala <== tidak extremis

jadi menurut Mizix, adakah nabi musa extremis? dan tok guru lebih agung dr nabi musa?

begitukah yg terpapar di fikiran mu wahai Mizix?

>nak berdakwah tgk waktu dan keadaan la bang, kalau zaman nih kau nak suh org tua tuh pecahkan semua berhala x ke kerajaan yg ko cintai nih amek tindakan atas undang2, pastu kene tangkap.
finally dah x boleh nak berdakwah, lg2 kat orang yg berfikiran singkat macam "kita" nih.

p/s: zaman dulu ko dah pecahkan berhala tangan ko bukan kosong, kiri kanan pegang pedang. zaman skrg ko dah pecah berhala ko nak pegang apa. keris? haish

sham, shah alam

kita ikut undang2 hudud. kita ini negara islam
dan x salah kita pecahkan berhala. kerana ini negara islam
atau ko nk persoalkan hukum hudud?

zaman dulu pon xleh pecahkan berhala, lihat lah nabi musa. beliau dihukum utk dibakar di khalayak ramai, tetapi beliau keluar dgn selamat dr dibakar api. lihat lah betapa allah melindung seseorg yg pertahankan islam

jika nik aziz itu benar2 jujur utk pertahankan islam, mesti allah selamatkan dia dari segala hukuman di dunia.
jangan pandang rendah terhadap kuasa allah

Pada sham dan rembau..

cetek benor kefahaman agama ko..
nik aziz mmg xbina putrajaya coz yg bina buruh2 dari indon & bangla!! yg habiskan duit rakyat puak umno..

nik aziz hanye melaksankan t/jawab dia sebagai ulama yakni warisan nabi membentuk akhlak manusia supya jadi insan yg beriman serta takwa kepada Allah swt.. dunia nih hanya sementara dan bekalan utk akhirat.. Agama islam perlu diperjuangkan!! bukan kaum seperti puak2 jahiliah sebelum kedatgn nabi SAW..

soh nik aziz speaking erk?
nape ko xsoh nik aziz cakap bahasa arab? @ ko sendiri cakap bahasa arab boleh?
dinegara2 maju seperti korea,france & jepun bangga dengan bahasa sendiri & menolak bahsa2 asing.. tetapi di m'sia tidak coz lebih mengaggungkn bahsa asing.. contohnya org cam ko & rejim2 umno.. Perjuangkan melayu konon??poooooraaaaaaaahhh..

kisah nabi musa terkenal pecahkan berhala ke @ nabi Ibrahim as wahai puak2 umno sekalian?
kisah para nabi pun tunggang terbalik xtau xusahlah ko nak bercerita pasal agama.. lebih baik menuntut lagi biar sampai ke liang lahat coz klu setakat dapat SPM je ambik Pendidikn Islam belum cukup kenal erti halal & haram serta dosa & pahala...

turunnya surah al-kafirun adelah menghormati kebebasan beragama..Wasiat nabi saw mengenai semua kaum adelah sama coz berasal dari adam dan yg memebezakan kita adelah bertakwa..
adekah ulama2 xmengambil kira semua hal2 yg terkandung dlm al-quran?? @ rejim2 umno tolak al-quran dan menerima undang2 british & yahudi?

Nabi Muhammad SAW bukan sahaja pemimpin malahan berdakwah supaya umat manusia peluk islam..Tabligh,amanah,fathonah & siddiq merupakn sikap unggul yg ade pada rasulullah yg patut dicontohi semua pemimpin & umat islam..
bukannya kaki rasuah,perompak,zina,judi & Arak yg ade dlm kepimpinan umno..

so, kesimpulnnya mudah..
umno menolak hudud & al-quran kerana mereka ar org2 fasik & munafik!! jgnkan nak berdakwah mengenai islam pade kaum lain.. org melayu sendiri murtad ramai sehingga mencecah beratus ribu pun masih wat cam xde ape2 pe..
astagfirullan a'azim..


-amri-

hoh amri..

saya x bersalah,
semua yg bertanda > adalah jawapan bg pihak saya.. huhu

tapi betul la, zaman sekarang yg perjuang agama ko tekan, yg perjuangkan keduniaan ko sanjung.. ada pulak boleh ada pilihan, kalau ko betul2 perfect seperti nabi dan rasul baru aku sokong. haish

p/s: patut la malaysia banyak ajaran sesat. sebab semua org nak ikut ajaran orang yg betul2 perfect seperti nabi dan rasul.

sham, shah alam

the point is, kenpa nik aziz xpecahkan berhala?
hidup kalo xlari tajuk xleh ke?

nabi sendiri suroh kita menuntut ilmu smp negara china.
dah xreti ckp english, pergi mengarut la, tgk negara korea la
cuba jujur ckp "saya ngak bisa tutur english sih"

susah sgt ke nk berlaku jujur?
kalo dh bodoh tu mengaku je la bodoh, atleas kita blajar
jangan jadi bodoh sombong

-dumbri-

>>nangis nak berdiskusi ngan abang kita nih. :P

the point is, kenpa nik aziz xpecahkan berhala?
hidup kalo xlari tajuk xleh ke?
>>negara tercinta kita kan ada undang2, jgn la bercakap mcm kita duduk dalam rumah sendiri, fikir keseluruhan la. kalau pecah kene tangkap. lain la dapat waran then suruh pbt pecahkan (ha tuh pun jd kes besar, siap kalah lg negeri sendiri pilihanraya lepas). sebab tuh la nik aziz masuk politik, sebab dengan politik jer cara nak pegang sesebuah negara then dah menang baru la senang nak jalankan perjuangan dan undang2 islam. time tuh ko tgk la ye ker kata org, kalau hudud d jalankan semua org kudung tangan.
haish, kadang2 org baru masuk islam lg pandai cakap dr org yg dari lahir dengan islam.

nabi sendiri suroh kita menuntut ilmu smp negara china.
dah xreti ckp english, pergi mengarut la, tgk negara korea la
cuba jujur ckp "saya ngak bisa tutur english sih"
>>ko nih confident jer org tua tuh x pandai speaking. nih baru citer pasal hudud, lum masuk bab fitnah dan mengata orang.

susah sgt ke nk berlaku jujur?
kalo dh bodoh tu mengaku je la bodoh, atleas kita blajar
jangan jadi bodoh sombong
>>tuh la, lg2 dah la bodoh dan sombong pastu kata org lain bodoh dan sombong.

sham, shah alam

>>nangis nak berdiskusi ngan abang kita nih. :P

the point is, kenpa nik aziz xpecahkan berhala?
hidup kalo xlari tajuk xleh ke?
>>negara tercinta kita kan ada undang2, jgn la bercakap mcm kita duduk dalam rumah sendiri, fikir keseluruhan la. kalau pecah kene tangkap. lain la dapat waran then suruh pbt pecahkan (ha tuh pun jd kes besar, siap kalah lg negeri sendiri pilihanraya lepas). sebab tuh la nik aziz masuk politik, sebab dengan politik jer cara nak pegang sesebuah negara then dah menang baru la senang nak jalankan perjuangan dan undang2 islam. time tuh ko tgk la ye ker kata org, kalau hudud d jalankan semua org kudung tangan.
haish, kadang2 org baru masuk islam lg pandai cakap dr org yg dari lahir dengan islam.

nabi sendiri suroh kita menuntut ilmu smp negara china.
dah xreti ckp english, pergi mengarut la, tgk negara korea la
cuba jujur ckp "saya ngak bisa tutur english sih"
>>ko nih confident jer org tua tuh x pandai speaking. nih baru citer pasal hudud, lum masuk bab fitnah dan mengata orang.

susah sgt ke nk berlaku jujur?
kalo dh bodoh tu mengaku je la bodoh, atleas kita blajar
jangan jadi bodoh sombong
>>tuh la, lg2 dah la bodoh dan sombong pastu kata org lain bodoh dan sombong.

sham, shah alam

bodoh punya cakap. zaman dulu nabi musa pecahkan berhala kerana umat manusia di zaman itu menolak Allah dan meletakkan kepercayaan pd berhala. zaman skrg, brp ramai umat islam yg menyembah berhala? bengap ape?

putrajaya dan kaabah pun bukan dibina oleh nik aziz. hebatkah pembina putrajaya yg jd sarang maksiat skrg? kenapa tk tanya knp nik aziz tk bina buruj?apa punya koya punya perbandingan daaaa. mcm tanya awat nabi tk tulis quran lak. ptuiiiii bangsat punya bodoh!

bahasa inggeris lebih hebat dr bahasa quran? waaaaa memang sosat bonar kau. esok kt padang masyar harap2 lidah telinga mulut kaki tgn kau speaking lah ekk hehehheheh. bodoh punya manusia. english pulak dibanggakan. bangsat punya melayu mengaku islam!

nik aziz ada degrees dlm bidang agama. najib ada degree dlm sexsology. dolah dlam lenalogy dan betinalogy. kj dlm tipuloji. rosmah dlm sapuloji. tinggi lagi degree tgna sbb boleh pakai sampai akhirat dan boleh bimbing byk org ke akhirat compare dgn yg lain lain tu. degree for self fun jer. apa punya haram manusia yg menyedut udara Allah tp lupa pd keesaannya. ptuiiii

diskusi korang ni semua lari dari tajuk post sebenar..melalut2..

degree agama? entah2 nik aziz grad guna degree palsu ape..
sape2 tolong sahkan sijil nik aziz.
kita xleh biarkan golongan bengap jadik ularmak, dah tua nyayuk nk jadi ularmak? ptuiih

ha,cuba ceq kelayakan nik aziz plak. apa degree yg die ada? ari2 dr asri dah tunjuk ble kena tahan ngn JAIS. bukan pndai mengarut semata2 nak kejar kepentingan politik jahiliyah skg nie. then org yg bertaklid buta ni taksub krn politik. sehingga Allah 2 pn dia fitnah sbg 'samseng'.

Anonymous | May 5, 2010 1:07 AM
Anonymous | May 4, 2010 11:06 PM

kau ada de kelayakan apa...
cakap macam orang bodoh...je.adakah kelayakann dunia penting dari kelayakan akhirat..
cuba check muhyidin tpm ada sijil apa
shafie afdal ada degree apa..
nak berjaya tak semestinya ada kelebihan sijil/or degree
tu batu loncatan je...tgk sheikh bukhari dah jutawan senang lenang...SPM je bro..
dunia dia dapat akhirat dia dapat,,,both of hang dapat apa..?
renung renung kan lah...
jangan jadi macam KPN menipu ada degree over sea
last last..local je..ada sebabnya...banga diri yang makan diri

nik aziz tu dia masuk Universiti mana?
ke stakat sekolah pondok sampai sedap2 kata allah itu samseng la, allah itu mencarut la. org mcm ni yg pembangkang agung2kan.....

mmg btol la dkarang ni dunia akhir zaman, korg leh nmpk manusia akhir zaman(pembangkang)yg sanjung2kan org yg menghina tuhan merka sendiri

kalo angka darab ngn bahagi pon nik aziz xlepas
macam mana la nk pimpin negara?
teruskan lah berangan wahai pembangkang oiii

setahu aku la ni pun nik aziz dah jadi menteri besar,walau tak sekolah inggeris/cakap inggeris.Yang kau tu kalau dah pandai inggeris sangat,pandai sangat angka darab ngan bahagi,jadi menteri apa???

ni kali pertama aku komen....
budak ni kalau betul la dy bt akan di bebaskan...
atas dasar ugutan dy bt kat tok guru bukan dkat najib atau pemimpin tertinggi malaysia.

sekurang2 nya nik aziz kena tau la darab bahagi 1 smp 9.
ini kalo nk kira 5 x 4 pon kena bukak selipar kira ngn jari kaki tu......itu bangang namanye tu

atleast, belajar la mengira, membaca dan meulis dahulu sblm angan2 nk jadi pemimpin

buat malu kt amerika je kalo nik aziz jadi pemimpin. mmg jadi bahan ketawa nnt....

kepada sesiapa yg belum tahu taraf pendidikan Tok Guru Nik Aziz. sila lihatmtou tube ini, kalau dah tahu siapa tgna kamu nak komen pun komenlah, jangan main taram saja, nanti tak pasal2 dapat dosa kering,

http://www.youtube.com/watch?v=2xcPHywxuT8

http://www.youtube.com/watch?v=p2jPd0Yj1JQ&feature=related


satu lagi nabi ibrahim as yg kena bakar bukan nasi musa as..harap maklum,..huhu

masih ramai lagi yg berperangai macam budak ugut tgna...

aku herannye puak2 PAS ni benci sangat akan kaum yahudi

tapi bleh plak diorg gunakan saluran yahudi spt "youtube" atau "facebook".....hipokrit

btw sah kita kena sahkan dulu degree org tua tu, stakat tayang2 youtube buatan yahudi tu wat pe?
entah2 ketuam kampung yg sahkan degree dia ke ape. bukan leh caya sgt org kampung ni

heran la kenapa PAS gunakan saluran yahudi spt "youtube" atau "facebook"? kata benxi sgt yahudi......hipokrit

pastu kt yotube tu plak, nik aziz ckp kt kamera, of course la dia leh cerita lebat. skang ni cuba sahkan deggree nik aziz. ntah2 tipu ke ape ke.

kita suruh org lain semak tmpt dia penah belajar dulu. ntah2 sekolah pondok je kot tmpt dia balajr

orang omno kalau bersembang mesti bodoh punya... baso bodo tokleh nok ajar...

Saya bukan ahli Pas tetapi ahli UMNo...

Saya lebih rasional dalam isu ini ...

PADA SAYA PERBUATAN MOHD SAFUAN INI ADALAH PERBUATAN YANG TAK BERTAMADUN DAN MENGANDUNGI UNSUR2 JENAYAH..SEMOGA PIHAK BERKUASA DAPAT MENJALANKAN SIASATAN DENGAN TELUS DAN PROFESSIONAL DAN JIKA BENAR MOHD SAFUAN INI BENAR2 BERTANGGUNGJAWAB MAKA BAWALAH IA KE MUKA PENGADILAN..

Semoga rakan2 dalam PAS berpuashati ssungguhnya bukan semua Pemuda UMNO biadap seperti pemuda ini.

Terima kasih.

hahaha..atas d semua mmg bangang...

Baca la wahai kawan kawan semua jangan dok melalut buat dosa kering...
"Aku bukan pembangkang tapi membangkang"

YA.B. Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat (Jawi: نئ عبدالعزيز بن نئ مت) merupakan Menteri Besar Kelantan kini. Namun imej beliau lebih terserlah sebagai seorang ulama, di samping merupakan Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Latar Belakang.

Dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu beliau merupakan anak kedua daripada sembilan orang adik-beradik. Hasil perkongsian hidup dengan isterinya, iaitu Tuan Sabariah Binti Tuan Ishak, beliau dikurniakan 10 orang cahaya mata (5 lelaki dan 5 perempuan).

Sebelum menjadi Menteri Besar, beliau adalah seorang guru agama yang aktif. Beliau pernah mengajar di Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Sekolah Menengah Agama Darul Anwar dan Sekolah Menengah Maahad Muhammadi yang kesemuanya terletak di Kelantan. Maka tidak hairanlah beliau lebih mesra dengan gelaran 'Tuan Guru' di kalangan rakyat Malaysia. Malah sehingga kini, beliau masih lagi aktif menyebarkan ilmu-ilmu Islam kepada masyarakat. Pada hampir setiap pagi, beliau akan menjadi imam kepada Solat Subuh dan kemudiannya memberikan kuliah ringkas di sebuah masjid yang terletak hanya beberapa langkah sahaja dari rumahnya.



Pendidikan

Nik Aziz mendapat pendidikan awal dari ayahnya sendiri, Tuan Guru Haji Nik Mat Raja Banjar di kediamannya di Pulau Melaka. Beliau memiliki kelulusan dalam bidang Sarjana Perundangan Islam daripada Universiti al-Azhar di Mesir. Ketika belajar, beliau pernah menjadi salah seorang saksi kepada Perang Arab-Israel.

Beliau juga pernah menuntut di:

* Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat, Kelantan (3 Bulan) – 1936
* Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian, Kelantan
* Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas, Besut, Terengganu
* Universiti Deoband, India – 1952
* Universiti Lahore, Pakistan - 1957

Beliau mampu berkomunikasi dalam Bahasa Arab, Urdu, Inggeris dan Tamil.



--------------------------------------------------------------------------------
Pentingkanlah perkara yang lebih penting daripada yang terpenting
Kerana perkara yang terpenting itu lebih penting daripada yang terpenting..

AKU ADA BERBUAL DGN SORANG BROTHER UMNO MASA EXPO 1 MALAYSIA 1 PORTDIKSON KAT DATARAN TELOK KEMANG HARI TU..

BILA AKU TANYA ABG PERCAYA DGN AL-QURAN..?? DIA JAWAB YERR.. SEPENUH HATI..
ABG YAKIN DGN KERASULAH NABI MUHAMAD.. JAWABNYERR YERR..
ABG YAKIN DGN HADITH RASULULLAH.. JUGA JAWAPANNYA YERR..

ABG MENDIRIKAN SOLAT 5 WAKTU..?? YERR..
ABG BERPAUSA DI BULAN RAMADHAN..?? YERR JUGA JAWAPANNYA
DAH MENUNAIKAN HAJI..??
JAWAPANNYERR AL-HAMDULILLAH..SUDAH 2 KALI..
BUAT PUASA SUNAT..?? DIA JAWAB SELALU..

BENARKAN ABG BETUL2 YAKIN SERTA BERIMAN DGN AL-QURAN..
DIA MULA NAK MARAH..

DIA MULA MENINGGIKAN SUARA.. " KO INGAT AKU NI KAPIR KERR.."

AKU TANYA LAGI " KALAU ADA ORG2 KAFIR MEMPERSENDA2KAN AYAT2 AL-QURAN DAN HADITH RASULULLAH MCM MANA..?? "
DIA KATA AKU AKAN BUNUH KAFFIR TU..!!

DIA JAWAB DGN BERSEMANGAT "AKU SANGGUP MATI KERANA MEMPERTAHANKAN KESUCIAN AL-QURAN SERTA AGAMA ALLAH "

WAH HEBAT DAN BERSEMANGAT BENAR ABG NI.. JAWAB AKU..

AKU KATA LAGI " SEGALA2NYA TELAH MENCUKUPI UTK ABANG DIPANGGIL SEORANG ISLAM YG SEJATI "
DIA TERSENYUM BANGGA, DAN TERUS MENJAWAB " TU LAH ENGKAU LAIN KALI JANGAN NAK MEMPERMAIN2KAN KEIMANAN SESEORANG ISLAM TU PERNGAI KAU NI MACAM PUAK2 PAS PULAK AKU TENGOK TANYA SOALAN2 MCM NI..AKU MARAH KAT KAU BUKANNYA APA SOALAN KAU SEOLAH2 CUBA NAK MENAFIKAN YG AKU NI SEORANG ISLAM.."

LEPAS TU AKU CAKAP DGN DIA " MINTA MAAF BANG SAYA NAK TANYA SATU SOALAN JER LAGI BOLEH..? "
DIA JAWAB " TANYALAH AKU TAK KESAH DAN TAK AKAN MARAH LAGI ASALKAN JGN KO PERSOALKAN KEIMANAN AKU TERHADAP AGAMA ISLAM YG PALING AKU CINTAI INI.. ISLAM NI DAH JADI DARAH DAGING AKU KO TAHU TAK..DEMI ALLAH AKU SANGGUP CERAIKAN ISTERI AKU KALAU ISTERI AKU MENGINA ISLAM " JAWAB DIA SAMBIL TERSENGEH2

SO AKU PUN TANYA DIA KAT DIA
" KALAU BEGINILAH KEKUATAN SERTA KEYAKINAN ABG KAT ISLAM APA KATA KALAU KITA LAKSANAKAN HUKUM HUDUD "

TERKEJUT DIA TERUS MERAH PADAM MUKA DIA " KO NI NAK BAGI SEMUA BANGSA MELAYU MATI KERR..??. CUBA KO PIKIR BAIK2 KALAU LAKSANAKAN HUDUD SEMUA ORG ISLAM AKAN KENA POTONG TANGAN, KENA SEBAT DAN KENA REJAM. LAGI PUN MCM MANA NAK ATASI KES ORG ISLAM DGN BUKAN ISLAM KALAU NAK LAKSANAKAN HUDUD..?? APA PUNYA BANGGANG KO NI.. KO DENGAR SINI BAIK2 AKU BAGI CONTOH KALAU LELAKI HINDU BERZINA DGN PEREMPUAN ISLAM... KITA BAWAK PERGI MAKAMAH SYARIAH YG LAKSANAKAN HUDUD.. MAKA LELAKI HINDU TU TERLEPAS MACAM TU JERR TAPI PEREMPUAN MELAYU TU YG KENA HUKUM HUDUD.. MANA ADIL MACAM TU..BUKANKAH ISLAM ITU AGAMA KEADILAN "

AKU JAWAB " MMG BENAR LELAKI HINDU ITU BEBAS TETAPI PEREMPUAN ISLAM TU KENA HUDUD, JADI APA MASALAHNYERR.. KALAU BERLAKU JE KES MACAM TU ( PEREMPUAN ISLAM KENA HUKUM HUDUD SBB BERZINA ) SUDAH TENTU SEMUA WANITA ISLAM TAK AKAN BERANI BERZINA DGN DGN MANA2 LELAKI SEKALI PUN, BUKANKAH IANYA AKAN MENYELAMATKAN WANITA ISLAM DARI PADA DIANGKUT OLEH BUKAN MUKHRIM KE SANA KE MARI..??"

DIA MULA TERDIAM.. DAN AKU TERUS PANCUNG LAGI..

" ABG KATA ABG YAKIN DGN AL-QURAN DAN HADITH NABI SAYA YAKIN SEMUA KATA2 ABG SBB ABG SANGGUP MATI KERANA AGAMA ISLAM.." SAYA PEGANG APA YG ABG CAKAP TADI..

" TAPI KENAPA BILA SAYA TANYA TENTANG HUDUD ABG MENETANG..?? SEBENARNYA BAGI SAYA INILAH MASALAH ORG2 MELAYU DALAM UMNO MEREKA SEMUANYERR BERIMAN DGN AL-QURAN TETAPI MASIH TIDAK PERCAYA DGN KEADILAN ISLAM.. ESOK ABG PI JUMPA MANA2 ALIM ULAMAK UMNO CUBA TANYA KAT DIORANG APAKAH HUKUMNYA SESEORANG MUSLIM ITU YAKIN 100% DGN AGAMA ISLAM DAN AL-QURAN TETAPI TAK YAKIN PULAK DGN KEADILAN ISLAM.. BAGAI MANA AKIDAH SEORANG MUSLIM YANG TAK YAKIN DGN KEADILAN AGAMA ALLAH INI..APAKAH MEREKA SEMUA ITU MASIH DIKIRA SEBAGAI SEORANG ISLAM ATAU TELAH TERBATAL SYAHADAH MEREKA DAN MENJADI MURTAD "

TERUS ABG TU KATA KAT AKU " PANAS BETUL PORTDIKSON NI YERR.. OK LAH ABG NAK PERGI BELI AIR BATU DULU NAK MINUM PERIT SANGAT RASA TEKAK NI BERDIRI TENGAH2 PANAS MACAM NI "

INILAH SECEBIS KESAH BENAR AKU DI TELOK KEMANG PADA 1-2 MEI 2010 HARI TU..

aku pernah tnya org2 kuat PAS kalo ditubuhkan hudud, adakah kamu (pas) akan turunkan age of consent, atau kawin semuda 10 tahun

tapi org kuat pas tu kata "err....errr....jom saya belanja awk teh tarik nak?" aku diam terpaku.

INILAH SECEBIS KESAH BENAR AKU DI TELOK KEMANG PADA 3-4 MEI 2010 HARI TU..

Beliau juga pernah menuntut di:

* Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat, Kelantan (3 Bulan) – 1936
* Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian, Kelantan
* Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas, Besut, Terengganu
* Universiti Deoband, India – 1952
* Universiti Lahore, Pakistan - 1957

aku xkisah dia blajar pakistan ke, hidustan ke, indonstan ke. tp ijazah dia sah atau tidak?

dulu kes Kamalanathan bukan main lagi korg cek kesahihan ijazah dia.
apa kata kita cek kesahihan ijazah nik aziz?
beliau xperlu takut sekiranya ijazah beliau tulen.
jgn nik aziz buat2 nyayuk dah la, bile org nk cek ijazah beliau

pdn muke malaun ni. hidup tgna

Anon yg sibuk nak cek ijazah Nik Aziz ni tak payah dilayan...mungkin dia ni baru mai Malaysia ataupun dulu dah biasa duduk bawah tempurung...Nik Aziz ni bukan baya hang...hang punya ilmu agama pun tak setanding....silap2 tua nanti hang yang nyanyuk pasal hati muda2 dah hitam ,dok asyik benci ulama...
Satu lagi pasal kisah Nabi Musa musnah berhala....aku tak penah dengar...tapi kalau Nabi Ibrahim ye...tula aku dah kata, belajar sikit2 tapi kononnya ngaku pejuang Islam sejati...gamaknya hang kena baca balik buku Kisah Nabi-nabi aaa...

yg heran nya apa pasal korg takut nk cek ijazah nik aziz?
kalo ilmu tinggi tahap gampang, atleast tunjuk je la ijazah.

mungkin ade sbb korg takut nk pamerkan ijazah nik aziz
takut utk menerima fakta bahawa ulamak yg disanjung manjung ini mempunyai samada rekod buruk ketika pengajian, atau tiada rekod langsung beliau pernah belajar di universiti spt yg di utarakan oleh saudara diatas

sbnr nya korg xperlu takut, yg perlu takut hanya nik aziz, itupun jika beliau menipu ttg pengajian beliau.
sekiranya ijazah beliau sah, mmg beliau xperlu gentar

dari sini kita nmpk, ade sesuatu yg x kena.........

"Anonymous | May 5, 2010 10:01 AM"
k0 nie melayu proto ker??
pikiran mcam manusia zaman batu!

org nk cek sijil je ko fitnah aku zaman batu
cuba belajar jadi jujur, ckp je la yg nik aziz tu taraf sekolah pondok je

nk pimpin kampung pon dah menggelupur, ni nk pimpin malaysia

kalau ye pun nk ganti najib, atleast ade la diploma ke degree ke, xde la malu sgt bile singapore tnya mengapa msia lantik org tua yg mengunnakan jari kaki utk mengira jwpn 5x4.

seriously, korg x malu ke kalo ade bakal pemimpin mcm ni?

aku hormati pandagn ahli umno yg telus akan isu nih..
dan maaf pade sham coz xtau mane satu jwpn ko..huhu..

bebalik pada topik..
puak umno yg jahil nih kecoh sgt pasal berhala & degree nik aziz erk..
bukankah surah al-kafirun diturunkn utk kebebasan agama..
nampak sgt ar puak umno nih blaja bawah tempurong..
ye ar asik2 tgk tv3 n utusang jadi panduan!!
bukan al-quran dan hadis..

"109. Al-Kafirun
[1]Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!
[2]“Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
[3]“Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
[4]“Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
[5]“Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
[6]“Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

sebelum puak2 umno semak degree nik aziz..
cuba semak "BINI NAJIB" kelulusan ape dia ade sampai jadi canselor & duta malaysia ke sana kesini!!ahaks..
dah ar xpakai kain tudung sepertimana Perintah Allah swt.. pehtu ada hati nak tonjolkan diri malaysia negara islam!!
ini dah kira mempersenakan Agama Islam itu sendiri!! erm..

senang citer camni ar.. kalau najib pun xpandai jaga bini..
camne nak jaga negara... dan kalau bini najib(rosmah) nih xpandai jaga diri camne nak jaga kaum hawa..ahaks..
pada aku najib dah cukup memalukan Malaysia!!



-amri-

in conclusion,
nik aziz xde degree dan xboleh mengira lebih pada 5x4
ok tutup kes

ps: mengaji alquran tu mengaji gak, tp belajar lah jugak mengira. budak2 darjah 1 pon pandai mengira tau

Ade sijil ke ade degree phd skalipun lum tentu menjamin pape...

contohnya, ramai yg ade sijil degree undang², tp stil langgar undang²...

dan org yg xde sijil degree x langgar undang2?
aku xnk malaysia diperintah oleh golongan yg xlepas bab2 mengira ni.

Anonymous | May 6, 2010 11:36 AM
kamu ni terlalu keduniaan
hanya kerana kamu benci tgna
kamu hina dia lebih2
x tahu mengira la. dgree x sah la
mcm2..wpun orang lain siap paste mcm2 info ttg tgna kamu masih
dengan pemikiran kamu..keduniaan kamu
itu pmikiran budak2 kolot namanya
terlalu berbangga tahu mengira..english la..mcm2
tentang agama kamu tak mahu persoalkan pula?

dia sbg mB..x kan dia x ada pembantu?
even dalam parlimen pun kamu igt menteri2 berbahas tu mereka buat sendiri ke? ada pembantu yang membantu!!
even tgna tak tahu mengira pun itu bukan masalah utama
kita ptut bersyukur at least dia seorang ulama
daripada kamu memuja pemimpin sedia ada
yang terang2 menolak isLam
kenapa kamu x cuba buka hati untuk menerima perubahan yang dia mahu buat?

atau kamu takut..
andai pas atau ulama berkuasa
kamu tak dapat buat aktiviti2 riadah kamu lagi?
saya bagi contoh la :
-clubbing
-cinema
-pusat karaoke

ini kan yang selalu anak2 muda sekarang lekakan?
kalau islam berkuasa sepenuhnya ke atas bumi malaysia
tentulah org2 kerajaan@ umno ini takutkan tmpat2 di atas tutup
maka dengan itu
sanggup bunuh tgna..
sanggup hina seorang ulama..
sanggup tegakkan benang yang basah

sayangnya..
orang yang kuat agama dan berpegang pada isLam kini
dipandang remeh dan dipandang hina oleh org2 seperti Anonymous | May 6, 2010 11:36 AM ini

saya harap awak cermin diri la
sebelum mengata seseorang
apakah ilmu dunia akhirat awak telah ckup?
dunia hanya sementara
tapi akhirat selamanya
saya x pernah dengar lg dlm mana2 mazhab atau ilmu agama bahawa di akhirat kelak allah akan bertanya 1x3, 5+200..atau "howeeu today?"
tapi allah akan memperlihatkan pada kita sama ada
kita ni menghidupkan islam
mengamalkan ajaran islam
melaksanakan kesemua yang disuruh dalam al-quran
fikir2kan lah ye
usah terlalu mendabik dada dengan soalan2 kamu yang tidak matang itu

sangat jijik dan menjijikkan!! ~mahuADIL~~

haha..kami orang2 umno mmg xske nik aziz tu..da r xde degree..mcm nabi gak xde degree,bukan setakat 5x4..terus buta huruf,ntah cane r die leh perintah mekah n madinah..

kami mahu pemimpin y bkaliber mcm najib,gah sampai yahudi n amerika pun tunduk melutut nak jupe..mcm tu r best! patut nabi mcm tu r..bukan mcm nik aziz tu..

Hidup UMNO! Hidup!!!! pedulikan puak pembangkang xsekolah ni..

dats why aku sokong n join umno,bro..bebas sket aku dgn partner na wat skandal,join set2 pembangkang ni sume xleh..dosa r, haram r..mundur sungguh mentaliti dowg..

join set2 umno,sume sekepala..leh offer wat seks parti lg pas penat gi program2,set2 puteri lak cun2 n openminded blaka..muahaha..!!

dgree, mster sume tu xkmna pon... gelaran2, dr. tan sri, datuk xde guna pon.. ignt baik2 tjuan kta ddnia ni, utk mnyembah Allah..

http://www.nogold.com/forum/showthread.php?45823-~Protokol-Yahudi-Menghacurkan-ISLAM~

baca ni.. pasni korg akn sedar knape ilmu dunia ni dprkenalkan n dari mana sumbernya..
xkisah pro pmbnagkg atao kerajaan, kte smua sbnrnya sedang dtertawakan oleh yahudi..

mamat ni member skolah rendah aku dulu..mamat ni mmg xsuka nik aziz dari dulu lagi..n pemikiran dia dulu sama la dgn mamat yg soh robohkan berhala kat malaysia ni..dari kecik lagi dia cukup anti dgn org agama lain..

mamak india muslim tu pun dia ckp hindu..pastu dia ada ckp dulu.."kita sembelih lembu depan kuil hindu"...masa tu aku pun kecik lagi..tumpang gelak la..

tapi sekarang ni..xsangka lak dia jadi camtu..kesian mak dia la..mak dia tu cikgu skolah aku dulu..mak dia tu org baik..tak pikir ke maruah keluarga dia? keluarga dia kira org yg dihormati jgak la kat kampung aku ni..family dia sume org2 educated..

tapi tu la..bila emosi menguasai diri dan mengatasi fikiran yang waras, jadi camni la..ape2 pun pada pendukung reformasi kat malaysia ni..jgn bertindak ikut nafsu..gune akal..

"dats why aku sokong n join umno,bro..bebas sket aku dgn partner na wat skandal,join set2 pembangkang ni sume xleh..dosa r, haram r..mundur sungguh mentaliti dowg..

join set2 umno,sume sekepala..leh offer wat seks parti lg pas penat gi program2,set2 puteri lak cun2 n openminded blaka..muahaha..!!"

kah kah kah cayalah aku pong nk join amco gak larr..seks bebas, yammmmsengg! kah kah kah...uh ohh lgi satu, nabi musa pecah berhala KAHHHH KAH KAH KIOK

yahhh sokong be end/amco leh i mabok2, walau kene tangkap dan jatuh hukum sebat, x pe last2 sekali leh keje tmpat aircond dpt elaun lak tuhh...yammmsengg, then i leh buat anak haram pastu buang dlm sungai...eee walau shahrizat cun tu nk buat pusat utk anak haram x nak le i...baik i buang kt semak kasi anjing makan kakakaka..hidup amco wakakakaka

budak asuhan program basuh otak PLKN! PLKN wujud utk membentuk menjadi generasi baru be-end dan menjadi pelindung segala bentuk amalan rasuah, penindasan,penipuaan,kekejaman dan segala mcm kejahatan be-end

Program PLKN ialah proxy kepada programme YSA-young service america !!

Anonymous | May 6, 2010 11:36 AM
dan org yg xde sijil degree x langgar undang2?
aku xnk malaysia diperintah oleh golongan yg xlepas bab2 mengira ni.


Hahahaha tu pasal negara ni nk bengkrup, duit byk habis, batu putih limbang hilang..juta2 lesap...sebab dipimpin org umngok yg pandaaaaaaaaii sgt mengira..

nate babi...mu ingat tgna 2 sape nk pecah2kan berhala?kuasa najib lg besar dr die...apesal ko xsuruh najib pecahkan?dlm islam kite disuruh mghormati agama islam...tok guru nk jalankan hukum hudud,tp puak umngok tolak membabi buta!dasar umngok...dah bongok nk tnjuk umngok lg...msa tok guru kata skong umngok msuk neraka n skong pas msuk syurga,korg kata tok guru bwak ajaran sesat...susahnya nk ckp dgn org x mengaji al-quran ni...umno meluluskan lesen2 judi,arak,pusat hburan(glp mlm) n mcm2 lg yg btentangan dgn islam...tok guru memerintah kelantan xbg pun benda2 dajal 2 semua ada kat klantan!!!kalu umngok memerintah kelate,xtau la ape jd nati....

Hahahaa,padan muka dia dah kena tangkap!Fanatik lagi bodohhhh!Buatpa la fanatik sangat,dapat apa?Kan dah kena tangkap.Orang2 "Atasan" relek jer,dia yang fanatik masuk penjara.Tak ke bodoh namanya tu?

From(Org atas pagar)

mereka2 yang xtau tntng agama n mencaci ulamak cb ambik perhatian maksud hadis ini....( sesiapa yang nk beriman kepada Allah pada Hari Akhirat berkata-kata lah dengan kata2 yang baik atau lbh baik senyap sj)

nik azizi babi....gampang...

syukur alhamdulillah....
allah sentiasa mlindungi hamba2nya yg bertaqwa.....

Aku sokong MF07,

To (Rembau),

kau mmg keduniaan la.kalau TGNA tak pndai ckap BI pun tp d ia pndai ckap Arab.bhasa Arab dgunakan utk kaji Al-Quran.Dlm kubor nnti dia tak tnya kau pndai ckap BI ke tak.So,tak pyah nak bgga la dgn org yg pndai BI.Bg aku,org yg pndai ckap arab jauh lbih pndai dr org yg pndai ckap BI.

Dia mmg byk mnyumbang kpd org ramai.Kau tak tahu kn? sbb kau tak penah amik tahu.Di rumah buruk TGNA,dia buat kelas blajar AL-Quran.Ada kau tahu?

Klau org lain yg ada msalah pape,dorang jumpa TGNA utk buat solat hajat & bca Yassin.Ada kau tahu?Kau mmg tak penah amik tahu..Ada ke Najib buat mcm ni?Klau najib buat mmg lawak sbb bbini sndri tak pkai tudung.


Soalan kau: atau inikah yg org2 selar sbg TAKSUB X BERTEMPAT?

TAK! Aku sokong TGNA bkn saja saja & bkn mmbabi buta.AKU sokong TGNA sbb Islam bertempat dihatinya.Harap kau clear.

Soalan aku: Islam brtempat dihati Najib ke?kalau ye knapa tak buat hudud & bini tak pkai tudung.

Ni la susah apabila org jahil agama berbicara..makin terpesong jauh dibuatnya..

(MATADUA)

Dari 'Aisyah ra katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Orang yang paling dibenci Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan." (Riwayat Bukhari) Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Janganlah kamu saling benci membenci, dengki mendengki dan sindir menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang Muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya. [Bukhari & Muslim]
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Janganlah kamu berbicara dengan ucapan yang buruk, janganlah kamu sindir menyindir, janganlah kamu memperdengarkan khabar orang lain dan janganlah sebahagian kamu menjual atas jualan sebahagian yang lain. Sementara itu, jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara.[Riwayat Bukhari & Muslim]


EmoticonEmoticon