Tuesday

Malaysia negara ke lapan paling bahagia cerita bohong Ketua Polis Negara?


UTUSAN Malaysia akhbar propaganda milik Umno, mencanangkan kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar yang mendakwa Negara Malaysia merupakan negara kelapan paling bahagia di dunia berdasarkan penilaian World Happiness Report.

Kononnya negara Malaysia berjaya mengalahkan negara-negara maju di dunia sebagai negara kelapan paling bahagia di dunia berdasarkan penilaian yang dikeluarkan oleh World Happiness Report yang diterbitkan oleh Universiti Colombia [Sumber].



Boleh percaya ke penilaian yang dikatakan oleh Ketua Polis Negara ini? Cuba anda perhatikan pula laporan portal berita dunia CNN tentang laporan The Happiness Report bertarikh 3 Oktober 2012 di bawah ini. Laporan ini masih baru dan terkini tidak sampai pun sebulan yang lalu.



Kalau kita lihat laporan portal berita dunia, CNN menunjukkan negara-negara membangun mengatasi negara-negara maju sebagai negara paling bahagia di dunia. Namun Malaysia tiada pun dalam senarai sepuluh negara paling bahagia.

Dalam penilaian yang disiarkan oleh CNN, tangga ke 8 sebagai negara paling bahagia di dunia adalah Nicaragua, bukannya Malaysia.



Sila rujuk sendiri portal CNN, klik sini [CNN]. Hasil penilaian yang dilaporkan oleh CNN nampaknya berlainan dengan sumber rujukan Ketua Polis Negara iaitu bersumberkan laporan yang dikeluarkan oleh Universiti Colombia.

Dua kajian dengan tujuan yang sama, dengan jangka masa yang sama namun memberikan keputusan yang jauh berbeza bolehkah dijadikan sebagai ukuran sebenar tahap kebahagiaan sesebuah negara?

Lihat juga satu lagi penilaian di bawah ini yang menunjukkan Malaysia di tangga ke #84 sebagai negara paling bahagia di dunia daripada 150 buah negara yang dinilai [Sumber]. Jadi kita nak percaya yang mana?




ReJaM© "Kajian gua Malaysia negara ke 8 paling tidak bahagia kah kah kah... "

20 comments

Bodoh giler KPN pembohong!

Ketua Polis Negara terkantoi di situ sebagai Ketua Penipu Negara...

Kih..Kih..nk plak korg percaya media yahudi CNN tu erkk, antara WRH dgn CNN tu mana yg layak menilai kebahagian sesuatu negara cuba guna otak yg waras..!!! Apa korg dh betul2 x bahagia ke duduk kat m'sia ni, cuba luangkan masa ke duduk dlm sebulan dkt indonesia..myammar..dll. Menikmati kbahbagian negara tersebut..Kih..Kih..

Malaysia bahagia bro , tak huru hara , tak ada kebuloran , kalau usaha kita lebih pasti senang walaupon tak kaya ....kalau rasa malaysia tak bahagia dipersilakan keluar dari negara ini .

Bro yg tak bahagia ni cuma puak pas dn pkr je. Lagi lepa tk dpt kuasa memerintah msia. Tu je.
Dn mn nk bhgia tiap kali ceramah politik tin milo berjalan la pd kaki angguk. Heeee...

Tin milo dah penoh baru bahagia . hehehe

Budus ke pe? Org brckp psl penipuan, bknnye psl kebhagiaan negara. Ye Malaysia mmg bahagia, tp xde dlm snarai 2. Kre org yg ckp negara Malaysia ad dlm snarai 2, kre mnipu la. Dats the point.

Asyik dengar penipuan pkr macam mana nak bahagia ....kih kih kih

Aku x bahagia bila pemimpin negara aku dipalit dgn jenayah bunuh..bom org..rasuah..salah guna kuasa..menindas rakyat..merogol amah..merogol budak sekolah..merembat tanah org kg..merembat tanah rizab org melayu..khalwat dgn selebet riti kat port dickson..bintang porno tergagah di batu pahat..menyiarkan video porno secara terbuka..bangang..bebal..menghidupkan budaya samseng..takut bini..menolak hukum allah..menyuruh lembu tido dlm kondo..permit teksi pun diorg kebas..mewarisi anak yang memiliki kilang arak san miguel..merembat duit zakat..mengarahkan pencacai baling kasut dlm masjid..memperbodohkan peneroka felda..fuh!!!byk lagi nih..amacam bro??ni fitnah ke fakta..klu korang rasa bahagia..aku rasa tmpt korang yang paling seswai adalah hospital bahagia..amacam?

Saya sangat-sangat setuju kenyataan ketua polis negara atau pun dari mana-mana pemimpin Bahawa Malaysia adalah negara ke lapan paling bahagia di dunia tetapi untuk kepada penyamun-penyamun rasuah jenayah Dan segalah ke kotoran kerajaan termasuk kebahagiaan pendatang haram yang di beri ic cara haram oleh kerajaan umnobn penyamun.saya tidak setuju 200% jika bahagia dari segi kesejeteraan rakyat.kpn janganlah berpolitik macam umnobn syaitan Babi neraka.(bn)

Mana nak bahagia politik emosional ! nak tudoh bukan pakai auta , kena pakai fakta , hati kalau dah hitam macam ni lah.

Memang betol bro kalau hati tu dah kohok sampai doakan seseorang itu k.o , macam mana nak bahagia , doa macam orang mabok !

Kelab putera 1 malaysia akan mengadakan misi kemanusian digaza , kepada unit amal nak join jom, biar kita rasa bahagia disana .

Terasa abg nuar dgn mat sebu. ..Kah..kah..

Amal bapak dia....hahaha

Jadi kat sini pon dah nampak. Bahagia ke malaysia ni? Sesama muslim pon nak gaduh. (Muslim is not malay n malay xsemestinya muslim)
Think positif.

Rahim Tamby Check and Balance delete 23 November 2012 at 20:58

Ketua Polis adalah pencacai dan pengipas terbesar dalam mana2 anggota kerajaan. Harap2 hancurlah KPN dan konco2 sewaktu dengan nya insya alah pada PRU13

Jangan salahkan ketua polis negara ! Salahkan diri sendiri !

Taknak doa hip hop ke bro..ok..ko..kah..kah..

Melayu bersatu. Bukan menjatuhkan sesama sendiri. Jangan salahkan sesiapa kalau negara sendiri tergadai. Ekonomi dh tukar tangan. Lagi apa?


EmoticonEmoticon