Himpunan 100k rakyat jumaat ini di Kuala Lumpur



Angkatan Muda KEADILAN (AMK) akan turut serta menyertai demonstrasi besar-besaran Jumaat ini bagi menyatakan sokongan kepada perjuangan rakyat Mesir menentang rejim Hosni Mubarak serta membantah tindakan kerajaan berterusan menaikkan harga minyak.

Demikian kata Timbalan Ketua AMK Malaysia, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin sewaktu dihubungi mengulas kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasruddin Tantawi hari ini berhubung perhimpunan itu.

“Kita akan turut serta,” kata Khairul Anuar.

Perhimpunan tersebut yang disertai 71 Badan Bukan kerajaan (NGO) dijangka berlangsung di dua lokasi iaitu Masjid KLCC dan Masjid Tabung Haji sejurus solat Jumaat. Antara pertubuhan lain yang akan turut berhimpun adalah ILMAM, Ikram, JIM, GMI, dan SAMM.

Ia mensasarkan dua bantahan iaitu terhadap Amerika Syarikat kerana mempertahan sekutu rapatnya Hosni Mubarak yang kini sedang diusir rakyat negara itu dan kerajaan Malaysia kerana menaikkan lagi harga minyak RON 97 sebanyak 10 sen lagi kepada RM2.50 berkuat kuasa hari ini (kelmarin).

Mengulas lebih lanjut, Khairul Anuar berkata penyertaan AMK adalah atas kepercayaan bahawa perjuangan rakyat Mesir adalah bukti bahawa kerajaan yang zalim mampu ditumbangkan rakyat.

“Sekuat mana tirani sekalipun, mereka akan runtuh. Sejarah dunia sudah membuktikan, empayar juga boleh runtuh apabila rakyat bangkit. Sekuat mana dikepung, semakin banyak saluran komunikasi ditutup, semakin rakyat ditekan, dengan kesedaran mereka akan tetap bangkit,” kata Khairul Anuar.

Selain itu, Khairul Anuar tindakan kerajaan menaikkan sekali lagi harga minyak yang merupakan kenaikan ketiga dalam tempoh dua bulan tidak dapat diterima rakyat kerana rasuah serta ketirisan masih lagi berleluasa.

“Laporan Global Financial Initiative (GFI) bahawa RM888 bilion wang haram mengalir keluar dari negara tidak boleh merasionalkan kenaikan harga minyak semalam,” kata Khairul Anuar. [keAdilandaily]

MiLo SuaM dimaklumkan oleh P.A YB Tian Chua, Rozan Azen bahawa sasaran perhimpunan ini untuk mengumpulakn 100, 000 rakyat Sekaligus menunjukkan bantahan secara besar-besaran.

Post a Comment

41 Comments

  1. nak jer campak dorang nih p sana...baru tau langit tinggi rendah...menyusahkan org jek!!!!!

    ReplyDelete
  2. dr demo minyak naik bagus korg demo jatuhkan Hosni Mubarak

    ReplyDelete
  3. besiap sedia laH MEHADAPI gas pemedih mata dan water cenon

    ReplyDelete
  4. bodoh betul dua ekor annon kat atas tu, jadi pak turut BN (Babi Najib),
    mereka2 sume nak suruh UMNGOK turunkan harga minyak.. hang tak suka ker

    ReplyDelete
  5. Wah, sy nak pergi jugalah, tak jauh dari umah sy nih...

    ReplyDelete
  6. 2 la~org wt bnda baik dok tntg~pening2~kita kena join ni..jihad dari jauh tuk rkyt mesir..dpt gk pahala

    ReplyDelete
  7. betulkn niat anda dahulu...
    biarlah niat berdemonstrasi kerana Allah Taala...
    pemimpin yang zalim datang dari rakyat yang zalim, maksiat bersepah tak ditegah, orang islam jahil tak didakwah, maka ALLAH hantarkan pemimpin yang zalim, pemimpin yang zalim tu dah tentu2 diorang jahil...
    wallahualam....

    ReplyDelete
  8. selalu yg g demo ni org2 bodo ngn penganggur je. org pandai duduk kt library atau opis buat keje.
    tiada ubat utk merawat kebodohan. renung2 kan lah~

    ReplyDelete
  9. habis kira sejuta rakyat mesir y berdemo tuh semua bodoh dan penggangur la ye?

    ReplyDelete
  10. ye tak ye...
    inilah kuasa rakyat....

    ReplyDelete
  11. dlm 10 manusia, mesti ade sorg dua yg bodoh
    dlm 10 yg dpt pekerjaan, mesti ade sorg penganggur
    jika penduduk mesir lebih drpd 10 juta, maka yg berdemo itu tergolong lah dr bangsa2 yg dinyatakan di atas.
    ini lah kebenaran, walaupun ianya pahit tp adik kenalah telan

    ReplyDelete
  12. orang cerdik kat library?ofis?
    habis tu yang dok melepak kat kedai kopi,shopping complex,tepi pantai camna plak....
    berapa kerat je yang pegi library....
    habis tu yang tak pegi library semuanya bodohlah....

    ReplyDelete
  13. apasal tak jawab....

    ReplyDelete
  14. lepas lepak kt kedai kopi,shopping complex,tepi pantai, diorg straight gi library
    kalo yg x pergi library pon diorg gi stadi kt kolej atau stadi di rumah
    org2 pandai tahu masa itu emas, mereka tiada masa utk meraikan aktiviti bodoh seperti demo

    ReplyDelete
  15. sorry lambat jawab, tadi tengah stadi.

    ReplyDelete
  16. to anonymous konon pandai tapi otak dangkal :

    - pendemo tu penganggur dan orang bodoh? yea mungkin x semua rakyat Malaysia bertuah macam ko sebab dapat kerja.. dan penganggur yang ko maksudkan tu kebanyakan graduate yang x dpat kerja tp hidup di beban dgn hutang PTPTN/ lain2..

    - orang pandai pergi library? hahahaha.. dasar otak dangkal kau ni.. tu bkn org pandai tu ulat buku.. lain kali cakap pakai otak.. bukan pakai lutut..

    - kalau bijak pandai duduk kat opis dan library, ketahuilah kebanyakan pergi berdemo tu adalah pekerja opis dan pemegang jawatan tinggi syarikat serta kaki library (mcm ko kate pandai) jugak..

    - dan satu lagi fakta, orang bodoh yg duk dalam hutan/kampung xkan pergi berdemo.. sebab tu BN byk menang kat kawasan ceruk kampung sbb di sana ramai golongan kurang pintar.. hahaha..

    sila jawab wahai pekerja ofis/ulat buku.

    ReplyDelete
  17. dah tau xmampu bayar kenapa amik ptptn? dlm perjanjian ada minta sign sekiranya bersetuju utk bayar balik.

    ulat buku ngn org pandai x sama ke? btw mana ade org cakap pakai otak, org cakap pakai mulut dan lidah

    try kasi nama penuh berserta no IC org jawatan tinggi yg prgi demo

    fakta ke statistik? fakta itu berdasarkan bukti kukuh yg disahkan melalui kajian saintifik. anda betol tahu ke maksud "fakta"?

    anda perlu belajar lagi, saya disini kesian melihat anda

    ReplyDelete
  18. ok kita jawab satu persatu kata2 orang konon bijak ni :

    - sebelum masuk belajar ada dijanjikan kerjaya tak? jangan kata x.. student belajar utk bekerja lepas tamat pengajian.. tapi lepas grad ape yg dapat? xdapat kerja.. sebab ape? sebab ekonomi negara teruk.. sebab pelabur xnk masuk negara.. kalo ade pun kerja amal.. hahaha

    - ulat buku dengan orang pandai x sama.. ulat buku kerja dia membaca je.. kalo die keje membaca pasal memasak xkan dia reti repair motor atau kereta.. atau die keje membaca pasal gosip artis dia xkn reti pasal hal politik.. orang pandai ialah belajar dari pengalaman bukan buku je yg menjadikan org tu pandai.. hahaha ( mesti ko ni ulat buku kan kerja membaca tp suruh buat tak reti kah kah kah kah)

    - nak name penuh org g demo ke? kang x larat pulak kau baca semua hahaha.. aku bg sikit la org yg top2 macam Mat Sabu, Hishamuddin Rais, Tian Chua, Badrul Hisham.. ke nak lagi? nnt aku emelkan semua lah senang nk tulis panjang2 pun bukan kau tau mende pun hahaha..

    - anda kesian melihat saya? anda tahu tak puluhan ribu yg baca kenyataan anda kesian melihat anda yg tau duk opis/duk library tanpa amik tau hal negara.. menghabiskan oksigen je kat Malaysia org macamni.. hahaha..

    ReplyDelete
  19. kenapa org indon datang ke negara msia sekiranya tiada kerja? kenapa bangla dan nigeria datang ke negara msia sekiranya ekonomi msia teruk? kebanyakkan mereka pon langsung tiada pelajaran

    tapi still saya xpernah lagi dengar org bercakap guna otak. otak itu fungsinya berfikir. mulut dan lidah itu guna utk bercakap

    btw, mereka yg pergi tu sbb kerja mereka berpolitik, ada x mana2 kerje ofis, ponteng kerja mereka g demo? xde kan?

    dalam dunia ini, bukan setakat msia sahaja terkandung sebanyak 21% oxygen, oxygen takkan mudah habis. pengethuan am tu.
    saya cadangkan anda utk isi masa anda di library.

    ReplyDelete
  20. bro nih cakap xpakai otak... bro nanti ko dah tua dah tak ada kerja... melarat kat rumah kira ko bodoh gak la nanti... hidup kat dunia nih bukan semata2 nak bekerja...

    ReplyDelete
  21. istilah dia bukan bodoh tp nyanyuk.
    kita hidup ni utk beribadat, tambah ilmu. berkerja tu utk sara hidup anak bini. sian anak bini lapa, awk pula guna duit usaha bini awk jual nasi lemak guna utk beli bendera/sepanduk utk dibakar

    saya amat sedih masa hadapan kamu semua.

    ReplyDelete
  22. 100K? JGN NAK BUAT LLAWAK! MANA NAK DPT TU????? INGAT ANAK2 MUDA KAT MALAYSIA NI ADA TELO KE???? NAK DPTKAN 5K PUN PAYAH,,,,,,,,! HAHAHAHAHAHAHAHAHAH! APA2 PUN, AKU TETAP TURUN!

    ReplyDelete
  23. SESIAPA YG ADA KENAL MAT2 INDON ATAU MAT2 MYAMMAR, BANGLA, VIETNAM.. AJAK SEKALI YER! KITA KASI GEGAR !!!!

    ReplyDelete
  24. rejam pernah kata..menghadapi 100 orang pandai lg senang dr menghadapi seorang bodoh...

    ReplyDelete
  25. demo..jom..tapi sayang lambat kita print t shirt klw tk mesti akak untong giler brsama rejam haha..

    ReplyDelete
  26. bila lak kita nak buat rusuhaan kat najib????? dan rasa tak lama dah kalau minyak dan barang makan asik naik je nieeee..

    ReplyDelete
  27. hehehehehe ulat buku pun tak guna kalau asyik baca buku kartun je..hehehehehe biasale budak tak cerdik.

    ReplyDelete
  28. aku nasihatkan lah...kalau orang tuh pandai sangat dia takkan sewenang2nya mengatakan orang lain bodoh sebab dia sedar sepandai mana dia pun ada lagi orang yang lagi pandai dari dia...ambil contoh keperibadian rasulullah sudah lah... dan jangan di kutuk orang yang berdemo nih...memang wajib kita menentang pemerintah yang zalim di dalam Islam kerana tak mengikut sunah nabi iaitu di mana menjatuhkan hukuman tanpa usul periksa..contoh ISA... so tanya diri sendiri iman dan pegangan Islam tuh letak kat mana sebelum mengata orang lain..

    ReplyDelete
  29. berdemo bukannya nak meruntuhkan negara....
    cuma nak ingat mengingatkan pemerintah sahaja...
    itu saja........
    kami sayang negara kami......
    sebab itu kami menunjukkan kesetiaan dengan berdemo.....
    bukan untuk meruntuhkan negara....
    jauh sekali........

    ReplyDelete
  30. bn menang rakyat senang

    ReplyDelete
  31. bn menang rakyat senang ????
    boleh pakai ke ayat kat atas tu???

    ReplyDelete
  32. tak boleh pakai patut ubah..

    bn menang minyak naik haha

    ReplyDelete
  33. wa nak join skali.....x sabar nih...bodoh betul org yg stil duk sokong mat mongol dan si badak....hahahaha

    ReplyDelete
  34. berdemo dari kol bape...??

    ReplyDelete
  35. teganggo

    banyak ilmu tp x beramal ngn ilmu pon x de gune bro..ilmu 2 dtang dari ALLLAH..pandai2lah korng jawb nnt kat alm tg 1 lag 2...

    ReplyDelete
  36. harga minyak naik RON97... RON95 tuh still ok laa... lagipun, semenjak negara Arab tengah bergolak, harga minyak mesti naik punye... nak demo2 tu, sila laa... jangan laa ada antara korang yang kuar depan surat kabar, wat gelagat bangang...

    korang demo wat kedai2 sume tutup, memang korang merosakkan ekonomi negara... dan jangan salah kan polis if korang kene tangkap, kene campak dalam lori... ada bakar2 bendera Malaysia, memang korang sume babi...

    sekian...

    -FD-

    ReplyDelete
  37. berdemo bukannya selalu...setahun sekali belum tentu ada demo....
    tapi minyak selalu naik....
    sendiri mau ingat lah.....

    ReplyDelete
  38. berdemo bukan untuk meruntuhkan kerajaan...
    demo bukan rusuhan....

    sekadar untuk mengingatkan kerajaan...

    ReplyDelete
  39. siapa ingat demo tu adalah rusuhan mmg bangang
    siapa ckp merosakkan ekonomi negara
    time tu la orang ramai wat bisnes insyaAllah laku


    benda jadi kecoh sebab anjing kerajaan dok menyalak n kencingkan air pemedih mata
    kitorg wat secara aman

    kepada anon February 3, 2011 1:08 AM
    sapa ckp penganggur je yg ikut berdemo

    tu statement paling bangang oleh seorang umno
    ko ni ckp pakai mulut ngan lidah je x pakai otak
    (dalam bahasa ulat buku ko x berfikir sebelum bercakap)

    mai kita serbu library tgok brapa kerat je yg ada
    ulat buku konon. piirahh

    ReplyDelete
  40. kejahilan hati akan menampakkan orang-orang yang munafiq, bila mereka berkata mereka berdusta,bila berjanji mereka mengingkari.

    Kiamat dekat...

    ReplyDelete
  41. apa yang aku tahu, di KL ramai geng2 engineer muda yang turun berdemo...

    ReplyDelete