Saturday

Apa maksud Open Relationship di Facebook?




Menurut pemerhatian saya, ramai antara kita yang meletakkan Open Relationship sebagai status tapi berapa ramai yang tahu maksud sebenar status itu?

Dipetik daripada wikipedia sila klik Open Relationship

An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

Yang bermaksud

Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.

Maka dalam erti kata lain, orang yang meletakkan Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun, maka amat menyedihkan apabila umat Islam sendiri menggunakan status ini.

Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.

Harap Maklum.

dipetik dari : Carigold Forum


ReJaM© "Apa lagi pi lah tukar status tu! (bagi yg pakai status mcm tulah)"

27 comments

This comment has been removed by the author.

tular jgn pndai ltk jer

Saya dapati ada pembaca yang menyangkal artikel ini dgn alasan-alasan mereka sendiri. Pada pendapat saya hal ini tak perlu dipersoalkan, apa pekdahnya nak letak status open relationship lah closed relationship lah, tak payah! Letak je single or married or in a relationship dan bertunang what so ever, tak payah pening2...

cam copy paste je..ayat pun sama hahaha
-lau tze-

mengapa part negatif tu juga yang nak di'highlight'kan...pendek akal betul..

open relationship? mksudnye perhubungan terbuka...dah tentu la mksudnye wat perhubungan dgn sape2 je (pendapat saya la)....elok gak xyah letak statement 2...sy cdg letak je status cam ReJaM ckpkn 2...kn senang...

Salam,

Saya hanya nak beri sedikit komen. Pada pendapat saya penulis telah salah mentafsirkan definition 'open relationship' ini.

Menurut Wiki:

An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

*perkataan OR di situ bermaksud atau.

Sekiranya diteliti balik, maksud serta hujah yang penulis kemukakan sangat bercanggah dengan maksud asal open relationship.

Harap maklum.

jgn suka2 hti jer nk letak lau xtau mksud..lau xtau g wat research dlu laa.hehehe

Don't believe everything you see in facebook. People who put open relation as their status doesn't mean that they are really in an open relationship. Bukan semua orang letak info yang sebenar di facebook. So dont take the 'status' thingy seriously. =.=

TIFFANY ANDRIYANA MELISSA
emmm.....saya belajar di overseas...open relationship tu xderlah terlebih dari nak open badan terus buat seks xderlah...tapi open relationship yg diperkenalkan di seluruh dunia mahupun negara kiter sendiri rasanya dah belajar....OPEN RELATIONSHIPS adalah mengadakan hubungan terbuka iaitu mengenali dia lebih dekat , mengetahui segala perihal n aper yg dia suka and klu nak tau...OPEN RELATIONSHIPS tidak berkaitan pun dgn seks mahupun kelakuan yg membimbangkan...kadangkala ada banyak benda disangkal buruk kan org sebelum mengetahuinya lebih mendalam.....emmm mcm nilah aper kata ge rajin2 bukak buku dari bukak kepala selalu tgk benda2 yg boleh mendatangkan sesuatu bencana di luar sana....kadang kala bnyk maklumat di internet tidak mencukupi dan tidak menepati jawapan sebenar...walaupepun kita sebagai org malaysia perlu sentiasa membuka minda kita supaya tidak terlalu sempit dan terlampau KAMPUNG dalam arus permodenann ni...kebanyakkannyer begitu marah apabila melibatkan hal seperti ini...inilah akibatnya jika kita tidak tahu apa2 dan sejurus itu main memberi jawapan yg dianggap betul...oleh itu hati2 apabila untuk mengetahui something..mari kita rajin2kan diri mengetahui semuanya melalui buku mahupun internet..selepas itu tafsirkan bersama2..renung2kan...

alahaiii..pd aku open relation bkn hnya seksual tp tbukak pd sesape yg kt nak berkawan.tpulang kt nak bkawan ngn sesape pun tanpa tujuan seks ok

aku setuju dgn pendapat tiffany tue.admin KBSB nie kadang2 suka mlebih2 juga dlm memikirkan sesuatu.jangan heran kalau 1 hari nnti admin sendiri yg guna status ini.kaji dulu admin weii.jangan nak menhentam saja

panjangkan akal & tgk belah bright side la..
kte as umat islam ni, kne la tau a yg ptut tau
bkn aci redah je

Bagi yang nak bangkang tu terpulanglah, baca ni dan pahamkan ikut kebijaksanaan anda! sila klik sini kalau agama kamu kata Open Relationship ni bagus terpulanglah kepada kamu...

cm x de mksd..hahhaha..tuh omputh pnye ayat....ske aty dowang lah nk mksd cm ne...jnj kte pnye niat laen..n x de kne mngena ngn hbgn sekseual...jgn pndek akal sgt n terlalu obses...pk sedlm2nye....jgn ikt mksd ompth tuh....kte owg islm..pe lah...

Agama islama ada batasan n hududnya dalam perhubungan..
OPEN RELATIONSHIPS nih mcm xde batasan!!
so, klu OPEN RELATIONSHIPS nih same tak dgn hukum islam yakni menjaga Iktilad?? klu same..Alhamdulillah.. klu xsame..phm2 sendiri..xde makna blaja oversea @ sampai planet marikh klu pandgn agama diketepikan...klu pdangn umno @ rosmah mungkin xpe kot boleh main peluk2..ahaks...


-Amri-


-Amri-

kesimpulannya... x yah la pening2 nak letak status bukan2.... klu single letak je la single... klu dah bpunya letak je la inrelationship / engaged / married....
x yah la nak selindung2 dengan status yg memeningkan... adehh~

mohon share kat fb.

Salam, pada pendapat sy lah.Yang penting niat.Open relationship ke,in relationship ke,engaged ke ,married etc.Setiap org definisinya berbeda mengenai open relationship n.Tepuk dada tny iman..

cmni la, klu sspe rs nk open relationship sbb dia ska bkwn ngan ssape je, letak je single, klu org tgk single nnt ade la org yg nk kwn, sbb aku tgk de sorg minah ni tulis status open relationship pstu dianye lesbian lak tu.. apa mkna nye tuhhh, fikir2 kn renung2 kn la~~~

da sah2 maksud dia tak elok, yg tergedik2 n terhegeh2 nk pakai gak tu buat pa?

tpulang la kan, maruah masing2..sdri pikir la
da definisi wiki gitu...

org da bg guide, korang nk memandai, mcm parti memerintah, Tuhan da letakkan hukuman, pandai2 nk gunakan hukuman barat.hahaha..

no wonder ramai yg sanggah, sure sbb terkena atas batang idung sdri, ego terlebih...

anyway, thanks Rejam..satu sharing yg menarik...

*dari bodoh jadi cerdik skit la.. ^_^

haiii pilah belajar bahasa inggeris duu...pelik betullah topik ni...memalukan....

Assalamualaikum~ kita sebagai org Islam sepatutnya hanya ada hubungan dgn ALLAH dan sesama suami atau isteri atau tunang serta keluarga dan saudara.. selain drpd itu sperti di atas ataupun 'in a relationship' tiada dalam Islam.. so lg baik korg ltak single klu lom kawin.. klu da kawin married.. klu tunang ltak laa engaged~ habis cerita.. selain drpd tu xyah..

korg percaya wikipedia??tolong la..anybody can change that statement/article in wikipedia..

Xbleh nak relations2 ni dok gua la bro...asal sebut open je nak pk negetif...huhu..mlayu2..aku pn mlayu gak..pada yg pk open sal opn2 ni bgs la..open2 pn msh de batasan n maruah bro..bukan open saje..lantak la korg nk bbh status pe..ko kuat ko bgs..ko xkuat ko sndr tanggung..2 jwpn yg tepat...pendapat sape2 ley bg..fakta 2 pn manusia yg wat...so pk la sndr...sng cite aku open relation gak..so xde pn mcm statment diatas...

Pape..add me at fb.. mus areley...chau...


EmoticonEmoticon