Adik ipar Tony Blair masuk Islam


Baru sahaja terdengar di berita tengah hari tadi bahawa adik ipar Tony Blair Lauren Booth (gambar) masuk Islam.

LONDON: Adik ipar bekas perdana menteri Britain Tony Blair yang juga penyiar dan wartawan Lauren Booth, 43, mengumumkan beliau memeluk Islam enam minggu lalu selepas mendapat hidayah.

Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.

“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail.

Lauren berkata beliau memperoleh ‘pengalaman suci’ ketika mengunjungi Masjid Fatimah al-Masumeh, yang menempatkan makam Fatimah al-Masumeh, adik Imam Reza, imam kelapan penganut Syiah daripada keturunan Saidina Ali, di Qom.

“Tiba-tiba saja saya berasa tenang dan gembira. Sejurus tiba di Britain, saya terus mengambil keputusan memeluk Islam,” katanya.
Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan.

“Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.

Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

“Saya kagum dengan keteguhan dan keindahan agama ini,” katanya apabila ditanya mengenai Islam. – Agensi


ReJaM©"Syukur Alhamdulillah tambah seorang lagi saudara baru..."

Post a Comment

41 Comments

  1. alhamdulillah..smg Allah mlimpahkn hidayah buatnye..

    ReplyDelete
  2. Semoga Tony Blair yang jahat tu pun akan dibukakan pintu hidayah buatnya...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah...bertambah lagi seorg saudara baru..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...sm0ga d tetap kn hati,dan btambah iman...

    _adeen_

    ReplyDelete
  5. Alhmdulillah..tmbh seorg lg islm..harap2 allah bkakn pintu hati tony utk trima dn mmeluk islm

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  8. syukur alhamdulillah..
    welcome 2 b Muslim..

    ReplyDelete
  9. Alamak masuk syiah ke?

    ReplyDelete
  10. ALHAMDULILLAH :)

    ReplyDelete
  11. milosuam, you're pathetic..better ko tutup je blog ni. hahah

    ReplyDelete
  12. xpe.nt pakatan amek alih kerajaan,copy umno punya.sammmaaaa...

    ReplyDelete
  13. chatbox tutop..dasar penakut~~~.. hahahahahahaha... ni penyokong pakatan rakyat? hancorrrr!!!! dasar DAP!

    ReplyDelete
  14. tutp chatbox=penakut, anonymous comment=___________=

    lolz.....

    ReplyDelete
  15. bongok laa....bnda cmni pun nak djdikan politik....matang laa sket...spttnye kt brsyukur coz da brtambh lg saudara baru kt...bangang betol...

    ReplyDelete
  16. apa geng2 anon kat atas ni merepek? Gila ke?

    ReplyDelete
  17. ~IHSAN AZ~, yep i wrote this using anonymous. u people think u are very noble being a PR's fucking dog. the fact is you're just a tool and to think that PR is better than BN just making me sick w/ u people. all politicians are just the same; no matter they're from bn or pr. u think pas is so islamic? u think anwar is so innocent? and u think ur pakatan is gonna work? bullshits. i dont buy these crap. i dont believe there's gonna be a better goverment w/ pr or bn in command. enuff said.

    ReplyDelete
  18. sayang melayu, sayang agama25 October 2010 at 20:15

    semua pun bodoh. Nak gaduh cam bodoh. Da berbulu atas bawah lagi nak gaduh macam budak bodoh. Kecoh pasal copy paste pastu main politik. Bodo gila. Politik dah la bodoh, membodohkan org ramai yang bodoh. Pedulik la copy paste ka apa. Cuba baca, "adik ipar tony blair masuk islam" (baca = muslim, saudara baru, hidayah) semua bodoh. Tak nampak. Dok nak gaduh menda bodoh. Tuan penulis cik obe terkenal, kalau marah pun, jadila profesional. Skrg ni, obe ada ka x pn kita x tau. Semua anon yang marah marah tu. Matangla melayu. Tolonglah sayang agama kita, sayang bangsa kita. Sekarang ni perempuan amerika ni lagi nampak sayang agama dari kita semua. Tak rasa segan ka?

    ReplyDelete
  19. Sorry ye, 1st time baca blog ni n komen.

    Kalau tak silap, article ni amek dari berita harian online, bukan blog obe. Link ada di sini --> http://www.bharian.com.my/bharian/articles/AdikiparBlairpelukIslam/Article

    Semuga kita semua dikurniakan hidayah yang berterusan dari Allah


    -braderdiego-

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  21. Team UMNGOK memang macam tu... ape pun alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  22. semogatony blair pun akan berubah... :)

    ReplyDelete
  23. haha, funny, im not a pkr or umno or any other political group, i dont even say i am, tapi mengapakah saya dicop pr? sebab saya defend blog nih? NO NO, i dont defend this blog, but i just think that someone who saying others r pathetic anonymously ar _______. fill in the blank urself,haha.

    ReplyDelete
  24. kah2...tetibe org yg defend blog ni PKR dog, org yg kutuk blog ni jd BN dog. ape la bangang korg nih? ape kait ngan politik nih? even if this is a political blog, this article is far away from any politics. harap english je power mamat anon nih. tp narrow minded. u suck ass!

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. Ini apahal datang blog aku tapi ip adress same ngn obefiend semalam? ko ngn die satu rumah ke bro? ko dok penjara bukit aman ke? kah kah kah....

    ReplyDelete
  27. obefiend ni memang suka cari publisiti murahan ke? wei jangan malukan diri kolah obefiend... ko tu dah terkenal... nanti kredibiliti ko hilang beb... =)

    ReplyDelete
  28. Obe ko nak cerita bukit aman jom kita pergi bukit aman... aku diam2 banyak cengkadak ko eh? ko nak aku dedahkan ko siapa?! ko tak kenal aku tapi aku kenal ko! lecturer ko dulu pun aku kenal! ko melepak blogging hari2 sampai bapak ko pening kepala pun aku tau! Aku kenal ko sgt... kalau ko jumpe aku memng ko senyumlah bro... kah kah kah....

    ReplyDelete
  29. 118.101.82.226 <--- ip address obefiend, sama dgn ip address anon nama goku dan ip adress anon yg baru ReJaM padam sekejap td... diorang ni cybertrooper dok kat dalam lokap bukit aman! keje dia buat blog kah kah kah.... itulah die obefiend... ingat obe lu buat lagi lawak bodoh lu menyalak kat blog ni, gua bukak satu2 lu punyer cerita, dari lu sekolah sampai lim kok wing semua aku bukak lepas tu kita jumpa face to face then kita pergi minum teh kah kah kah....

    ReplyDelete
  30. alhamdullillah.. semuga Allah mmberi kekuatan kepada saudara baru kita.. AMin..

    ReplyDelete
  31. Salam tuan rumah,
    Ya kami tau tuan nak inform satu benda yg baik untuk kita semua umat Islam, tapi kalau cedok artikel drpda org lain harap boleh tolonglah bg kredit kat owner asal yer. TQ

    ReplyDelete
  32. pantat mak ko lah. keje nak cedok kerja orang.

    ReplyDelete
  33. Anonymous | October 26, 2010 8:40 AM
    pantat mak ko lah. keje nak cedok kerja orang

    Bapak kau bodoh eh? bapak tak ajar perangai umngok tak ilang2...

    ReplyDelete
  34. aku dtg dari fanpage obe. Obe tu perasan bagus... dia kalau ambik artikel berita dari org pun tak bagi kredit!! cakap mcm bagus si bodoh obifiend!

    ReplyDelete
  35. biasalah ambik artikel dari berita harian tak payahla bg credit.. semua org dah ambik ramai2...

    ReplyDelete
  36. syukur alhamdulillah..b'tmbh lg sorg umt islam di dunia ni..mga si ababgnya diberikn hidayah jg...

    ReplyDelete
  37. Alhamdulilah dia dah dapat Hidayah.Tapi kesal bila baca komen2 yg memaki hamun diatas,komen mcm orang yg tak dapat Hidayah jer,walaupun lahir2 dah islam.kesian...

    ReplyDelete
  38. Syukur alhamdulillah..semakin ramai rakyat eropah memilih untuk menerima Islam. tapi kenapa ya di Asia kini...makin ramai pula muslim yang murtad...kenapa ye..

    ReplyDelete
  39. ayak!!! dah msuk Islam satu bnda yang sgt menggembirakn, tapi kenapa perlu melalui syiah? aduh. susah2. harap2 adalah yang dapat membimbing dari kalangan sunnah waljamaah

    ReplyDelete