Wednesday

Ratusan kerusi-kerusi kosong tekun dengar ceramah Najib di Pekan?


SALAH seorang sahabat pembaca MiLo SuaM menghantar beberapa keping gambar yang didakwa diambil dalam program yang dianjur dan dihadiri oleh Najib Razak minggu lalu di Pekan Pahang.

Menurut pengirim, program tersebut kurang mendapat sambutan daripada penduduk tempatan, menyaksikan ratusan kerusi-kerusi kosong yang tidak dipenuhi menghiasi majlis yang kelihatan hambar.



Menurut pengirim lagi, kebanyakkan hadirin yang datang hanyalah orang luar yang diangkut menggunakan beberapa buah bas. Program tersebut bolehlah dianggap tidak berjaya kerana tiada sambutan daripada penduduk tempatan.



Lihat gambar di bawah, hanya ratusan kerusi-kerusi kosong sahaja yang masih tekun mendengar ceramah yang disampaikan oleh Najib Razak yang disiarkan secara langsung daripada sebuah skrin besar.



Jelas kita lihat di sini bahawa, penduduk tempatan di Parlimen Pekan pun sebenarnya tidak menyokong Najib Razak sebagai ahli Parlimen kawasan itu. Najib hanya mengharapkan undi tentera untuk menang kerusi tersebut.

Tidak hairanlah pada 1999, Najib hanya memenangi majoriti 246 undi bagi mengekalkan kedudukannya di Parlimen Pekan. Selepas memenangi majoriti memalukan itu, serta merta undi kem askar dimasukkan ke kawasan parlimen beliau.

Kalau nak harap pengundi tempatan, sudah lama Presiden Umno ini bungkus. Lihatlah harapkan kerusi sahaja yang masih setia mendengar ceramah beliau.

ReJaM© "Kalau kerusi boleh jalan, kerusi pun dah lama blah... "

89 comments

Ingatkan ceramah pas,pkr dan dap aja yg kerusi banyak dari orang rupa nya ceramah bn pun sama jugak,agak agak rakyat sokong siapa hah dalam pru nanti...

Mestilah pr...sentiasa dihati..free promo nih..

Salah siapa ni

Ni mesti salah anwar ni...

haha...mesti keje anwar ni..sokongan lebih kpd anwar...no najib no bn...

Jikalau org tak suka tak apa,
Tp jgnlah engkau mngata,
Sudah menjadi adat di dunia,
Ada rupa dan berharta,
Org sukaaaa...

-lagu nyanyian mr.jibby pekan.

jangankan kerusi...kalau khemah tu boleh bungkus sendiri.....dia gulung sendirilah...dah tu dia terjun sungai pahang tu tunggu denan resdung yang tak terjun terjun......

Xmungkin la. Koman2 depan tu penuh. Yg brucap tu rakaman je rasanya. Biar blogger umno je buat fitnah. Pr jangan ikut

Kau orang semua tak nak datang penohkan kerusi itu memanglah kerusi itu kosong , macam blog milo suam ini , kalau tak ada orang pro bn bagi komen disini memanglah blog ini tak meriah , betoltak milo ?

Betul lah...bijak tul nko ni..?

Jgn tertipu...Itu pndgn mata kasar, kalau korg tengok guna mata makrifat, korg akan nampak kerusi2 tersebut dipenuhi dgn pengundi2 setia BN yg tdiri dr sgl jenis hantu jembalang yg diimport dr hutan pahang n sungai pahang..

Mana boleh!!! Bos kita suruh lh nnti ingkar arahan kena tuduh barua umno plak..

Woi! Woi! Woi! Apa ni dok kutuk2 kerusi2 tu. Jgn ganggu, kerusi2 tu tgh tumpu dgr ceramah. Kacau btl hampa ni.

Parlimen permatang pauh kompem milik DSAI lg..tengok pada sokongan jembalang2 & beruk2 yg melompat2 masa 'bersih' dulu tu jgn takut lh mmg ke putrajaya lh kita..kih..kih..

Milo suam nk mnipu x kene tmpat..aku ni org pekan ler..ptut ler geng2 pkr slalu kene kencing..hahaha sampai rase air kencing tu pon da jadi manis..psstt air kncing psakit kencng manis,manis ke rase? Kalu nk tau manis ke masin kena tnya geng2 PAKATAN RAKYAT..hahaha dorg slalu rase air kencing kehkehkeh

Org pekan ye...area mane pekan tu?najib org pekan area mane.?..meh kite tgk org pekan ni duk area mane...

aku org pekan gak. pekan jitra.

Ӏf you would like to obtain much fгom thіs piece of writing
thеn you have to apply these methοds to your ωon blog.


Αlso vіsit my blog - naturystyka.pl

Jangan lupa fakta. Permatang Pauh juga dapat majoriti tipis iaitu 590 pada pilihanraya 2004. Jika dibandingkan kedua2 tempat dari tahun 1999 - 2008 : Di Pekan pada 1999 merundum (tahu la apa maksud korang nak point tahun ni), 2004 meningkat besar dan semakin meningkat pada tahun 2008. Manakala di Pematang Pauh pada 1999 juga merundum 2004 semakin merundum 2008 meningkat tetapi majoritinya tidak sebesar di Pekan kan?.

Gambar Najib berucap tu totaly fake (tarikh, tempat, apa program tak ada) dan jangan lupa juga fakta terkini di fb: Najib (1.3juta) - Anwar (444k). So be humble ok.

Ohhh...we r so humble...then dissolve parliament now...letih gile menunggu...

Ye ler tu...tapi aku tetap sokong PR...

Tak tahu malu PR nie.. Dia payah2 sewa dewan lepastu pegi susun kerusi bnyk2.. Lepas tu bukak tayangan video rakaman ataupun bukak astro ucapan najib.. Lepastu suruh puak2 PR yg dibayar dua tiga ekor tu utk duduk di kerusi tu sambil mendengar ucapan najib.. Nak dgr jugak ucapan najib geng2 PR nie rupanya ye.. Kusyuk lg tu.. Sgup susun kerusi bnyk2 Hehehe.. Beginilah bila manusia dh terdesak! Penat2 susun kerusi lepastu dgr ucapan najib.. Tima kasih kerana menghargai PM kesayangan rakyat. Hehehe.. Ini bru lah di namakan 'sandiwara susun kerusi' tak gitu tian cuak?

Ini ceramah PR yg tak dpt sambutan nie.. PR malu jd dia download lah video ceramah najib kat youtube pastu tayang kat skrin besar.. Pastu dia reka ceritalah ini ceramah PM.. Puiiiiii.. Mmg dasar Penipu Rakyat

I saman u.u saman i.i saman u.u saman i.i saman u.u saman i.i can give u 100mil hehehe

Cai2..teruk tul idea nko nk spin...kreatif lah sikit..bg nampk professional skit..

kesian kerusi2 tu dipaksa menipu oleh PR.. Nasib kau lah kerusiiii..

This comment has been removed by the author.

Ini mesti anWAR punye keje ni....

nampaknya pak anu sudah terkena sindrom "kalu u tanya soalan nanti i saman u" "jd u jgn tanya soalan, nanti i saman u" pak anu amat sensitif dgn perkataan "soalan" sejak2 geng lanun sulu ceroboh sabah nie.. Kebetulan wartawan tu nak menguap jd terbukak lg mulutnya.. Pak anu sepantas kilat terus kata.... U JGN TANYA SOALAN, NANTI I SAMAN UUUUUUUUUUU.. Auw auw auwwwww..

wartawan pun kata dlm ht.. Org sangap pun nak saman jugak ke? Giler ke apa mamat juburi nie...

member kpd wartawan kata.. Juburi tu gila isim sindrom jgn tanya soalan.. Bnyk sgt menuntut ilmu dari misuari.. Pantangnya jgn tanya soalan.. Itu lah pantang terbesar sekali.. Jgn tanya soalan.. Nanti i saman u.. Kalu tak saman nanti i liwat u.. U mahu?

Ini semua salah Anwar Heheh..

Ini betul punya marah!!!...

Alamak macai umno ni tau rasa air kencing la. Ni mesti pernah try ni.. Heheh. Jgn marah aa..

Macai umno x dpt terima kenyataan. Hehehe

Hehehehehe.. Sbnarnya gambar ni copy paste masa ceramah bang nuar kat permatang pauh ni. Aku p kerusi mcmni la. Depan penuh la. Tu sebabnya setiap kali ceramah pkr deme ajak sekali geng pas. Nasib baik penyokong tegar pas ramai. Kalau x mampos awal la pkr ni. Hehehe

Pkr parti tumpang jer. Tgk pemilihan ranting cabang xda org pon. Acap macam ahli juta2. Harapkan cai Pas jer. Cai pas ni mmg pencacai. Suruh gantung bendera mmg pakar. Tgk bendera pas paling tinggi. Atas bukit atas pokok. Yg best bendera dap pon depa gantungkan. Xnampak pon kat penang cina2 dap ni dok tlg gantung bendera pas. Mmg pencacai betul. Hik hik hik.

Anon 8.53 & seangkatan dgn nye,
Betul ke ape yg ko org cakap?
Ker main ckp tuk nak nyedapkan hati ko org je & tuk nak sakit hati org je?

Ohhh... Lagi 1 nak tanya, ker ko org ni memang jenis spesis bodoh & tak berakal?
Kehkehkeh... Wa tanya je

Spesis x berakal pencacai pas la. Hik hik hik.. Pi penang xda pon gambar poster hj hadi n pok nik. Yg byk gambar si nuar n lge jer.. Mmg taraf pencacai la. Pencacai gantung bendera n kutip derma.. Org len relax ja.. Hihihi..

X berakal n bodo sokmo = pencacai pas. Pok nik ckp hudud jer berapi2 sokong. Pas kelantan dah ada enakmen la. Enakmen dun mana2 pon boleh gubal, pelaksanaan yg payah. Nak ada 4 saksi. Kalau ikut pok nik cctv tu besi. X leh jadikan bukti, dna x leh jadi bukti kena ada 4 saksi. Come on la bro. Jgn perlekehkan hukum islam la. Hukum berubah ikut keadaan semasa. Nak tunggu 4 saksi terlepas la ramai perogol, pencuri. At least muzakarah la camna nak laksanakan hudud nak gubal mmg senang nak laksana tu yg penting. Lagi pon ada lagi ke 4 saksi yg betul2 boleh jadi saksi zaman la ni. Aku bukan x sokong hudud tapi cerita la cara nak laksanakan. Hukum hudud bukan saja kaedah hukuman cth potong tangan, pancung dll, tapi hudud adalah untuk memberi keadilan. Fikir.. Jgn dgr ckp ulamak pas jer.. Dgr la penjelasan ulamak2 yg lain jugak. Jgn jadi student yg stupid mcm anarkin tu. Cgpa 2.5 jer. Aku rasa anarkin tu adam adli la. Belajar malas asyik berdating jer. Tu pasal dia takut kantoi belajar pastu kena bayar ptpn balik. Kalau pr menang ptpn mansuh seronok la dia. Pasni pr memerintah ptpn mansuh lagi ramai student mcm anarkin n adam adli. Style belajar main2.. Syok2 cari awek. X habis belajar pon x perlu rasa susah hati pasal pendidikan percuma. Xda rasa tanggungjawab. Taraf pencacai la tu..

Hahahaha....minyak naik 20 sen semalam....ini mesti angkara anuar ibrahim ni......sungguh durjana orang minyak...mangsa ke 20 barulah berhenti....sungguh durjana si pengali minyak...tiba tiba ada pump station......hahhahahaha...minyak naik 20 sen.......hhhahhaaaahaha.....hilang cerita naik .......hilang manefesto..hilang cerita rci...hilang cerita bala...hilang cerita pru 13...hilang cerita makcik felda ...hilang cerita runtuh runtuh....hilang cerita rasuah....ini semua anuar punya pasallah...insiden lahad datu pun angkara anwar...resmeh menser tak pakai g string pun anuar penyebab....oh anuar..........yahuuuuu...minyak naik 20 sen....... jadi ron 70 sudah rm.2.90...heheehehhehahhah...saya suka.......petang ni mesti nescafe o ais tarik tarik buih buih harga rm.2.30....sukerrrrrnya....yahuuuuuu.....hidup sandiwara....hidup sandiwara....yahuuuuuuu........

Hoi 12.05,
Dah bodoo berlagak pandai pulak tu.
Kalau mcm ko ckp tu, Quran kena buat semula la yer. Kalau org laen ckp & hujah tu pikir elok2. Then kalau rasa tak betul carik org yg pandai tanya jangan ikut kepala otak ko yg busok tu.kalau ko tak suka kat PAS,ko boleh perlekeh PAS.Tapi jgn ko perlekeh hukum, OK?
Ko rasa ko ni lebih bijak & pandai dari Anarkin la yer. At least anarkin berhujah ada fakta. Bukan cam ko semberono je.

Last sekali... Hakkk thuiii..

Ni semua salah Anwar Ibrahim

Bro nko blaja ngan tuk guru mane hukum boleh BERUBAH IKUT KEADAAN SEMASA...nko belajar ngan mahathir ke yg suruh ALQURAN NI PERLU DITAFSIR SEMULA IKUT KEADAAN SEMASA..?mksd nko hukum halam yg Allah wariskan kepada nabi ni kolot la?x sesuai dngan keadaan sekarang lah?begitu..?kalau nko tak tau pasal hukum hakam dan perundangan islam,jgn guna kaedah ikut selera nko je...then ulama2lain tu mksd nko ustazah mashitah la?..nko pegi ty mashitah tu...ape hukum bersentuhan antara lelaki dan perempuan??ape hukum cukur bulu kening.?ape hukum memperindahkan diri untuk tontonan selain suami....??then utk nak sahkan lagi kebodohan nko ni....laam islam ni hukum bukan setakat hudud jer..die ade takzir die ade qisas...nmpk tak jahil nye nko ni?nko tau x ucapan2nko yg mempertikaikan hukum hakam Allah perlu berubah ikut keadaan semasa ni boleh sbabkan nko jatuh kufur...nko faham x mende ni??then ttg enakmen hudud kt kelantan tu,kerajaan kelantan dah mula lama dah utk didik masyarakat mengenai islam sebgi persediaan utk laksanakan enakmen ni nanti apabila masyarakat sudah bersedia..then mahathir halang hudud dilaksanakan di kelantan siap tulis surat lagi....nko pegi ty kat ulama nko tu...apalah gelran yg sesuai diberi kpd org yg mengaku islam,tapi dlm masa yg sama menolak hukum hakam islam.. Then ni pesan aku la kat nko,jgn perlekeh ilmu akademik seseorg,ijaAh ke ape ke...sebab bile mati nanti,malaikat tak tanya nko exam final year dpt bp pointer...Die akan tanya siapa tuhanmu....then nabi muhammad diangkat dan dijulang sebagai peminpim islam teragung dalam keadaan beliau tidak tahu menu.is dan membaca...so jgn berlagak pandai dengan isu agama...nmpk lebih bodoh dari lkeldai...

Kepada kawan yg duk bersangka bahawa hukum hudud ni ciptaan pas atau pun hudud ni versi pas,pergilah belajar dengan guru2yg jujur dengan ilmu die...dan luangkan masa baca buku mustika hadith ke.uaran jakim,them bandingkan dengan hudud yg dianjurkan oleh pas...jgn kerana kebodohan dan kejahilan kite,kite terkeluar dari landasan agama tanpa kite sedari..

Nmpk tak kontra?lau anwar x saman,macai bn cakap nape x saman?lau xsalah,samanlah...tapi bile anwar saman,mcm nilah pulak gayenye...die mcm kisah suami,isteri dan seekor keldai..persamaan yg ketara macai2bn ni dengan kisah tu ialah...mereka dari kandang keldai yg sama...cai,cai..

lan todak0122118747 delete 7 March 2013 at 20:07

Wahai macai macai babi babi PR sekaliannn...fcuk off all of you pig.. korg tgh kne tpu ngn aljuboluas tuu sedarr la gilerrrrr.....

Pkr parti tumpang?kelakarnya...cai2pas penacacai.?tolong gantung bendera dap kt penang?oklah tu sebab km pulau pinang bg dana yg sgt banyak utk program pembangunan agama islam di penang..so stakat gantung bendera tu... No hal lah...

Ermmm...ye ke?org cakap bapak borek anak rintik..aku tgk penyokong pr ni behave je lam ni,sorg due je nakal...mesti ketua diorg ni didik anak buah nya degn cukup baik,tapik,an...bile tgk cai2BN ni dengan moral yg sgt teruk,maka kami pun berkata...sapalah bapak budak2ni....

cara aljubur punya kebebasan bersuara.. Bru nak bukak mulut je.. Aljubur pun cakap.. " u jgn tanya soalan.. Nanti i saman u"... Jgn main main.. I saman u.. U tanya soalan i saman u.. U bukak mulut pun i saman u.. Baik u tutup mulut jgn tanya soalan sama i.. Nampak sgt ada apa yg tak kena nie.. Sampai wartawan pun tak boleh nak tanya soalan.. Kena ugut saman. Puiii..

Anon 6:24pm..itu dulu...masa kami kuat sebagai pembangkang,skang kami da kalah,xde lagi penyokong kami yang bersorak sorai...sebab penyokong BN pulak yg ambil alih malah semakin hebat melancarkan tiap mogok n tunjuk perasaan hampir setiap hari ...aku rasa mereka mampu menjadi pembangkang yg kuat...teruskan praktis...

Agak2 berapalah pak anu al liwati dan nik ajis al hina rakyat mcm kambing dan ayam kerana mkn duit BR1M tu bayar kesemua ratusan kerusi yg TERPAKSA dan DIPAKSA buat sandiwara beramai ramai di tmpt2 dlm gmbr sandiwara yg disediakn dlm blog maknyah milo suam nie ye? Kalau takde bayaran dibuat pd kesemua ratusan kerusi2 tu mmg kejamlah..Dah lah dipaksa buat sandiwara watak ratusan kerusi kosong, tapi akhirnya kesemua kerusi2 tu tak dihargai mcm rakyat selangor,kelantan,kedah,penang.. Nampaknya kerusi2 pun ditipu dan dipinggirkn mcm rakyat jajahan PR.. Poor chair..

Habis tu nape wartawan takut lak?lau die konfiden,teruskan je lah...fight je lah kt mahkamah??kat mahkamah ni leh dedah segala galanya,then aku yakin anwar pun tau sebab die ade pengalaman byk turun naik mahkamah ni...so...wartawan...terus je lah..nape nk takut selagi ethics n integriti kewartawanan nko tu ade..redah je.

Agaknya berapa lah bn bayar nko ekk...?poor cai..

ko tgok penyokong PR bhave dlm blog nie eh sb diaorg bikin sandiwara.. Paham tak! BERSANDIWARA! bru jelaskan.. Sb ketua diaorg tu dh maha kecut dgn wartawan yg tanya soalan.. Kecut semejak pengganas dh tumpas!

anarkin, lagi teruk moral pemimpin ko yg tak tahu halal haram.. Jantan betina.. Semua tibai.. Sikit masa nanti tibai lembu kambing.. Ungka pun boleh.. Keh keh keh

aku dh mula ketagih utk beri komen.. ingin aku ingatkan kalau kita lupa.. 'ulamak adalah pewaris nabi'.. klau tidak suka ulamak, jgan kamu keji dan hina mereka.. setakat mna, setinggi mana ilmu agama kamu utk menghina TGNA ??? ingatttt, setiap apa yg kita lakukan..tuturkan akan disoal ALLAH S.W.T..dan dberi balasan... blajar dan hayati serta fahami rukun iman..

***cucutokwan/2013.

Pemimpin pr kecut?ape ni?lawak ke??dah la cai,bersepah2dah fitnah nko dok tabur...undang2sivil pun da tolak fitnah tu,then undang 2syariah xbak pakai pulak..so nkorg pakai hukum sendiri la ye...bersepah....ni lau tgk ayat ni,mesti budak2umur bwh 30 tahun ni...erm...meh kite tgk sapa sebenarnya kecut...najib,deepak fitnah die...dasat tau ikut cete deepak ni,leh jejaskan reputasi die sebagi PM!datang lak bala bwk bala...lagi dasyat-siap sahkan statutory declaration die yg pertama dulu adalah yg sebenar...dasyat tu siot,then deepak saman pulak najib..perghhh,,!!... Kawan 2aku cakap la kann...PM memang xde telur,yg ade bini die....oh! Wira gaza..pegilah saman balik ....saman la...saman laa.. P/s..dgr cete si bala la kan,pok jib pun tau jalan depan n blakang..siap rekomen kat membe baik lagi....macaiii...ish!ish!ish!

Betul dan setuju...

Milosuam, cuba habaq specific date & place program yg tuan poskan ni?

Antara sikap Nik Aziz yg boleh dipertikaikan:
1) bpendapat Allah bersila lendik (bahasa kelate utk org bersila spt beradap) di atas arash. Pendapat ulama salaf & khalaf berpendapat ayat "astawa'" itu merujuk kpd duduk dgn maksud kekuasaan bukannya duduk fizikal spt makhluk.
2) berpendapat kalimah Allah blh digunakan dlm bible versi melayu sblm pendapatnya disanggah oleh dato' dr harun din & ahli majlis syura yg lain. Nik Aziz tidak pernah mengumumkan penatikan balik kenyataan awal beliau hanya memaklumkan keputusan majlis syura tanpa memanggil sidang akhbar..... wartawan yg kejar dia di airport KB. Yg selalu beliau nyatakan ialah pendapat beliau yg kita x boleh halang non muslim SEBUT kalimah Allah
3) Rasulullah spt mat mat kat kampung kita sebelum diangkat jadi Rasul masa umur 40 thn
4) Beliau pernah ditegur oleh Tn Guru Hj Abd Rahman Sg Durian & Tn Guru Hj Abdullah Lubuk Tapah ttg kitab2 yg nik abd aziz bacakan serta menyuruh dia berdiri semasa selawat keatas Rasul masa sambutan maulidurrasul.

Maknanya, sbg seorang muslim, kita boleh tegur muslim yg lain w/pun dia bertaraf ulama'. Menegur ulama' bukan bermaksud memperlekeh , membenci ulama' tetapi utk menyedarkan ulama' sbb mereka bukan maksum. Tambahan lagi jika ulama' itu sbg MB / Pentadbir. Saidina Umar pun pernah ditegur oleh budak berusia 9 tahun , lalu Saidina Umar mengucapkan terimakasih & memohon keampunan daripada Allah subhanahuwata'ala.

Wallahu a'lam
Ibn Rushd

Yang video dgn chinadoll tu tak nak saman ke????

Saman la , saman la..... supaya 1 Malaya tahu cerita sebenor yop !!!!!
Kata pakar 99% sama dgn ketua umum PR .... cuba komen sikit

Ada lagi ke Projek hudud ni? Jika PR perintah M'siapun , tak dok benda nih sbb
KArpal kata "over my dead body" .... PAS diam je .
Kat Kelate sediri pun senyap jah isu hudud ni.... mainan politik belako, puok Pas nk wat modal jah bro ....
Kalu Pas nk wat hudud, PAS blh ubah undang2 syariah kelate menghampiri hudud hok dia nk buat tu secara berperingkat tapi tak buat jugok ..... sbb hok Pas adanya draf je , wat tubik buku pun tak lengkap.
Sebenarnya hudud tu modal PAS diperingkat awal sbb dia tak dok expertise benda lain
Lo ni dah ada expertise lain spt jual tanah ke cina , bini 2-3 org, kereta mahal2, projek balak , tuntutan harta sepencarian berjuta RM oleh bini kemboja, duit tabung serambi mekoh, tabung lebuhraya rakyat, janji wat jambatan, stadium & lain2 janji palsu ...... semangat nk buat hudud tak tahu mano doh weh , wahai anarkin wehhhh

Ambo anok Kelate

Anon 12:05, ambo sokong demo.
Anarkin, demo dengar kot luar, x duduk kelate. Puok2 PAS tu bukannya lebai sangat .... demo tengok komen "ambo anok kelate " dan Ibn Rushd

Anon 10:47 pm, kelas demo..... tak terjawab puok2 PR tuh. Ambo sokong demo

Anarkin; mu tulis "letih gile menunggu"

Ha3.... sapo suruh mu tunggu? Apabila mu tunggu tunggu , maka mu jadi letih , bila letih mu boleh jadi gilaaaaaaa......ha3

Tak payah la mu tunggu!!! Ada lah tu.... Sabar sabar. Mu ni tidak tmasuk dlm golongan org yg sabar.
Anarkin, anarkin anarkin. ....he3

Anarkin calon parlimen..mmg lh x sabar2 nk tggu PRU, PARLIMEN mana anarkin? Lupa plak aku..
Hari hari sibok tggu tarikh..bukannya sibok tolong rakyat..penatttt sangat!

Pergh...xnak cete pasal risikan mindef n bukit aman ke?macamane dgn merdeka centre study?so....lau la nko konfiden dgn fakta tahun 2004 n 2008, nape najib x bubarkan parlimen sekarang?aku rase mesti think tank najib akan bg syor,'datuk seri kite wajar adakan pilihanraya sekarang kerana sokongan kite sgt kuat'...anon 3:36..aku tau nko mesti nk dgr bende yg nko suke dgr je kan...

Pergh...aku lagi respek pak lah,sebab selain sejarah keturunan die yg baik2,tapi die berani bubarkan parlimen sebelum tamat penggal pemerintahan...then nk compare ngan pm australia tu yg umum tau xde 'telur',die dah umum siap2dah tarikh pilihanraya...najib?.... Pst,...dgr cer pm malaysia ni mmg xde 'telur'...bini die je yg ade?betul ker?

Ambo duduk luar?demo silap oghe boh.. Kawe duduk antaro jajahe tok pa n ku li boh...waris ambo banyok kat kelate nu gu..Lau demo tu xlebai sgt,tapi xsohla nok maki n dok cerca org2ahli ugamo boh...nabi royak doh,selagi ikut al quran n al sunnah xsesar umat dia boh,,pah tu puok demo royak tok2guru tu sesat,maghi kot mano tu boh?

Wei gu,meh ambo nok royak kt demo deh...kito nok denga ceghito,jgn dgr dari puak2atau sumber yg dah tentu saloh..contoh utuse ,puok ni byk kali doh kaloh lam saman fitnah,kalu ikut hukum toksoh kato nak cayo,nak wak jadi saksi pun dok bulih doh..!tu hok pertamo deh adik kakok..hok keduonya,demo dok royak banyoknyo penyelewengan kerajaae pas ni?tapi bakpo xgi kat mahkamoh?acu royak kat pok chu ni,pah tu lo ni demo dok perlekeh cito2pas nok buat hudud,pk modal karpal singh,demo paka statemeng tahun brapo tu yg over my dead body tu?so lagi demo kene ingat dio tu kapir,oghe xwak kecek kiro dio tu,mugo hok kecek lagu tu dio sore jah...ni hok ambo nok royat ni,ameno tolak cdangan pas buat hudud bukan main2 boh,siap buat surat lagi,,kalu ikut tok2guru,ore hok ngaku islam tapi tolok hukum islam kito nak pggil gapo puak ni??jawab deh,time ado maso lapang,demo gi tanye tok2guru deh..pastu kalu demo ghaso hudud pas ni xbetul,bakpo kerajaan sendiri hidup puluh2tahundok perintah negaro,xsoh kate nok buak,nok sebut pun tok sir?jawab hok tu dulu...Ambo darah kelate jugok,tok soh nok sohor deh...

99%?then yg 1 % tu sebab ape?kalau aku la kan,alang99% baik aku cakap 100% je...xde bezanya pun,kite bundarkan saja kpd angka genap...xgitu?..aku sokong tindakan anwar yg tak melatah...sebab,yelah,kebenaran kan,lame2die akan terbongkar jugak..cam si saiful,smalam da kantoi...then kesian aku tgk DSAI tu turun naik mahkamah,letiih die,jd yg remeh temeh ni,kite simpn je dulu,fokus pade GE?.xlame dah...nanti planning lari...dah secure seksok baru kite bincang balik ok?

1.sebab itu kite kene faham mksd die..dalam tertib menuntut ilmu/mengaji pun ditekankan supaya kite mendengar terus dari guru2 supaya xjadi slah faham dan fitnah..nik aziz bercakap Allah bersila lendik,tapi adakah Allah bersila seperti makhluk bersila?dalam Al Quran juga disebut ,Allah mempunyai tangan,adakah tangan Allah same mcm tangan manusia atau ,makhluk yg lain?ape maksud sebenar nik aziz yg mengatakan Allah bersila lendik?so kene tanya betul2...jgn kite buat andaian je...
2.Isu kalimah Allah ni,pautnya kene tanya kerajaan yg terlebih dahulu benarkan sabah n sarawak guna,Nazri aziz yg benarkannegeri2tanpa sultan dan raja guna pada 2010, then tahun yg sama pulak menteri d jabatan perdana menteri,benarkan bible versi bahasa indonesia dibawa masuk utk digunakan di malaysia..pada pendapat aku,mgkin nik aziz bg statement tu berdasarkan pengalaman die dan juga merujuk hukum syarak...mgkin mase beliau di luar negara,beliau meLihat kalimah ni diguna secara meluas tanpa bantahan dari ulama2dunia,dan juga mengikut hukum,tidak pernah dikeluarkan dalil dan nas yg melarang bukan islam dari menggunakan atau mencetak kalimah itu...tapi pandangan harun din dan harun taib yg tegas dalam isu itu wajar dihormati sbgmana yg dilakukan nik aziz utk memelihara kesucian kalimah itu dari disalah guna..so bg aku pendirian nik aziz betul..
3.Rasulullah seperti mat2kampung..yg die mksudkan,mat2kg yg duduk bercucuk tanam,mengembala kambing,lembu bukanya mat rempi yg dok kacau anak dara org,..
4.saudara nyatakan beliau ditegur oleh tuan haji abd rahman n tuan guru haji abdullah,then ape reaksi nik aziz?adakah die terima atau sebaliknye?kalu die terima sepatutnya x dijadikan isu..betul tak?
Then statement nko yg bawah sekali tu,aku setuju sgt2, nk tegur biarlah dengan adab..bukan dgn cara maki..

Soklan nko best dan mencbar...tapi aku juga ade soalan..
1.mahathir pernah keluarkan surat kpd mb nik aziz sekiranya kelantan melaksanakan hukum hudud,maka kerajaan pusat akan ambil tindakan..apakah hukum bg seseorg yg mengaku islam tp menghalang hukum islam..
2.ustazah mashitah,cukur bulu kening then bersalam tanpa lapik dengan selain muhrim..ape hukumnya?
3.then mahathir pernah ucapkan,AlQuran perlu ditafsir semula sesuai dgn zaman kini...

Harap komen saudara ihlas n jujur dgn ilmu saudara...

This comment has been removed by the author.

Sdr Anarkin,
1) spt yg saya nyatakan ttg isu tafsiran "astawa'", ianya ditafsirkan oleh ulama' salaf & khalaf sbg "kekuasaan" bukannya bersifat fizikal, berjirim & berjisim. Duduk bersila lendik adalah bersifat fizikal, berjirim & berjisim. Begitu juga dgn duduk menonggeng, duduk mencangkung dsbnya. Ianya ditolak oleh ahli sunnah waljamaah.. Begitu juga dgn apa yg saudara bangkitkan dgn ayat "tangan" ianya tidak ditafsirkan dgn sifat fizikal tadi spt tangan kasar, tangan berbulu, tangan 5 jari dsb. Ianya ditafsirkan dgn lambang kekuasaan. Tidak wujud isu balaghah dlm kes ini.
2) isu kalimah Allah; selagi kita org islam, kita patut tolak utk penggunaan kalimah Allah dlm bible sbb konsep ketuhan yg berbeza. Kristian dgn triniti nya, kita dgn konsep ESA .... surah al ikhlas yg kita baca hampir setiap hari menjelaskannya.
Sdr membangkitkan isu Nazri , pd saya tidak relevan sbb sepatutnya dgn ilmu yg Nik Abd Aziz ada, beliau patutnya membetulkan Nazri , Hj Abd Hadi, Anwar, KS, LKS, LGE etc.
3) berkaitan isu Rasulullah; ada jenis mukjizat spt yg dinamakan irhost ( tanda kebesaran ) yg membezakan Rasulullah dgn mat2 di kampung dari dlm perut ibunya. Adalah tidak tepat & berlawanan dgn konsep irhost tadi jika kita mengatakan Rasulullah sama dgn mat2 di kg. org awam boleh terpedaya dgn pernyataan tsb.
4) isu duduk masa selawat ; mmg beliau bangun slp ditegur. Maksud saya disini, beliau pernah ditegur. Saya tidak mahu memperpanjangkan isu duduk / bangun ini kerana mungkin akan tercetus polemik lain , ianya kecil, tidak perlu diperdebatkan. Full stop

Berkenaan soalan sdr ttg dr mahathir & mashitah..... pandangan saya;
i) jelas haram mencukur kening mengikut pendapat mazhab syafie.
ii) bab penafsiran semula .... pd pdgn saya ianya grey zone & panjang utk diperdebatkan.
iii) bab hudud ..... panjang utk diperdebatkan

Sebenarnya tujuan komen pertama saya ( dlm post yg sebelumnya) adalah utk merungkai ayat yg selalu digunapakai skrg ini bahawa pendapat ulama' tidak boleh dipertikaikan seolah2 Menolak ulama' bmaksud menolak islam...... Sebenarnya bukannya menolak ulama' tetapi membahaskan keilmuaan ulama' di atas pendapatnya. Ulama' spt Nik Abd Aziz pun boleh dibahaskan pendapatnya sbb Nik Aziz , Mahathir , Mashitah & saya tidak maksum.
Wallahua'lam
Ibn Rushd

Sdr,ibn rushd
1. Saya amat faham dan hormat dengan pengetahuan saudara dalam ilmu agama ini...tapi satu kemuskilan dari pihak saya...adakah saudara PASTIi bahawa yg dimaksudkan oleh nik aziz berkenaan bersila lendik bg Allah itu sebagai suatu perbuatan yg bersifat,jisim,jirim dan fizikal?atau adakah ia sekadar perumpaan mudah bg memudahkan kefahaman bg org2biasa yg terhad pengetahuan agamanya...??saya xpasti saudara faham mksud saya??
2.berkenaan isu kalimah Allah,bagi saya xrelevan saudara bpnak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada nik aziz sebab mengikut situasi semasa,nazri merupakan menteri kabinet yang mempunyai kelayakan untuk menggubal undang2kerana beliau mempunyai keistimewaan sbgi ahli parlimen yg punyai akses terus kpd sistem perundangan,kerajaan juga punya institusi agama islam yg sgt pelbagai spt majlis fatwa dsbnya...tetapi sekiranya saudara sorot kembali isu ini ,ia bermula sejak tahun 2007 lg..mknenye isu ini sudah lame tertangguh dan tiada penyelesaian,sepertimana penuggunaan kalimah ini sudah secara meluas disabah n sarawak..bg saya tindakan LGE meminta secara 'formal'dapat didengari oleh semua pihak adalah lebih baik dari tindakan kerajaan yg secara senyap2meluluskan perkara ini,tanpa pandangan dan perbahasan yg panjang dari ahli ulama...itu yg x betul..dan para politikus mengambil peluang ini utk menyerang Nik Aziz kerana dap adalah rakan sekutu kpd pas...tetapi ape terjadi apabila chua soi lek menghina datuk jamil khir baharom dan adun kemelah johor apabila diwujudkan cadangan utk perlaksanaan hukum hudud versi kerajaan??tiada bantahan walaupun dari kalangan org2agama dalam jabatan kerajaan?sy x berniat nk mengheret saudara dlm isu politik,tetapi itulah senario yg saya lihat dan kaji...
3.Seterusnya,saudara membicarakan tentang salah satu mukjizat nabi...benar saya akui,tetapi saudara juga harus ingat mengapa Allah ciptakan Nabi Muhammad dari kalangan manusia dan bukanya dari kalangan jin dan malaikat...untuk umatnya melihat persamaan sifat azali spt makan,pakai,berjalan,bekerja dan beribadah...yg membezakan hanyalah sifat kerasulan dan mukjizat yg diturunkan...dan perkara ini tidak menjadi masalah kefahaman pun bagi org2kelantan...cume bg org luar,mgkn kerana masalah dialek dan sebagainya..
4.saya hormati keterbukaan saudara...

Last sekali- mgkin saudara melihat saya agak lantang berhujah dalam blog ini dengan mempertahankan pimpinan pas seolah2mereka ini maksum...jika saudara berlaku adil,saudara akan lihat betapa kejinya care mereka2yg mencerca,menghina,menyesatkan,mencarut, memperbodohkan org 2seperti NikAziz,Hj Abdul Hadi dan selainya seolah2 org2ini musuh yg sgt berbahaya kpd umat islam dan melayu...

Walaupun pandangan politik kite berbeza,tapi x sepatutnya kite layan org2yg mempunyai ilmu dalam bab agama ini sebegitu rupa...anjurkan satu perbahasan yang baik utk bahas sesuatu isu dengan cermat secara muzakarah...perbezaan pendapat itu biasa hatta sejak zaman nabi lagi...

Tetapi berlaku adil lah pada mereka...kerana membiarkan org awam yg tidak mahir membuat andaian sendiri sehingga menimbulkan kebenciaan dan fitnah yg xsepatunya merupakan suatu tragedi bagi umat islam kerana kite seolah2berperang dengan saudara kite sendiri...

Saudara ibn rushd.

Saya x berniat utk teruskan secara lebih detail,memandangkan saya bukanlah org selayaknya berbicara soal hkum hakam agama ini..ape yg saya huraikan hanyalah berdasarkan ilmu2yg amat sikit kuantitinya jika hendak dibandingkan dengan saudara...saya cube berhati2dalam melengkapkan hujah agar xterpesong dan keluar dari batas sehingga membatalkan tauhid dan keimanan saya..

Sekiranya ape yg saya hujahkan tidak menepati hukum agama sebenar yg saudara lebih arif,maka saya mohon maaf dan terima kasih atas ilmu yang saudara kongsikan bersama saya...

Wassalam..

Waa'laikumussalam Sdr Anarkin,
Terimakasih atas kesudian sdr berbicara dgn saya.
1) bkenaan isu bersila lendik; saya tidak layak utk bprasangka ttg niat Nik Abd Aziz. Cuma sbg manusia biasa kita blh terbabas terutama jika sdr kita tidak tegur-menegur. Walaubgmanapun isu ini telah ada kesimpulannya sejak beratus-ratus tahun dahulu berdasarkan pandangan ahli sunnah waljamaah, dan cara penerangan sebegitu tidak sesuai terutama kpd org awam sbb ia boleh menjurus kpd persoalan akidah spt pendapat 2 golongan lain yg yg bkn ahli sunnah waljamaah. Saya rasa elok kita noktahkan perbicaraan kes ini utk kali ini
2) berkenaan kalimah Allah; pd pandangan saya , tetap tidak boleh utk bible versi bahasa melayu kerana salah satunya akan timbul kecelaruan yg dahsyat. Saya rasa Sdr pun berkongsi pandangan yg sama.
3) isu Rasulullah; tidak timbul masalah jika kita kata Rasulullah adalah dari kalangan manusia, tetapi diberi mukjizat & dipelihara oleh Allah subhanahu wataa'la. Tetapi pernyataan bahawa Baginda sama dgn mat2 di kampung ( yg sememangnya tidak maksum & tiada mukjizat) adalah lg mengelirukan org awam , seolah2 menidakkan konsep irhost tadi.

Sdr , tiada niat ttg isu politik di sini, cuma suatu pernyataan . Semoga sdr dirahmatiNya. Juga mohon maaf jika terlanjur bicara. Ilmu Allah tersangat luas berbanding ilmu kita yg kerdil ini.

Wallahu a'lam
Ibn Rushd

Ibnu rushd ckp bab agama kemain teror tp dlm hati ada najib ha ha ha. kuat tol pengaruh tv3 suku ni ilmuan islam spt ibnu rushd ni pun dpt dibutakan mindanya. Jgn mare rushd yea aku ikhlas ni bg nasihat.

Hahahah anarkin tuju soklan..blh plak kata pnjng debat nty..ke tak bole jawab hehehheh..

Sdr "anonymous 4:35pm" & sdr "saya menang moto".

Terimakasih, terimakasih.
Sdr Anarkin & saya berbicara atas pandangan ilmu dlm kes di atas.
Sekian wassalam.
Wallahu a'lam
Ibn Rushd

Kawan2..ibn rushd berbincang dgn adab dan jujur...kecenderungan politik tu terpulang kepada masing2,selagi perbincangan itu konstruktif dan harmoni,anarkin sentiasa mengalu alukanya...kepada ibn rushd .... Anda sentiasa dialu alukan untuk perbincangan...

Rajin bro Anarkin mengomen. Bermati-matian menegakkan kebenaran. Bagus2. Itu pun salah 1 perjuangan.

Setuju sesangat dgn komen anarkin, juga ada perkara yg wa setuju dgn Ibn Rashd.
Ini perkara Ilmiah bukan ckp merapu & maki hamun. Terutam yg libatkan hukum agama. Kebanyakaan anon2@cai2 ubn hujah main sebat jer.tak nak pikir kat 'sana' nanti tunggu nak kena sebat.kehkehkeh

Kerusi2 tu semua dah daftar sebagai pengundi..

Kerusi tu tggu turn nak amik brim..


EmoticonEmoticon