Thursday

Email pengarang harakahdaily Tarmizi Mat Jam kena hack?


ReJaM© ada menerima sebuah email dari editorxkutif@yahoo.com.my iaitu email milik pengarang Harakahdaily Tarmizi Mat Jam [email] kononnya beliau sedang di dalam kesusahan di Sepanyol dan meminta ReJaM© meminjamkan duit kepadanya sebanyak 1, 500 Euro agar dia boleh membayar bil hotel dan pulang ke rumah. Pengirim email tersebut menulis seperti berikut.

Hope you get this on time,sorry I didn't inform you about my trip to Spain for a Program, I'm presently in Spainin Real Marid, I am having some difficulties here because i misplaced my wallet on my way to the hotel where my money and other valuable things were kept. presently i have limited access to internet,I will like you to assist me with a loan of 1,500 Euro to sort-out my hotel bills and to get myself back home.

I have spoken to the embassy here but they are not responding to the matter effectively,I will appreciate whatever you can afford to assist me with,I'll Refund the money back to you as soon as i return,let me know if you can be of any help.I don't have a phone where i can be reached.

Please let me know immediately.
Regards.


Pada mulanya ReJaM syak mungkin email bro Tarmizi telah di "hacked" oleh seseorang, namun apabila dilihat dengan teliti, rupanya pengirim email ini cuba memperdayakan penerima emailnya dengan menggunakan client tertentu agar dia dapat menghantar email menggunakan alamat editorxkutif@yahoo.com.my yang serupa dengan email milik pengarang harakahdaily.

Namun apabila diteliti, sekiranya kita cuba membalas email ini, ia akan dihantar ke satu alamat email yang agak mengelirukan iaitu editorxkutiff@yahoo.com.my. Sekali pandang kedua-dua email ini nampak sama tapi sebenarnya ia berbeza kerana email penipu ini menggunakan double f. Di bawah ini screenshot email yang ReJaM© terima dari penipu tersebut.



Sila sebarkan, jangan sampai ada pulak yang baik hati bagi duit dengan penipu ini.





ReJaM© "Harap semua berhati-hati"

3 comments

alhmdulillah.muga2 takde apa2 yg berlaku..rejam pun jgnlah pemurah sangat...

insyallah rejam.. gua akan sebarkan

pernah dpt email mcm ni. 2x. hampir nak bg sbb sorang tu mmg close, and dia mmg salu gi oversea. masa tu kat london. tp bila reply dia tak reply balik.

then masa dia balik tak tertanya la plak. trik reply to nnt sy nak check la. mesti lain and penipu punya.

content mmg sebijik ahhh!


EmoticonEmoticon