Terbongkar! Email 1 Malaysia untuk selamatkan adik Najib!

Gua dah agak dah dari awal, bro ReJaM dalam entry sebelum ni [email 1 Malaysia] pun dah mempersoalkan mengapa Najib bersetuju untuk buat projek bodoh email 1 Malaysia, sedangkan berlambak-lambak email percuma boleh digunakan di internet? Yahoo, Gmail, Hotmail dan sebagainya memberikan perkhidmatan email percuma berpuluh tahun. Apa perlunya email 1 malaysia?

Projek email WauMail sebelum ni pun dah terang-terang gagal dan mengalami kerugian. Tapi Najib seperti diperbodohkan oleh orang tertentu apabila bersetuju untuk membenarkan syarikat Tricubis Berhad melaksanakan projek email 1 Malaysia yang menelan belanja sehingga RM50 Juta dengan alasan tidak guna dana awam.

Kalau betul pun projek email 1 Malaysia ini tidak guna dana awam, ini projek membazir bhai. Mana ada company gila sanggup keluar RM50 Juta untuk buat amal menyediakan sistem email untuk Malaysia, sedangkan company sendiri dah nak bangkrap.

Rupa-rupanya, najib tak bodoh, najib tak gila. Najib sendri sedar bahawa projek email 1 Malaysia ini adalah projek membazir dan bangang. Tapi apa kan daya, Najib terpaksa luluskan projek ini untuk menjadi seorang abang yang baik kepada adiknya Nazir Tun Razak [MerdekaReview].



Lu orang tak payah kalut-kalut, tak payah marah-marah, lu orang sendiri yang pilih mamat bibir merah ni perintah Malaysia, jadi lu orang kena terima nasib bahawa Mamat bibir merah ni akan buat Malaysia ni macam bapak dia punya negara. Duit Rakyat Malaysia adalah duit Najib dan anak beranak dia. RM50 Juta celah gigi je bhai.

Kalau lu orang biasa tengok filem tamil, biasanya ahli politik bangsat akan buat-buat baik depan rakyat, konon nak tolong rakyat, konon rakyat didahulukan, tapi dalam diam-diam curi duit rakyat untuk kayakan keluarga dia. Rakyat didungukan, anak beranak diutamakan!

Baru tak sampai tiga tahun jadi PM atas peralihan kuasa, ini Mat Monggol sudah tunjuk belang terang-terangan. Lu orang pencacai gerombolan songkok tinggi teruskan sokong pemimpin bangsat ni! Gua tak heran, lu tunggu rakyat bangkit buat Pilihan Jalanraya!

RentaP© "Relakanlah duit rakyat sudah jadi duit keluarga Najib"

Post a Comment

126 Comments

  1. 50 juta .... banyak tu, tk pa kita rakyat miskin akan menanggunnya. Rakyat didahulukan, hasl diutamakan..

    ReplyDelete
  2. dah kalah, nak turun jalan raya pulak. dasar monyet tak boleh terima kenyataan. sedarlah korang ialah minoriti yang perasan bijak.

    ReplyDelete
  3. to Shah:

    Kalah kat dunia takpa, akhirat kita tengok :)

    ReplyDelete
  4. projek yang membazirkan.tidak semua rakyat malaysia mampu mempunyai internet.adakah suara teguran rakyat akan di dengar oleh pemimpin jika projek email 1malaysia terlaksana?
    FARISZ@AZ.Com
    Sebab Mata Lelaki Gemar Lihat Badan Wanita

    ReplyDelete
  5. fuck u najib , ingat rakyat bodohke ?

    ReplyDelete
  6. bukti xder...cakap je pandai..minum milo bnyak sgt..tu mendap je otak tu...bingai..ko buat blog..bayar internet ko untuk rakyat ke? free ka? abis yg ko letak blog ko iklan tu bkn pendapatan ka? mcm tu jgk web atau application yg dicpta..di beri percuma kepada pengguna..tp pulangan drpada mana? Iklanla..penaja..Bingai...kalu org kerajaan umno ckp ko xnak caya..tp kalu ork ko puak taksuban ko cakap kena percya wlupn kencing merata2...kasihann..

    ReplyDelete
  7. to shah : ko plak majoriti(kalau betul majoriti la) y bangsat

    ReplyDelete
  8. adoi...da la membazir satu hal... dah memang mende ni tak perlu pun..

    kalau nak propaganda 1 malaysia wat la air botol 1 malaysia ker..

    coklat/cikedis one mesia ker...apadaaa sengal n samdol


    Hikayat Lubang Najis: Orang Melayu Mesti Baca!!!!

    ReplyDelete
  9. itu baru projek email one malaysia.
    belum pasal bantuan kerajaan pada syarikat CIMB time awal tahun lepas.

    rm50juta tu kata untuk kemudahan rakyat.
    tu untuk kemudahan rakyat or pelaburan untuk rakyat jadi pembeli?

    UMNO = Untuk Manusia No Otak

    ReplyDelete
  10. bangang betul anon 21 April 2011 1:11 AM
    tu dah siap ada laporan akhbar online kat atas tu ko tak pandai klik ke bebal!

    Memang dah jelas company adik najib nak lingkup, tu yg najib bagi projek email 1 malaysia, apalah bghal sangat otak pencacai ni?

    ReplyDelete
  11. baik xyah bayar cukai kalau kerja nak bazirkan wang rakyat..

    ReplyDelete
  12. en azam ko tu la yg bebal! ko klik kuar pe? susah geng taksuban hamPAS n Anu war ni..cakap pandai tp kosong..setakat ko copy paste ambik dr merdeka review yg terang2 pro puak taksuban korang xheranla...dahlah bodoh..sombong pulak tu..kasihan..pastu yg tulis plak cina..bagusla,,jilatla buntot cina banyak2...kasihan lagi..

    anon-1.11 am

    ReplyDelete
  13. wa makin cuak beb...wa ada kedai runcit yg nak bengkrap..tp wa nak buat amal bg sorg seguni beras kat kg wa..nilai nya 50ribu..ok ke? tekejut wa ngan malaysia ni..klau jumpa binatang kepala dua tk pelik lg skrang ni..sbb kes ni lg pelik..

    ReplyDelete
  14. dulu puak2 pas la dok tentang abisan2 tun nak buat keta malaysia pertama...nah..sekarng? jilat air liur balik...jgn2 1 family korang bw proton..

    ReplyDelete
  15. en azam ko tu la yg bebal! ko klik kuar pe? susah geng taksuban hamPAS n Anu war ni..cakap pandai tp kosong..setakat ko copy paste ambik dr merdeka review yg terang2 pro puak taksuban korang xheranla...dahlah bodoh..sombong pulak tu..kasihan..pastu yg tulis plak cina..bagusla,,jilatla buntot cina banyak2...kasihan lagi.

    Sebab tu aku kata anon ni bangang. Ko ingat akhbar online macam merdeka review tu boleh suka-suka buat cerita yang tak betul? Akhbar tu kalau salah boleh kena saman. Cakap bebal tak mau terima. memang bebal rupanya. keh keh keh...

    ReplyDelete
  16. hahahhaa....oh..ko cakap kira utusan pun kuar cite betul jgkla...nak mampus xbtul kena saman..hahahaha....tp korang xnak percaya plak..bias...kasihan..bangang melantun2...ye en azam ye..ckp xder fakta menunjukkan kebodohan sendri..artikel ni kuar bila bebal? ko tnggu ajela t saman smpai kt berita online yg ko percaya idup2 ni..

    ReplyDelete
  17. kalau benar ini duit rakyat aku sumpah papa kedana orang yang bertanggungjawab keatas duit ni. ( walau pun aku tahu sumpah aku tak pernah menjadi )

    ReplyDelete
  18. haha. bagus2 .. semua orang ada idea pasal isu ni. weii bro n sis, korang sedar tak, 50 juta malaysia bukan macam 50 ringgit. Ya Allah. kalau dah email pon telan satu jumlah yang besar camni, rasanya baik kasi yuran sekolah percuma, buat jalan kat kawasan pendalaman, banyakkan infrastruktur kat kawasan kampong2 lagi baek dari bazirkan duit kat sini. Ya Allah, berilah hidayah kepada NAJIB AGAR DIA TIDAK TERMASUK DALAM GOLONGAN2 BAHAN BAKAR API NERAKA!! amin2. untuk yg kes proton, apa jadahnye pas yang tentang projeck proton dulu, ni , bagi bukti, stakat cakap dengan air liur busuk tu takde org pcaya la. bro milosuam, rileks je, jangan takot dengan orang2 otak sempit macam umngok.!!!!

    ReplyDelete
  19. hahahaha..en azam ada cite psl saman..nak tergelak aku...pemimpin anugerah ko apasal xberani saman dato t? kalu cite xbtul..?? hahaha..kasihan...mcmni ka mentaliti puak pembangkang? kasihan..xmaju2 lg..buang masa debat ngn ko...no point..next..

    ReplyDelete
  20. en bisa...en hidup zmn 80 an ka dulu? ceh podah....g google la...kalu ada lg artikel tu..paper hhahaharamkah ko leh refer balik taun tu...xder bukti penyer..buta tuli...PBB-PEKAK BUTA BISU...janji umno tumbang ergh? cian..puak2 ni..geram punya psl kucing pun dikatakan gajah! hehehe..

    ReplyDelete
  21. http://gerakanmelayuraya.blogspot.com/2011/04/terpaksa-bongkar-ketua-bahagian-umno.html

    ReplyDelete
  22. semua aku setuju...satu ja tak setuju..aku tak pilih pun dia jdk pm..dia yang jadik sndiri..buat electionla tgk org pilih ka tak?

    ReplyDelete
  23. apa nk jd ngan korg smua.... isu politik nie x perlu dibesar2 kn... ini smua dunia... tguhkn diri memasing utk akhirat kan lebih baik... muhasabah diri k... jgn trlalu emo ngan parti msing2..

    ReplyDelete
  24. http://www.facebook.com/pages/Mahkota-Dewa/147779098621082

    ReplyDelete
  25. this, is suicidal. waiting for GE

    ReplyDelete
  26. aku x tawla pro umno nk ckp ape lg psal mnde ni.ptot 50 juta tu buat projek high speed internet.Bg rakyat free dpt info,mcm negara mmbgun yg lain.Gile laa masing2.Tahniah encik najib dan kroni2.Anda telah menggali kubur anda sndri,rkyat sudah smakin meluat dgn istri kau,pastu dgn kau,ditmbah dgn projek x logik.Ibarat mggali kubur sndri.Pilihanraya kelak,anda akan tumbang, tp x pe.Akaun bank offshore masing2 da menimbun kan?,tmasuk mnteri2 yg lain.Akaun offshore da banyak.Tumbang?..tadahal,,sudah kayaa maaaa.Negara lain,rakyat adalah raja,pemimpin harus pntgkan rakyat.Tp korg habes kikis,kalo duit aku ade dlm 50 juta tu,aku haramakn smpai anak cucu ko jib-Selangor man

    ReplyDelete
  27. http://www.facebook.com/pages/Mahkota-Dewa/147779098621082

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Media Bias berlaku di mana-mana sahaja, di peringkat negara, mahupun global. Kadangkala, ia gagal membawa ketelusan kepada sesetengah perkara. Ini kerana, sebagai seseorang journalist ia haruslah meletakkan diri mereka ditengah-tengah sesuatu situasi dan dalam kata lain, untuk mencapai sesuatu keobjektifan. Politic Bias, Religious Bias, Ethnicity Bias dan sebagainya sememangnya sukar dielakkan terutamanya bagi kita umat manusia yang sememangnya mempunyai satu perasaan PREJUDIS. Dalam peringkat global contohnya, dapat kita lihat sendiri bagaimana Media coverage of the Arab–Israeli conflict berlaku. dalam pada itu, media terkenal di dunia iaitu Al Jazeera dikatakan bersifat bias dan anti western. Begitu juga sebaliknya yang berlaku dengan CNN yang dikatakan anti-middle east. Justeru itu, sebagai pembaca yang intelek, adalah harus untuk kita agar menganalisis dengan sebaik mungkin terhadap apa jua isu. Prinsip saya mudah sahaja : TUTUP-TUTUP LA BODOH MU ITU

    ReplyDelete
  30. semua pandai ckap je.. bangsa lain tepuk tangan tngok bangsa kita mak hamun sesama sendiri..
    sorry kalo ade yang terasa..

    ReplyDelete
  31. LoL... the damage is done, no point arguing over who's right and who's wrong. However, bare in mind, that this project also has CERTAIN but LIMITED amount of opportunities for the Malaysian people, also bare in mind, that CIMB is a large banking firm, and alot of the population have a CIMB account. This project isnt really JUST for PM Najib to GIVE money to his brother, I believe he does have other plans for it and has advise his brother on how to use it to deal with the difficulties of CIMB. This, can be seen as an injection of funds back to the people. It is true, that Najib's brother might use it for his personal interest.... =.= but I strongly believe that our leader is not making all the wrong choices, and that this move has a purpose for the people of our country. =)

    To Anon - clearly you are a man of rationality, and understands how funds are generated through the internet, but blaming this blog and making other insults would not make this country a better place.

    P.S. - I don't read the paper much, but this blog has brought certain facts to my attention, therefore... Thx man =)

    From: A Chinese dude...

    ReplyDelete
  32. Tanpa Nama 3.28 AM,

    Betulke bangsa lain tepuk tangan tngok bangsa kita maki hamun sesama sendiri..?

    Bangsa kita pula lebih merelakan segala titik peluh kita dan generasi akan datang dihancurkan, disebabkam minda kita gagal menilai apa yang terjadi di depan mata. Buka mata dan hati lihat sekeliling kerosakan yang berlaku. Jangan tunggu bila parah baru nak ubah.

    ReplyDelete
  33. Lu abanglong ka AyahHuseein ka, ini KL gua pegang

    ReplyDelete
  34. umno hanya relevan sebelum tahun 1990 je tu pun setelah diharamkan

    ReplyDelete
  35. Rakyat sekarang dok tengah susah. Dulu minum milo ais. sekarang dah minum milo Suam...Keraaan asyik dok suntik modal thdap GLC yg hampir mampus. Gaji tk naik tapi barang dok naik tiap hari.. Kerja hari ini adalah utk makan sahaja.. nk buat yg lain dah tk mampu.. tanda2 utk pulih tk nampak langsung malah makin parah...

    ReplyDelete
  36. tengah kumpul duit beb, harga mesjid tu harga email tu harga etp yg lain tu semua anggaran saje(setelah markup ofkos, kan nak raya tak lama lagi. mungkin jugak pilihan-raya

    ReplyDelete
  37. camna bangsa x berpecah? separuh nak reformasi untuk lebih baik untuk semua. separuh lagi nak pertahankan ketuanan bangsa tapi bagi profit kat segolongan manusia. benda terang2 50 juta membazir pun ada orang sokong.aku sokong email 1 malaysia,tp tang bajet 50 juta aku x sokong gila

    ReplyDelete
  38. Teruskan spin anda. teruskan memperbodohkan orang-orang yang tidak suka mengkaji sesuatu perkara dengan mendalam. semoga "amal ibadat" ini diberkati...

    ReplyDelete
  39. KEPADA PUAK2/PENCACAI UMNO BN..

    MENJADI PERSOALAN DICNI, KENAPA JUMLAHNYA SAMPAI RM50JUTA UNTUK PROJEK INI. INI ADALAH SATU PMBAZIRAN YG TRAMAT SGT DEMI ADIK SENDIRI!! BUKA MINDA LA CKIT....

    ReplyDelete
  40. Tanpa Nama berkata...
    semua pandai ckap je.. bangsa lain tepuk tangan tngok bangsa kita mak hamun sesama sendiri..
    sorry kalo ade yang terasa..

    ______________________________________________________________


    JAKA jawab :

    memandangkan 1 ni saja spesis umporno kat atas tu, maka patut dicubit sikit rasanya.

    HUJAH BODOH UMPORNO MENGGUNAKAN SENTIMEN PERKAUMAN

    hujah bodoh di atas sentiasa diguna umporno utk meliwat penyokong mereka. dan dna umporno sudah meresap dlm dubur penyokong mereka selain bersepah kat botol plastik, berus gigi dan jam omega idaman najib.

    umporno nak ajar rakyat, asalkan pemimpin itu melayu umporno, walaupun mereka jahat, seleweng, rogol anak bangsa, kaki fitnah, bagi susah bangsa sendiri, hina agama sendiri dll...mesti sokong saja. biar kita dianiaya pemimpin sendiri, asal jgn bagi peluang bukan melayu tepuk tangan!

    TAKDE SEBAB BUKAN MELAYU SERONOK PEMIMPIN MELAYU KENA MAKI

    umporno cuba mengaitkan isu perkauman utk menarik sokongan umat melayu. siapa org bukan melayu yg seronok melayu maki pemimpin melayu tu? jgn buat fitnah. tak puas fitnah bangsa sendiri, kini nak fitnah bangsa lain pula. dasar syaitan.

    mereka tidak pernah tepuk tangan kerana melayu maki hamun pemimpin, tapi mereka hairan sangat kerana melayu umporno masih seperti tunggul kayu yg masih menyayangi umporno dan gembira diperbodohkan pemimpin sendiri.

    mereka juga merasa hairan, apakah makanan yg telah menyebabkan penyokong umporno menjadi makhluk yg tidak mahu berubah...walau seinci pun daripada menyokong pemimpin jahat mereka.

    bukan melayu pun akan mengatakan 'kalaulah pemimpin kami pun mcm pemimpin umno, sudah lama kami maki dan jatuhkan mereka'.

    BUKAN MELAYU SEDIH PENYOKONG MEMBUTA BABI UMPORNO

    kita yakin bukan melayu sebenarnya sedih dgn keadaan melayu jenis ini. kerana penyokong yg dungu tanpa akal amat bahaya kepada keharmonian negara. mereka boleh diperalat utk mencetus api perkauman semata2 atas tiupan semangat kebangsaan assobiyah yg ditiup pemimpin.

    semasa mahathir kata melayu mudah lupa, penyokong dia tepuk tangan merasa bangga. agaknya label 'lupa diri' itu semacam anugerah suatu kejayaan bagi penyokong umporno. bangga dikatakan mudah lupa. pelik sungguh!

    UMPORNO HIDUP ATAS DASAR ASSOBIYAH

    inilah fahaman assobiyah yg tidak diterima Nabi saw sebagai umatnya. apa makna kalau Nabi saw tak terima sebagai umatnya? bukan lebih kurang kafir ke? tanya la johari khir.

    KESIMPULAN

    oooo bila kena pemimpin umporno, baru nak ingatkan yg mereka itu sama bangsa sama agama dengan kita.

    bila fitnah maki hamun penjara pukul sabotaj pemimpin PR, tidak pula ingat yg mereka itu sama bangsa dan sama agama dengan kita?

    pergi jahanam lah puak assobiyah yg tidak diterima Nabi saw sebagai umatnya!

    pemimpin umporno memang layak dimaki sebab buat kerja jahat.

    ReplyDelete
  41. www.zyngapokerhack2.tk

    ReplyDelete
  42. Rm 50,000,000.00 bukan sikit tuuu.. banyak ooowwwww.. Okey DS Najib, dengan projek ini, adakah semua rakyat akan dapat manfaat? Kalau sorang pun tercicir macam mana? Sebab pemimpin perlu berlaku adil. Kalau nak labur RM 1000,000,000.00 pun kami tak kisah asal benda ni bagi pulangan kepada setiap rakyat yang berwarganegara Malaysia..


    Tapi kalau setakat bermanfaat kepada rakyat yang ada sambungan internet sahaja macam mana yang tidak ada internet tambah pula buta IT macam mana? Takkan nak sisihkan mereka ini sebab mereka ni ketinggalan? Sebagai seorang pemimpin negara perlu la pandang benda macam ni? Jangan pandang sebelah mata sahaja dan pentingkan keuntungan... Rakyat yang tersisih ini juga manusia seperti kita semua...

    Just my 2kupang...

    ReplyDelete
  43. "Teruskan spin anda. teruskan memperbodohkan orang-orang yang tidak suka mengkaji sesuatu perkara dengan mendalam. semoga "amal ibadat" ini diberkati..."

    ko ckp kiteorg spin.. yg ko sendiri x tau mana dtgnya duit 50juta blh caya babi buta.. ko ni mmg la.. aku pon klu PAKATAN bt silap aku bidas.. ni dah terang lg tersuluh.. mana ade syarikat yg nk muflis tiba2 je dpt modal 50juta lg utk rakyat gune free.. x pikir ke? jgn la tunjuk bodoh sgt kat sini.. kesian aku tgk..

    ReplyDelete
  44. To Jaka
    _________________


    Wahhh... memang pedas dan tepat hujah hang... guna sentimen Melayu untuk tutup bangkai yang dah membusuk yang dibuat oleh pemimpin UMNO/BN.. puihhhh!!

    ReplyDelete
  45. (apa nk jd ngan korg smua.... isu politik nie x perlu dibesar2 kn... ini smua dunia... tguhkn diri memasing utk akhirat kan lebih baik... muhasabah diri k... jgn trlalu emo ngan parti msing2..)
    =====================================
    Ko ni tabligh yang ditaja umno eh?
    Politik tu kan juga menentukan hala tuju akhirat kelak.
    Nabi kan pernah bersabda, kita akan dibangkitkan di padang masyar kelak BERSAMA pemimpin kita di dunia ini. Nabi bagi hadith politik ke tu?
    Belajar lagi bro. Buat hujah agama macam ni buat malu je..

    ReplyDelete
  46. asal komen dlm blog jer msti nk maki hamun... org melayu ni mmg suka bergaduh sesama sendiri bg bngsa lain tepuk tngan lps tu rasa 'hero' la dpt jatuhkn maruah saudara seagama.. kpd milo suam thanks ats info anda sebagai panduan kpd kami rakyat marhaen ni...

    ReplyDelete
  47. Bagi kat aku 50 ribu, aku boleh setup server email yang sama yang boleh tanggung bukan semua rakyat malaysia, tapi seluruh dunia.

    ReplyDelete
  48. dah tersenarai org terkaya pun masih nak sapu duit lagi?

    sebab dia memang kaya dgn cara itu kot? i believe

    ReplyDelete
  49. apa boleh buat lagi.. -.-"

    ReplyDelete
  50. alahai lina xpaham2 lagi ke ini bukan sebab bangsa..penting ke bangsa? haha lawak lah

    ReplyDelete
  51. lina kalau rajin baca la komen jaka tu.... kat atas hang jaa

    ReplyDelete
  52. ubah suai dari lagu hindustan :-
    umno kotor... umno kotor... same sakutu... sampai ke hari ni....

    ReplyDelete
  53. korang sibuk2 buat pa....kalau korang memerintah pun belum tau lurus jugak...heheheeee. Kalau nak tunjuk pandai korang tanding la jadi pemimpin...cermin dulu diri tu bro...

    ReplyDelete
  54. nak bash tapi guna anon. takde telur

    ReplyDelete
  55. ntah aku pon taktau apa nak kata lagi ngan puak2 Benih Neraka ni...

    ReplyDelete
  56. nak harap melayu sokong pakatan... mimpi lah jawabnya... MELAYU.. pemikir dungu no 1 dunia.....

    ReplyDelete
  57. [korang sibuk2 buat pa....kalau korang memerintah pun belum tau lurus jugak...heheheeee. Kalau nak tunjuk pandai korang tanding la jadi pemimpin...cermin dulu diri tu bro...]
    -----------------------------------

    BODOHNYA ORANG NIIIIII..
    TUNJUK PANDAI BUKAN SEMESTINYA NAK JADI PEMIMPIN.
    TAPI TEGUR PEMIMPIN FOR A BETTER WORLD.
    TAKKAN 27 JUTA RAKYAT MALAYSIA KENA BERTANDING JAWATAN PM KALAU NAK TEGUR PM?

    BODOHNYA KAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

    ReplyDelete
  58. Sy menyokong hujah dua2 belah pihak kat sini. Email 1 Malaysia mmg satu pembaziran teramat. Setakat 1 way email, xsmpi 50 juta. 50 juta tu dh boleh bukak telco. Ini email je. Kenapa xoutsource je pun, punye byk company bt. Satu tindakan tidak bijak di situ.

    Penatlah mendengar isu politik melayu ni, mmg btol, bangsa lain dok tertawakan, apa yg kita ada? Tanah Melayu? Nk jadi negara maju, tp pemikiran didungukan oleh ahli politik bangsa sendiri. Kerajaan takut bila rakyat makin bijak, kita akan mula mempersoalkan apa yg kerajaan buat. Itu yg terjadi di negara lain.

    Kos hidup makin tinggi, gaji punye ssh nk naik, ni dh ibaratkan yg kaya tetap kaya, yg sederhana jatuh miskin, yg miskin jadi papa kedana.
    Punye bnyk lubang improvement kena bt, tp yg email smpi telan 50 juta tu buat apa. Kampung2 yg mundur tu xdimajukan. Internet bkn main mahal, sme koloni.

    Sy xtahu kalu ada kt sini pernah kerja dgn Anwar ke Najib ke, tp pdpt sy, kita hnye tahu berdasarkan apa yg kita nmpk, yg selebihnye diorg shj lah yg tahu. Berdoalah negara ini jgn dijajah lagi.

    Jgn smpi kebodohan kedua2 belah parti politik buat negara ni lingkup. Perbalahan xmembawa kemajuan, kenapa tidak berbincang. Kenapa tidak contohi zaman Rasulullah.

    ReplyDelete
  59. Tanpa Nama berkata...
    apa nk jd ngan korg smua.... isu politik nie x perlu dibesar2 kn... ini smua dunia... tguhkn diri memasing utk akhirat kan lebih baik... muhasabah diri k... jgn trlalu emo ngan parti msing2..

    ____________________________________________________

    JAKA jawab :

    tulisan di atas telah berjaya dipilih utk hamba beri pandangan.

    ini kerana ia berbunyi suci dan keagamaan tetapi pincang. ia juga bahaya kepada umat jika diterima pakai.

    ADA UNSUR SEKULARISMA - SENJATA MUSUH

    terdapat unsur2 sekularisma dlm tulisan itu kerana menganggap POLITIK SEMUA DUNIA belaka.

    hujah beginilah yg amat digemari dan ditunggu2 oleh musuh kerana apabila politik dianggap dunia, maka musuh akan menguasai dunia. bila musuh menguasai dunia, maka utk mencari akhirat pun menjadi sukar utk golongan yg KONON MEMENTINGKAN AKHIRAT lebih dari dunia.

    TANPA POLITIK PEMERINTAHAN, NAK AKHIRAT PUN SUSAH

    lihat saja negara2 pemerintahan thoghut dan mustakbirin sepperti negara komunis dan buddha misalnya. utk mengamalkan agama demi akhirat pun sudah menjadi sukar, kerana umat tidak ada kekuatan dalam pemerintahan.

    BERJUANG ADALAH BERBEZA DENGAN BERPOLITIK

    bagi PR kita masih ada perjuangan. perjuangan bermakna mencakupi semua aspek hidup. bagi umporno mereka lebih berpolitik, maka tidak ada tatsusila dlm politik. bagi mereka politik itu kotor, maka bila join umno maka halal lah segala yg kotor. ini keraan kotor politik itu dianggap kebijaksaan.

    TEGUH KAH DIRI UNTUK AKHIRAT KALAU MEMBIARKAN KESUSAHAN UMAT?

    hendak teguh mcmana kalau membiarkan kezaliman penyelewengan berleluasa tanpa sekatan? hendak teguh macamana ancaman minda dan akidah bermaharaja lela. teguhkah diri kalu menjadi penonton saja terhadap kesusahan umat?

    POLITIK KEPARTIAN DAN PILIHANRAYA HANYALAH ALAT

    kalau PR hanya bermain politik pilihanraya, maka ianya bermusaim. tetapi ternyata PR sepanjang masa menjadi mata memantau pemerintah yang ada. PAS misalnya menguatkan agama dgn pelbagai program samada pilihanraya atau tidak.

    PEMANTAPAN ROHANI USAHA BERTERUSAN INDIVIDU

    bagaimanapun muhasabah diri dan pembersihan rohani adalah tanggungjawab berterusan tanpa memeinggirkan diri dari arus perjuangan.

    QADIANI MEMINGGIRKAN UMAT DARI JIHAD DAN POLITIK

    bukankah Qadiani itu ajaran MIRIP ISLAM ciptaan zionist yg meminggirkan persoalan politik sekali gus menjauhkan umat Islam India dari jihad terhadap british?

    KESIMPULAN

    bukankah ada Hadis Nabi saw ada mengatakan bahawa org yg tidak mengambil tahu permasalahan umat itu adalah ORANG YANG BERMAIN2 DENGAN AGAMA.

    ReplyDelete
  60. dah2 la jaka,ko bercakap pnjg lebar,isi x de,of topik.buzz of jaka please,penuh komen kao yg x relavant.please jgn semakkan page milo suam ni.Macam ptuihhhh!!!sila berambus.-selangor man

    ReplyDelete
  61. perkara ni makin serius cik jaka.Rakyat makin tertindas.Akaun offshore diorg da penuh.Mentri ebsar negeri sembilan,kantoi transfer duit ofshore.Tp sume pihak tutup mata.Kes senyap..milo suam,aku rse better cdgkan,gaji menteri2 ni dikurgkan.Dah trlebih kaya,diorg ketagih duittt!!!-slgor man

    ReplyDelete
  62. bukankah ada Hadis Nabi saw ada mengatakan bahawa org yg tidak mengambil tahu permasalahan umat itu adalah ORANG YANG BERMAIN2 DENGAN AGAMA.

    ................

    betul......tpi pendekatan mengambil tahu permasalahan umat tu berbeza dri satu indidu ke indvu lain...ada yg suka dgn pendekatan berhikmah...ada yg guna paksaan dn mcm2 lagi...so tk blh generalize yg org tk terang2 menentang adalah org tk ambik tau permasalahan cm mgkin mrk mgunakan pendekatan yg berbeza.

    ReplyDelete
  63. en azam ko tu la yg bebal! ko klik kuar pe? susah geng taksuban hamPAS n Anu war ni..cakap pandai tp kosong..setakat ko copy paste ambik dr merdeka review yg terang2 pro puak taksuban korang xheranla...dahlah bodoh..sombong pulak tu..kasihan..pastu yg tulis plak cina..bagusla,,jilatla buntot cina banyak2...kasihan lagi..


    source: http://milosuam.blogspot.com/2011/04/terbongkar-email-1-malaysia-untuk.html#ixzz1K8FIQDms

    .............................................................

    cnth ayat seorang fanatik BN...nmpk sgt otak udang mcm pemimpin die.huhuhu....

    ReplyDelete
  64. kiter kalut..sumpah seranah pom aku ase tmbh dosa gak...klu depa BN decide nk wat depa wat jgk...apa hak kiter???undi...2 hak kiter....aku bkn nk kondem mn2 kaum or puji mn2 kaum..korg tgk cina...dorg cerdik nmpk jelas mn baik mn btol.melayu??mula2 je mrh cam S***T bg 1k, 2k time nk mgundi trus lompat parti jd katak..huh!bgsla jd katak bwh tempurung...klu korg prasan kawasan or dun yg ramai cina BN blh mnang ker???jgn harapla...kt mn depa kuat???kaw felda..kompem kuat...xcya??korg wat la analisa snd..huhuh aku ckp gnih sbb aku pom ank felda dan AKU MELAYU!!aku benci tgk BN perbodohkan mak bapak aku!!!

    ReplyDelete
  65. perkara ni makin serius cik jaka.Rakyat makin tertindas.Akaun offshore diorg da penuh.Mentri ebsar negeri sembilan,kantoi transfer duit ofshore.Tp sume pihak tutup mata.Kes senyap..milo suam,aku rse better cdgkan,gaji menteri2 ni dikurgkan.Dah trlebih kaya,diorg ketagih duittt!!!-slgor man

    source: http://milosuam.blogspot.com/2011/04/terbongkar-email-1-malaysia-untuk.html#ixzz1K8HFkQf1
    .........................................................
    elaun offshore petronas nk trik blk.yg terang lg bsuluh kes minyak kt klantan..nk tipu rakyat ckp minyak 2 jauh dri perairan klatan..hahaha aduii nk pecah prut aku...vietnam...10batu nautika dri telaga minyak kiter pm kiter byr...apatah lg dalam persisiran pantai negeri kiter...aduii udah2 la BN weyyy...korg dah nazak...klu xnazak mau NAJIB trun brkempen gaban dsarawak???hahahah cam pas ckp la...BN da 50taun memrintah..klu pompuan dah nk hampir momopous dah nih...huhuh

    ReplyDelete
  66. gagi aku pegeseran yg berlaku antara kaum melayu bukan lah perkara yg menghairankan..zaman nabi pun ada berlaku di kalangan kaum2 yg sama...tapi beza nya ialah perkara yg di geser kan itu antara 'mencegah kemungkaran...dan mendapatkan kebaikan'..tak timbul kaum2 lain mentertawa atau meng api apikan pergeseran itu..contoh mcm email 1malaysia adalah satu pembaziran yg akan tetap menjerat rakyat...

    to shah...banyakkan membaca dan berjalan lah kamu di atas muka bumi malaysia ini...dan lihat.dengar apa rakyat malaysia kata...bukan pasal kalah atau menang seperti yg kau ckpkan..

    ReplyDelete
  67. dahla,wahai umngok2 sekalian,korg taw x,kitorg bukan nk sgt gaduh2 ke,tukar parti ke.TP kitorg da bg peluang berpuluh2 tahun.Tp x de perubahan,susah sgt ke nk berubah?pentingkan rkyat.Alat murah, beli dgn harge murah,jgn ko masukkan kt poket kroni,mnde 40 juta jd 80 juta.Ubahla UMNO dgn Bn, rkyat trseksa teruk. Ni, ade mse lg,tlgla berubah kalo smpat.Rakyat tank susah22 sgt,just please berjimaat.Senyapkan rosmah celaka tu, ape gune mnteri pembangunan wanita dan rumah tangga, kalo die ada.Please,belanjawan, budget,please jaga.Bangunan SPR da jd bangunan maut,sape pg sane je mati.BAik jgn pg, polis ko tembak org suke2 hati,bnuh org suke2 hati.Please k.selangor man

    ReplyDelete
  68. melayu lemah apa sebabnya? pemimpin? or org melayu sndri? dlm ekonomi pn masih gagal utk bersaing..blm lgi ambik kira kehilangan produktiviti negara oleh ramai penagih dr org melayu...rahsuah hny pd pemimpin atau individu itu sndri?

    Menentang pemimpin zalim (ini perlu betul2 bukti utk tuduh ssorg tu zalim)...cr berhikmat atau memberontak...sendiri la yg memilih asal jgn smpi ke tahap menghasut sudah.

    ReplyDelete
  69. kite lemah kerana pmimpin.Ape yg umno buat semua betol.Ape yg buat rkyt jijik ialah barua umno yg gunakan politik kotor untuk menang pilihanraya.Mamc sh*t la.Kalao nk menang balik hati rkyat,gunakanla cara bersih,ni da jelas2 kotornye.Bg aku, UMNO harus diperbaiki,perjuangan asal da trsasar jauh sbb masing2 da pentingkan kroni.Satu je perkataan yang sesuai,BOROSSSS.pemimpin yang sekarang trlalu boros untuk perkara2 yg tidak penting, cntoh,fashion show, kapal selam x leh menyelam, bayar APCO,penting sgt ke?janganla nk baik sgt dgn US, ckup skadar kawan niaga.Ramai negara x suke US, yg ko nk brbaik2 sgt apsal,siap lobi.Aku asalnya nak undi UMNO pr ni,cuz knsep aku, buat ape nk robohkan rumah yang lame, kalo boleh diperbaiki lg?tp aku tgok,rumah yg ni x leh diperbaiki lg, makin teruk,,makin kotor!!!,,PAstu nnti ade la puak umngok2 ni cakp,x bersyukurla apela,da bg itu ini.Dah tu?tu tugas diorg, da menang pilihanrya,tunaikan jnji, gaji bulan2 belas2 riban.Selamt tinggal UMNO/BN, aku sumbangkan undian aku kt PAS tahun ni.Tgok 5 tahun nti cmne,kalo truk gak, tukar la lg.Semoga masa 5 tahun tu korg dapat muhasabah diri puak2 UMNO, bersyukur dapat kuasa dan projek juta2, tp rakyat tanak jaga-selangor man

    ReplyDelete
  70. modal jgn risau...dpt je kontrak kerajaan berduyun2 bank dtg hulur loan

    ReplyDelete
  71. pada aku tak, dua2....melayu lemah sebb pemimpin n sbb org melayu tu sndri. susah2 aku nk terma kelemahan hny dtg dri st pihak shj mgkn dri pglam aku sndr dtag dri kluarga yg amat2 miskin n alhamdullih dgn rezeki skrg tnp perlu aku kenal sorang pn org politik (dr sekecil2 hingga ke sebesar2 politician)n tnpa joint sbrg parti politik.

    ReplyDelete
  72. bodoh..babi panggang..katak rebus!

    ReplyDelete
  73. semua pandai ckap je.. bangsa lain tepuk tangan tngok bangsa kita mak hamun sesama sendiri..
    sorry kalo ade yang terasa.

    source: http://milosuam.blogspot.com/2011/04/terbongkar-email-1-malaysia-untuk.html#ixzz1K93BCunD

    ko mana tau bangsa len xmaki hamun..try la baca blog politik cina ka india ke..sama je..

    ReplyDelete
  74. Tak rela diliwat21 April 2011 at 17:50

    Email 1 Malaysia. Tak logik kalau sampai 50 juta. Tapi.......aku tak nak plak kena liwat oleh Anwar. Kecuali Anwar bayar aku 50 juta.

    ReplyDelete
  75. oi pencacai umnonok..... ko ingat 50 juta tu rupia ka.... ko ingat rakyat miskin susah dapat mnfaat kat email 1malaysia ke?... baik 50juta jadi kan subsidi beras atau ubat utk rakyat miskin....

    menteri umnoBN semua kaki angguk walau pun tau tu membazirrrrrrrrrrrr.

    ReplyDelete
  76. 50 juta tu bagi kat rakyat utk subsidi ubat/rawatan penyakit kritical lagi berfaedah.

    ReplyDelete
  77. Tak rela diliwat21 April 2011 at 17:58

    hoho.....UMNO memang bangang....tapi Anwar lagi bangang.......gay.....cari pelacur China. Nik Aziz tu.....dah nyanyuk......kejap itu haram, kejap halal. Kejap anak menantu pegang jawatan. Bila orang bising baru terhegeh. Ulama apa? Bersekongkol dengan DAP. Ingat DAP nak bagi ke negara Islam?

    Sokong UMNO, banyak rasuah.
    Sokong Anwar, kena liwat la. Takkan nak pilih pemimpin yang melanggar hukum Allah.
    Sokong Nik Aziz, cakap putar belit. Hukum hakam main sedap je. Bersaudara dengan DAP. Saudara seislam dilupakan. Bila PAS buat salah, buat muka bodoh.

    Sama lah UMNO, PKR, DAP tu. Babi. Macam penyokong diorang juga.

    ReplyDelete
  78. Tak rela diliwat21 April 2011 at 17:59

    PAS pun sama juga. Bangang

    ReplyDelete
  79. Pendekar tanpa namaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  80. ko lagi bangang..... x pendirian ....cakap x fakta.... baikkawan dgn DAP dari umno yg terang2 suka buat fitnah...fitnah lagi teruk dari membunuh....ko bodo tak belaja kat skolah ke? atau x pernah sekolah....

    ReplyDelete
  81. 1, 2, 3, wahahahahaha................takkan hilang Melayu di dunia. (tapi hancur ada lah)

    ReplyDelete
  82. Tak rela diliwat21 April 2011 at 18:07

    baik kawan dengan DAP? hahaha bangang la ko ngan Nik Aziz tu. Nak jadi macam Singapura? Azan pun tak boleh. DAP tu sama la rancangan dia dengan Singapura. Tengoklah Pulau Pinang. Melayu diperbodohkan. PKR, PAS diam2 je buat tak tau.

    Ko yang takde fakta. Ikut je bontot Anwar. Bagi je lah bontot ko tu sekali. Senang. Tak payah cari pelacur China.

    Dah memang kalau banyak alasan macam tu la. Tak nampak kesalahan pemimpin korang. Aku kalau siapa buat salah aku hentam. tak kisah ko parti mana. Kalau betul aku puji. Itu maksudnya ada akal. Boleh berfikir. Bukan membontot je. Bangang punya budak sekolah.

    ReplyDelete
  83. woi... s'pore tu sape yg bagi pas ke pemimpin umno ko yg bagi.... penang tu sape kasi cina jadik KM.... Gerakan tu kawan PAS ker ? bodo ko ni.... cakap main sembur .... ko ni blaja sampai tadika je ker? .... dana skolah agama rakyat sape yg sekat?... masjid kat tganu(kg bujal) sape yg bakar..... buat fitnah cina ka mlayu?...ko bodo la.....sumer ni fakta bodo....

    ko ni baik gi ambik wuduk dulu....

    org baca ko punye komen gelak la...... nampak ko ni tak sekolah ...bodoooooooo.

    ReplyDelete
  84. oi tolol kasi resporn la ....sape kasi s'pore kat cina ....Nik aziz ka bapak lu umno yg kasi....

    ReplyDelete
  85. Tak rela diliwat21 April 2011 at 18:18

    ala....kalau dah buta hati tu nak buat macam mana. tak baca ke komen dari awal? tak tau membaca ke? mak tak ajar ke? aku bukan orang UMNO la bangang. UMNO pun aku belasah juga la bodo.

    Tu la kalau dah ditipu pemimpin macam tu la. Memang susah nak tolong kalau asyik membontot je. Pemikiran lemah. MLM tu semua Melayu je ikut. Nak cepat kaya. Macam tu la. Babai........bodo. tengok la selangor tu. tempat maksiat. tapi tak kisah la kan. Anwar ok je tu kalau maksiat. Nik Aziz pun ok je. UMNO share2 je dengan Anwar.

    ReplyDelete
  86. Tak rela diliwat21 April 2011 at 18:20

    satu lagi.....baca sejarah la tolol. singapura yang keluar malaysia tolol. patut le matapelajaran Sejarah nak diwajibkan lulus peringkat SPM. sebab budak2 macam ko ni yang tak lulus2. babai......ngok. baik solat dulu.

    ReplyDelete
  87. oi... ko ni yahudi ke... oo ko bukan UMNO/PAS/PKR.... ko ni parti zaid ibrahim ker..... or taib mahmud.... PPB/ SNAP/ SUPP.

    ReplyDelete
  88. MLM ape plak ni ....ko dah gile ke?

    ReplyDelete
  89. 50 juta tue byk beb.. baek byrkn fee student 2k sluruh negara..

    ReplyDelete
  90. MALAYSIA BOLEH!...

    ReplyDelete
  91. 50 juta skit jer pada najib tu
    lagipun bukan duit dia
    ape dia nak kisah

    ReplyDelete
  92. ala kalau si penulis blog ni jd menteri pon, mesti dia tolong adik-beradik, ahli keluarga dia jugak. siapa tak sayang family oiii??? siapa2 pun yg pegang jawatan ni akan buat perkara yg mendahulukan diri sendiri. Org biase duduk diam2, siapa sruh tak jadi meteri kn. biase la MELAYU....

    ReplyDelete
  93. siapa la manusia TANPA NAMA ni..
    mana lah adab susila? org kafir ka?
    anduk bah..kesian dia lor.. mesti ni org ada KEPENTINGAN dlm UMNO.tu dia support UMNO smpai maki2 org..isk2.. bertaubat la nak..mana taw ajal menjemput mu nnt..

    *p/s: saja gak nak gune TANPA NAMA NI..br best maki2 org.. :P

    ReplyDelete
  94. alif mim nun wau = sarkis daa

    ReplyDelete
  95. Weh korang gaduh2 nie baik korang blajar bersungguh2 pergilah jadi pemimpin yg baik(pemimpin yg baik x burukkan pemimpin lain)(buat lebih baik dari bercakap), kita x tau sumber yg diberikan tue betul ke x( aku bukan pro mane2), lagi korang gaduh, cina ngan india akan ambik kesempatan... kalau tampuk perintahan dipegang bangsa lain, abes keturunan melayu hancur. masalahnyer ape yg korang gaduhkan nie cina pos kat facebook kowt....

    ReplyDelete
  96. Fitnah balasnya neraka ... You figure out, if u think u r right and this is the truth go ahead - but what if u r wrong.

    If u r a mohamed saw follower and u believe in quran, u should know the punishment.


    salam

    ReplyDelete
  97. alahai korang ni...nk gaduh2 pasl menda ni watpe??ilek je la...kte doa la pada yang Maha Kuasa kalau pun org yg wat menda ni taubat...pulang ke jalan yg lurus...ni x...psal post dlm blog ni...kte sesama islam bertelagah memaki hamun sesama sndri...lg baik korang doakan kesejahteraan Malaysia ni ha...lg elok dri memaki n membebalkan kaum korang sndri...jgn la korang tnjukkan kekurangadaban korang cam manusia yg x punya akal yang warasa...apabila amarah menguasai diri...ni la jadinya...jgn diikutkan hati,nanti mati...renung2 kn la n selamat beramal...salam...

    ReplyDelete
  98. yg tanpa nama ni bkn sy nk provok anda...tp sebagai pandangan ye...dri awl sy tgk awk membodoh n membebalkan orang lain...and in the end awk lak bg nasihat cm pak lebai...sy rasa awk kne muhasabah dri dlu ye sebelum membebal dan membodohkn org...anda ckup lantang dalam menyuarakan pendapat anda...tapi alangkah baiknya jika anda menggunakan kelantangan anda ke arah yang lebih baik...misalnya dalam pembangunan negara Malaysia sndri...dripada anda memaki,membodoh,membingai dan membebalkan saudara sebangsa anda...gunakn la kebijaksanaan anda ke arah yg lebih baik...sekadar teguran...sy sndri pn manusia biasa...harap anda renung2kn la...k??salam

    ReplyDelete
  99. batik 1 Malaysia dah da, klinik 1 Malaysia dah da, email 1 Malaysia pun dah da. pa plak pas ni???
    kereta 1 Malaysia?
    barangan elektrik brand 1 Malaysia?
    kedai kopi 1 Malaysia?
    tandas 1 Malaysia?
    jalan 1 Malaysia?
    pasaraya 1 Malaysia?

    ReplyDelete
  100. to apis... bukan nk gaduh, benda yang x berfaedah, peminpin nk wat. kena bantah la. minyak makin naik, hrga barang makin naik. pastu boleh plak nk nk wat benda2 yang x berfaedah ni.

    setakat nk berdoa ja, x usaha. x dapt gak bro. nk malaysia ni sejahtera, kena da usaha. klu peminmpin wat x btul, kena usaha tunjukkan kita ni x setuju dgn dia. pastu iringi la dgn doa. tu br tul.

    ReplyDelete
  101. bila kita guna kebijaksanaan dia balas dengan makian ...baik sembelih ja orang camtu

    ReplyDelete
  102. Hha pelik jak. bukan kah ini yang rakyat mahu kan.............?? sebab Dato' sri Najib x kna jadi PM kalau rakyat x undi dalm PRU.

    Tapi xkan lh kita nak salah kn rakyat...??



    Siapa sebenarnya salah...........??

    note : sebelum mengundi pilih 100x baru pangkahhh hhe ^_^v


    by, HHA

    ReplyDelete
  103. org melayu jenis yg tak reti berniaga...dah nak bangkrap tu..bangkrapla....suruh abg(najib) back up buAt apa??Dana awam lebur..rakyat juga yg rugi.....kalau pakai wang sendiri..tu lain la...Dulu CIMB...skrng tricubes plak......tukar aje nama tricubes jadi pubes....hampeh

    ReplyDelete
  104. Sila ikuti komen di blog saya: RM50 juta naiktaraf sebuah kampung di Sarawak

    ReplyDelete
  105. i attended a conference, a physics SEA international conference. i was shocked to see Indonesian malays , vietnamese, THai brilliance at theoretical physics! i was the only chinese amongst our malaysian contigent and i look down on the intelligence of the other race. but when i mixed around the malaysian contigent, there was malay guy.. he was equally as good as the others! gembira, sampai melayang2! and bangga to be Malaysian! i know i can depend on him, to make Malaysia stand out.and he was not the only one! there were also another malay girl sebaik depa! this was new,it felt like i'm not alone anymore.you see we only realised how we depend on each other when we'r in unknown waters. seumpama situasi seblum merdeka.

    but when i'm back, i look at my malay friends and wonder.. how could you still call me kawan, when you watch me bullied by the government you stand so loyally for your own benefit.. its like we'r friends but our friendship stops at a line because i owe you.. got me thinking, what did i owe so much that i have to owe my life, my future? ive got friends, you've got friends. and we can never be friends, coz friends dont do that to each other. and then the politic people say we'r racist, that is racist.. heck, how can we not be, when i hate you for stabbing me at the back.. you hate me for.. i dont know?

    its funny i'm using you and i, like we'r different species.. its for those who read this and still think i'm a pig. FYI, i have malay friends, type yg dimana kalo masuk umno will be burried alive. I also unstand if they look away.. i dont blame them. like my parents, i already know i can't depend on them or the gov. but if they were in trouble, id put my life to help them. Bukan untuk secure akhirat, but thts right thing to do.

    -Chinese Malaysian

    ReplyDelete
  106. assalamualaikum.

    agak2 apa yg korg2 cakap nie..org2 BESAR tu dengar & amik peduli x??
    kadang2 aku rse penat je komen macam2..tpi dorg still jugak bt benda yang x masuk diakal nie...xtau lah dunie politik malaysia sekarang nih...makin hari makin bersepah dah jdi mcm sampah...
    kepada yang memimpin..INGAT!!!..nasib anda bukan selamanya diatas, bukan selamanya senang...KUASA anda rakyat yang tentukan....

    dari,
    mat sekupang

    ReplyDelete
  107. baik bagi wifi percuma daripada bagi emel percuma...

    ReplyDelete
  108. penny for thoughts22 April 2011 at 16:45

    aku memang agree, org besaq bukannya peduli pun.. tap bukankah kite yg pilih mereke ni? kalo tak meluahkan isi otak ke, hati ke.. ingat orang lainn faham situasi seseorang tu? tak faham ngape orng melayu boleh cont support habis-habisan walopun tau depe main kotor. yang bengang tu asyik ngan racist komen. apa salah kite orang? tak cukup lagi ke perah kami hingga kering kotang? hidup korang senang. gov semua kasi..special offer sini sane. kami tak runggut pun.. hanya enough tu enough la.. nak kami muntah darah sampai bilerr? korang bukanya fight untuk kami.. dah tau la korang majority, kuat tap standby watch je.. tak bengang ke? symbol keris tu bukan symbol of justice? pelik betul.. jgn jgn justice tu, we work for the rest of out life, and you enjoy rest of your life?

    nih bukan cakap besar.. its just kalo i cakap nih kat public.. mesti kena lokap.. its is only here, i can tell you how i feel. kalo korang ada prihatin.. atleast cube understand.. bukan nak mintak tolong.. just understand apa yg kami lalui akibat gov yg majority pilih. kalo korang yang miskin tu dah tak tahan.. macam mane pulak ngan minoriti..

    - a penny of thoughts

    ReplyDelete
  109. salam.. klu kita kaji.. hidup ni berlawanan..waima pasangan hidup kita.. ada yang kaya n ada yang miskin, ada yang pandai dan ada yang kurang cerdik..
    Dalam hal ini.. yg perlu kt fikirkan.. adalah NIAT utk buat sesuatu.. adakah NIAT HAKIKI.. D ujudkn ni utk RAKYAT @ utk seseorang..klu DIA berniat ukt seseorang melebihi Rakyat.. maka ZALIM lh dia.. tp klu RM50 juta inid berikan kepada rakyat.. rakyat pn x kisah.. sama2 dapat kemudahan..
    TETAPI.. BERBALOI kah!!!!!! INGAT!!! kita ADA 1 lg ALAM yang MESTI kita TEMPUH...

    ReplyDelete
  110. org umno nie tak pikiq daH ALAM SATU LAGI TU depa dok sibuk pulun hatra dunia je,termasuk penyokong penyokong depa tu bingai bangnag loklak haram jadah peklaq...............tada langsung nak ubah ....................

    ReplyDelete
  111. sebagai seorang pembayar cukai utk malaysia, saya tidak halalkan walau satu sen duit saya digunakan utk kroni2 mereka semua. Kita jumpa di padang mahsyar nanti..itu pun saya tak nak maafkan pemimpin negara yang corrupt. sebab masa tu saya pun sibuk dok cari orang utk minta maaf jugak...ye la..kita kan banyak dosa..

    ReplyDelete
  112. org ni fitnah tu.org tu fitnah ni..klu ade sumber pn klu sumber tu nk wat fitnah pn same je jd..

    ReplyDelete
  113. GUNA JE EMAIL FREE SPT GMAIL, YAHOO, HOTMAIL, DSBNYA TAK PAYAH GUNA EMAIL 1MALAYSIA NI...NANTI TAK PASAL2 KENA CHARGE TERSEMBUNYI...

    ReplyDelete
  114. PENCACAI UMNGOK MEMANG BONGOK...DOK HIDU TAIK GEROMBOLAN JEE...BODOO!!

    ReplyDelete
  115. saya x halalkan duit yg digunakan utk alasan yg xmunasabah...
    sy keje mcm robot ari2..dpt gaji kne bayar cukai..nk beli mkanan n mnyak utk hdup pn kne jimat...nk buat mcm ne harga makin mahal...
    mne dia pmimpin yg kate rakyat didahulukan 2...

    hdup semakin susah....
    dr wat email yg bkn semua org akn guna, baik bgla subsidi untk kami rakyat yg miskin...

    ReplyDelete
  116. memg terbaik la...mcam haram

    ReplyDelete
  117. PokDe:

    Kumpulan yang bertengkar ini memang bodoh.

    ReplyDelete
  118. cantik bahasa.

    ReplyDelete
  119. those stupid still keep on support BN, BN treat you idiot you treat them god. enjoy then if you still want support BN

    ReplyDelete
  120. aku sebagai student... tp aku bukannya stupid.. dan aku masih lagi waras berfikir yg mana elok dan yg mana tak elok...

    remaja harapan bangsa...jgn memperkotak-katikkan kami~

    ReplyDelete
  121. teruskan menyokong BN supaya duit kita sentiasa disalurkan kepada bende2 yg KONONnye berfaedah macam nie :)

    ReplyDelete
  122. nallavan fr kuala kubu bharu25 April 2011 at 20:01

    sy sokong pm.....kalau blh belanjakan 500 billion utk projek email 1 malaysia.... songlap satu kali.....jgn sikit sikit....

    ReplyDelete
  123. hmmm.... gaduh2 pun ape yg leh dapat..??? lik2 kutuk sesama sendiri.... ntah betul ke x fakta ats ni.... kalau x nak amik email ni pun ramai yg lain nak... toksah nak bising2.... pd yg nak amik gunakan... x yah nak merapu2, jd sama je ngan satu lg....

    ReplyDelete
  124. kesiankan kitorg student2 u ni..semester bru yg nak start ni da kene naek lagi yuran..bagi sy mcm xdela rasa sgt sbb sy dikalangan org yg sederhana dan sy pun da nak masuk final year..bg org yg berada mungkin ianya takde ape2..but mostly of my frends from poor family..mybe klau 50 juta ni klau digunekan tuk kurangkn yuran just maybe a tiny bit percent of it could really help us especially the poor...im not saying this as an berpihak kat mane2 pihak..im just neutral and i believe on education is the most crucial element in preserving our nation..tq

    ReplyDelete
  125. ptot la nk jlnkn projek nih...ad ssuatu rpenye..

    ReplyDelete
  126. nk citer sikit klu rakyat stakat cakap je ssh gak nnti bile time mengundi owg kite gak yg duk pangkah owg2 cmnie so skang nie sedar ye..lg satu der owg bkn nk sebelah mne2 owg kate klu pemimpin cengitu kite tukar cm mesir tu ramai yg tengok mende buruk tp dorg bkn ape nk nasib rakyat terbela..sbb kite nie owg mesia kite bwat cara baik pilih pemimpin yg laen klu yang laen tu same gak kite tukar lagi..x salah der nme pun demokrasi..

    ReplyDelete