Tuesday

Anggota Polis sudah mula mengundi hari ini?


SALAH seorang sahabat seorang anggota Polis mendakwa telah diarahkan untuk mengundi hari ini meskipun difahamkan tarikh pengundian awal sepatutnya ialah pada 30 April 2013 (lima hari sebelum tarikh undi awam).



Sahabat ini turut mendedahkan bukti kertas undi yang tertera nama dan lambang parti calon yang bertanding di kawasannya.

Kalau dilihat dari nama yang tertera, ia menunjukkan sahabat ini mengundi di Parlimen Setiawangsa, di mana calon KEADILAN di parlimen tersebut adalah Ibrahim Yaacob manakala calon BN, Ahmad Fauzi Zahari.



Berikut mesej yang dihantar oleh beliau:

PERHATIAN!!!
Salam admin,minta jasa baik admin ambil berat ap yg saya ingin smpaikn ni.. Hari ni telah bermula undi pos bg anggota PDRM ,di sini sy nk bgtau beberapa perkara

1) Undi pos sepatutny bermula 3 hari awal dr undi awam tp skrg ni baru berapa hari bulan

2) Undi tnpa ada pemerhati dari spr,hnya kantung undi sahaja yg ada

3) Kertas undi ada no siri

4) Sebelum pangkah undi,terdapat borang yg sudah tertera nama pengundi beserta no ic dan no siri yg sama dgn kertas undi

5) Borang tersebut dimasukkan bersama kertas undi ke dalam sampul sebelum digam dan dimasukkn ke kantung undi

6) Undi tak rahsia langsung,siap ada no siri,kwn2 ada kiri kanan,bersepah2 undi..tiada tmpat khas utk mengundi!!

Harap admin dpt sebarkan n bangkitkn perkara ni,n dpt segera sampaikn ke pucuk pimpinan PR,mintak tolong sgt2..

69 comments

Dah habis modal nak kencing rakyat ke??
Elok milosuam lapor ke pihak berkenaan daripada lapor dalam blog.
Kalau nak temberang pun patut patut je tapi jsngsn ingat orang tak boleh fikir rasional.

Sy rasa abg polis itu tkt identitinya terbongkar dan beliau memohon pertongan dari pihak yg brani dan mampu berbuatnya..jack dari pendang.

Gila kencing.member aku keje spr ckp kertas undi blom siap printing lagi

Harap milo suam buat laporan polis . Jika tidak ini satu lagi fitnah pakatan.

Wahai.... bahalul.. bahalul umno maseh x sedar diri lagi yg korang dok.kena kencing je dgn pemimpin korang,,,

Aku keje kat bukit aman ni..xde pon kuar arahan mengundi lagi..x yah la nak menipu

Agaknya yang mengadu tu macai PR yang belum akhir baligh lagi. Kencing pun tak lawas tapi nak kencing berlari macam pemimpin PR.

Mcm bangang... X kn la org malaysia semua bodoh cm dia...baru beberapa hari bkempen nk suruh mngundi...

Apakah telah diperiksa kesahihan berita ini? Ini mungkin juga propaganda BeEnd utk menipu rakyat bahawa undi tidak rahsia. Seterusnya menakutkan kakitangan kerajaan terutamanya yg bekerja di Putrajaya utk mengundi Pakatan.

dah tau xperiksa lg..so pegi la periksa..nih main dedah xtentu pasal..samdol!

Jgn jd bodoh sgt la

Korang tahu tak,?

pong pang pong pang dalam perlimen.. sudahnya GST 6% berjaya diluluskan akhirnya.. siapa yang beria ia luluskan? Be End....So FAKTA parlimen menunjukkan.. sekiranya BN memenangi PRU13.. maka GST 6% akan dilaksanakan serta merta..sebab sudahpun diluluskan.

Siapa si Idris Jala ni?
Beliau nama Macam Melayu Islam.. Tetapi beliau ni KAFIR.. agamanya Kristian..Beliaulah yang membawa masuk kitab Injil bahasa melayu.. ini FAKTA.. Buku tersebut masuk ke Pelabuhan Klang.. dan KDN dibawah umno iaitu Nazri Aziz MELULUSKAN buku berkenaan....Namun apa yang berlaku?PAS dituduh mempergunakan nama Allah.. sakan puak2 khaldai LemVUNNO nio berdemo marahkan PR..Yang bawa masuk.. yang meluluskan semua ni relek jer MENIPU KORANG.. yg korang pulak berpeluh peluh berdemo tengah panas kena tipu bulat bulat!!

Kan ke bodoh namanya?

ni smua agenda PR nk meraih undian. dowg sbnrnya kaki lutut dh ketar2 tkut tgk PM dgn pasukan BN yg mantap menjelajah Malaysia bg mndpt kprcyaan drpd rakyat bkn mcm ni. taktik kotor. buka mata anda buka hati anda. salam 1 malaysia.

Nk menipu pun agak2 la.aku br sja lepak ngan membe aku polis yg kna btugas pru nnt.. Dpa pun ckp mengundi 30hb.sbb start 1-5hb dpa kna stanby 24jam..celah mna lak yg hang leh kata dpa dah mengundi?? Dah terbukti niat PR nak timbul kekecohan dan protes thdap SPR mmg betul sma spt surat dr PKR yg terdedah sblm ni..pkr kan pakar reka surat2 palsu ni..

Setahu aku kertas vote 2 spr dh cetak awl. Sbb ktpasir mas nnt masih ada bn pya calon wlpn dia tarik dr. pas2 spr ckp undi 2 Akan dkira jugak. Kalu salah, tya tv3. Aku tgk kempen bn kt c2 kul 8-9mlm.

Salam Satu Malaysia,

Mengundi adalah hanya bermula dari Pengundi yg berada diluar negara dahulu... Pada hujung minggu nih , Yg pastinya dlm negara blum lagi...

Apalah buat kecoh sana sini, rasa tak puas hati meh keluar negara baru tahu berapa byk bentuk cukai di kenekan kpd individu!!!

Nak ceritapun tak guna... Siapa dah tinggal dan bekerja di luar negara(negara maju).

Baru GST 6% sudah kecoh bagai nak gila... Elakkan GST mudah jer kurangkan guna kemudahan hidup sekitaran.. Ini tidak , Income tak seberapa tapi hari2 nak makan minum di kedai yg baik, selalu shopping pakaian berjenama, tukar2 hphone, dan byk lagi pembaziran yg rakyat malaysia (melayu) buat , sedangkan kesederhanaan yg Islam dah gafispandukan utk umat nya tidak berapa di endahkan.

Consumer lah yg bayar 6% sebenarnya dan bergantung lah pada akal masing2 .

Waras da wajarlah sket apabila menyatakan sesuatu pandangan jgn main sembrono..

Wasalam.

Tipu semua ni..

Milosuam mana ada telor nk report kat spr. Telor milosuam sudah di rebus oleh big bos dia heeee..... putar belit

sekiranye ape yg dikeluarkn ini btol,knape x dkeluarkn di paper or television?knape x buat laporan polis?brani krn benar..tkot dpcat bkn alasan ok.kalau x sokong kerajaan,knape pilih kerja dgn mereka?

Nama pun milosuam mmg kaki penipu. Telor mana ada. Klu betul dh lama cai2 pr dn pas pergi buat report.

Kenapa msti ada gst sdangkan sblum ni xda?

Salam,

Sekiranya perkara ini benar berlaku, mohon tuan punya diri untuk isikan borang aduan umum di www.pemerhati.my.

Lagi cepat mengundi....lg cepat kerajaan PR memerintah..amin

Yg kije kat selangor kedah pinang semua sektor swasta ke abg???

Kncing bediri ni. Hahaha dasar macai kn pak maun kan. Aku x mgndi pn lg. org bdoh ja pcya. Haha mcm pak maun kn. X agak2 nk mnipu. Brani kerana benar. P wat rport. Wt sidang midia ka. Haha

Saya quote reply atas ni 'kalau x sokong kerajaan knapa keje dgn kerajaan'.. saya pegawai kerajaan..saya berkhidmat utk RAKYAT, bkn utk mana2 PARTI POLITIK..parti mana pn yg membentuk kerajaan, kami, pegawai kerajaan tetap bekerja utk rakyat..kalau bnda simple mcm ni pn susah nk paham, blk blaja kt skolah

polis pun dah tak nak jadi macai??anda bila lagi????kami mesti pilih BN!!!......jadi pembangkang.....

ADA CALON PKR TANGKAP MUAT , ADA CALON PAS JUAL PIL KUDA , INI HADI AWANG KATA , BUKAN SAYA KATA , APA KOMEM ANDA ...

tak puas hati lapor dekat spr , kalau ada penipuan kertas undi , jangan pandai berkokok dekat blog milo ini saja , buktikan dan nyatakan kalau betul ada berlaku penipuan , puak puak pr ni cakap berdegar degar ekor bergelumang tahi ...

Td pagi tgk polis ascod kereta spr menghala ke Balai polis pandan indah..mgkin hanya kawasan2 yang yelah ditetapkan.ada kawan kt tudm subang..dia kata..kawan2 akan tolong pangkah jika ada yg tidak hadir masa pru 12.

Td pagi tgk polis ascod kereta spr menghala ke Balai polis pandan indah..mgkin hanya kawasan2 yang yelah ditetapkan.ada kawan kt tudm subang..dia kata..kawan2 akan tolong pangkah jika ada yg tidak hadir masa pru 12.

sdra smua.. Tuan Guru Hj Hadi bkan ckap pasal amik atau telan pil kuda... dia ckap psal prangai mcm mkn pil kuda.. ada faham smua macai ameno???. inikalilah..asalkan bukan umno.. asalkan bukan cap dacing... aku ahli umno.. aku undi pakatan rakyat..

Tudiaaaa anon 23apr2013 @ 6.19pm.. awat hg bodo bengong sangat... statement paling bodo hg.. woiii, kja ngn krjaan malaysia.. bukan KERAjaan ameno.. 6mei2013 insyallah PAKATAN akan memerintah Malaysia..

Hak mengundi adalah hak rakyat malaysia.. takada yg boleh halang..tak kira kerja apa pun..klau banduan tak tau pulak.. boleh undi ka?

anarkin skywalker delete 23 April 2013 at 23:12

nmpk benor goreng...pengerusi spr ckp dah 90 % siap,ternasuk nama yg tarik diri..hahaaa...

Ko ni bodo ka pa? Keje kerajaan x berkaitan ngan parti la ngok. Klu bn kalah semua jbtan guling skali ka. Bodo3. Nak kuar tv mendenya. Sumer kna kwal, tu pun tarak tau ka.

Anon 619 ni memang bongok. Dia ingat kerajaan tu samer ngan parti.

Bukan mantap tp dh yakin akn kalah....sbb semua tv radio masih tak cukup...61 calon bebas....pemilihan calon x ikut kehendak kawasan....semua org dh tau....masih tak jelas....byk kan membaca & buka minda....byk perkara yg berlaku dlm umno masih belum selesai....rakyat menilai....cincin,rasuah,wang haram,nfc, ketirisan,kapal selam,antatuya....tak kan 2 polis ni buat keje 2org je....fikir2 ....siapa dalangnya.....ada anda ingin bersubahat dgn dalangnya...

Korang ni bodo ke bangang. X paham2 lg. Kes lembu kondo tu sape yg kena tahan polis pesalah ke org yg mereport?

Utk menambahkan pendapatan negara.....sbb byk ketirisan yg berlaku semasa pentadbiran umno oleh itu bg menambahkan hasil negara tak cukup dgn cukai yg sedia ada....dan bg mengurangkan hutang negara .....

Mmg ader kes pun penjawat awm kene buang ngan tindakan tatatertib gara undi pembangkang. Kes terpencil la katakan. Tgk hari ngundi nnt, mase bg ic kat pendaftaran tu mesti ader no siri kat list2 tu. Haaa kat sane lah drang leh cek korang undi sape, kertas undi pun ader no siri kan. Spr memang tak telus. Skrg ni drang leh bg rakyat mys keje luar negara mngundi. Ader udang di sebalik mee kari tu.

Anon 331 gile kentut. Saper btul ni spr ke kwn ko?

Keje aper ko ni? Mcm2 keje kat sane

Tak baik marah anon 6:19 , anggap kurang info....sbb media dikawal umno bkn kerajaan sbb skrg kerajaan dah bubar....umno dh brainwash kt fikiran rakyat 1malaysia klau kerajaan mesti umno shj sampai kiamat....tu masalahnya....sbb tu mahatdir dtg lumut guna halicopter TLDM....atas kapasiti apa? sbb kecemasan ke? dh bubar maka gunalah kederaan sendiri....ini guna duit pembayar cukai...mana org tak marah terutama pembayar cukai...dh lah tak pandai urus duit ...kroni, keterisan, stadium runtuh, nfc.....rakyat sgt marah....

Klu member ko keje time pru, ble member mase member ko nak undi betul tak. Bg cth ape pr reka surat palsu tu?

Boleh nyatakan sumbernya....klau tulis tanpa fakta anak saya pun tak percaya.....bawa mahkamah direject awal2....klau org umno boleh terima bulat2 tp klau berfikiran waras ditolak awal2 kenyataan liar......

Hutang x kurang2 pun. Bertambah ader le.. Servis keta ngan repair nak ke kite wat sendiri. Gst tu bg org yg berpendapatan tggi mmg xde per, tp bg org kurang kemampuan camne? X kesian ke ngn dorang. Nak duruh dorang ni x yah beli gula. Gst atau nama penuh good and service tax merangkumi brg2 keperluan seharian kita jg. X semestinya mkn kat kfc atau mc d.

X puas hati lapor kat spr, x puas ati lapor kat polis, x puas ati lapo3. Kdg2 cai umno x paham2. Drang tu klu cume listen3 je pastu jawapan yg anda terima.
Kmi akan siasat, bersabar kmi akan siasat.
3 bulan kemudian,
kes ini masi dlm siasatan, sila bersabar.
6 bulan kemudian,
siasatan masih dijalankn,
tengah kumpul bukti.
1 tahun kemudian, kes selesai , x leh ambik tindakan. Tu cume fitnah. Hehehe. Nak salahkan sumer polis ngan spr pun x leh jge. Drang cume menurut perintah, org atasan yg slalu mainkan peranan.

@blanka

Sory ler anon 619 yer. Mungkin anda ingat keje kerajaan ni sudah pasti senang. Byk tekanan yg diterima. Bg org awm mereka nampak kerja goment ni nampak senang ngan mudah. Hakikatnya Byk bende yg terpaksa .Bile anda keje goment ni bru anda tahu perasaan dorang yg dah keje lama. Bru anda nampak percaturan tu.

Agenda bn yg paling hina. Siap leh ugut 13 mei tu ble berulang.

wahai smua pencacai umno! insaflh..undilh pr...TAKBIR!!

Memang semua salah bn.. bodoh betul propaganda bn ni kan..kan..kan...

Wah.. parisporno hebat kau mengkafirkan orang.. patutlah selalu sebut nak jumpa orang itu ini di padang masyar nanti.. memang patutlah kau ni ditakdirkan lahir sebagai anak haram.. kalau nak kenali manusia paling bangsat ini lah orangnya.. kahaaarrrrkkkk...tuih..

Anon 1120, apa fakta kau ada? Beat sikit dengan fareez tu. Saya geram gak PR ni asyik keluarkan fakta je sampai nak spin rotate pun payah. Terpaksa la mencarut-maki sebagai jalan terakhir. Tapi asyik mencarut je payah gak.. x membantu langsung dunia akhirat.. kalau muslim laaa

Cer keluar fakta sikit anon 1120, saya mesti rasa puas hati.


-aisya-

Mencarut.. bodoh ke kau ni.. ni aku nak mencarut ni pelir butuh bapak kau tak sunat kongkek same ibu ayam macam mak kau aisya..

padan muka ko , jwb kat mahkamah, , ko fitnah kan, nah amik SPR DAN PDRM dah buat laporan POLIS.,.Koranglah ngan pengikut2 pembangkang kena taubat!!

Hang tak baca medan tulis tu 30 hb. Baca tak abis nak petikai org lain plak

RASA RASA KITA ORANG BLOG MILO KENA TUTOP , KALAU TAK PERCAYA TAK MENGAPA , KERANA BANYAK PENIPUAN YANG DILAKUKAN , LAIN KALI RUJUK SPR DULU , JANGAN AMBIL BERITA DARI SUMBER YANG TAK LAYAK , SUSAHLAH MACAM NI KALAU BLOG MILO SUAM DITUTOP , RASA TAK PUAS LAGI NAK CUCI OTAK ORANG PAKATAN RAKYAT INI ...

orang belom mengundi pos lagi , pandai pandai kau milo , kalau nak cari bahan politik cari dari sumber yang betul betul layak , tak kira dari sumber pr atau bn , dari dulu aku follow blog milo ini memang ada unsur unsur penipuan ...

Anon 551, laaaaa hebatnya fakta awakkk.. ishh ishhh... gile mantap arr, gendung dunia sampai akhirat..

Heheheh... carut ah lagi.. mcm gerun je sy dgr..maklumlah org2 kuat bn mencarut, dari bapak smpai ank cucu..perghhh takutt siott...trrr


-aisya-

Salam

Setelah aku bace kenyataan spr dan pdrm, ditambah pulak info2 dari website spr, jadi undi awal yg di perkenalkan bukanlah menggantikan undi pos yg sedia ada, ianya hanyalah satu alternatif utk undi pos yg dikatakan kurang telus oleh orang ramai, memandangkan masih ade anggota tentera dan polis yg mungkin masih tidak mampu utk hadir pada tarikh undi awal iaitu 30 april 2013, maka undi pos dikekalkan. (Kate2 lebih kurang ni ade dlm website spr,korang carik la sendiri)

Jadi kesimpulannya, undi pos masih diteruskan dan mengikut kenyataan pdrm, undi pos telah mulai dijalankan since 23 april 2013. (Aku tgk update facebook pdrm je)

Tapi persoalan yg timbul,
(1) kenape spr tidak mengumumkan secara rasmi bila tarikh undi pos mulai dijalankan? (Dalam website spr, tarikh mula undi pos tak dinyatakan bersame2 tarikh penting yg lain, atau tarikh undi pos sememangnye tidak penting berbanding tarikh2 yg lain,aku pun x tau,tanye spr)
(2) adakah pengundi pos juga dicalit dakwat kekal setelah menerima kertas undi seperti mana pengundi awal dan pengundi biase?
(3) sekiranye dakwat dicalit, adakah dakwat mampu bertahan sehingga tarikh mengundi yakni 5 mei 2013? (Dalam kenyataan spr sebelum ni pasal dakwat kekal, dakwat tu boleh tahan sekurang-kurangnye 7 hari)
(4) sekiranya dakwat kekal tidak digunakan untuk pengundi pos, adakah mekanisme lain untuk mengesahkan yg pengundi tersebut telah menerima kertas undi dan tidak boleh lagi mengundi pada tarikh undi awal dan tarikh undi biase?

Mohon diperbetulkan kalau aku ade bagi info yg salah.

Wassalam.

1 undi dr aku utk pr

blog x profesional.amik maklumat dari tong sampah.jawab la ko milosuam.

terima kasih kerana menyokong pr.terima kasih juga kerana percaya pada janji2 kami walaupun seringkali ditipu.

Anon 753:-

Ko ni x dpt info ke ape.

Undi pos dah start 23/4/13, ko tgk la statement spr dgn pdrm.

Yg belum start undi awal, 30/4/13.

Undi pos vs undi awal, it's different.

Berhujah biar ikut fakta.bukan main ckp je.

Anon 1220:-

Sekurang2nye blog sumber tong sampah buat org lain sedar yg undi pos dah start, spr xde bagitau pun sblm ni bile undi pos start,coz ramai yg ingat dh xde,dah kantoi, baru terhegeh2 nak bagitau public.

Klu dok thu cite2 benor ke saloh duk diam2 doh lah..duk mngta ke org je pek doh nape..hakikatnya bn akan kaloh pru 13 ni..klu mnang jgk..mmg ada mainan...

cuba pikir jauuuhhh sket...knapa agaknya yg keje kerajaan x sokong krajaan skrg..? yg x keje ngn krajaan plak yg pong pang pong pang kutuk kami x kenang budi..? sbb kami keje bwh mereka n kami tau setiap satu penipuan n seleweng yg blaku..firsthand!! tp mulut n tangan x bleh buat ap2... tp INI KALI LAH tangan kami dpt btindak walau mulut x bbunyi!!


EmoticonEmoticon