Monday

Bantahan terhadap arahan mengisi borang identiti kepada tentera yang mengundi awal


SAYA telah mendapat informasi bahawa satu taklimat telah diadakan kepada anggota-anggota tentera pada jam 9 pagi tadi bahawa semua anggota tentera yang akan melaksanakan pengundian awal pada 30 April 2013 dikehendaki mengisi borang identiti dan memasukkan ke dalam sampul serta dimasukkan bersama-sama kertas undi ke dalam peti undi.

Pihak saya telah menghubungi Pengarah SPR Negeri Pahang untuk mendapatkan kesahihan dan kepastian daripada pihak SPR adakah ianya adalah implimentasi oleh pihak SPR dan pihak SPR telah mengesahkan bahawa ia bukan arahan SPR dan dilaksanakan oleh pihak pengurusan tertinggi Kem.

Justeru, selaku Calon P85 Pekan, saya MEMBANTAH tindakan tidak rasional dan tidak demokratik tersebut yang akan dilaksanakan pada hari esok 30 April 2013 semasa pengundian awal yang sudah pasti bertujuan menakut-nakutkan anggota-anggota tentera untuk melaksanakan amalan demokrasi dan kebebasan sebagai warganegara Malaysia.

Saya akan membuat pemantauan esok di kesemua lokasi pengundian awal di kawasan Parlimen Pekan bagi memastikan amalan demokrasi dilaksanakan secara adil dan profesional serta tidak melanggari Hak Asasi Manusia .

PAKATAN HARAPAN RAKYAT

FARIZ MUSA
Calon P85 Pekan

Sent from my BlackBerry

98 comments

KITA LAYAN ISU INI DULU / BETULKAH AKAN BERLAKU KUNYIT SPRING SEKIRANYA ANWAR KALAH DALAM PRU INI ?

teknik baru ni... siang td uncle(bekas tentera) tmpt kerje aku ckp.lepas semua tentera pangkah undi,kertas dimasukan dlm beg.dibwk ke 1tmpt,semua kertas di simpan n "petugas" akn memangkah kertas baru.betul ke?

senang je nak kenal macai... komen mesti ade mencarut dan lucah.. lembu tggl kondo dpt 250juta,macai tggl flat dpt 25rggt.fakta dari jabatan audit negara...

kalau ade yg meroyan tu mmg macai la... kakaka....

macai akan meroyan kalau sharizat jual kondo... hehehe

kempen lucah

Tak tahu lagi.. selapas isu pemilihan DAPig minah kunyit senyap je sekarang ni..

Apa akan jadi kalau anwar menang? kami akan pastikan DS Najib akan menjadi ketua pembangkang yg kuat.ok?

Betul lah tu semuanya umno punya kerja. Tak caye tanya uncle tu.. huhuhuhu..

kau ni pun tolol , masok askar dulu baru tahu macam mana undi pos dijalankan , tolol betul kau ini macam anwar main lubang tungkik ...

lembu sudah turun dri kondo.. troll.. aku pun nak jd cybertroper bn la.mcm best je.. brape kak ros baya?kikiki

Tak berkempen pun duk asyik beraksi lucah.. hadoi..yai..

yg tolol tu kau... kan aku ckp aku tnye org lain.nak komen biar ade cara,jgn buat cara najib.kat tv ckp bagai nak rabak,anwar ajak debat tibe2 najib hlang telor...

aku pun xpasti uncle sokong mane,br1m die dpt,duit tentera rm1rbu pun die dpt tp die ckp mcm tu.. ???!

Betulke nik aziz kaki kapor ...keh keh keh , pas tak releven lagi memperjuangkan islam , tak ada apa apa nak diharapkan lagi pada pas ...

Ko memang tolol pun anon8.35.. jadi terimalah kenyataan.. penjubur tu bertanding di permatang pauh lawan dr. Mazlan patutnya dia debat sama dr. Mazlan., jadi ade telur ke dia nak berdebat sama dr. Mazlan.. dr. Mazlan dah beri lampu hijau nak berdebat tapi penjubur ape cerita senyap je..

Lembu pun kenal jantan betina , tetapi anwar tak kenal jantan betina , kalau tahu lembu malu anwar , sekarang ini siapa tolol anwar atau lembu ...

Bukan kate kapur, kalimah allah pun dah digadaikan..

bekasMacaiUmno.kehkehkeh delete 29 April 2013 at 20:49

Umno tolak hudud. ni fakta... keh keh keh... macai,PRu12 kami kempen kat blog,skrg korg nak ikut care kami jg.slow la korg.pengikut kami dah ramai n berani,so skrg kami terang2 kempen kat fb.jgn la slow sgt... pru13 org xmain kempen kat blog dah.tp kalau korg nak ikut care kami mugkin dah lambat,tarikh undi dah nak dkt.keh keh keh... cube tahun dpn ye... p/s mungkin tahun dpn kami xkempen kat fb dah.dngar kata PR dah hampir mng,so kami kempen kat media perdana plak.tggl la korg macai tegar dialam maya.keh keh keh... fly to fb...

Upah 50 hengget tp kna cantas bos, dpt la 20 hengget wat isi minyak ngan duit rokok.

Aper je goment bg ambik ke. Pangkah tetap pr. Ingat duit brim tu ckup ker nak ape yg korang byar slama ni, duit rkyat kne telan tu.

Iya.. memang umno punya kerja tu.. mane ade perkara yang betul umno ni buat, semuanya salah.. umno ni jahat.. tak caye tanya unkle tu.. hikhikhikhikhihi..wahahahakahkah..

ko jgn jd bodoh,anwar tu ketua PR jadi die kene kempen seluruh ngara atas kapasiti ketua.dr.mazlan tu calon biasa je,kire anwar bg kelebihan kat dr mazlan la,kalau anwar kempen kt pematang pauh je makin besar la anwar mng.yg anwar nak debat ketua dgn ketua.,najib dan anwar,apsal najib renyap?hah...!! takut hantumongo ke takut kat kak ros? aww...

majoriti kempen dekat facebook semua sokong bn , aku lepas buka facebook tadi , pandai kau menipu macam anwar itu ya !

kalau bab duit.aku pun ambil... hihi...

macai yg same... keh keh keh....

Wahhh.. baguslah ko lepas ni.. sebelum ni jadi pencacai lobang taik je, lepas ni dengar cerita kau jadi pembaca berita pulak kat media perdana.. wahhh untunglah kau.. wahhhhahahaha..kahkahkah..

hampir 98% anak anak muda umno ada ekaun facebook , kau ni dudok dalam hutan ke ?

macai dlm ni xramai pun... cume byk bkk komen baru,lebh krg hit n run je... komen asing2 supaye nampak ramai... mmg macai tegar aka macai rm20.. kakaka.... hidup macai......

macai yg same.. kehkehkeh...

Wehhh hang apa tau kemut keliling tu depa dok kata.. lembu kalau tahu dia tak main lembu betina dah.. keh..keh..keh..

aku dah biasa chat dgn macai rm20 mcm ko.. bile dah kalah hujah mule la meroyan... name pun macai... sampah

LEBAI LEBAI PAS TAHU MAIN FACEBOOK KE ? HEHE KELAKAR SUNGGUH ...

Aljuburi jadi ketua???? Keh..keh..keh.. Ketua ape.. duk jadi penasihat ja aku tengok.. kapal sing, hadi awang, lim kit siang niky ajiz barulah boleh dikatakan ketua...

Lepas tu guna smua capital letters. Pun macai yg sama. Bahangang

9.03 asyik macai yang same je ko ni.. syok sendiri ke.. jangan kau pacucing syok sendiri depan laptop nnanti ye..

pucat lesu kita orang tengok anwar itu , tempat sendiri tak terjaga nak jaga tempat orang , permatang pauh itu dah ramai keluar parti , sila ambil perhatian sikit , orang bawah tu tolong jengok sikit , strategi umno sekarang semakin tersusun , ini bukan 2008 lagi ..

PM pondan tua.malangla kita.tak de telor.

Mcm babi mkn taik umnogok.

Ye ke.memang macai sama dpt upah.

hai madey si kuty-kuty
hidup segan mati tak mahu
walau agamanya islam dia tak mahu
kerana dia tetap si samy velu...

Ahli umno ramai yg bodo mcm lembu.btl ckp mamak madir org cerdik pandai tak minat js ahli umno.

Betul bro!macai sampah terbaik!

brape krat Jnderal budo skong pr , beribu2 rakyat pndai skong bn.

Kaki liwat pun orang yang sama , calon pkr permatang paoh pun orang yang sama , kena kencing pun orang pkr yang sama , ceramah kelentong pun isu yang sama , kebodohan orang pkr yang sama ,

ckp die tu dlu dh x releven dh,madey sdri pun msuk umno balik..hekhek..

Bendera pkr pun tak banyak dekat tempat saya , macam putus angin je orang pkr itu , saya respek zulkifli nordin , saya pasti dia akan menang ...

I support BN and will vote for BN, but I
have some matter that I don't understand
and need help from BN, please enlighten
me before I vote for you:
1. PKFZ = RM12 billion
2. Submarine = RM500 million
3. Simedarby = RM964 million
4. Paya Indah Westland =RM88 million
5. Posmalaysia (transmile) = RM230 million
lost
6. Eurocopter deal = RM1 billion waste?
7. Terengganu Stadium Collapsed = RM292
million
8. MRR2 repair cost = RM70 million
9. Maybank Overpay for BII = RM4 billion
10. Tourism -NYY kickback = RM10 million
11. 3 paintings bought by MAS = RM1.5
million
12. Overpayment by Sport Ministry =
RM8.4 million
13. London ‘s white elephant sports
complex = RM70 million
14. MRR2 Repairs = RM70 million
(repeated)
15. MATRADE repairs = RM120 million
16. Cost of new plane used by PM =
RM200 million
17. InventQ irrecoverable debt = RM228
million
18. Compensation for killing crooked
bridge = RM257 million
20. Lost in selling Augusta = RM510 million
21. Worth of AP given out in a year =
RM1.8 billion
22. Submarines (future Muzium Negara
artifacts) = RM4.1 billion
23. PSC Naval dockyard = RM6.75 billion
24. The Bank Bumiputra twin scandals in
the early 1980s saw US$1 billion = RM3.2
billion in 2008 ringgit
25. The Maminco attempt to corner the
world tin market in the 1980s isbelieved to
have cost some US$500 million. = RM1.6
billion
26. Betting in foreign exchange futures
cost Bank Negara Malaysia = RM30 billion
in the 1990s.
27. Perwaja Steel resulted in losses of US
$800 million = RM2.56 billion.
28. Use of public funds in the Valuecap
Sdn. Bhd. operation to shore up the stock
market = RM10 billion
29. Bank Islam scandal = RM 700 million
losses.
30. The sale of M.V. Agusta by Proton for
one Euro making a loss of €75.99 million
=RM348 million.
31. Wang Ehsan from oil royalty on
Terengganu from 2004-2007 = RM7.4
billion.
32. For the past 10 years since
Philharmonic Orchestra wasestablished,
this orchestra has swallowed a total of
RM500 million.Hiring a kwai-lo CEO with
salary of more than RM1 million per
annum !!
33. In Advisors Fees, Mahathir was paid
RM180,000, Shahrizat AbdulJalil (women
and social development affairs) RM404,726
and Abdul Hamid Othman
(religious)RM549,675 per annum
34. The government has spent a total of
RM3.2 billion in teaching Maths and
Science in English over the past five years.
Out of theamount, the government paid a
whoppingRM2.21 billion for the purchaseof
information and computer technology (ICT)
equipments which it isunable to give a
breakdown. Govt paid more than RM6k
per notebook vsper market price of less
than RM3k through some new consortiums
thatsetup just to transact the notebook
deal. There was no math &science content
for the teachers and the notebooks are all
with theteachers’ children now.
35. The commission paid for purchase of
jets and submarines to twoprivate
companies Perimeker Sdn Bhd and IMT
Defence Sdn Bhd amounted to RM910
million


36. RM300 million to compensate Gerbang
Perdana for the RM1.1 billion “Crooked
Scenic Half-Bridge”
37. RM1.3 billion have been wasted
building the white elephantCustoms,
Immigration and Quarantine (CIQ) facilities
on cancellation ofthe Malaysia-Singapore
scenic bridge
38. RM100 million on renovation of
Parliament building and leaks
39. National Astronaut Programme = RM
40 million
40. National Service Training Programme,
yearly an estimate of RM 500 million
41. Eye on Malaysia = RM30 million and
another RM5.7 million of free ticket
42. RM2.4 million on indelible ink
43. Samy announced in September 2006
that the government paid compensation
amounting to RM38.5 billion to 20 highway
companies. RM380 million windfalls for 9
toll concessionaires earned solely from the
toll hike in 2008 alone
44. RM32 million timber export kickbacks
involving companies connected to Sarawak
Chief Minister and his family.
45. Two bailouts of Malaysia Airline System
RM7.9 billion. At atime when MAS
incurring losses every year, RM1.55 million
used to buy three paintings to decorate its
chairman’s office.
46. Putra transport system bailout which
cost RM4.486 billion.
47. STAR-LRT bailout costing RM3.256
billion
48. National Sewerage System bailout
costing RM192.54 million.
49. Seremban-Port Dickson Highway
bailout costing RM142 million.
50. Kuching Prison bailout costing RM135
million
51. Kajian Makanan dan Gunaan Orang
Islam bailout costing RM8.3 million.
52. Le Tour de Langkawi bailout costing
RM3.5 million
53. Wholesale distribution of tens of
millions of shares in BursaMalaysia under
guise of NEP to cronies, children and
relatives of BNleaders and Ministers worth
billions of ringgits
54. Alienation of tens of thousands of
hectares of commercial landsand forestry
concessions to children and relatives of BN
leaders and Ministers worth tens of billions
of ringgits
55. Since 1997, Petronas has handed out a
staggering RM30 billion in natural gas
subsidies to IPPs who were making huge
profits.In addition, there were much
wastages and forward trading of
Petronasoil in the 1990s based on the low
price of oil then. Since the accountsof
Petronas are for the eyes of Prime Minister
only, we have absolutelyno idea of the
amount.
56. RM5700 for a car jack worth RM50
57. Government-owned vehicle consumed
a tank of petrol worth RM113 within a few
minutes
58. A pole platform that cost RM990 was
bought for RM30,000
59. A thumbdrive that cost RM90 was
bought for RM480
60. A cabinet that cost RM1,500 was
bought for RM13,500
61. A flashlight that cost RM35 was bought
for RM143
62. Expenses for 1 Malaysia campaign paid
to APCO worth of RM77million?
63. RM17 billion subsidy to IPP
64. Scandal NFC Cow and Condo RM250
juta, Sharizat ‘s husband is paid RM100K
per month

Baguslah ketua hang ada telur sbb tu dia sondol jer depan belakang mlang sunggoh nak jsdikan ketua negara sueh sunggoh

Ini semua propaganda orang yang dh nak kalah maka buat lah provokasi

macam husam musa itu , projek kambing janapari dekat kelantan tak terjaga , macam mana nak jaga putra jaya , piraaaah . Macam tong kosong , sebelom ini nik aziz datang berkempen jual air liur dekat putra jaya , lebih baik jual budu dekat kelantan ...

Anon 9.26
Sedapnya bahasa awak yang semestinya hasil didikan PR. Kalau awak rasa penghinaan awak berbaloi, bersedia pula menerima penghinaan dr Allah yang pasti bagi orang yang perangai sebegini.

HAHAHAHAHAHA........

Amin yarabbal allamin.

Puok puok bewok

Before you seek the answers, consider this fact ie. Are you prepare to give your vote to PR realizing very well that it will boost DAP which is the most dominant compared to PAS and PKR.

Don't be fooled by PR witch hunt and their antics in blaming everybody except themselves

Lebai kulop nik ajiz dan isteri ada 14 ngn 13 lot tanah apa citer telus dan mulus sioooot

Anon 947 951 punya kencing mmg hampeh, kalu btul lah fakta dia da lame smue kite hdup pkai spender smbil brsiar2 d shping komplex...cite bbilion2 n trilion..pegiii dahhh.kalu dok da lame mlysia ni bnkrap.,psstt kau brani ke main golf hnya brsluar spender kehkehkeh mmg budus n tolol anon tu.

Dalam hati niki ajiz.hj hadi tidak leenah ada hukum hudud ini semua hanya peopaganda pada pengikut tegar yang bodoh pelaq.ada otak ada akal x tau pikir mmg bodoh dan di perbodohkan

Yusof qardawi pon lena kelentong.pandai pandai....

Vote bn first next 13 GE. lepas bn menang 2/3 majoriti baru kita tengok list hang bagi tu tipu atau fitnah.

Bro merwka ni dah x bolih nak di ajar dah sbb dari tadika pasti lagi merwka telah di asuh olih pas.jadi minda mereka dah x bolih pakai lg dh beku.macam kambing jamnapari husam pantalon

Kasi menang sama DAP , singapore cina pegang...kasi MALAYsia cina pegang...melayu pandai...hahahahahahaha

Blog milo kita orang bn punya . kalau telinga nipis jangan singgah blog ini , kita datang nak betulkan fakta yang diputar belit oleh pr itu , nak cuci otak orang pr itu sampai bersih , dah tua bangka masih lagi orang pr buta hati , kita nak bantai orang pr habis habisan dalam blog milo sebelom 5hb ini ..

Fuck pakatan rakyat

Sokong pakatan rakyat... kita sdg hampiri kmngn.. teruskn usaha

1224 hang sama dngn oss boss hang ckp akan mnang padahal dah tau dh akan kalah .tp biasalah orang yang x bolih terima kekalahan akan spin bn tipulah tv 3 tipu lah utusan tipulah.ini dinamakan mwrosakkan minda penyakong tegar.bolo phnya olang.haiyaaaa jena tipu hilup hilup.

lan todak0122118747 delete 30 April 2013 at 02:20

Dah lame gua x gertak bdk2 pr...terase mcm nk sound lak..tp tgk nickname seme mcm macai2 baru..mcai2 lme dah msuk bn ke??

*utk dak2 baru..gua ni taiko selayang!!ape2 call/whatapp gua yer...

Idup bn..idup melayu

Kalau lah vedeo bang non .stopa spandar putih seputih melati .asmin jamban.agak agak ko lah apa akan jadi pada yusof la qardawi?

Haha anon 1002 ngaku piiii eeemmm xde telor. Ape punyer cai. Kat slangor ader jual roti telor ngan roti najib. Huhu

Di Tumpat guru yg jadi petugas pun kena mcm tu. Isteri saya pn dipaksa serah borang pd GB/PK untuk mereka pangkah dan diberi RM100.00....penipu SPR...pembohong BN...menang kerana penipu....semoga dilaknat dlm PRU 13....

jawab ler 64 soalan...dapat jawab aku sokong BN...apa bodoh cina jd pm??..97 kerusi cina dalam BN??Tengok selangor just 7 parlimen mlayu??apa selangor nak jual kt cina???......lu taiko ka,lu apa ka???hidup dan mati bukan kat tangan lu bro...wa tengok wayang tak perlu mintak tiket..

Bukan kerr roti spada mostapa .putih putih spaandrr stopa ali merah merah delima .kalau macam stopa ali aku x makan dah roti canai spanda ali

Mana lah lu dpt citer gampang mcm ni....?? Wa ni askar, nak gi mengundi jap lagi ni....takdenye dlm taklimat yg diberi kpd kami tempohari mengarahkan bende mcm ni....!! Undi adalah rahsia.....klu lu setakat serkap jarang, cukup2 lah!!

Najib idola engko pun sama. Tak malu berkempen kt tempat org. Tempat sendirik tak terjaga. Melolong sana sini meraih simpati puiiiiiiii. Sah engko ni tak sekolah tak tengok perkembangan semasa dunia. Kesiaaaan!! Makan nasi kangkang najib muahahaha. Macai mkn nasi kangkang ngahahaha

Hari tu engko mintak liwatkan??? Tapi DSAI xnak tu sbb ko meroyan and merapu. Tu sbb sket2 pkataan Org kat atas ni GAY harus diliwat beramai2 oleh kroni BN lololohahahaha

Ye kite org pun sama. Bendera PKR takda, semua bendera and gambar BN mslhnya semua bendera and gambar tu koyak rabak hahaha kesian aku tengok muka Najib dan kroni2 nya. Padan muka sapa suruh tabor janji kosong. Ambekkkk kau!

Berapa gaji macai sebulan???? Nak apply sbb nak beli barang dgn harga murah, and dpt kenaikkan gaji tiap2 bulan. Macai kan dpt hak istimewa dr BN. Betulkan?

Melayu racist walau bukan semua tp kbykkan. Tak pernah dgr and tengok bangsa lain yg racist and sensitive mcm melayu. No wonder tak pernah masuk record dunia muahahaha. Racist x habes2. Baguih duduk dlm 1 pulau jgn bercampur dgn bangsa lain.. Suhhhhhh main jauh2!!

Betul3! Aku tgk bn memimpin ni msia sgt aman damai, rakyat semuanya hidup kaya raya, gaji min paling kurang 3k. Brg mkn semuanya murah2. Hebatkan bn? Lepas tu pulak, najib sgt rendah diri, tak pernah monopoli arus media, semuanya sama rata dgn pbangkang. Lagi satu ketua menteri sarawak aka kroni bn, antara menteri termiskin di msia sbb takder harta, setakat RM25billion jerrr. BN baik kan? Cuba bandingkan dgn negara lain yg bertukar2 pemimpin, semuanya bangkrap. Kite msia jer yg kekal sbb BN ni tak mkn duit rakyat dan sgt2 prihatin. Kan kann kannnnn?

Org kat atas ni tak tau pkembangan dunia. Katak bawah temburong. Mati hidop sokong bn. Tak bosan ker setiap hari mkn nasi lemak ikan bilis. Sesekali tu nak jugak mkn kari ayam. Bodoh bodoh tahap maksima. Lain kali jgn asyik tgk saluran perdana. Skrg apa jadii. Jadi katak bawah temburong daaaaaaa. Langsung x terfikir nak berubah. Mungkin slps semua msia bangkrap baru nak sedar. Dah terlambat daaaah

Sbb parti pmbangkang tolak dia.. Tu sbb dia jilat ludah sendirik muahaha.

Salah lah! Idup BN bangkrap malaysia baru betul. Eeeeh kalau tak silap ko ni anak ikan kak ros kan? Patut lah werr hehe. Patut sokong bn sbb kalau bn tumbang, kak ros masok jail, takder org nak bagi Lantodak duit ^_____^

Ada kesilapan yg kat atas ni bukan tentera tp MACAI. Hentikan lah lakonan mu yg tidak bergaji itu pleaseeesssse

Gua punye no tentera T 372796....lu brani mari cari gua. Klu takde maklumat sahih, lu jgn buat citer libat kami anggota tentera. Faham....!!

adik ipa aku cikgu,laki die tudm kuantan ngundi kat pekan,die ckp mane ade isi2 borang sblum ngundi,parlimen najib lg tu tau...jd kpd penyokong al sepender jgn nk membohong.

Aku prnh keje ngan spr di pntai timur.tahun 1998/1999..kalu tk silap masa aku keje tu ada pilihanraya umum....mana ada brlaku cam tu...kalu nk tahu kebykkn kerani spr adalh pnyokong pas bukannya umno...dari 15 orng cuma 4 orng je pro umno...jgn lh duk fitnah spr..

ops... xfitnah pun.. aku dah tnye uncke tu.die sokong Bn.tp ntah la... hehehe

ko nak kutuk yusof qardawi ke?ketua ulama 2.jauh beza ko ngan die... renungkn...

BN..... DULU...KINI.... DAN PRU KALI NI.... DSAI & PKR akan BERKUBUR tanpa nesan.


Tak abis tu..dulu..kini..5 mei je..

Maaf ckp la...sya anggota tentera baru ngundi awal xder plak isi borg ker ape cuma sblm mbik kertas undi depa semak nma pastu dcalit ngan dkwat kekal mbik kertas undi p pngkah pastu msk dlm peti undi habis....mner der guna karung bro

Ko kutuk ulama dah sama mcm ko tolak islam. Sedarla wei hidup ni singkat kita akn mati jugak.apa aku perjuangkan untuk anak cucu aku bkn mcm macai perjuang untuk apa korang nak.anak cucu lantakla.

Hahahaha ngampunya ayat2 ko ni

Fuck2 ni biasala sebutan bn setiap hari.dah diorng tolak ulamak mcm tula jadinya


EmoticonEmoticon