Saturday

Blogger hanief.blogspot.com ditahan Polis


Berita yang diperolehi daripada twitter MP Batu, Tian Chua mengesahkan blogger muda Muhammad Nur Hanief Abdul Jalil kini dalam tahanan Polis dikatakan ditahan di bawah akta hasutan.


Ini wajah pegawai-pegawai MCMC yang menahan Hanief.


Kemungkinan besar Hanief berjaya dijejaki oleh pihak Polis berikutan entry terbaru di blognya ada mendedahkan nama sebenar dan nombor kad pengenalan hanief [Blog Hanief].



Baca juga di sini [Ameno World]

ReJaM© "Mungkinkah kita akan melihat kebangkitan anak muda menentang penahanan ini?"



Update: Blogger muda Hanief sudah dilepaskan untuk malam ini dengan bantuan YB Tian Chua. Pihak MCMC mengeluarkan notis untuk hanief hadir membantu siasatan di bawah ini dokumen notis yang dimaksudkan. [Sila klik untuk membesarkan image]

57 comments

padan muka dia
tabur la fitnah la adik hanief oit

Putera Gunung Jerai

Sudah menjadi resmi berkerajaankan org yg gila kuasa. Asal rakyat bongkarkan kebenaran yang berkaitan dgn org kuat kerajaan ni saja terus kene tahan dan didakwa bawah akta hasutan. Akta yg terbukti berfungsi utk melindungi diri dan kuasa kerajaan BN utk terus memerintah negara Malaysia... x lama lagi Malaysia akn jadi mcm timur tengah lar tu...x percaya...tunggulah masanya..

Lihatlah tiada akta yg boleh sabitkan hanief bersalah, tiada cara nak tutup blog hanief, akta hasutan digunakan...

Masa untuk anak muda Malaysia bangkit, seperti Tunisia...
Kerajaan zalim harus ditentang....

Kita tunggu dan lihat... pencetusnya sudah nampak...

sure. anak muda malaysia bersedia, peluang mati syahid

mati sbb fitnah menteri ngn sultan malaysia xdenye mati syahid
rejam pun patut kena ISA, sbb sebarkan hasutan dan fitnah

Aku pun jadi panas hati dengar cerita ni...
Bila nak ke jalan raya....?
aku ikut gaklah...

hati2 blogger.... perjuanganmu belum selesai...perjalananmu masih jauh...rejam baktimu masih diperlukan...kehilanganmu tidak kami relakan..kemunculanmu menjadi satu pengharapan... membawa kebenaran..segala impian akan menjadi kenyataan..pertemuan akan membawa kebahagiaan...semuga ia tidak henti ditengah jalan..penantian demi penantian amat menyiksakan..PRU..AKAN MENCIPTA SATU KEJAYAAN.hidup milosuam....

xpayah la korg nk berjuang
aku dah repot blog ni kt mcmc
duduk la kt balai rejam oit
hidup kalo nk tabur fitnah, bagus duduk kt penjara
mcm kata2 filem pramle, kecik2 xnk mampus, sudah besar menyusah kan org pulak

akem benci polis rasuah delete 19 March 2011 at 02:59

polis mangkok ayun bertingkat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kalo btol hanief x bersalah, xkan la polis saja2 nk tangkap.
polis pon manusia, hanya buat tugas yg diamanah kan je

takkan kata rosmah gemok tu pun fitnah ? kah kah kah , , , kah kah kah , , ,

kalo btol hanief x bersalah, xkan la polis saja2 nk tangkap.
polis pon manusia, hanya buat tugas yg diamanah kan je


Ko tau akta hasutan tak bro? kalau tak tau pergi tanya ayah kau...

biasala milosuam, pencacai gerombolan ni komen mana ada pakai otak, tu yang semua kelakar je tak de nilai

siapa suroh hanief menghasut padan la muka kena tangkap
slalu mahkluk yg suka2 menghasut ni syaitan je

Ko tau maksud hasutan tak bro? kalau tak tau pergi tanya tok guru kau...

kami tetap mendoakan...keselamtanmu milosuam wp kami hanya mengenali hasil tulisan...

nk doa buat ape?
kita kan ade lawyer

Dont worry Milo Suam, kalau ko kena tahan aku sedia bela kau...
jangan kena akta hasutan dah...

Akta hasutan tak perlu bukti, dia rasa nak tangkap, dia tangkap ikut suka hati dia... masuk ISA..

pegi mampoihh la akta hasutan!!!
semua tak boleh
celaka ini malaysia ke korea utara?

ye ele doa pun tk bole ngeng btl la..doa supaya sihat bole menulis..doa dapat peguam percuma..

gumbira rasanya,insya...tanda2 amno akn dimandikn kian hampir,AL FATIHAH...

Umur baru setahun jagung nak berjuang.
Tolonglah dik......
Isikan dada dengan ILMU.
Isikan Hati dengan kecekalan.
Isikan Akal dengan kewarasan.

Perjalanan masih jauh.
Jangan dengar hasutan Tian Chua.
Kamu hanya dipergunakan untuk kepentingan peribadi dia saja.
Dia senang lenang.Kamu hanya dapat air liur dia aja !
Rekod dah ada dalam MCMC dan PDRM .... GELAP DIK .....

Aku tengok, puak pencacai ni, kalau fitnah, bukti tah ape2 tah...tah gambo/video sape tah yang kena cilok tu...bila blogger penyokong rakyat post something kat internet, siap ada bukti sah, langsung tak mahu terima....photoshop la,apa laa...last2 bila tuan punya badan mengaku,buat dalih pulak.

Ni bila ada orang muda buat pendedahan etc, bila dah kecut, senang2 guna akta hasil cetek akal untuk tahan orang...suruh jalankan akta Yang Maha Esa tak mahu pulak...

blogenstarz , umur saudara hanief bukan setahun jagung. dia dah 27 tahun dan mempunyai hak utk bersuara dan boleh mengundi pun utk masa dpn negara. itu hak dia. umur muda2 ni la nanti yg pakat nak ganti pemimpin2 yg berada di atas skrg satu hari nanti. cakap biar pakai akai. aku tgk commeng hang ni cam kurang cerdik pun ada.

Mgkin blogenstaz tu belum diberi Hidayah oleh Allah SWT untuk berfikir secara waras..semoga hamba tu tak disesatkan hingga ke akhir hayat!
Wahai Tuhanku..engkau sedarkanlah Pencacai2 yang immune dgn Undang2 Firaun ini.

dengan blogger pun takut ...

KEPADA BLOGENSTARZ :

umur baru setahun jagung nak berjuang? 18 tahun ke atas adalah umur yang paling praktikal utk seseorang orang berjuang.. bukan dikira masih muda,belum cukup ilmu,belum cukup cekal..

berapa umur Allahyarham Lt. Adnan Saidi ketika beliau syahid?
berapa umur Saidina Ali kita beliau mula mengikut Nabi Muhammad S.A.W. berperang menegakkan syiar Islam?
berapa umur Mahathir/Anwar ketika mula bergiat dalam politik?
berapa umur Napoleon Bonaparte ketika dia menjadi Jeneral Perancis dulu?
banyak lagi contoh lain tapi xlarat la nk tulis byk2 takut cte byk2 ko xknal nnt.. haha.

jangan mainkan faktor umur utk menghukum kematangan/ketidak matangan seseorang..
ANAK MUDA adalah pencetus..bukan golongan TUA..

P/S : “hanya anak muda sahaja yang dapat mengubah dunia kerana dunia akhirnya kepunyaan anak-anak muda.” - Hishamuddin Rais (Tukar Tiub)


yang benar,
Brader L.

Milo suam,kau teruskan penulisan ni..
Aku suka info yg kau kongsi,wlaupun baru tiga hari lpas aku jmpa blog ni.

Ape salahnya mnulis/mngkritik krajaan?Klau x boleh nnti rmai lah krjaan yg mmrintah ikot suka hati mak bapak dorang.

Bukannya buat rusuhan pun,apa yg krjaan mau? mau rkyat tunduk patuh 100% pd krjaan? Aku akn patuh pd krjaan yg jlnkn hukum ALlah.

Aku sdih dgn Malaysia skrg,muda mudi x ttup aurat,zina sana sini,anak haram sana sini..Org jahil agama memerintah,smua bnda buruk akan brlaku dlm ngara.Tp,xde krjaan nk jlnkn hudud.kenapa x jln kn hudud?Kenapa?kenapa?

p/s:klau komen aku yg x puas ati dgn krjaan sbb kes hudud xtau la nk ckap ape..kerajaan yg sekular psti akn cuba nk tahan aku..klau boleh!

-mataDua-

demi MELAYU, mereka tak teragak agak memfitnah. menipu, dan menzalimi org

demi MELAYU, mereka tak teragak agak memfitnah. menipu, dan menzalimi org

demi MELAYU, mereka tak teragak agak memfitnah. menipu, dan menzalimi org

demi MELAYU, mereka tak teragak agak memfitnah. menipu, dan menzalimi org

demi MELAYU, mereka tak teragak agak memfitnah. menipu, dan menzalimi org

mesti fakta yang hanief tulis tepat kena batang idong dorang, tu pasal kene AKTA HASUTAN

mmg patut la hanief kena akta hasutan
sedangkan islam sendiri mengecam tindakan hasut2
selalu budaya hasut menghasut ni perbuatan syaitan
kalo syaitan dipenjarakan ke dalam neraka waktu puasa, saya x nampak ape2 masalah kalo adik hanief dikenakan tindakan yg sama
islam kan mudah lagi memudahkan

hmh....kalau betul tunjukkan bukti...apa justifikasi yang mengatakan ianya hasutan??? bai kalau masa PRK dulu tu muhyidin siap bagitau kalau sokong PR maka negara akan jahanam bankrup segala bagai tu ikut akta apa bai??? siap masuk tv lagi ....akta mak ayah kau ke?? ko ni kalau dah pencacai amngok sampai bebila pun jadi bengong...nak kata tuhan bagi otak lembu kat ko rasanya tak...tapi dah macam lembu dah otak ko ni...nak kata internet takdak siap leh balas dalam blog ni lagi....bai buat la research...KAJIAN...kukuhkan dulu hujah ko...jgn main hentam kromo jak...cari bukti fakta yg betul2 buatkan RejaM ngan bebudak pro dia ni terkedu diam...ini tidak fakta takde...dah tu dok bawak soklan sama berulang2...letih nak bagi jawapan kat korang pencacai amngok yg bongok....ni lagi satu yg jenis baik kunun...takmo sesama islam gaduh la hape la....bai ko ade mata ko tgk yg mane betul2 islam..ko kena paham ISLAM tu hape??? bukan nye org...tapi akidah!!! pegangan!!! kepercayaan!!!...sekang ni ko tgk balik la...tu ketua bahagian gombak tu...ISLAM ke perangai camtu? weh budak baik weh!!!...ko ni jenis yang buta sejarah la tu pasal ko pun sama bongok dengan pencacai amngok ni...tapi ko ni letak agak terpelajar sket la...sebab ko takde hujah maka ko pun taknak berhujah tapi nak jadi pendamai....hadoih...pendamai tu kena jadi penimbang tara...ko tgk dulu,baca dulu hujah2 org amngok ni dengan hujah pro Rejam ni....ko pun takkan tak tau bezakan mana yg fakta mana yg auta??? ke ko pun sama jek pencacai amngok tapi saja nak jadi baik??? ada lagi baik bukak sejarah balik la....ini tidak masa sekolah time sejarah tidurla,ponteng kelas segala bagai...mana nak pandai.

-BOSAN-

tu baru betol, brani bagi nombor ic, bkn dok boh tanpa nama. komen dlm blog pun takut nak boh nama sendiri

to azmie
ko cakap seolah2 kote ko la paling panjang dalam dunia. cerita nk lebat

cuba ko kasi no IC ko kt sini.
scan skali IC ko

cakap cam babi kunyah sampah

assalam...maaf menggangu..nak tau la gak ape yg sbnar nye yg belaku kat hanief ni...

nk tau gi la baca utusan
bodo nye pengikut umngok

Lu Fikir La Sendiri delete 20 March 2011 at 03:22

Hari ini hanif? esok lusa siapa lagi? SAMPAI BILA RAKYAT MALAYSIA NAK KENA TEKANAN KEBEBASAN MAKLUMAT DAN UNTUK BERSUARA? Kalau critic parti pemerintah you kena macam2 Laws dn rules, tapi kalau you tgk pro-goverment nya blogger, boleh pulak kutuk/kritik/fitnah/photoshop/hina pembangkang, tanpa sebarang kena tindakan.

ADAKAH INI ADIL??

nk adil pergi kt indon atau nigeria sana
sana negera diorg adil2 belaka
x macam negara malaysia, smua x adil

bile nk pindah nnt sila la bgtau saya

mari-mari..jom kita berdemo..aku suka!! biar kita tunjukkan kuasa rakyat!! untung2 dapat berkenalan dgn awek cun2 masa berdemo!!..cepat tuan..anjurkan demonstrasi..saya nak cari jodoh..menyelam sambil minum air!!

Kepada tanpa nama yg melapurkan rejam kepada mcmc,lu memang le manusia bodoh dantak tahu hak orang lain,kalau lu tak suka jgn masuk n komen n mengampu sampai nak inaya org lak,lu pegi le join blogger pengampu2 biru yg ada penimbang tuh...bodh tahap gaban le lu nih...mengikut perlembagaan semua rakyat ada hak bersuara,jadi lu pegi le kaji perlembagaan yg juga dibuat oleh kerajaan yg kamu ampu tuh....bengap le lu nih n lagi bacul,taruh la nama nag name ke bagi org lain senang hentam lu...

sape kata smua rakyat ade hak bersuara?
waktu khutbah ko ade hak ke nk bersuara?

bukan rasul sendiri cakap berdiam itu lebih baik.

BETUL KE MALAYSIA NI DEMOKRASI(KEBEBASAN BERSUARA)CAM X LEH JE...

AKU DH TAU LAMA DAH.....KUTOK UMNO KO MERANA N KUTOK PEMBANGKANG DPT NAMA...YEH..YEH..YEH..

kita selalu keliru dgn kebebasan suara.
internet hanya medium

cuba ko bayangkan kalau orang kutuk ko depan public..maksud aku dengan suara...kalau korang tak kena debik ....memang saja la...

so..kalau dah berani kutuk orang...kalau dah kena debik..takkan nak salah kan orang tu...

akai ada kaaaa

UMNGOK DAN ANJING2 BELAAN BUKAN SETAKAT TAKUTKAN BLOGGER, KARTUN PUN TAKUT...YANG DIA TAK TAKUT TUHAN JE KAHKAHKAH

KALAU BIK MAMA DAN ISTERI DIA TAKDE FB..MAU KENE BANNED MACAM KAT CHINA kAHKAHKAH

'sape kata smua rakyat ade hak bersuara?
waktu khutbah ko ade hak ke nk bersuara

bukan rasul sendiri cakap berdiam itu lebih baik'

komen paling bangang..kalo aku belasah ko separuh mati ko jgn wat report tau pastu jgn bgtau org len tau..diam tu kan lagi baik..bongak..dasar ilmu agama cetek...

Kebebasan bersuara..bukan kebebasan menfitnah..bodo btul!

korang bergaduh xtentu pasal tentang pemimpin.... satu jer aku nak tanyer kalo sape2 yang naik, xkira la BN ato PR semuanyer akan perfect ikut kehendak semua rakyat kat malaysia ni macam kehendak korang???? come on this about politic.... mana korang rase bagus masa PRU pangkah jer xyah debat2 yang xder kesudahan... kita orang biasa ni bergaduh2, padahal orang2 besar nun walo BN ke PR siap leh lepak minum sekali ketawa... jangn terlalu taksub...

-jiwa-

yg ingin bersuara delete 7 April 2011 at 22:08

bila org muda diam mcm2 yg dihujah pihak kerajaan tp ble bersuara x mo dengar pulak..

macam macam sekarang malaysia dah tada demokrasi dah kalu macam nie

mudah je bia kita diam nanti bila tiba plihanraya baru kita pangkah lain pas tu kita tgk sapa yang akan tertomggeng dan menyesal.................

wahai saudara seagama ,memang cakap 2 senang itulah inilah kawan ada baca dari saudara yang tiada nama2 ,kita boleh buat suka-suka kat negara kita yang kita tinggal ne boleh mati syaid lah klu tentang kerajaan cuba fikir2kan. Kita yg betelagah ne ramai org melayu islam kesian,sedih tengok saudara.

Ini bodoh punya org Nk ngaku peguam...isa Dh x de la mangkuk....ini anak ikan ambiga ni....


EmoticonEmoticon