Thursday

Bank Dunia sahkan Sabah negeri paling miskin




Portal Malaysiakini hari ini melaporkan bahawa bank dunia mengesahkan bahawa negeri Sabah adalah negeri paling miskin di dalam Malaysia. Berikut petikan laporan Malaysiakini di dalam bahasa Inggeris.

The World Bank (WB) in Washington has confirmed through a new study that Sabah is not only the poorest state in Malaysia but it’s likely to stay that way for a considerable length of time given current efforts in poverty eradication.

The bottomline was that Malaysia’s economic planning in Sabah so far has not been for inclusive growth.

The study contained in the World Bank’s 2010 Malaysia Economic Monitor (MEM), the third in its series, was handed over last night to the state government by WB representative Emmanuel Jimenez, also Human Development Sector Director (East Asia and Pacific Region).

“Although efforts by the Government have somewhat brought down the poverty rate, it’s still not enough,” said Jimenez. “The MEM shows that Sabahans continue to struggle to make ends meet. This is more evident in the outskirts of the towns.” -Malaysiakini



ReJaM© "Inilah jadinya kepada Negeri yang taat kepada kerajaan BN!"

52 comments

kpale bapak engkau berjambul.......hahaha....bawah PR lagilah....banjir terus.....hahaha

haha banjir tu keje tuhan. miskin ni kje puak2 BN yg songlap duit kah2 bongok komen di atas nih!

nak buat mcm mana...dah ALLAH SWT nak timpa banjir. Redha je la. BN? lagi redha kot tgk rakyat sengsara n miskin.

Betul tu, negeri saya Sarawak pun serba daif walaupun dah berpuluh2 tahun di bawah pemerintahan & pentadbiran kerajaan BN. Yang menghairankan, KM Sarawak Taib Mahmud pula kaya raya. Padahal hasil bumi negeri cukup banyak tetapi rakyat marhaen tidak merasainya.

anonymous 1:
banjir tu keje tuhan. Maknanya klu sblom ni Johor banjir bwh PR jgk ke?

komen yg paling atas adalah org yg paling dungu di malaysia.

Kerajaan PR tak pandai memerintah sebab tulah banjir! diorg memang saja bagi banjir, supaya dapat bantuan kerajaan pusat!

bodo tol salahkan PR banjir.. Perlis tu PR ke cik bangang oiii... Kota Tinggi tu PR pegang ke? Sarawak ke hentam last 2 years PR ke?

memang.. hasil sarawak berbillion.. tapi.. kerajaan negeri lebih suka melakukan pelaburan.. pelaburan.. pelaburan.. hujung2.. peleburan..

bukti hanya di malaysiakini je ke
xde cop bank dunia pn
malaysiakini pn satu puak
leh pecaya ke

napa sabah di iktiraf miskin?? dari segi apa? hasil negeri? rasanya xla miskin sgt coz bnyk student sabah, busnesman sabh bnyk duit..bktinya, suma dah rasa nek flight...saya tau coz saya org sabah..

hahaha apalah bengong pencacai ni... mkini ni portal terkenal kalau salah kerajaan pergilah saman kahkahkah...

kelantan yang bwh NAJIS 2 apsal????

komen yang ke 6 adalah puak2 PR yang bahlul lagi bendul...!!!hahahaha

jarum seribu tahun...

yg ats sekali tu;p hehehe...xtrima gqodo' qadar ker;p banjir ni keje manusia kerrr?aku tnylh yg ats sekali tu ingt banjir tu nk tunjuk salah PR kerr?hehehe Allah s.w.t nk tunjuk bhw kat KEDAH banjir sbb UMNO BN men plitik isu air haa....amik ko trus bg banjir banyak x air UMNO BN...dan lg satu menampak kn kelemahan pemparitan yg dibuat oleh UMNO BN hehehe maju ker KEDAH;p...

lg satu psal ayam busuk tu;p aku pelik tahan pulak peniaga tu jual kat situ dh tahu tempat tu xder air...yg paling bodoh wartawan tu xtny plak kat tempat semenjak biler xder air...hehehe;p

jarum seribu tahun

chenta UMNO jgnlh jadi bdoh xpandai perintah banjirlh yerr...hehehe kiranyer banjir kat seluruh dunia ni org tu xpandai perintah lh hahaha loqlak...;p

jarum seribu tahun


Anonymous | November 11, 2010 6:22 AM

hahaha stakat nek fligth kira majulh;p hello klu student semenanjung blajar kat sarawak habis duwit kat flight sampai sner kene ikat perut maju kerrr;p lglh sabah hahahaha...

baby-hello anonymous kt atas tue... u dah penah g sbh ke? dah tgk ke mke sbh cne? by the way sabah is the largest state rather than any state in this country so it supposed to be the hardest state to build up ... and mostly they work as farmer n own large of land who if u sell it in kl bley cecah jutaan ringgit... hey think fast dude

damn PR....bullshit karpal singh, nik najis,etc.....

Sarawak negeri paling besar di Malaysia la baby... Sebelum ini Sabah adalah negeri kedua terkaya di Malaysia. Tapi sekarang dah jadi negeri termiskin. Cari fakta dulu baru bercakap baby. Nanti u kena gelakkan orang! Alasan negeri besar susah nak bangunkan adalah alasan org bodoh baby. Jangan malukan orang Sabah baby... keh keh keh...

Baca la bebetul bahlol, source tuh dari World Bank’s, bukan Malaysiakini. Kah kah kah.. duk kutuk kelantan, tengok Sabah yang paling cacai, kena perkosa dek orang BN

awat bangang sgt komen yg paling atas tu..
banjir tu kehendak Allah..

kenapa kerajaan tak pernah ambik iktibar dengan cara singapura memerintah. Mereka jauh lebih maju dan kaya.

sesapa yang hina tuan guru...moga2 mendapat 'ganjaran' yang sewajarnya..sedap2 je ckp tuan guru najis..kaula najis berat lagi

dah mamang najis......hahaha...nk wat guano......x kan nk akte ulamak plak....ckp belit2.....undi pas masuk syurga...butoh pak hang.....!!!dia tuhan ka???bodo nate ni.....!!hahahahaa....mu la najis...jadi pangikut najis...

pelik dgn ssesapa yg tergamak menggelar nik aziz sbg najis, sanggup meghina org alim spt itu?, najib tu lebih alim dari nik aziz ke? ulama ke najib? pernah tgk najib jadi imam?

AKU KESIAN KAT ORG SABAH N SARAWAK YG MASIH LAGI MENYOKONG BN..apala sgt BN tu..barang naik adala..sian org sabah n sarawak..sian...bestnya dok kedah..aman,harmoni.beragama..kaya dgn hasil padi..TQ ust azizan memimpin kedah dhn baik berlandaskan agama

orang kat sabah & sarawak yang sokong BN sume pendatang Indonesia or Filipina yang diberikan kerakyatan kah kah kah manaaaa laaaa nak menang!!

al ulama' warisatul anbiya' "ulama pewaris nabi" orang yang menghina ulama seumpama menghina nabi, nauzubillah.. Takutlah dengan azab Allah, sesungguhnya azab Allah itu amatlah pedih.. yg duk terus kutuk ulama tu, try letak tangan atas api lilin, aku bg masa 5 minit je suruh tahan, kalau korg boleh tahan, korg teruslah maki ulama'..

Anti pencacai UM NO Be End

Islam Selama2nya... delete 15 March 2011 at 20:20

dah mamang najis......hahaha...nk wat guano......x kan nk akte ulamak plak....ckp belit2.....undi pas masuk syurga...butoh pak hang.....!!!dia tuhan ka???bodo nate ni.....!!hahahahaa....mu la najis...jadi pangikut najis..

Pegilaa Bertaubat laa....sebelum terlambat...

banjir memang lah kerja tuhan. tapi setiap masalah ada penyelesaian. perparitan yang baik, dpt atasi banjir. kalau banjir besar cam tsunami tu lain cerita la. ada otak pikior la weh. UMNO PKR, dua2 dungu. Sume gile kuasa, sume gile duit. FUCK BOTH OF THEM.

Kerana politik, perpecahan dicari, ulama dicaci.. CELAKA!

kalu kite salah pilih pemimpin, kita akan masuk neraka sekali ngan pemimpin tuh... nk pilih pemimpin jangan berdasar parti. kl ikut parti mmg nanya... sbb ade individu yg terlalu taksub ngan parti sehingga kan pemimpin tuh dh terang2ngan salah pon diagung2kan... so open ur mind... dekat kan diri ngan islam... p drg ceamah, beli buku2 tafsir quran, hadith2,.. semoga kita semua diberi hidayah oleh ALLAH... (hidayah kene cari bukan dgn menunggu) wallahualam...

lantak pi la anda sumer nak kata apa.. aku bersyukur Allah kurniakan nikmat yang berlipat kali ganda di kawasan aku - bandar baru uda, jb..syukur dgn kemakmuran, toleransi among the neighborhoods, aktiviti islamiah yang mantap, qariah masjid yang hebat, fasiliti yang mencukupi...Allah akan melipat gandakan nikmatnya apabila kita selalu bersyukur dan berusaha untuk jadi yang lebih baik.. politik adalah politik...x perlu la kita bergaduh sesama sendiri.. ambil iktibar dari kisah al hambra di sepanyol... klu anda berpeluang ke sana, anda akan rasa betapa hinanya kita apabila bergaduh sesama islam.... fikir2kanlah.. wallahua'alam

ingatlah...pmimpin akhir zaman ialah pmmpin yg k0rupsi..penuh dusta...skrg slruh ngra timur tgh sdg trcari-cri pmimpin yang blh memimpin mereka di landasan yang betul iaitu Islam..k0rang hrus ingt apbla ngar timur tgh trcri-cri pmimpin y betul, ulama' dan brlndaskan Islam..itulah tanda2 besar kedatangan Imam Mahdi...
Allahuakbar...

i xtau la psl sabah, but i da tgl kt srwk quite a long time. first dtg sini tgk wah, besar2 rumah.. cantek lg tu.. but one day, i pg umah member masuk kawasan owg kaya2,umah besar, belok-belok sampai satu kawasan yang sgt2 miskin. umah semua dh usang dan keadaan sgt2 daif. rupa2 nya, mata ni dikaburi dan kita tertipu menyangka owg srwk ni sume kaya2... kawasan yg miskin & daif tu berada di tgh2 kawasan owg2 kaya mmg XAKAN nampak la kalo xmsuk kawasan tu.. betol la ckp most of my friend kat sarawak ni, "Owg yang kaya bertambah kaya, Owg yg miskin bertambah miskin".. jika korunk bijak bestari, pasti dpt tau why this is happening... renung-renungkan lah....

walau macam mana pun korang sume nak gaduh, islam adalah islam, politik adalah politik. jgn tercampur aduk. apa yang orang politik lakukan sekarang ialah mempolitikan islam demi kepentingan diri. sedarlah, kita sendiri mempunyai pilihan untuk memilih mana yang baik. jika korupsi dibiarkan, hancur negara kita. ingatlah dari zaman silam, bagaimana empayar Uthmaniah jatuh dek kerana korupsi, gilakan kuasa. bagaimana andalusia ditawan semula dek kerana orang islam bergaduhan sesama sendiri. ambil contoh yang baik, sama2 kita majukan diri, majukan negara.

org yg hidup senang bley la ckp.BN bagus,maju,tu la nie la.try la duk kat tempat2 org susah.baru tau nk BN ke PR

pndapat saya..

sblm brkata-kata lbh baik fikir dahulu,jika kurang pngtahuan lbh baik duduk diam..nanti smua org tahu kebodohan dan kjahilan diri..jika ddk diam hnya diri kita saja yg mngetahui...

pndapat saya,kpd en zen..awk islam ke x..??ke islam liberal..?agama islam merangkumi skalian alam dan khidupan,mna blh islam adalahlh islam,politik adalh politik..klu jahil baik xpyh brckp,mlainkn tuan bkn islam,bljr agama awl2 xnk..

PR ke BN ke......ade korg smua tgok DAP di Serata Malaysia?.....Mana Melayu?.....(asik bertekak sape hebat)Barang Naik(BN) PASir (PAS) Pikir Kau Raja(PKR) semua ade melayu....bukan suruh bergabung tapi tengok Den Aje Pemerintah (DAP) makin besar pengaruh.......

dalam islam ada juga politik, tapi x sebegini rupa. dalam politik islam, ada halal haram, ada rasional. bukan macam politik di malaysia. berbagai cara digunakan, menjatuhkan pihak itu ini, menfitnah sana sini, secara tidak langsung menimbulkan persepsi yang buruk terhadap orang islam dek kerana kerakusan puak BN ni. i marah dgn diorang. bila menang kt negeri itu ini, sukalah mereka, yang mana negeri mereka kalah, mula sebar fitnah itu ini. mana mahu maju macam ni. saya agama pun x tinggi mana. jadi terima kasih ingatkn saya.

hahahaha rilek sume....sabah x der la maju sangat lau nk di bandingkan ngan kelantan,di pinggir bandar kelantan yang aku tengok sume bangunan2 besar da ada...tp di sabah,depan kk time square yang hanya 5 minit dri pusat bandar ada lg rumah dalam paya,seberang jalan kk time squre sebelah kanan mau prgi sutera harbour tu apa benda????x yah nk kutuk2 la ngri kelantan...sana lg maju dri bandaraya kota kinabalu...lau x caya korg datang la cni....

hahaha3...
macam2.. sian aku tengok orang2 yg dok kutuk2 ulama nie..
lau islam, tunggu la di akhirat nanti,,
salam..
peace!

bersyukur menjadi ore klate!!

bersyukur menjadi org Islam..Alhamdulillah..(^^,)

hang pa suma ni jgn pandai ckap ja...abok pun tak dak! sila lah buat apa yang patut...selagi x melanggar syariat ISLAM...x pyh nk kutuk sana sini... tingkatkan ilmu di minda dan dada... yang benar akan terserlah kebenaran...yang dok asyik mengata menampakkan kebodohan..kesian aku tengok... ni sibuk mengata sana sini tapi x berusaha nk memperbaiki..dapat dosa lagi ada..baik hang pa suma berbincang cara yang terbaik utk negara kita... kita ni bakal2 pemimpin..tak kira la keluarga ka masyarakat ka... mari kita berbincang tentang sejarah2 pejuang2 muda dulu..ada hang pa suma baca???...x payah nk cari salah orang la..rasulullah x ajaq macam tu...kita kena muhasabah diri..apa yang terbaik boleh kita buat pada agama bangsa dan negara...??pernah hang pa suma pikir??

Ya memang betol komen yg paling atas tu adalah komen yg paling bahlol di dunia.
Kalau macam tu banjir dekat Johor,Perlis,Perak,Pahang kerana UMNO x pandai memerintah, MRR2 retak kerana UMNO x pandai memerintah dan berbagaix lagi bencana alam yg berlaku dekat malaysia ni sebab UMNO x pandai memerintah.....

Cirix orang munafik adalah termasuk mengaku Islam tetapi mencaci ulamak...membenci ulamak...

Osman

ISKANDAR ZULQARNAIN BERKATA KEPADA ZEN & PENYOKONG UMNO...

politik tanpa landasan Islam (agama) adalah SEKULAR.. baca di sini agar lebih faham:- http://www.pekanrabu.com/zubir/sekular.html
baca sini juga:- http://ms.wikipedia.org/wiki/Sekularisme
baca sampai habis fakta tu... jangan main ikut rasa kamu jer nak cakap...
SESIAPA YANG MENGATAKAN POLITIK & AGAMA ADALAH HARUS DIPISAHKAN, MAKA DIA ADALAH MASYARAKAT SEKULARISME YANG TELAH TERPENGARUH DENGAN IDELOGI BARAT YANG TELAH DISERAPKAN OLEH PENJAJAH BRITISH MELALUI United Malays National Organisation (UMNO) PARTY YANG MENGIKUT ACUAN BARAT BAGI MENERUSKAN AGENDA PENJAJAHAN DALAM PELBAGAI SUDUT SAMADA PEMERINTAHAN MAHUPUN PEMIKIRAN.. (orang cakap KAMU SEKULAR KAMU marah, tapi KAMU menyokong SEKULARISME bertapak di malaysia).. & ingatlah bahawa British menghadiahkan 1/4 tanah Palestin kepada yahudi sebagai membalas budi puak yahudi.. buka semula sejarah kalau tidak tahu.. dan sekarang kamu lihatlah apa yang berlaku kepada Palestin.. dan lupakah kamu kepada pejuang2 kemerdekaan seperti Mat Kilau, Tok janggut, Tok Bahaman & lain2.. Siapa sebenarnya pejuang2 kemerdekaan?? UMNO DIANUGERAHKAN....DIANUGERAHKAN... DIANUGERAHKAN... kemerdekaan oleh british... jangan kamu ingat mereka berjuang.... kerana pejuang2 kemerdekaan yang sebenar ditangkap, dipenjara, disiksa, dibunuh... Siapa yang bunuh??? orang2 melayu kamu sendiri... siapa dalangnya???? penjajah kamu yang kamu sangka, '' wah!!! baiknya british kerana memberikan kita kemerdekaan''... hakikatnya sungguh tidak kamu sangkakan...

ataghfirullah.
sedap2 je sape yg mengate tok guru nik aziz.
tok guru setiap mnggu bg kuliah agama.semue isi psl pembangunan muslim.kalo korng dgr najib berucap,semuenye maju,malaysia maju,pelaburan masuk,harga minyak still naik,harga barang still naik.korang nk cari dunia ke akhirat??pikir la

mana rasa prihatin kerajaan terhadap rakyat sabah..semasa kempen semua benda akan beri,lepas menang je blah..dah la malaysia merdeka sebab ada pejanjin dengan freemason...oleh hati2 la wahai umat islam semua

SIAPA DIRI AKU, KENAPA AKU BERADA DI DUNIA INI, TETAPKANLAH HATI AKU DAN KUATKAN LAH HATI AKU, HANCURKANLAH ISTANA SYAITAN DI HATI AKU, INGATLAH DAN FIKIRKAN LAH SIAPA DIRI AKU DI SISI ALLAH, BERBALIKLAH KEPADA ISLAM AGAMA PILIHAN ALLAH, JADIKANLAH MUHAMMAD NABI PESURUH ALLAH SEBAGAI CONTOH,PEGANGLAH ALQURAN MUKJIZAT YANG DITURUNKAN ALLAH, BACALAH, FAHAMILAH DAN AMALKANLAH,IKUTLAH SUNNAH RASULULLAH SAW, ISLAM BUKAN HANYA AGAMA TAPI IA ADALAH CARA HIDUP, AKU ADALAH AKU, HIDUPKU ADALAH KERANA ALLAH DAN KERANA ALLAH AKU DI HIDUPKAN DI DUNIA INI,

PUCUK PAKU DALAM PAKU,
PAKU DATANG DARI SEBERANG,
CARILAH AKU DALAM AKU,
AKU BERSELINDUNG DISEBALIK TERANG,

BUKAN NIAT NAK MENGAJAR, TAPI KITA BELAJARLAH BERSAMA- SAMA, INSYAALLAH

mmg kerajan mlysia mcm ni..org mlyu buat mata klu tgok duit dn pngkt..tgok singapore dn korea seltn.mju sbb diaorg tulus klu menjlnkn tngugjwb sbb smua yg diaorg ushkn tu bkn utk dbwa mati.bkn mcm pempin mlysia.harta,kuasa d bwa mati...


EmoticonEmoticon