Thursday

ADUN Merlimau hidup kembali?


Sebelum ini portal Utusan Malaysia telah menyiarkan berita tentang kematian seorang ADUN, merangkap Exco Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, lihat screenshot di bawah ini.



Tapi tiba-tiba berita tersebut telah dipadamkan. Apabila ReJaM melawat kembali portal berita tersebut, Utusan Malaysia sekadar menyatakan bahawa ADUN Melaka berada di dalam keadaan kritikal. [Utusan]





Dah meninggal ke belum sebenarnya ni? Atau ADUN tersebut dah hidup kembali?

ReJaM©"Ternyata Utusan mempermainkan isu kematian seorang ADUN... Utusan Merapu..."

26 comments

HAHA , anything can happen in politic

xk elok mempermainkan soal hidup mati seseorg.

mungkin tujuan pos ini adalah utk memperli mutu kewartawanan yang tidak effisien & tepat. namun bagi sesetgh pihak ianya seperti mempersendakan pesakit yang nazak. and, it is not funny after all.

on the other side, ada keluarga, kerabat yang sedang berlinang air mata melihat orang yang disayangi hanya menunggu masa meninggalkan mereka.

kita x tahu apa yang sebenarnya terjadi, mungkin tatkala berita dilaporkan, beliau telah meninggal dunia, and after awhile dia hidup semula, semua itu kuasa tuhan.

please be sensitive. set aside political issues. n sedekahkan yassin, alfatihah. itu yang sebaiknya.

dia org nak buat klon tu.. the declare YB Adun merlmau dah sembuh!!!!

Xkan jd zombie kot? Ahaks..

yang awak pergi warwarkan berita dari utusan malaysia tu kenapa?
kenapa tak semak terlebih dahulu?

sengaja nak naikkan hits ker?

ternyata blog ini "auta, bukan fakta"!

"Atau ADUN tersebut dah hidup kembali?"

Ayat di atas seolah-oleh mempermain-mainkan af'al Allah.

Bertaubatlah!

Disebabkan blog ini, blog lain pon salintampal dan menghebahkan perkara yg x betul.

100 kali kutukan kepada milosuam!

Ada juga orang yang gila meroyan kat sini....
yang komen kata sebabkan blog ni blog lain
buat cerita tak betul tu...
ko pergilah semak.... blog mana yang keluarkan
berita dulu?
Bengong...
Akhbar Utusan yang keluarkan berita...
bukan ke puak2 UMNO dan BN mengagongkan akhbar utusan?
Utusan yang salah lapor milosuam plak yg kena?
mmg zombie tak ada otak.... keh keh keh...

anda mengutuk Utusan selama ini, tetapi hari ini anda menyalin dan mempercayainya. akhirnya anda terbelit.

Allah dedahkan kebangangan dan kemaksiatan kamu milosuam!

Saya terbelit atau utusan ternyata akhbar
pembohong? Mempermainkan kematian seorang ADUN?
senget ke bro?

Saya tergelak tengok komen2 org yang
hentam Milo suam. Diorg ni tak ada otak ke?
Utusan yang salah Milo suam plak yg kena...
hehe... luculah korang nih...

ReJaM© said...
"Saya terbelit atau utusan ternyata akhbar
pembohong? Mempermainkan kematian seorang ADUN?
senget ke bro?"

Awak le bebal. Gi salin bulat2 utusan sapa suh?
kan ker Al-Quran sudah nyatakan "semak dahulu berita orang fasik".

kemudian awak pula kata "ADUN Merlimau hidup kembali?"
Utusan pon x kata macamtu.

Sepatutnya awak meminta maaf kepada pembaca sebab tersalah lapor, tersalin dari Utusan. Ini awak merapu tulis walaupun dalam bentuk soalan "ADUN Merlimau hidup kembali?", konon nak pertahankan kerja dasyat awak.

awaklah yang senget sebenarnya...

Boleh tolong tunjukkan di mana yang kata saya salin laporan utusan?
tolong bagi link sekarang....
awak yg tak siasat nampaknya keh keh keh....
Cakap org tak siasat, nampaknya ko sendiri yg tak siasat....
jangan padam plak komen tu ye...
biar semua org lihat ko buat lawak bangang!

Sokong ReJaM©, dia orang yg terbelit sebenarnya.. dan dia orang cuba nak memutar belitkannya di blog ini pula.. pedulikan mereka ReJaM©, teruskan usaha menyampaikan infomasi terkini.. kami dah lama tak baca utusan meloya, tengok berita TV.. sebab mereka semua kaki auta & pembelit belaka...

warga tenang

haha..gegeh deh.aku rase puak2 UMNO ni dah mereng.budus ape?kalo milosuam x siar ni aku rse xde sekor pon tau cite betol.

kjap kate dh meninggal kjp kate kritikal.pttnye g mmarah kat utusan tu ape plak nk marah kat sini.mabok ke hape?

Puak-puak bodoh nak salahkan Milo Suam plak...
Orang bagi info, bukan nak terima kasih..
hentam plak...
bodoh sombong...
ReJaM dah dedahkan utusan memang akhbar bengong..
UMNGOK memang puak2 bengong kah kah kah...
Terbukti Utusan akhbar bangang!

blog ni memalukan blogger PR
tak dapat tarbiah blog ni
melaporkan berita palsu....

ya mmg betul, pelik berita yang keluar kat portal utusan tu, maybe spr tak sepatutnya sahkan awal2 kot, hidup dan mati adalah kuasa Allah swt, sesiapa pun kena terima hakikat ni. laporkan yang benar walaupun pahit...

jangan dilayan umno hang keliru tu. jgn kita dialih fokus oleh puak pengacau ni macam pontianak umi hafilda yg cuba menganggu fokus perjuangan PR.

biarkan dia terpusing2 dgn isu bodoh dia tu. berbillion duit negara dan rakyat hilang cuba ditutup rapat. beginilah rendahnya mentoooliti org umno.

membesarkan isu bodoh seperti liwat yg tidak merugikan duit negara tetapi menyorok tutup butakan mata terhadap kerugian negara, kehilangan batu putih dan limbang dan berjuta isu penyelewengan bn lagi.

media umno sebenarnya tidak akan mengatakan kebenaran kecuali perlu mendapakan dulu keizinan ketua mereka. sebab setiap berita perlu mengambil kira keuntungan politik pragmatik umno.

kalau untung siarkan segera dan berlebih2 mcm isu liwat. kalau rugi siarkan kecik aje atau selewengkan fakta..menjadi auta.

Milosuam, teruskan menyiar apa saja asalkan dapat mendedahkan penyelewengan umno. biarkan anjing menyalak kerana bukit tidak akan runtuh. tapi anjing yg akan kehausan dan laparkan taik.

Kepada umngok, jgn hanya guna agama dalam isu remeh,nampak sangat kamu mualaf yg belum bersunat...

UMNO - Utusan Memang No Otak

MasyaAllah..masih ramai org yg tak tau bersyukur rupanya lagi..Dah byk pendedahan yg telah dibuat oleh Utusan tetapi masih ramai yg ingin menegakkan benang yg basah..Sy percaya saudara2 semua masih muda dan mentah dlm mengenal erti kesusahan hidup, dimana datuk moyang kita pernah alaminya dahulu..InsyaAllah, harapan sy di suatu masa nnti, kita semua akan bersatu kembali..

wartawan utusan memaparkan laporan dua perkara yang berbeza tu,mungkin wujud kekhilafan at the 1st place like antara dia xsure or sure (bersangka baik).tp wartawan tu xsepatutnya begitulah.fakta dia kena precise sbb tu sumber utama rakyat!

p/s:yang salahnya orang lain.yang kena orang lain pula.mcm2.

lan 28 tahun said...

MasyaAllah..masih ramai org yg tak tau bersyukur rupanya lagi..Sy percaya saudara2 semua masih muda dan mentah dlm mengenal erti kesusahan hidup, dimana datuk moyang kita pernah alaminya dahulu.
........................

JAKA jawab :

Assalam tuan,

Bersyukur bukan mengiyakan penyewelengan dgn alasan sekarang lebih baik dari dahulu. beryukur bukan bermakna membutakan mata kepada kemungkaran. bersyukur bukan dgn berpuashati hanya kerana dapat makan dibawah pemerintahan umno. sedikit masa lagi nk makan pun susah dibawah umno...barang naik semua.

selama ini PR membangkang bn dan umno berlandaskan undang2, tiada kekerasan. kekacauan dicetus oleh agen2 provokasi utk menyalahkan pembangkang.

bukan kami tidak sedar kesusahan org tua2 kita dulu tetapi demi utk mengelak ianya berulanglah maka penyelewengan perlu dibenteras. jika dibiar rakyat akan kesusahan dan ketika itu huru hara tidak dapat dielakkan. rakyat yg lapar akan sanggup mati dan kewarasan akan pudar ketika itu.

jgnlah kita hidup dgn nostalgia sejarah lampau. isu dan fenomena masakini berlainan dgn masa dulu. dulu umno masih boleh diharap membela melayu, sekarang mereka bersatu dgn bukan melayu utk membentuk kroni2 yg sama2 menyeleweng.

sekarang bukan lagi isu perkauman. sekarang isunya kumpulan elit(melayu cina india - bn) menyeleweng dan menindas rakyat(melayu cina india).

kalau tuan begitu patriotik dan bersemangat melayu dan islam yg kuat, apakah komen tuan terhadap kelalaian umno hingga tergadai batu putih dan limbang(padang minyak beratus billion nilainya)?

apa komen tuan mengenai TUDM Sg Besi yg akan diserah kepada swasta sedangkan ia eset negara? penyerahan singapura bagaimana pula?

sebagai org lama apakah tuan bersama menyokong fitnah liwat? sedarkah tuan menyokong kezaliman itu berselera api neraka menyentuhnya? tidakkkah tuan takut jika dgn sebab fitnah yg bermaharajalela nnti akan mengundang bala?

Apakah tuan tidak baca sejarah kezaliman terhadap Mahsuri telah mengundang bala tentera siam membakar hangus bumi kedah sebagai balasan Allah?

Dan apa komen tuan mengenai ketua umno pertama yg menghalang gerakan selempang merah yg hendak menghapuskan komunis besar2an kali terakhir di batu pahat dulu? latarbelakang hamba amat dekat dgn mereka itu.

muda jgn disangka buta sejarah, tua jgn disangka celik menilai sejarah. hidup bukan berlandaskan nostalgia, hidup berpaksikan hukum dan kebenaran.

Dan Allah menangguhkan balanya kerana masih ada org yg berani menyatakan kebenaran didepan pemerintah yg menyeleweng.

Bersatu biar atas dasar kebenaran dan bukan prgamatik serta assobiyah.


EmoticonEmoticon