Wednesday

Projek email 1 Malaysia tidak guna dana awam?


Projek email 1 Malaysia yang melibatkan kos sehingga RM 50 juta, mendapat tentangan hebat rakyat Malaysia sejak ia diumumkan semalam. Gua tengok, rata-rata rakyat di internet membantah projek bodoh ni. Punyalah banyak email percuma di internet, tapi kerajaan masih lagi nak membazir sampai RM50 Juta untuk buat perkhidmatan email.

Untuk maklumat lu orang semua, projek e-mel 1 Malaysia ni bukan produk perkhidmatan e-mel percuma yang pertama di Malaysia.WauMail secara rasmi telah dilancarkan pada 12 Julai 1999 dan diperoleh dalam empat bahasa Bahasa Malaysia, Inggeria, Mandarin dan Tamil.

WauMail, projek kerjasama Technology Park Malaysia dan Intelliweb Sdn Bhd telah digodam pada 2001 ketika ia mempunyai 600,000 pengguna.Kemudian pada 2002 ia bertukar menjadi perkhidmatan e-mel berbayar pada 2002 dan sudah tidak lagi wujud sebagai perkhidmatan e-mel [Msian Insider]. Tapi kerajaan masih lagi nak buat perkhidmatan serupa untuk apa? Kerana itulah rakyat marah.

Akibat kritikan hebat dari ribuan pengguna internet, Perdana Menteri najib telah mengistiharkan di tweeter beliau bahawa tiada duit rakyat yang digunakan dalam projek bodoh ini [TweeterNajib].



Kalau betul tiada duit rakyat yang digunakan, gua tak ada masaalah dan bantahan dengan email 1 Malaysia ni. Lantaklah dia nak buat apa asalkan jangan ganggu hidup gua. Tapi hasil semakan gua di internet, company Tricubes berhad yang diberi kepercayaan untuk melaksanakan projek email 1 Malaysia ni adalah company bermasaalah, company yang dah nak terlungkup.

Company ini disenaraikan di dalam list GN3 companies, di dalam website Bursa Saham Malaysia [Bursamalaysia].



A company designated as an Affected Listed Company because its poor or adverse financial condition and level of operations fall into the criteria described in Bursa Malaysia's Guidance Note 3.[GN3 Definition]

Apa kejadahnya Najib bagi projek RM50 juta kepada company yang dah nak terlungkup kerana masaalah kewangan? Betul ke tak ada dana rakyat yang terlibat? Jadi company bermasaalah ni nak dapat duit dari mana? Apa ke bangang company ni? Dah nak terlungkup masih lagi nak buat projek amal untuk Malaysia? Kah kah kah...


RentaP© "Rakyat Didungukan, Pencapaian kroni diutamakan"

29 comments

Kena siasat sapa penaung company tuh..
Lgpun..bila dah ramai guna email depa ni..senang depa nak "MONITOR"

Company ni suku sakat Najib gak ni, atau kaki bodek Najib konon nak membantu kemenangan Barisan Nasional dengan adanya email 1 malaysia ni. Diorang boleh track lokasi pengguna, maklumat peribadi, kerana no ic akan digunakan untuk mendaftar email ini, kerana ia khas untuk rakyat Malaysia sahaja.

Lepas tu senanglah kerajaan nak sebarkan propaganda melalui email. Kah kah kah, ko kena tipu je dengan company tu wahai Najib! Company tu nak terlungkup, dah tak ada duit, jadi dia nak naikkan balik company die, die tipulah najib muahahah...

Kedua pemegang saham terbesar syarikat Tricubes ialah adik Najib. Projek 1Malaysia e-mail dibawah Economic Transformation Program yang dipegang oleh PEMANDU(sebuah agensi kerajaan). Dan menurut Najib, kerajaan tidak beri funding, tapi MAMPU yang berikan. MAMPU juga salah satu agensi kerajaan. Dan disebabkan syarikat adik takle buat pinjaman kerana prestasi syarikat teruk, saham turun, abang dia tolong dia.

inilah abang yang baik..blh bantu adik beradik..

Aduhai.... bangang bangang bangang...macam2 cara kelentong duit rakyat.

Susahkan nak dapat abang yg bagi modal RM50juta? baik betul Najib :)

mana puak2 UMNO..??
hahaha....nengok la betapa bijaknya pemimpin korang nie...?
kalau aku nak marah or maki, buat tambah dosa jer...

tapi nengoklah hakikat sebenar..!
kalau yer pun syarikat nak bankrup tue nak BUAT AMAL JARIAH, tak payah la nak bagi email2 yang tak masuk akal nie...

lebih baik dier bagi wifi free seluruh malaysia..! kesianlah kat orang sarawak tue..nak tarik wayar eletrik pun payah, korang nak kasi email lak..?

~budak belum boleh mengundi~

Milo suam pondan tua gila isap konek

V for Najib Vongok delete 20 April 2011 at 22:28

Besok ada press conference korang tengok kat tv. tv mana aku tak tau sbb aku tak tgk tv.

besok korang kene expect dorang cakap:

1) projek ni private funding.

2) dia cerita email ni bla bla bla guna utk link citizen dengan kerajaan.

3) projek ni sebenarnya projek long term. sampai 2020. so 5++ juta setahun dorang (tricubes) kene invest.

4)dorang cuma dapat income lepas semua orang ada email tu. meaning bajet macam myeg la. income thru renew license etc.

5)dorang kerjasama dengan microsoft.

6) email selamat.

gitu la kira-kiranya..

ulasan aku plak (sori ye milo aku tompang sekaki)

1) private funding nak dapat duit dari mana kalo company tu takde duit pon.

2) sapa nak link dengan kerajaan?? macam Azam cakap la... nak kene spam je? media dorang dah kongker lagi nak spam muka najib so hari-hari kita tengok...

3) ni lagi satu statement aku tak bole fathom langsong! 20 tahun!!! dah la company takde duit, nak bangkrap, nak kene de-list, bajet nak dapat income lagi 20 tahun??? CEO dia tenuk ke? lepas tu nak kene invest lagi??? tricubes company charity ke??

4) bisnes apa dorang nak buat thru email untuk cover dorang punya 50 juta tu??? kalo la betul pon... lama lagi. in the mean time dorang nak korek duit dari mana???

5) dorang company it, microsoft tu powerhouse. takde sesapa ke alam 2 syarikat ni perasan yang projek email ni projek sampah je??? aduii kalo la betul pon... microsoft sayang betul kat malaysia tolong company bangkrap buat email untuk rakyat malaysia yang mostly dah ada 4-5 email sendiri... microsoft consult free je?

6) pegi mampos selamat (PERIOD)

Pendek ceritanya, walau macam mana pon dorang cerita/ cover /spin betul ke salah ke, tak de sapa percaya dah. dah obvious sangat dah projek baziran. common sense la weii... soh la pencacai pakai email tu. selamat.

p/s: macamana aku tauk besok ada press conference. bomoh taib bagitau haha korang tgk je la tv.

"Tanpa Nama berkata...
Milo suam pondan tua gila isap konek"


ada gak puak yg komen mcm mak bapak tak penah ajor cakap elok2..

50j sikit tu, kamsen kpl selam berape ye, lupa lak aku.......

komisen kapal selam 495 juta jeee...dapat free gift skali C4 sekilo....hahahahah

TNb 10.35...hilang akal ea,,

sangat tidak setuju.. dia ingat rm50 juta tu sama nilai dengan rm50 agaknya.. mana depa dpt duit byk tu..? dulu kata xdak duit.. hu~ adoi.. apa la masalah akal fikiran mereka ni..

masa tuk bungkus BE END haram jadah

pelaburan yang merugikan.ia sekadar pelaburan jangka pendek,adakah PM Malaysia ke 6 akan teruskan 1Malaysia walaupun jika PM Malaysia ke 6 tersebut dari BN?
Sebab Mata Lelaki Gemar Lihat Badan Wanita
FARISZ@AZ.Com

cuak wa beb.. tp bagus ada makcik masuk berita awani 7.45 td selambe je ckp benda tu membazir sbb zaman skrang org da de email mcm2..

oii go to sleep laa. ayyaa

najib : saya tidak kenal budak tu(saifool)
(tiba-tiba) dia jumpa saya minta biasiswa
ketika salam tgn dia menggigil, mengadu kena liwat anwar
saya tidak kenal altantuya

sekali berbohong selamanya orang tidak percaya....

kalau najib kata tk guna dana awam, maknanya guna dana awam la tuuu

salam SAPUmalaysia.
1st time abe jib announce benda ni pun aku dah bau hancing. memang benda ni nak kencing rakyat.

Projek paling membazir untuk tahun ini. RM50,000,000.00 untuk projek emel 1Malaysia memang sesuatu yang tidak masuk akal langsung. Rakyat sekarang tidak dungu seperti dulu lagi wahai Barisan NajisB. Rakyat semua sudah celik akal, mudah sahaja rakyat tahu kedudukan sebenar. Tidak perlulah terus menerus menipu rakyat. Jika mahu tipu juga, tipu sahaja puak-puak UMporNO/BN, mereka pasti percaya 110% dengan anda wahai DS Najib.

"BN = Barang Naik, Rakyat disuruh berjimat cermat, BN pula membazir tidak tentu pasal....apa kes?"

-Dr. Latif-

"Tanpa Nama berkata...
Milo suam pondan tua gila isap konek"


hasil didikan orang umno :)) :))

www.zyngapokerhack2.tk

get ready je lepas ni najib akan announce macam2 lagi product 1malaysia yg akan diberikan percuma kepada rakyat contohnya:

udara 1malaysia
air laut 1malaysia
sungai 1malaysia
tasik 1malaysia
gunung 1malaysia
jamban awam 1malaysia

terima kasih najib

Projek ni memang tak berfaedah. Tapi kalau tak guna duit kerajaan, biarkan aje, duit diorang sukahati diorang.

Siapa ada bukti duit rakyat telah digunakan? Mari share kat sini.

bagus tu tlg sy dh nak muflis...kalau tlg sy yg dh revenue tinggi kan meninggikn jurang kekayaan...yg kaya maik ky yg miskin makin mskin...modal? jgn risau...dpt kontrak krajaan berduyun2 bank offer loan.

TGK CARA KERAJAAN PR SELANGOR BERFIKIR , JAUH LEBIH BIJAK DARI NAJIB

BACA DI BAWAH INI :


http://addin77.blogspot.com/2011/04/sepatutnya-kerajaan-bagi-internet.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+addin77+%28addin77%29

yang dok bayar gov tax tu, bukan duit kite ke? walaupun 5 sen per transaksi, nampak cam skit kan tapi klau dh sebulan, setahun..berpuluh2 tahun ape cer? tu baru sorang..rakyat malaysia yang dah pandai berbelanja ade brapa juta? duit tu semua dok bazir kat email yg org dh lebih sedekat dpt free je. baik digunakan utk membantu rakyat miskin tegar, bantu rakyat berniaga, tambah pendapatan...kan lebih elok wat rakyat jadi kaya...barulah rakyat didahulukan..

Saya nak wat 1RM for 1Malaysia..Maksudnya 1 Rosmah Mansur Untuk 1 Malaysia..X paham lg..Nk maen nga Kak Mah just RM1.00 jela..Tp sy tak sanggup nga Kak Mah..


EmoticonEmoticon