Tuesday

Gara-gara tak pandai baca jawi, fitnah penyokong Umno terkantoi di situ


SALAH seorang dipercayai penyokong kuat United Malays No Otak, Umno dengan berbekalkan sebuah badge cuba memperlekehkan para perwakilan Parti Islam, PAS pada Muktamar PAS ke 58 tempoh hari melalui akaun facebook miliknya.

Menurutnya sesiapa sahaja boleh menjadi Perwakilan PAS pada Muktamar yang lalu dengan membeli ‘Button’ (badge) yang berharga RM5 ke RM10 dan dengan pembelian tersebut seseorang itu bebas berada dalam dewan sebagai perwakilan yang sah.

Oleh itu menurutnya lagi Ahli PAS sepatutnya merasa malu kerana sesiapa sahaja termasuk dirinya boleh menjadi perwakilan yang sah dalam muktamar PAS, dengan hanya membayar RM5 hingga RM10 pembelian"button".



Rupa-rupanya penyokong kuat Umno ini tidak pandai membaca tulisan jawi. Badge yang ditunjuk olehnya sebenarnya bertulis "pemerhati" bukannya "perwakilan". Tentu sekali siapa sahaja boleh menjadi pemerhati bebas di dalam muktamar PAS dengan membeli badge ini.



Inilah hasil pemansuhan tulisan jawi oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional sejak berdekad lamanya.  Perlahan-lahan orang Melayu yang lantang berkokok membela Islam, membela Melayu, tapi baca tulisan jawi pun tak pandai.

Kalau baca perkataan pendek bertulisan jawi seperti ini pun sudah "failed" apa lagi nak baca Al-Quran?

ReJaM© "Buta huruf pun pandai nak sebar fitnah kah kah kah.... "

Sumber gambar: [ASD]

13 comments

contoh bila org bodoh bersuara...

Org bodoh sombong

teringat cerita pendekar bujang lapuk, sudin eja alip min nun wau.. sarkis..

Tulisan jawi tulisan yang hebat sbb kita menggunakan huruf dlm bahasa arab utk tulisan jawi..zaman dulu kala kitab2 agama semua ditulis dlm tulisan jawi.. alquran dlm bahasa arab..allah ciptakan lidah org melayu blh sebijik bertutur bunyi arab..mengaji alquran pun bunyi arab..langsung xde pelat..sikit pun x lari...jarang bangsa didunia mempunyai kehebatan mcm ni...allah menganugerahkan kehebatan ni pada bani melayu nusantara..tapi syg skg ni tulisan jawi makin hari makin layu..ni semua kje penjajah british yang berjaya mengrumikan org melayu..dan yg paling sedih..selepas merdeka pemimpin yang kononnya melaungkan slogan 'hidup melayu' juga mewarisi kje penjajah british ni..sistem pendidikan skg da hancus!!!jarang anak muda yang pandai membaca jawi..dan paling sedih makin ramai anak muda jauh dgn agama..apa lagi mengenal tuhan..tidak tahu dosa pahala..syurga neraka..yang mereka tahu enjoy!!!so skg nak x nak kita terpaksa tukar sistem pendidikan sekular kepada sistem pendidikan mengenal tuhan..mengenal agama..nak tukar sistem pendidikan sekular yg ada skg..nak x nak kita kena tukar pemimpin sekular...!!!

Pelik juga, biasanya kalau pandai baca Quran, pandai baca jawi...

Gerenti jenis yg tak mengaji quran ni....

Pencacai umno senyap pulak yg ni.

Harakah tak ada jawi pon ? Utusan malaysia ada sisipan jawi hari ini !.....kenapa tolol sangat parti pas ni !

Harakah tak ada jawi? Kenapa tolol sgt mamat ni?


EmoticonEmoticon