Sunday

Berdebat bukan budaya Islam kata mufti Pahang


Mengulas berhubung isu cabaran debat Ulama UMNO kelantan Ustaz Mad Noor Deris yang mencabar Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat untuk berdebat, Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Othman menolak sebarang aktiviti perdebatan yang melibatkan soal akidah kerana ia bukan budaya dalam Islam.

Di dalam laporan Sinar Harian, menurutnya, cara terbaik untuk menyelesaikan sesuatu isu adalah melalui majlis syura atau bermesyuarat kerana ia lebih baik daripada berdebat sehingga mengaibkan pihak yang kalah. [Sinar Harian]


Apa pun, debat yang dimaksudkan oleh mufti Pahang di sini adalah berkenaan isu akidah dan Islam, dan ia jelas sekali berbeza dengan pelawaan atau cabaran debat kepada Najib tentang isu ekonomni yang dilihat begitu penting untuk penilaian rakyat terhadap perancangan ekonomi kedua-dua tokoh pemimpin itu.

Hassan Al-Bana, pengasas Ikhwanul Muslimin Mesir juga meninggalkan wasiat kepada umat Islam, antaranya janganlah memperbanyak perdebatan dalam berbagai bidang pembicaraan kecuali dalam hal yang penting. Pertengkaran ini semata-mata tak akan mendatangkan kebaikan, demikian wasiat Hasan al-Banna [Muslim Portal].

Sebelum ini akhbar Sinar Harian melaporkan berita yang kurang tepat berhubung isu ini, dengan mengatakan Tuan Guru Nik Aziz sedia berdebat dengan Ulama UMNO Mad Noor Deris, sebaliknya pejabat Menteri Besar sendiri menafikan dakwaan itu, melalui akhbar rasmi Parti Islam se-Malaysia, PAS. Tuan Guru Nik Aziz bagaimanapun setuju untuk mengadakan sesi dialog dan perbincangan bersama Majlis Fatwa. [ Harakahdaily]


ReJaM© "Isu debat ekonomi, Najib masih lagi menyorok di belakang big mama"

15 comments

Mad Noor Deris, si tua gila yg konon2 ada kasyaf tu? Takyah layan la buang masa je br'cakap ngan org gila.

Mad Noor Deris, dulu dalam PAS suka kafirkan org UMNO dalam
setiap ceramah dia, bila masuk UMNO kafirkan Tuan Guru Nik Aiz pulak.
Tapi aku heranlah, kepala dia macam org tak betul, cakap merapu mencarut mengarut.
Ini yang dipilih jadi ketua Ulama UMNO?
Bebal betul orang UMNO ni...
silap hari bulan, unta ngn babi diangkat jadi ulama UMNO...
sory to say...

masalahnya orang lain yang beria-ia mengajak nik aziz berdebat...

Nik Aziz dah takut berdebat dengan Prof Ustaz Mad Noor Deris, banyak pulak bagi alasan, ni nak guna mufti pulak lol!

ada berani mat nor ulamark nak berdebat dgn Dato'TGNA?.

debat je..bukan kira kalah menang tapi kite mncari kebenaran...

Debat nie bukan ker salah satu cara kita untuk berdakwah?
Cara penyampaian dakwah
1- penyampaian secara berhikmah
2- Bermusyawarah
3- Berdebat

Tuan mufti, tolong komen juga cara org tertentu hentam org tertentu. Jika seseorang difitnah, kena syura atau mesyuarat? Mufti, carilah medan akhbar untuk tunjukkan pendapat. kalau akhbar umno tak siarkan pendapat mufti, cari akhbar lain.

soalnya sapa yang cabar dulu? orang yang berilmu x takut untuk berdebat untuk menerangkan hujahnya supaya tidak di salah tafsirkan. jangan jadi cam sorang tu. bila ajak debat pasal ekonomi je..terus tukar topik pasal cerita peribadi plak..bila ajak debat pasal peribadi plak..terus senyap. orang lain plak tolong kasi cover. cam xde bijik. nilai sendirilah pemimpin yang memimpin dengan pemimpin yang 'dipimpin'.

p/s ; agaknye si mat noor deris tu skang ni tengah berulang-alik ke tandas kot. tak sangka cabarannya bersahut..hehehee...camanepun pengikut 'BARANG NAIK' tetap tukar topik perbualan cam biasa..pemimpin dia pn camtu beb..

berdebatlah....
kita nak tahu juga hujah siapa yang kuat....
kalau boleh,siarkan secara langsung di RTM....

hahhaa,,anon 3:26 PM..(atas skali)
lu msti tgok vdeo dy nga TGNA kan? lawok2..
prasan kasyaf..sahabat Nabi sdiri xngaku gitu..
pape pon,,wa sokong lu,,,
layan org gila,, jd gila...

CUBA KO ORG BERDEBAT ... Hari Ini UMNO Laksana Islam,Esok PAS Bubar.
Tak de Jawapan Rujuk MB Melayu UMNO Johor.

najib ckp dia bole bagi anwar demam... dari aritu dok tunggu2 najib demamkan anwar...

UMNO... biasa la... bila part2 yang untungkan diorg... ikut islam... bila part2 yg x untung... ikut apco... opssss... x ikut islam maksud aku...

sst sngguh ulma' umno,,,bljr imu ap ntah


EmoticonEmoticon