Tuesday

Penduduk bukan Islam minta masjid dipindah kerana bising


SEPUCUK surat aduan dikongsikan oleh salah seorang pembaca MiLo SuaM yang didakwa diambil dari salah sebuah blog terkenal gerombolan songkok tinggi. Surat ini memaparkan aduan seorang lelaki bukan Islam bernama Tan dari Pulau Pinang, kononnya beliau mahu Majlis Perbandaran Pulau Pinang memindahkan sebuah masjid di hadapan rumahnya di Lebuhraya Batu Lanchang kerana mengganggu ketenteraman beliau dan keluarga.

Menurut surat ini lagi, setiap hari Jumaat banyak kenderaan yang diletakkan di kawasan berhampiran masjid, sekaligus menimbulkan kemarahan penduduk setempat. Malah surat ini mendakwa perbuatan itu membahayakan penduduk setempat serta kenderaan pelanggannya. Surat ini ditulis dengan bahasa dan tatabahasa yang salah bagi menggambarkan penulisnya bukan seorang yang berbangsa Melayu.



Bagaimanapun, kesahihan surat yang disiarkan oleh blogger gerombolan songkok tinggi ini sangat diragui. Ini kerana, hasil carian di Google Map menunjukkan tiada masjid terletak di sepanjang Lebuhraya Batu Lanchang. Hanya sebuah surau kecil dikesan. Sebuah surau kecil mengadakan solat Jumaat setiap minggu adalah tidak masuk akal. [Google Map]

Salah seorang rakan MiLo SuaM yang tinggal di Pulau Pinang juga mengesahkan bahawa tiada masjid di sepanjang Lebuhraya Batu Lanchang. Ternyata blogger gerombolan sengaja mencetuskan isu kaum dan agama untuk menaikkan darah orang-orang Melayu, seterusnya meraih sokongan masyarakat Melayu kepada Barisan Nasional dengan fitnah yang jijik.





ReJaM© "Politik Lucah, Fitnah, Provokasi Perkauman dan Agama, untuk mengekalkan kuasa"

92 comments

bkn masjid yg kena pindah KAU tu yg kena pindah...Langsung x hormat agama org betul....

aduhhh..aku baca yg kutuk BNpun dah tau wat sendiri punya surat!!! hampas betulla,, rakyat makmur camni nak api2kan dengan perkauman..

Mengapa mereka merakam 3gp lucah??

koleksi artis seksi dalam majalah mangga

Jom anti PAS!!!??

hmmm..dia mimpi kot.atau suka wt fitnah..

YA Allah Ya Tuhanku..... buka kan lah hati hati mereka ini..
Kenapa puak Be End, bila la nak END.

Confirmmm.. Batu lancang mana ade Masjid...aku pendudok sini dh 12 thn... selalunya ..pi sembahyang Jumaat di Masjid Negeri ataupun Masjid jelutong.... jgn dok bohong la... sah fitnah nih...

jijik kan hati pencacai UMNO. Parti me-layu layu yg paling racist kt Malaysial ni.

Banyak dah surau yg diiktiraf untuk solat jumaat. Itu pun tak tau ka. Sekarang ni kerana terlalu ramai jumaah yg memyebebkan masjid2 yg berhampiran tidak dpt menampung jemaah yg terlalu ramai. Jadi surau telah di naiktaraf supaya lebih ramai org islam dapat solat jumaat. Membangun dengan Islam...

be end dah siru...depa ni semua mau dok haria dlm jamban ja...

sendiri buat surat sendiri mau bikin cerita busuk ...peel perangai ni hanya datang dari parti tong taik je wei !!

Memanglah banyak surau dah naik taraf jadi masjid. Tapi surau tu tak tergolong surau yg dinaik tarafkan bongok...Kau pi sorang2 semayang jumat kat surau tu.

Umno bn baghal kaldai donkey hati busuk bau taik memang patut di buang dalam tong sampah perjuangan tak ada masa depan hanya mengenyangkan perut sendiri aje.

lepas ni apa lak fitnah dia org, aku jd semakin ngeri la dgn puak2 songkok tinggi ni, aku ngeri jika Allah turunkan bala, kita semua akan terlibat, lepas satu, satu, mcm da jd trend budaya lak suburny fitnah

gambar dan video boleh dipalsukan...apatah lagi surat camni...

Cuak aku...bomoh kambing punya BN ,ni mesti pakai idea NE..hhahahaha...


Eskay nak buat ujian poligraf

Bro Milo Suam, nak bagi malu sikit, boleh tak? Mmg kat situ xdak masjid. Tapi ada surau. Nama surau tu Surau An-Najaah yg terletak di flat Sri Damai. Surau tu di naik taraf pada 2007:

Naiktaraf/ Baiki Surau An-Najaah, Rumah Pangsa Batu Lancang Dan Kerja-Kerja Berkaitan 26-03-2007 RM 30,000.00

Maybe si penulis tersalah anggap antara surau dan masjid. Tapi Surau tu mmg ade buat sembahyang jumaat kerana jumlah penduduk yang ramai dan kepadatan Masjis Negeri yg terletak tak berapa jauh dari situ. Haha. Bro Milo suam dah kene kantoi lagi nih. Ritu pasai tisu. haha

AKIDAH PUAK TAKSUB KEBANGSAAN

Akidah puak taksub kebangsaan ialah :

1. ASSOBIYAH - asalkan geng dia, buat jahat pun mesti bela. fitnah boleh, tayang lucah boleh. hukum agama ketepikan. kalau bukan geng dia jangan harapla.

2. PRAGMATISMA - matlamat menghalalkan cara. demi kuasa, fitnah, cetus perkauman, hancurkan bangsa sendiri semua boleh dilakukan tanpa halangan.

3. SEKULARISMA - dipisahkan agama dan kehidupan. sumpah laknat mesti di masjid sebab kat Carcosa Tuhan takde. mengamal agama dalam kehidupan dan politik dianggap mempergunakan agama.


PERSAMAAN PUAK TAKSUB KEBANGSAAN DENGAN ZIONIST

kalau zionist sanggup korbankan ribuan manusia tidak bersalah demi meraih keuntungan politik dan kuasa dalam konspirasi 911....

maka apakah tidak mungkin puak jahanam gila kuasa ini sanggup korbankan beberapa rakyat melayu dan cina untuk cetus krisis perkauman di Pulau Pinang?

MATI ASSOBIYAH MATI JAHILIYAH

Ingatlah mati kerana assobiyah itu tidak diterima umat oleh Nabi saw.

Bro Milo Suam ni dah takdak kredibiliti la ak tgk. Post yang letak sume pendek2 dah takda penjelasan dan bukti yg kukuh. Kalau ye pon jgn la kencing orang. Ari tu pasai tisu kat video dah kantoi. Jgnla malukan kami penyokong PKR

Yang pasal tisu tu logik.
Tak kan tengah nak pakai seluar tibe2 tangguh n ambil kotak tisu n letak pada tempat lain.
Untuk apa ambil kotak tisu tu? saja2? BODOH betol geng songkok tinggi ni.

Bro mmg lembab la Anti Umno, kena tipu bulat2 ngan Milo Suam. Tu la,buta hati. Buta ilmu tapi nak mengomen. Tengok sini, bukti tisu ko. Pasai tu milo suam dah buat post tu. haha

http://novandri.blogspot.com/2011/04/gempar-video-penuh-21-minit-bloggers.html

pendapat saya...adalah sangat mustahil bagi seorang warganegara Malaysia yang tinggal di Pulau Pinang tidak mampu menulis surat rasmi dalam Bahasa Melayu yang betul.....walaupun bukan berbangsa Melayu.
memalukan ja.....nmpak sgt kot surat nih rekaan semata-mata.ehehe...pendapat ja la...

fikir-fikirkanlah!!!!

Nak jawab Bonet jap...
Ko ni mesti duk ngan org Melayu je kan. Tak pernah bergaul ke? Ko igt sume org cina tau ckp Melayu? apatah lagi menulis dlm BM. Ramai je org cina ngn india tak pandai tulis dlm BM. Ko igt sume org cina score A+ untuk BM dlm SPM? Lagi2 la logik kat Penang. Pasai penang byk org cina. Cina ni kalau duk, nak dlm komuniti cina je. Ssh nak bergaul. Pasai tu aku kata jgn buta hati, buta ilmu. Tu pasai ang kena tipu!

korang baca surat tu beik2......unsur surat pencacai jelas situ.....ada ka patut dia sebut....masjid tu adalah peninggalan kononya kerajaan pp dulu.......pasai tu dia kononnya sokong kerajann pp hari ini....kononya pr lah tu!

surat ni sberbentuk adu domba........nampak sangat penulis tu nak ajak org marah kerajaan pr pp hari ni.....klu masjid tu still disitu!

buktikan kita tidak sebodoh dgn anggapan sibodoh tu!

biar dia dan geng dia saja yg bodoh.

ntah2 yg wat aduan tuh cina MCA & Gerakan...

ohh cemtu eh milo panas?? ehehe

ha kan...kenapa lahh dia tak tulis BI ja kan?tak la nmpak sgt dia xreti BM...dia kan berniaga insurans...mesti banyak berurusan dengan dokumen-dokumen rasmi...ehehe...

Bro Milo Suam ni dah takdak kredibiliti la ak tgk. Post yang letak sume pendek2 dah takda penjelasan dan bukti yg kukuh. Kalau ye pon jgn la kencing orang. Ari tu pasai tisu kat video dah kantoi. Jgnla malukan kami penyokong PKR

Siap mengaku jadi penyokong PKR kah kah kah... Nanti aku jawab pasal tisu tu ye... Kesian pencacai UMNGOK meroyan sorang-sorang kat sini, nak letak nama sendiri pun tak berani, tapi IP address sama dgn IP blog blogger terkenal UMNGOK kah kah kah.... datang sini untuk mengantoikan diri muahahaha

Ini satu lagi Kasik Silamat. Aku tak tau la ko ni cina ke melayu. Dari segi penulisan mcm cina, tak pon org melayu dlm 40an. Ok la, surat tu ada tulis jasa busuk ... sebab itu kami sokong kerajaan sekarang. Mesej surat tu bukan nak timbulkan kebencian kat govt pp skrang, tapi nak tunjukkn frustation die setelah bertahun2 hidup dgn bunyi bsing yg menggangu dia tidur. Dari surat tu kalau tgk die cuma letak nama Tan, sbb die tak berani nak letak nama betul sbb die tau bende tu sensitif. So, dia bagi surat layang pasai tau isu tu isu perkauman. Tgk lawyer aritu yg kena flame ngan org islam pasai kes tulis surat mengadu pasai azan. Korang pandai2 la pikir. Malas aku nak argue, bukan aku nak tunjuk pandai. Cuma aku nak tunjuk beza orang yg berfikir dan orang yg memandang satu pihak je.

bro milo panas, anak cucu tumpang tanya, Rumah pangsa batu lancang dgn flat taman seri damai tu benda yg sama ke atau ada rumah pangsa lain yg berdekatan dgn surau

kahh..kahh..kahh 1 monggol 1 sembab dah kantoi. yg pasti penulis sulat layang 2 ini musti suka makan kacang PARPU berkuah KARI, ini musti geng puKIMMAk ponya kelija.

Bro Rejam
Saya tak tau la bro ni memang power ke atau buat-buat power. Saya satu haram blog politik pun takde macam mana pulak bole jadi penyokong UMNO? Blog pasal bola ada la... Jangan fitnah orang bro, nanti kena REJAM

one word to say "fukkkkkk barua negara(B.N)

Milo panas = Kecewa
Kah kah kah... kesian mamat ni meroyan sorang-sorang konon-konon nak bagi nampak ramai. Inilah perangai gerombolan keh keh keh

membeli arahan....hahahaa asal x membeli alahan je.....xkn xtau beza beli ngan beri? wlpn pelat, tp still kcik2 dlu pnah pegi sekolah. haiya

ni nak kasi nasihat sikit kepada rencana milo suam @ rejam

"Salah seorang rakan MiLo SuaM yang tinggal di Pulau Pinang juga mengesahkan bahawa tiada masjid di sepanjang Lebuhraya Batu Lanchang. Ternyata blogger gerombolan sengaja mencetuskan isu kaum dan agama untuk menaikkan darah orang-orang Melayu, seterusnya meraih sokongan masyarakat Melayu kepada Barisan Nasional dengan fitnah yang jijik."


apakah bukti perbuatan sedemikian dilakukan oleh orang UMNO? jika kes seks anwar, golongan PR meminta2 4 orang saksi yang adil, kenapa bukti surat ini terus dianggap perbuatan UMNO tanpa kemukakan 4 orang saksi yang adil?

jika puak PR membalas komen bahawa "owh kalo UMNO buat boleh fitnah, nape kitorg buat x boleh fitnah plak?" ini adalah komen golongang yang bodoh dan tidak berpendidikan. jika puak PR cuba mengikut jejak kotor UMNO, ape yg membezakan PR dengan UMNO? kedua2 juga melakukan fitnah bukan?

saya faham bahawa golongan melayu cuba untuk menunjukkan kehebatan dan kehandalan mereka pada 13 mei, akan tetapi pembunuhan sesama kaum bukan lah cara islam. harap pembaca tidak beremosi tatkala membaca berita fitnah begini

saya harap milo suam @ rejam dapat memohon maaf ke atas tuduhan yang tidak berasas, dan juga atas dasar menyebarkan maklumat tanpa ada kesahihan bukti mahupun saksi. anda sebagai penulis blog ini tampil sebagai penyebar maklumat palsu atau tidak sahih akan kebenarannya.


dan kepada umat islam disini. jangan terus percaya pada sebarang berita atau maklumat yang diterima, baik dari utusan mahu pun media2 PR. setiap cerita terdapat cerita lain yang tidak disunting di mana2 kolum.

seseorang itu tidak bersalah sehingga terbukti bersalah
aq sokong tok janggut
better consider si pelaku sbg anonymous bkn tuding jari pada mane2 pihak

Surat ni memang disebarkan dalam blog UMNO Tok janggut tak tau cerita jangan nak bersyarah tak tentu pasal Blog yang menyebarkan surat palsu ni adalah blog Pisau.Net pada 21 April 2011

http://www.pisau.net/2011/04/penangmasjid-itu-merupakan-jasa-busuk.html

Kesian Tok Janggut hehehe

Bagus Pemerhati, Memang sah Pisau.Net tu blogger tegar BN, siap dapat promosi besar-besaran di TV3 suku baru-baru ni. Memang kaki fitnah blogger gerombolan songkok tinggi ni.

walau ia disiarkan ke dalam blog UMNO, apekah benar ia diperlakukan oleh orang UMNO?

"Surat ni memang disebarkan dalam blog UMNO Tok janggut tak tau cerita jangan nak bersyarah tak tentu pasal Blog yang menyebarkan surat palsu ni adalah blog Pisau.Net pada 21 April 2011"

ini adalah bukti, tapi bukan SAKSI. kami perlukan 4 orang saksi yang adil. bukan kah ini yang dipinta oleh orang ramai ketika mempersoalkan kesahihah video seks?

apakah anda ada saksi di waktu kejadian orang umno menulis surat ini? fahamkah anda akan maksud saksi?

apa yang ditentang kita bukan lah setakat UMNO, tetapi mereka yang menzalimi kita. dan perbuatan fitnah tanpa bukti seperti SEKS anwar dan juga berita palsu milo suam pada hari ini adalah contoh perbuatan zalim. dan mereka wajib kita perangi

walau ia disiarkan ke dalam blog UMNO, apekah benar ia diperlakukan oleh orang UMNO?

"Surat ni memang disebarkan dalam blog UMNO Tok janggut tak tau cerita jangan nak bersyarah tak tentu pasal Blog yang menyebarkan surat palsu ni adalah blog Pisau.Net pada 21 April 2011"

ini adalah bukti, tapi bukan SAKSI. kami perlukan 4 orang saksi yang adil. bukan kah ini yang dipinta oleh orang ramai ketika mempersoalkan kesahihah video seks?

apakah anda ada saksi di waktu kejadian orang umno menulis surat ini? fahamkah anda akan maksud saksi?

apa yang ditentang kita bukan lah setakat UMNO, tetapi mereka yang menzalimi kita. dan perbuatan fitnah tanpa bukti seperti SEKS anwar dan juga berita palsu milo suam pada hari ini adalah contoh perbuatan zalim. dan mereka wajib kita perangi
=============================================

Kesiannya Tok Janggut, sejak bila nak buktikkan surat kena pakai 4 saksi ni Tok Janggut?

4 saksi tu untuk pertuduhan zina. Tok janggut ni dulu tak sekolah agama ke? kesian...

Hahaha lawak betul bila pencacai UMNO belagak jadi alim ulama. Ada pulak kes surat palsu nak samakan dengan kes zina mintak 4 saksi kah kah kah.... Dari tadi aku gelak tak berenti hahahaha LOL!

Jangan gelakkan tok janggut, tak baik...
Tok janggut tu dah tua, dah nyanyuk, hormatilah orang tua...
Sekurang-kurangnya hantarlah dia ke rumah orang-orang tua..

*facepalm*
Hilang terus mood aku nak berdebat tengok komen tok janggut hehe

tok jangut atau tok janglot ni, zina ngan cerita surat tu 2 benda yg lain tok, tuduh org zina itu dlm qazaf yg ni tuduh org wat surat palsu lain hukum jinayatny tok, kalu ye pun nak tegak kan hujah jgn la sampai persendakan hukum Allah, tok, tok. mmg btul org pr suruh tuduhan zina diadili dgn hukum islam habis nak ikut hukum apa lg tok, kn hukum Allah tu x de cacat cela ny,

Cucu Tok Janggut delete 4 May 2011 at 00:14

Atuk nak guna hukum qazaf ke dalam kes surat ni tok?

LOL...

4 orang saksi memang untuk pertuduhan zina. tapi ia juga boleh digunakan sebagai "bukti" untuk mengukuhkan lagi pertuduhan terhadap seseorang. dan 4 orang saksi dalam kes ini bukan lah wajib sebagaimana saksi dalam zina

dan jika pemerhati/indah/rejam/milosuam seorang umat islam atau umat nik aziz maka fahamilah ayat ini

“Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang yang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada kaum dengan sebab kejahilan kamu sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan”

Kepada Tok Janggut, janganlah memalukan diri anda di sini, dangkal sangat hujah kamu tu. Kalau tak paham agama jangan bercakap sesuka hati. Kamu memalukan orang-orang UMNO. Kerana kedangkalan kamu seorang, UMNO yang dapat malu. Baca surah An-Nur ayat 13, jangan kamu memandai-mandai mengadakan hukum yang tiada, berdosa. Tambah lagi bila kamu mengelirukan orang ramai dengan hujah dangkal kamu. Kamu seharusnya memohon maaf kepada orang ramai, kerana hujah dangkal kamu telah mengelirukan. Mengaku salah sajalah jangan nak berlagak pandai.

al-Quran menceritakan dengan agak terpeinci sebuah peristiwa yang
dikenal sebagai “Hadith al-Ifk” (kisah fitnah). Peristiwa yang berlaku di Madinah ini
melibatkan isteri kesayangan Rasulullah s.a.w sendiri, anak Abu Bakar as Siddiq Khalifah
pertama dan sahabat paling rapat dengan Rasulullah s.a.w. Beliau adalah Ummul Mukminin
(ibu kaum mukminin) Aisyah r.a.. Aisyah telah dituduh secara jahat oleh orang yang tidak
bertanggungjawab yang kononnya ia telah berzina dengan seorang sahabat yang soleh serta
terkenal baik dan tidak pernah bersikap serong serta berbuat jahat.

Cerita palsu ini berkembang dengan cepat dari bibir ke bibir dan menjadi perbualan ramai.
Hampir sebulan lamanya perkara ini merebak di Madinah sehinggalah Allah menurunkan
ayat-ayat al-Quran membersihkan nama baik Aisyah dari angkara fitnah ini. Ayat tersebut
menyelar golongan munafiq yang melakukan kerja jahat tersebut. Ayat ini juga menegur
masyarakat umat Islam ketika itu kerana tidak bertindak membendung fitnah yang menular
itu di peringkat awal dengan tegas.
Allah berfirman dalam surah al-Nur 24:11 -

“Sesungguhnya orang yang membawa berita bohong (palsu) itu adalah dari kalangan kamu
juga. Janganlah kamu menganggapnya buruk bahkan sebenarnya ada kebaikan untuk kamu.
Setiap orang akan memikul dosa perbuatannya. Manakala orang yang paling besar
peranannya dalam hal ini dari kalangan mereka pasti akan mendapat balasan azab yang
paling besar pula.”

Al-Quran mensyaratkan 4 orang saksi dalam kes yang berkaitan dengan maruah dan kehormatan diri. Dan sememangnya Islam bersikap keras dan tegas dalam hal yang melibatkan maruah serta nama baik orang lain.

Berbeza dengan kes berkaitan dengan harta maka Islam memada dengan dua orang lelaki sebagai saksi atau seorang lelaki dan dua orang perempuan sebagai saksi.

kita dngar apa kta PERKASA,munkin nk buat demo kt dataran merdeka.yg pasti esok najib ckap mereka salah paham.kau caya ckap aku.

"maruah dan kehormatan diri"
saya juga teringat ada pada suatu ketika milo suam @ rejam menampilkan gamba parpukari dengan air arak di depan beliau. dan terus milo suam @ rejam menuduh beliau sebagai kaki arak tanpa sebarang saksi

apekah kes parpukari bukan melibatkan "maruah dan kehormatan" diri beliau?

dan di dalam kes ini anda telah menkondemnkan sebuah organisasi tanpa bukti kukuah atau saksi

tok jangut 12.22am hujah yg paling cerdik dr tok jangut tahniah mcm ni la yg kita mahu. tapi tuduhan zina ttp x sama dgan tuduhan surat palsu,

Rasulullah s.a.w menegaskan dalam hadis baginda bermaksud:

“Setiap orang Islam haram menceroboh orang Islam yang lain; Haram menceroboh nyawanya, hartanya dan maruahnya”.

Dalam hadis tadi, baginda menegaskan dengan jelas tentang pengharaman perkara2 tersebut itu. Sebaliknya Islam mengajar agar tiap orang melindungi dan menjaga maruah orang lain. Malah jika benarpun seseorang itu telah melakukan kesalahan, Islam menuntut agar ia tidak dihebahkan atau digembar gemburkan tapi dilindungi demi menjaga maruah seseorang itu.

saya tahu bahawa susah bagi umat nik aziz menelan hukum2 menfitnah, luangkanlah masa untuk membaca apa yang saya sampaikan

-tok janggut-

saya betul2 berharap milosuam @ rejam dapat meminta maaf pada parpukari dan juga nama2 yang telah diperburukkan di laman web ini

tok jangut ni memang bodoh sangap dek telunjuk umno,aku malas nk komen panjang2 itu ya lah.

ada yang ditulis saya itu dipetik dari fatwa syeikh dr yusud al qaradhawi. dan anda mengatakan ianya bodoh?

oh tuhan, buka kan lah hati hamba mu ini ya allah

utk pengetahuan tok jangut nama2 tu semua tak boleh dikebumikn kt kubur islam

hidup mati, neraka syurga. semua urusan allah, bukan urusan manusia jahil seperti kita wahai tanpa nama

Malah jika benarpun seseorang itu telah melakukan kesalahan, Islam menuntut agar ia tidak dihebahkan atau digembar gemburkan tapi dilindungi demi menjaga maruah seseorang itu.

--------------------------------------------------
ini pandangan yg salah dr tok jangut, cuba tok jangut check balik maksud hadis tu,

jika salah, apa kata saudara perbetulkan ia atau nyatakan penerangan yang saudara selami. disinilah kita dapat kemukan hujah dan pendapat yg munasabah. bukan mengumpat dan mencaci

2-Tolong berikan komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja, jangan lari topik, nak cerita benda lain pergi tempat lain.

tok janggut baca arahan tu baik-baik, jangan melalut merapu tak tentu pasal. Tok ingat ni blog tok ke? Datang blog orang ikut peraturan. Kesian orang tua ni melalut sorang-sorang.

HADOI LA... ADMIN, CUBA KITA PIKIR JAUH SIKIT... MAYBE TEMPAT TU PENDUDUK ISLAM SIKIT, SO, SURAU JE LA YG MAMPU BUAT...MACAM DI SESETANGAH TEMPAT YG PENDUDUK ISLAMNYA KURANG... MMG DALAM PETA TAKDE MASJID, TAPI MUNGKIN ORG CINA TAK TAU BEZA MASJID DAN SURAU... AKU TAU, BILA AKU CAKAP NI MESTI ADE YG NAK KATE AKU ORG BN.. HAHA... TAKPE AKU DAH BIASA ORG BERPEMIKIRAN KOLOT.. HAHA... CUBA KITA PIKIR SEJENAK SECARA LOGIK N BERFAKTA TANPA KAITKAN DGN POLITIK..

apa yang saya komen kan berkaitan "fitnah"
dan apa yang ditulis oleh rencana ini berbaur fitnah. contoh

"Ternyata blogger gerombolan sengaja mencetuskan isu kaum dan agama untuk menaikkan darah orang-orang Melayu, seterusnya meraih sokongan masyarakat Melayu kepada Barisan Nasional dengan fitnah yang jijik"

saya hanya tulis berdasarkan skop yg wujud di rencana ini

mengapkah tok misai terasa dengan apa yang saya tuliskan? tepuk dada tanya iman

begini la tok jangut saya yg komen 12.39am yg atasny saya x tahu.

Malah jika benarpun seseorang itu telah melakukan kesalahan, Islam menuntut agar ia tidak dihebahkan atau digembar gemburkan tapi dilindungi demi menjaga maruah seseorang itu.

cuba to perhatikan komen tok itu ada garis yg diletakkan dlm islam yg perlu kita lihat
1.jika mmg sah seorang itu melakukan salah ia wajib dihukum sebb tu la allah turunkan hukum qazaf,hudud, qisas, dan hukumjeniayat yg lain. dan ini terang2 perlu dibicarakan x blh kita tutup.
2jika tuduhan pula hanya kabar angin saya setuju ngan hujah tok,
3.kan lbh baik kita sebarkan kejahatan org yg terang2 buat salah untuk menyelamatkan manusia lain.
4.kalu tok lihat sendiri pendirian parpukari yg tok bela tu yg terang2 memusuhi hukum Allah (baca tulisan blog2ny terdahulu) kita wajib tentang habis2n.
5.dalam meniti zaman yg penuh fitnah ni siapa yg patut tok dgr kata2ny Nik Aziz atau Najib buat la penilian sendiri

"1.jika mmg sah seorang itu melakukan salah ia wajib dihukum sebb tu la allah turunkan hukum qazaf,hudud, qisas, dan hukumjeniayat yg lain. dan ini terang2 perlu dibicarakan x blh kita tutup."

wahai cucu ku, apa yang tok tekankan disini ialah "digembar gemburkan". pesalah yang telah sah bersalah wajib dibicarakan di atas hukum islam, dan bukan lah "digembar gemburkan" untuk mengaibkan maruah beliau

"Ternyata blogger gerombolan sengaja mencetuskan isu kaum dan agama untuk menaikkan darah orang-orang Melayu, seterusnya meraih sokongan masyarakat Melayu kepada Barisan Nasional dengan fitnah yang jijik"-----
------------------------------------------------
memang betul la bloger grombolan sengaja mencetuskan isu kaum dan agama, kalu x buat apa dia masukkn surat ni dlm blog dia org,
milo suam cuba igtkan org melayu jgn cpt melatah dgan permainan kotor ni, salahke kata2 milosuam, tok ada baca x paper beberapa hari ni dgan media bn apa yg dia org wat, dia cuba suburkan sentimen perkaumaman, kenapa tiba2 tv 1 adakan rencana ttg 13 mei, kenapa ada dlm youtube dokumentri mengapi2kan perkauman, kenapa diedarkan vcd ttg perkauman dlm pejumpaan umno bersama rakyat

"4.kalu tok lihat sendiri pendirian parpukari yg tok bela tu yg terang2 memusuhi hukum Allah (baca tulisan blog2ny terdahulu) kita wajib tentang habis2n."

walau kita memerangi mereka pon bukan lah dengan cara menfitnah,mengumpat atau menjatuhkan maruah mereka. adkah ini yang di tuntut oleh agama? maka apalah beza mereka dengan kita. biar kan mereka dengan cara mereka, kita dengan cara kita.

niat tak menhalalkan cara cu

kesian tok janggut...nak kata budak2 pandai pulak keluar hadis itu hadis ini...masaalahnya surat mcm tu akan menjd perpecahan umat islam dan surat mcm tu juga akan mencetuskan pergaduhan bangsa..pasal tu la puak pr marah...jemput tok janggut mai la pondok kubang ulu mengaji lg bg cerdik skit lg.

tok, cucu salah baca ke tok da tua lupa apa tok tulis.
Islam menuntut agar ia "tidak dihebahkan" atau digembar gemburkan "tapi dilindungi" demi menjaga maruah

apa maksud "tidak dihebahkan" ni tok cucu kurang faham lak la, apa maksud "tapi dilindungi" yg ni cucu pn kurang faham.

atau cucu bg cth la mcm ni. pembunuhan yg dilakukan oleh datuk mokthar patut tidak dihebahkan dan patut dilindungi bagi menjaga maruah beliau. betul mcm tu tok

cuba baca apa yang tok sampaikan. jangan la kebencian terhadap umno telah membutakan hati cucu untuk menerima pengamatan dan hujah tok

"ada kemungkinan" UMNO memecahkan kesejahteraan kaum di malaysia

dam "ada juga kemungkinan" yang kebencian terhadap UMNO, mengakibatkan perpecahan kaum

jangan lah kita tanam sifat kebencian itu sehingga ia mengaburi minda dan akal kita dari bertindak rasional

walau kita memerangi mereka pon bukan lah dengan cara menfitnah,mengumpat atau menjatuhkan maruah mereka. adkah ini yang di tuntut oleh agama? maka apalah beza mereka dengan kita. biar kan mereka dengan cara mereka, kita dengan cara kita.

da mmg dia x de maruah nak jatuh kan apa lg maruah dia

"atau cucu bg cth la mcm ni. pembunuhan yg dilakukan oleh datuk mokthar patut tidak dihebahkan dan patut dilindungi bagi menjaga maruah beliau. betul mcm tu tok"

ya itu benar. selagi dia masih lagi saudara kita, maka kita harus menjaga maruah beliau. dan ini pendapat ulama. tok harap cucu tidak persoalkan lebih mendalam, dan rujuk lah pada pakar agama. tok takut sikap kebencian cucu telah mengaburi cucu untuk menerima pandangan ulama.

"da mmg dia x de maruah nak jatuh kan apa lg maruah dia"

jangan ikut kata hati cu. tuhan telah kurniakan kita akal fikiran agar cu bertindak mengikut panduan yang disediakan dan bukan hanya mengikut kata nafsu haloba

terus terang saya kata kan dulu saya pernah jadi org kuat umno, masa tu saya butakan hati dan minda saya untuk menerima pas tp kerana resional la saya tinggalkan umno, parti yg penuh kedurjanaan

tok takut sikap kebencian cucu telah mengaburi cucu untuk menerima pandangan ulama.

-------------------------------------------------
itu la yg tok lakukan kalau lihat dari komen tok awal2 sampaikan sekarang, pernahkan tok terima pandangan ulama, kalau x masakan tok gelar penyokong pr "umat nik aziz" benci betul tok pd TGNA ye,ilmu yg kita ada x menjamin kepandaian kita yg penting ilmu tu kita faham kemudia terjemahkan dgn kata2 dan perbuatan yg didorong dgn zuhudny hati menerima ilmu. tok berilmu tp malang ............

kalo cina ni tahu taip surat ,takkan bahasanya macam ni....!

tok ada menulis juga di ruangan komen yang lain, dan ada juga tok tersialap tulis dan tidak dapat di editkan semula.

apa yang ingin tok tuliskan, "umat islam dan pengikut nik aziz", pernah beberapa kali tok tersalah tulis, dan tok meminta maaf atas kesalah fahaman tok.

CERDIK BENOR TOK JANGGUT...SILA LA KE JORDAN BLAJAQ SYARIAH.

tok sudah teruk daaa

dah terang ader orang memusuhi islam..(blog) aper kite nak buat..
''pabila kamu melihat kemungkaran larang dengan kuasa.. lau tak dgn lidah.. lau tak boleh lagi dengan hati...

biler tulis pasal blog.. bleh komen n beri hujah je la.. so, singkatan nyer bleh la mencaci n mengutuk.. supaya die tak buat lagi...

antara musuh yang paling ditakuti ialah musuh dalam selimut.

"mencaci perbuatan" itu tidak apa. tapi jangan mencaci "individu yang melakukan perbuatan", si pelaku

kiter tgk...pindah masjid ke x..klu pindah jgk maknanya Be End mmg al-mangkuk hayun la...huhuhu

Ya Allah TOK JANGGUT !!!!
ak suke guling2 bace komeng mung..mmg napok ah mu jahil..
siyang ke mung tok janggut.. adoii.. ni bkn stakat jahil..
tp JAHIL MURAKKAB.. ak xthu nk kate gane doh.. mu thu doh JAHIL MURAKKAB tu mnde? ak kabo ah sbb msti mu xngaji agama dlu ork.. JAHIL MURAKKAB ni dohla mu jahil,, xthu bnde,, pahtu nk g ajor org plok.. mmg napok la kejahilan mu tok janggut.. konong nk tnjuk pnda ork.. parah mung tok janggut..ak siyang laluh org gining.. tobak eh.. nk tnjuk pnda pom g ah tnjuk kt belog pncacai Umno tok.. haaa,,situ bru napok mu bijok.. ni dok.. adoii.. xpe ah,, ak doa je ke mung supaya mung dpt hidayah.. sblm tu baik mung g ngadap kitab lu nga ustaz2 mung,, biar khatam dulu hadith2,, bhsa arab,, balaghah,, mantiQ,, bru sdak nok ngomeng.. ish3..sy nasihatkan tok baik balik wak air milo,, cicoh sekuk.. pahtu wk solat sunat taubat deh.. barakallah..

KUALA LUMPUR 3 Mei – Pucuk pimpinan Pas Kelantan kecuali Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dipercayai semakin yakin bahawa lelaki dalam rakaman video seks yang didedahkan trio ‘Datuk T’ adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan, Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad mendakwa, pendirian Pas negeri itu disuarakan sendiri oleh beberapa pemimpin kanan Pas Kelantan kepadanya.

Dakwa Wan Khairul lagi, hakikat tersebut juga dapat dilihat apabila Anwar sendiri tidak mendapat sambutan hangat daripada pemimpin Pas Kelantan semasa beliau mengunjungi Nik Abdul Aziz di Kota Bharu, beberapa hari lalu.

Pada masa sama, katanya, Anwar juga sewaktu berkunjung ke Kelantan hanya berceramah di kawasan yang majoritinya penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan bukannya di kubu kuat Pas seperti kebiasaan.

“Saya boleh katakan di sini bahawa semakin ramai pemimpin Pas Kelantan meragui penafian Anwar bahawa dia tidak terlibat dalam video seks. Rata-rata mereka percaya Anwar terbabit dalam video itu sebagaimana didakwa.

“Namun atas pertimbangan politik mereka ini terpaksa mengambil pendekatan tunggu dan lihat sehingga keputusan mengenai siapa pelaku dalam video seks didedahkan pihak berkuasa,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Wan Khairul berkata, cabaran exco Kelantan, Datuk Husam Musa supaya Datuk Shazryl Eskay Abdullah menjalani poligraf juga sebenarnya bersifat serampang dua mata yang bertujuan memerangkap Anwar.

Katanya, ini kerana sebagai ahli politik berpengalaman, Husam sebenarnya sudah dapat membaca bahawa Shazryl Eskay tidak takut untuk menjalani ujian tersebut, memandangkan sumpah laknat pun ahli perniagaan itu berani laksanakan.

Dalam pada itu, Wan Khairul mencabar Anwar supaya membawa kes rakaman video seks tersebut ke mahkamah syariah dengan segera jika benar beliau yakin dirinya tidak bersalah dan sengaja difitnah oleh Shazryl Eskay.

“Anwar tidak perlu menyalahkan orang lain. Bukti yang ada sekarang sebenarnya semakin tidak berpihak kepada dia. Jika dia yakin tuduhan ini satu fitnah segera failkan kes ini ke mahkamah syariah memandangkan untuk bersumpah pun dia takut,’’ tegasnya.

puak2 songkok tinggi akan terus menabur fitnah2 sehingga PRU 13

Tanpa nama 8.55 anda menyatakan Wan Khairul mencabar anwar membawa kes tu ke makhkamah syariah.Saya rasa cakap Wan Khairul tu lebih drp cakap politik nak mengelirukan org .Yg pertama patut bawa ke mahkamah syariah ialah si penuduh Datuk "T" dan yang kedua dah berbakul-bakul report telah di buat oleh AMK untuk qazaf kepada pihak JAWI.Mungkin sdr tak baca,ataupun pura-pura tak tahu sama seperti Wan Khairul.

kenapa kau tak suruh kawan kau pergi ke alamat rumah Cik Tan ni dan tanya sendiri? full address dah ada. kata pejuang? malas ler tu.

FC

Pada pandangan saya, tok janggut di atas itu patut memberi komen di blogger BarisaN UMporNO supaya mereka di sana memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia. Kisah fitnah yang blog BarisaN UMporNO tulis lebih banyak dan berganda-ganda daripada blog-blog PR. Tok janggut minta blogger UMporNO itu memohon maaf ya.

Pada pandangan saya juga, tok janggut ini hanya pandai berhujah tetapi kosong dan berat sebelah.

"Marilah melayu Islam sejati, kita bersatu melawan fitnah"

-Dr. LatiF-

Siye punya UMNGOK..Kalihamput

bdohnyywww geng2 pencacai PKR! Bingai! hahahaa....org bg pendapat..xsama dgn diorg...smuanye xbtul..bodoh...paling lawak...isu tisu terbang..hahahaha...mamat rejam ni sah otal xckup ...buka je...terigt tisu terbang...hahhhahaahhaha.......hahhahaa..

Tok Janggut Tanpa Misai delete 5 May 2011 at 05:08

Ahaha Cik Tan..cik tan...hapeke bangang nye awak neh..dah la datang negara org..suke2 ati mak tiri datok nenek moyang cucu cicit anak babapak laki mak tiri anak pempuan mu jek..heh..ko neh..u mau senang u punya perniagaan insuran u balik sana cina la..ayyoo..alasan jalan sempit laa.apa la..he u la tukar rumah u pindah sana tepi sungai nun..haaa konpom ko kene kacaw buaya lak..wkwkwkw pindah kat kebon plak konpom nyamuk yg kacaw..eh senang cita u balek sana cina lah..ataw u masuk sana kubur la la la lagi baik la..k?? u pigi sekarang la..u uu..u pikir la sendri bangang..lol

sekiranya surat itu benar...
maka jangan dilayan surat cina rasist tersebut. menunjukkan bahawa dia tidak peka dan tidak hormat masjid dan agama islam.

sekiranya surat itu tak benar...
tak perlu tuduh siapa2 yang buat surat tersebut.
kemungkinan BN yang buat utk memburuk2 kerajaan..
kemungkinan PR yang buat utk memburuk2 kerajaan..

abaikan jer.. kita tumpu kepada penyatuan ummah sekarang..

umno bangang hukum islam - kah..kah..kah.. delete 5 May 2011 at 17:28

komen tok janggut:

apakah bukti perbuatan sedemikian dilakukan oleh orang UMNO? jika kes seks anwar, golongan PR meminta2 4 orang saksi yang adil, kenapa bukti surat ini terus dianggap perbuatan UMNO tanpa kemukakan 4 orang saksi yang adil?




BANGANG GILA WEI. HUKUM MANA DIA PAKAI KALAU ISU SURAT KENA BAWAK 4 ORG SAKSI?

kah..kah..kah...

ISU ZINA MMG LA KENA 4 ORG SAKSI. ITU CARA HUDUD!

ADOI, BANGANG GILA. NI LA MASALAH DOK NGN ORG X PAHAM HUKUM ISLAM. IKUT HUKUM KEPALA ROSMAH JE KEJE.

kah..kah..kah...

Keturunan Tok Janggut delete 6 May 2011 at 08:02

alahai tok janggut...

bagi hadis hukum betul...

letak n baca hukumnya x kena...

sedih betul org2 tabligh nih

balik2 nak tuduh org lain bt...klu betul surat tu,ape crite.aku yakin surat tu betul,..cube slidik CIK TAN tu penyokong siape..lagipun org cina yang die tau masjid je,.diorg tau tmpt ibadat orang islam ialah masjid,bukan surau..xpyah nk tuduh2...jgn malukan ANWAR,ANWAR x ajar pengikutnye tuduh2 smbarangan ...kakaka

pndahkn je,owg tu kt mn2 yg ptowt..


EmoticonEmoticon