Monday

Gempar! ADUN Machap, Johor rompak Hutan Simpan


Kes ini sesuai disebut sebagai kes rompakan kerana, pencerobohan dan salah laku ADUN Machap ini dilakukan secara terang-terangan seolah-olah beliau melakukan perkara yang sah. Pencuri buat kerja jahat sembunyi-sembunyi, tapi ADUN Machap buat kerja jahat terang-terangan.

Beberapa hari lalu, Saudara Mazlan Aliman selaku Ketua Penerangan PAS Negeri Johor telah membuat satu laporan Polis di Ibu Pejabat Polis Central Johor Bahru terhadap salah laku yang dilakukan oleh YB Dato' Abd Hamid bin Abdul Rahman ADUN Machap, Johor selaku Ketua UMNO Bahagian Simpang Renggam. Beliau didakwa telah mendapat konsesi mengeluarkan kayu balak di kawasan yang telah digazetkan sebagai hutan simpan. Berikut adalah kandungan Laporan Polis yang telah dibuat:

Laporan Polis di Ibu pejabat Polis Central Johor Bahru.

18 hb. Mac 2011.


Aduan terhadap :

1. YB Dato' Abd Hamid bin Abd Rahman, ADUN Machap

2. Pengarah Tanah Dan Galian Negeri Johor.

3. Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Johor.

4. Pentadbir Tanah Daerah Mersing.



Muqadimah

Hutan Simpan Semberong Tambahan telah diwartakan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Johor pada 3 hb Mac 2005 melalui no warta 362. Ianya terletak di Kahang di antara Daerah Kluang dan Mersing dengan anggaran keluasan 15,000 ekar.

Aduan

1. Mengapa Syarikat Hamid Sawmill Sdn Bhd yang dimiliki oleh YB Dato' Abd Hamid bin Abd Rahman, ADUN Machap mendapat konsesi mengeluarkan kayu balak di kawasan yang telah digezetkan sebagai hutan simpan?

2. Mengapa Syarikat Hamid Sawmill dibenar membuka Ladang Hutan Getah di kawasan Hutan Simpan Semberong Tambahan sedangkan telah ada papan tanda larangan memasuki kawasan hutan simpan kekal, mengambil dan menebang isi hutan serta membuat kerosakan khazanah hutan?

3. Mengapa Syarikat Hamid Sawmill dibenarkan mengusahakan aktiviti pertanian seperti tanaman keledek sedangkan telah ada papan tanda larangan meneroka tanah dan pertanian?

4. Adakah Pejabat Tanah dan Galian Johor, Jabatan Perhutanan Negeri Johor dan Pejabat Tanah Daerah Mersing terlibat memberi kelulusan terhadap aktiviti mereka?

Aduan dibuat berdasarkan maklumat yang diterima dan tinjauan sendiri di lokasi bekaitan. Siasatan dan tindakan mesti dibuat segera kerana dakwaan membabitkan syarikat milik seorang wakil rakyat yang menunjukkan contoh buruk selaku pemimpin masyarakat.

Pelan lokasi hutan



Saudara mazlan Aliman di lokasi hutan Simpan Sembrong



Papan tanda Hutan Simpan Semberong.



Hutan simpan dah jadi Ladang Hutan Getah. Siap terpampang lagi nama Syarikat Hamid Sawmill Sdn Bhd.



ReJaM© "Banyak lagi skandal pemimpin BN akan didedahkan dalam masa yang terdekat ini..."

[Selatan Online]

39 comments

giler..mmg gler...
-boboi boy-

Hati2 bro. Blog Kerajaan Rakyat dah kena godam oleh bacul2 yang tak bertelur!!!

hahaha..kite tunggu pencacai2 mereka komen pasni...naik muak akuuu......

hati2 menulis..

pemimpin UMNO kaya-raya
pengikut UMNO kena tipu hidup-hidup

dedahkan je kebenaran... jangan takut dengan ugutan2 manusia nih.. takut pada Allah lagi utama dah nampak kebenaran kenapa nak disorokkan...

Rejam @ Jamban!

Identiti ko sudah dikenal pasti
Jangan kau ingat kau je boleh buat research
dedahkan skandal pemimpin UMNO...
Aku pun boleh buat research, dan berjaya
dptkn maklumat diri kau!
Blog kau ini terlalu byk mghasut rakyat
dan boleh menjejaskan ketenteraman awam!
maka kau bersedialah dgn ISA!

@Pemuda Umno n9,

Ayat macam ketakutan jer? Tergugat ke? ahahaha

yea... dedahkan habis-habisan mengenai kebobrokan puak2 umngok,
mereka semakin goyang melihat kebangkitan rakyat. Hancur yahudi hancur umngok!!

Bodoh nya puak umngok.. Ko tangkap sorang ada lagi bloger baru.. selagi ada penindasan selagi itu ada yang akan bangkit membela....ini lah pro & kontra...sampai habis kitab undang-undang bapak ko pun.. tak boleh nak handle...Bangkit lah jiwa-jiwa muda bebaskan bangsa dari penindasan & kerakusan pemimpim jahanam....peace & unity

"bacul2 yang tak bertelur!!!"

Jai. Tu ade seko bacul tak bertelur kat atas tuh.
Si bacul 21 Mac 2011 5:32 AM tu bukan saja bacul, tapi jugak sekor bapuk pondan. Bapuk je yg sikit2 ISA, sikit2 ISA.

Org buat pendedahan kita nak buat pendedahan.
Org buat pendedahan salahlaku Adun, kita pulak sibuk2 nak dedahkan identiti blogger. Dah tau yg puak2 UMNGOK tu wat salah bukan nak pegi sisasat. Bahlul.

Cam pondan je ko PUN9. Piii...rah Pondan UMNGOK N9.

bodoh piang Pemuda UMNgOk N9 tu...

dia ni mesti tak pass SPM, ke takat SRP? OMG.... tahap orang UMNgOk ni memang jenis tak abis belajar. hahaha..

kalau bernai kerana bernar, siasat dulu tuduhan.

Mazalan Aliman ni buat kerja memang tak pernah check fakta.main redah je.

sebelum ni suhaizan kayat dah buat report. benda dah dijawab. Isu ni pun dah dijawab didalam sidang DUN negeri Johor.

1)Mengapa Syarikat Hamid Sawmill Sdn Bhd yang dimiliki oleh YB Dato' Abd Hamid bin Abd Rahman, ADUN Machap mendapat konsesi mengeluarkan kayu balak di kawasan yang telah digezetkan sebagai hutan simpan?

- dia bukan dapat konsesi mengeluarkan kayu balak la. Tanah ni telah diluluskan untuk tujuan Program Ladang Hutan Getah atau Latex Timber Clone (LTC) pada September 2007.

2) Mengapa Syarikat Hamid Sawmill dibenarkan mengusahakan aktiviti pertanian seperti tanaman keledek sedangkan telah ada papan tanda larangan meneroka tanah dan pertanian?

- sementara nak tunggu getah besar, buat la tanaman lain yang boleh. ni la orang kata menghargai tanah tu. kalau nak tunggu getah besar, lambat lagi. sementara tu buat la pertanian dulu..dapat juga hasil.


mazlan aliman dah takde isu, buat keluar balik benda2 lama yang dah pun dijelaskan dalam sidang dun.


-pasepisepus-

@pasepisepus

Wei mangkuk, pokoknya perkara ni berkaitan HUTAN SIMPAN. Hutan simpan mane boleh teroka ngok.

Kitorang peduli hape dia tebang balak ke, tanam jagung ke, buat jamban rm200k ke, masalahnya dia kacau hutan simpan.

cam gumppunk lah puak umngok ni...dasar bacul@bapok@pondan@darai@pundek kopeneng sengkruk pranong chimprak ngek...

uweekkk...haktuih!

pasepisepus nih mmg ngok..kalau ada org p cucuk tanam kat kebun ko, ko x marah ke??bongok..

sapa cakap hutan simpan kita tak boleh teroka??

baca la dulu segala jenis akta yang ada dulu..

kalau diri sendiri yang mangkok, malas nak baca, mengkaji, jangan nak kata kat orang lain...

-pasepisepus-

bro, tolong update isu ni dlm blog lu, biar ramai org tau muka2 pencacai yg mintak PASWORD tu...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1502683545881&set=at.1021333272425.3370.1797992784.100000287006439&ref=nf

@pasepisepus

Dah ko pandai sangat, bagi la akta yg kata leh teroka tuh.

Mane? Mane akta tu?
Eleh... takde fakta nak auta. Mangkuk jamban rm200k la kau nih.

Umno rompak hutan simpan kat pahang tu dah perkara biasa...ape kes...

anon 1055am dari kecik sampai ke besar nak kena spoon feed...

semua benda ada dalam internet. hang search ja dah boleh jumpa. cari akta perhutanan negara. simple ja.

sebelum nak komen atau percaya apa-apa kena la kaji dulu sesuatu berita tu. setakat nak percaya bulat-bulat apa yang orang tulis tanpa usul periksa susah la macam tu..


-pasepisepus-

UMNO semua boleh!!! PR semua tak boleh!!!


Mangkok ayun betul......

semlm, di Jabatan Pendaftaran Pasir Gudang, puak UMNO bawak Sarawakian, Pakistani, Indonesia utk tukar alamat dan bagi I/C biru.....

Semalam kan Hari Ahad, special treatment lar pulak.... rakyat sendiri kena buat hari kerja, amik no.. dsb.... bak kata pepatah anak "kera" disusukan, anak dirumah mati kelaparan.....

yng bagus nya Sarawak ni boleh ngundi PRU dua kali, i.e. yang pertama di PRU Sarawak, lepas 3 bulan, boleh pulak ngundi kat PRU Semenanjung!!! gila!...Gila!!!

Lepas ni... kita boleh deal direct untuk ubah suai rumah secara terus dengan indon2 ni kerana dah dapat i/c.... tokey2 Melayu mereka boleh fikirkan kerja lain.....

@pasepisepus

"semua benda ada dalam internet. hang search ja dah boleh jumpa. cari akta perhutanan negara. simple ja."

Dah ko kata simple je nak cari, bagi la link tu. Atau sbenarnya ko sndiri pon takde, alasan je cakap simple la, spoon feed la. Susah sangat ke nak bagi link (fakta)?

Kalau ko pn tak tahu (tak jumpa) cakap je la. Ape lah.

-pasepisepus- ko ni komen mmg x guna otak kan?ramai nk otak ko ni coz minimum sgt penggunaannya..
yg jd persoalan utama kenapa ad pencerobohan hutan simpan laaa...jgn buta sgt.....kang org kata bodoh marah plak.....

PUN9...ni lg seko...x tau beza pendedahan ngan fitnah.....kalu fitnah bole la nk gertak2 wey....jgn la guna akta bacul utk tutup kebobrokan umno....kalu dh tahi...tutup la lame mana pon ,kantoi gak last2.....lg satu ...guna la sket otak yg tuhan bg tu ye....jgn disia2kan anugerah allah tuuu....tq

anon 12:46,

dasar pemalas nak cari..

benda simple pun tak reti, komen dekat blog pandai pulak...

aku kasi lah jugak. kesian kat mangkok2 yang terpedaya dengan fitnah ni...


http://www.perakforestry.gov.my/file/akta.pdf


http://citfor.frim.gov.my/uploads/legislation/43.pdf

http://www.forestry.gov.my/index.php/ms/mengenai-kami/perkhidmatan/perlesenan/proseskerjalesen/3.html?task=blogcategory&start=25


woi dir,

ko tu yang tak guna otak, otak lu mesti paling mahal..

sebab tu aku suruh baca akta, sejak bila pulak ceroboh? kalau ceroboh takde la nak letak signboard bengap..

jgn buta sgt.....kang org kata bodoh marah plak.....


-pasepisepus-

@pasepisepus

Wei mangkuk. Dalam semua akta yg ko bagi tu satu pon takde kata boleh teroka. Kluarkan hasil hutan boleh la. Bodoh.

Cakap2 berapi2, ko pon sama bangang. Dalam link "Maklumat JPSM" dah bagi tafsiran "Hasil Hutan".

YG UMNGOK bangang ko tu buat:
1. Tebang balak
2. Buka ladang getah
3. Tanam keledek

Tu semua masuk dlm tafsiran hasil hutan ke?
Bodoh.

bengap sungguh ko ni anon 1:38 pm

baca la fakta kes

-pasepisepus-

@pasepisepus

Ko la bengap! Suh baca akta la, ape la. Akta yg ko sndiri bagi tu pon takde kate leh troka, bodoh! Ni nak suh baca fakta kes plak.

Ko yg spatutnya baca dan faham apa yg Mazlan Aliman bagitau dgn teliti.

Pandai betul pencacai2 UMNGOK ni. Pandai berbelit2. Kejap tu la kejap ni la.

Dah terang2 YG UMNGOK kau tu perompak, lagi nak tunjuk betul ke. Bengap.

Berita Terkini di Malaysia Kini,
Pemimpin Pembangkang Buat Hal Di Bilik Hotel.
Rejam@ tlg bongkar dgn Fakta.

anon ni memang bengap


1.1 Seksyen 16 Akta Perhutanan Negara 1984 memberi kuasa kepada Pihak Berkuasa Kerajaan Negeri untuk membenarkan pengambilan hasil hutan dari Hutan Simpanan Kekal dan Tanah Kerajaan dengan cara lesen atau lesen kecil melalui 3 cara:-



1.1.1 selepas ia menyebabkan supaya dipelawa tender-tender mengenainya;

1.1.2 selepas ia membuat suatu perjanjian mengenainya; atau

1.1.3 mengikut apa-apa cara lain atau melalui apa-apa proses lain sebagaimana difikirkannya patut dalam hal-keadaan sesuatu kes tertentu.


dia dah ikut cara tu, maknanya boleh la..

bodoh betul


-pasepisepus-

@pasepisepus

Kepala otak kau boleh.
Baca dan paham betul2 bodoh.

"membenarkan pengambilan hasil hutan dari Hutan Simpanan"

1.3 Mengikut seksyen 2 Akta Perhutanan Negara 1984 mengenai tafsiran:-

1.3.1 “hasil hutan” termasuklah :

1.3.1.1 yang berikut apabila dijumpai di dalam atau di bawa keluar dari Hutan Simpanan Kekal : guano, gambut, batubatan, pasir laut, pasir sungai, kerang laut,pasir kerang dan tanah pemukaan;

1.3.1.2 yang berikut apabila dijumpai didalam atau dibawa keluar dari Hutan Simpanan Kekal atau Tanah Kerajaan:

1.3.1.3 pokok-pokok dan semua bahagian atau hasil pokok yang tidak disebut selepas daripada ini;

1.3.1.4 tumbuhan-tumbuhan termasuk pepanjat, tumbuhan menjalar dan rumput, dan semua bahagian atau hasil tumbuhan-tumbuhan sedemikian;

1.3.1.5 sutera, kokun, madu dan lilin dan sarang burung boleh makan;

1.3.2 yang berikut sama ada dijumpai didalam atau dibawa dari Hutan Simpanan Kekal, Tanah Kerajaan, tanah lombong, tanah rizab atau tanah berimilik : kayu, kayu api, arang, getah, getah daun taban, minyak kayu, kulit kayu, ekstrak kulit, damar dan atap.

1.3.2.1 “hasil hutan utama” adalah terdiri dari kayu bulat, kayu jaras, kayu api,arang, dan semua jenis rotan.

1.3.2.2 “hasil kecil hutan” hendaklah terdiri daripada hasil-hasil hutan lain yang tidak termasuk sebagai hasil hutan utama.

1.3.3 Lesen diperlukan bagi mengeluarkan hasil hutan dari Hutan Simpanan Kekal atau Tanah Kerajaan.

1.3.4 Lesen kecil diperlukan bagi mengeluarkan apa-apa hasil hutan utama yang tidak melebihi 70 meter padu atau mana-mana hasil kecil hutan dari mana-mana Hutan Simpanan Kekal atau Tanah Kerajaan.


Yg Adun UMNGOK kau tu buat ialah ratakan kawasan hutan tu utk buat ladang pertanian, bukan amik hasil hutan.

Bangang betul kau ni.

anon 3:35,

baca la bahagian 3 bab 3 akta 313 tu dulu...
bengap.

dia buat ladang pertanian tu ikut prosedur. semua dah dijawab dalam sidang DUN..


-pasepisepus-

@pasepisepus

Bab 3--Penggeluaran kawasan tanah daripada
Hutan Simpanan Kekal

I 1 . Pihak Berkuasa Negeri boleh mengeluarkan kawasan tanah daripada
hutan simpanan kekal.

12. Pihak Berkuisa Negeri hendaklah mengganti kawasan tanah yang
dikeluarkan daripada hutan simpanan kekal.

13. Pihak Berkuasa Negeri hendaklah memberitahu dalam Warta apa-
apa pengeluaran kawasan tanah daripada hutan simpanan kekal,


1. Bila pemberitahuan pengeluaran kawasan tanah daripada hutan simpanan kekal?
2. Kawasan mana yg digantikan smula?

Bangang. Nak menipu. Perompak. UMNGOK. BNgong.

Tanah ni telah diluluskan untuk tujuan Program Ladang Hutan Getah atau Latex Timber Clone (LTC) pada September 2007.


sebab dia dah warta dan bagitahu tu la yang suhaizan kayat, mazlan aliman ni semua tahu. kalau tau mampoih puak2 ni tak tahu...



-pasepisepus-

bodoh pukimak pny umno kalau nama hutan simpan tu hutan utk disimpan bukan ditarah...sial babi pny umno asyik nk menjahanamkn harta rakyat..pukimak bn umno babi sial

dari penjilat, cacai umno sampai ke pr dah dibodohkan oleh umno elit.
kerajaan umno buat law, Akta Perhutanan Negara 1984 untuk kawal penerokaan Hutan Simpan @ untuk kekalkan ianya sebagai Hutan Simpan @ Khazanah Negara. tapi..
pergghh cakap nak simpan tp ade jugak terma2 dlm akta tu yang membenarkan utk di ambil, diteroka, dikeluarkan dansbgainya. HUTAN SIMPAN taik kucing apa mcm nih.
akan tetapi itulah realitinya,
x kiralah -pasepisepus- ka pemuda jamban N9 ka, pendukung2 reformis ka semuanya dikencing bulat2 oleh umno elit. takat kasta pasepisepus nih bagi yg umno elit xdak apa pun, dia tq lagi dok ada sbb tlg defend pd benda yg terang2 x betul dari dasar lagi.
itulah amno, nak sedap lagi amno Johor,
aku penah mengajar budak2 johor, cekgu johor nih ckp, kau letaklah babi ka, rimau ka, bewak ka kat johor nih, musti pasepisepus atau lain2 penjilat amno akan pangkah punya.
dia dah baik punya baca n copy paste lg kat sini punn perghh masih.. tah tak tau lah aku
hehehe HUTAN SIMPAN ? si amid tu dpt dah kayu2 blk dlm tuh, -pasepisepus- yg siap dok kopi akta2 dlm nih dapat ape ye? bayo bil tenet jer lah yob ye, apa punya baghal, kalo kau ni org johore lagi mahkuk hayun, siannn...

maknanya dia ikut law la kan??

so, buat apa nak kecoh2...



-pasepisepus-

aku dah hagak, spesis nih mmg dah dibatukan amno. bodo2 kena tipu, bodo2 mengikut,
hikut la yob, ckp la apa pon dok lagu tu la spesis amno nih, oghang dok klentong depan2 pun masih seronok, melayu betul la yob ni, sebijik cam perangai melayu johor,
yb amid xdak bg sikit syer ke yob dok depend dia kat sini.. hehe aishh mintak la skit nor, buat2 bayor bil tenet, hari2 dok minum milo suam, sesekali minum lar jus betik ke


EmoticonEmoticon