Wednesday

Tun Mahathir bayangkan Pakatan Rakyat akan menang 2/3 kerusi parlimen


UMUM mengetahui Perlembagaan negara ini hanya boleh digubal atau diubah dengan hanya, dan hanya jika sesuatu usul di dewan parlimen mendapat sokongan sekurang-kurangnya 2/3 majoriti ahli parlimen.

Tanpa majoriti 2/3 ahli parlimen, perlembagaan negara tidak akan boleh diubah. Namun kenyataan terbaru oleh Tun Mahathir semalam membayangkan bahawa beliau yakin Pakatan Rakyat mungkin akan menang 2/3 kerusi parlimen.

Kata beliau sekiranya Pakatan Rakyat menang, perlembagaan Malaysia mungkin diubah. Tidak mungkin beliau sebagai mantan Perdana Menteri Malaysia paling lama mencengkam kuasa tidak tahu asas penggubalan perlembagaan.



Ini mesej jelas daripada Tun Mahathir yang perlu disedari oleh semua rakyat. Tun Mahathir nampak bahawa Pakatan Rakyat akan menang besar pilihanraya umum ke 13 ini.

Jika mahu ubah perlembagaan sesuatu parti perikatan perlukan majoriti 2/3, jika Tun Mahathir yakin PR akan ubah perlembagaan, maknanya dia yakin Pakatan Rakyat akan menang 2/3 kerusi parlimen sekaligus tawan putrajaya dan memerintah Malaysia.


ReJaM© " Siap sedia ubah kerajaan!"

56 comments

sorry milo suam hang ni raja putar alam suka belit kalu pr nak ibah perlembagaan misti mnng 2/3 klu x tak x bolih apaaaaaraa hang ni budussss

Meroyan sampah nmpk cai nie...xdpt duet pasang bndera,serang alam maya untk dpt duet hahahha...dasar sampah..

smph putar alam milo suam ni jnji dpat duit buat blog pas tu komen sendri budoossss.....

Mahathir lagi suka bn menang lebih 2/3 , apa lah lu milo , blog lu macam keling !

Hanya yang bodoh dalam pkr , yang cerdik masok umno ! aku respek haron din sahaja dalam pas kerana katanya hudud tetap dilaksanakan kalau pakatan rakyat menang nanti , yang lain pemimpin pas tak boleh pakai !

Contoh klasik cara Milo spin kenyataan negarawan. PR tak ada prinsip perjuangan umpama lalang sebab hanya ingin popular tapi tak da isi.

terma bn. saya rasa aman dan harmoni hidup berbilang kaum di bawah kerajaan bn dan twrima kaseh juga pada ayahanda tun mahadhir kerana membawa malaysia bwrjaya dan disegani di dunia

macai pr keluar dari blog ini. Jgn bg kotor blog ini ok.

Kita jadikan blog milo suam ini milik kita , kalau pencacai pr tak suka boleh bla !

Sebab blog papagomo dah x leh msuk ke?ekekeke,tu nak meranduk blog org lain tu?

Kta ubah selangor,kedah,kelantan,pnang ke bn di smping kekal yg lain dlm bn.

hang buat lawak der x bolih.masuk ke atau x tahan kena kuruk kt ctu

Milo suam syok sendiri pr kemaruk nk jd kerajaan..ko tunggulh 16sept ko tu sampai bongkokkkk...hahaha...
Kita TAWAN milo suam!!!

tah pe miloksong nie merapu2 je...

Takut juga PR dengan Papagomo sampai blog dia kena hack. Anwar dah tak tahan dengan penangan gomo, yang memperjuangkan kebenaran.

Aku harap gomo tak patah semangat dan bangkit semula. Biar kecut dot dot PR.

Mahathir ni ckp putar belit, maksud mahathir tu sebenarnua nak MENAKUTKAN RAKYAT jika pakatan menang. Dia nak gtau perlembagaan akan diubah sebagai cth hak istimewa melayu atau agama islam sebagai agama rasmi akan dimansuhkan. Biasalah mahathir, dia kan ada keturunan india. Tu la bila ckp byk pusing. mahathir berckp tentu ada maksud disebalik.bila dia memuji sebenarnya dia menyindir, sbb tu dia ckp jika pakatan menang negara kita akan bermasalah.

@blanka

Yang buat masalah?siapa lagi kalau tak macai kat atas nun kihkihkihkih

blanka....maaf cakaplah saya nak tanya kt awak .x ada kah sedikit di lubuk hati anda untuk menghormati orang lain x kiralah dia musoh politik anda?.x adakah rada hormat anda pada bekas pemimpin x loralah musoh atau kawan politik anda?.takkan tak ada sesikit pun kebaikan yang ada dan yanf pwenah kecapi selama anda hidup di bumi malaysia yang aman semenjak anda dilahirkan sampai sekarang?.jawablah dwngan jujur blanka.

Mmg la harmoni..tp yg dok kaya puak menteri umno ja.ni dh bubar parlimen dok perasan jd PM YPM g..apa ni?? Kt taw prlembagaan..spatutnya keta gov pon dj xley gna skrg.think wise cket wahai cai2 skalian...

Anon 1103. Sy memang hormati pd bekas pemimpin. X kira dri mana politik pun. Jujur sy katakan sy syukur apa yg ada dan kemajuan yg ada tetapi disebalik tu ada kecacatan yg perlu kita ubah jika x negara kita akan bertambah teruk. Tetapi jikalau anda berada di tempat sy, dan rasakan pengalaman sy, sy pasti tentu anda akan menyokong sy. Dulu sy pun terlalu percaya sokongan sy x berbelah bg pd parti sebelum ni tp pengalaman mengajar kita. Keamanan yg ada skrg ni perlu dikekalkan tapi siapa yg cuba memecahbelah kita semua cuba anda fikir. Anda x perlu berada d mana2 pihak, fikir dgn jujur dan ikhlas dihati anda serta adil. Pihak manakah yg cuba mengingatkan tentang peristiwa 13 mei. Skrg ni kita selalu ditakut takutkan sesuatu buruk yg berlaku jika pr menang dan sudah pasti x akan berlaku. Siapa yg x sygkan negara kita tercinta. Berkaitan dgn keamanan negara kita dan berlakunya pencerobohan kat sabah menggugat lg keyakinan sy terhadap keselamatn negara kita. Ada kisah sebenar yg berlaku kat sn tp x bole dceritakan atas sebab2 yg tertentu dan masih panas lg isu ni. Sy harap anda faham walaupun terkeluar sedikit dr apa yg anda tanya.
Kpd admin sila padam komen sy jika x sesuai. Tq

@blanka

betullah tu... PR akan menang 2/3. sebabnya org sekarang dah terlalu taksub. rasa2 PAS boleh tak control DAP ni? harap2 lah PAS menang bnyk kerusi dr DAP. DAP menang bnyk nanti DAP boleh claim nk jd PM plak... sib baik kt perak aritu sultan bijak ada... wpun DAP lg bnyk kerusi, lastnya bagi kt PAS jugak. Siap la. kalu tukar perlembagaan, agong Xada nanti, baru padan la muka sorang2...

Aku kesal seorang spt Dr Mahathir dihina dan dimaki dgn pelbagai gelaran. Walaupun terdapat kecacatan atau kekurangan, tindakan dan prespektif beliau kepada bangsa, agama dan negara sentiasa diutamakan dan sukar ditandingi.
Musuh politik hanya berani bercakap dengan tuduhan liar tapi rekod cemerlang beliau tak mungkin dapat ditandingi. Aku pernah lihat sendiri biodata beliau yang dimasukkan dalam senarai hitam personaliti yang dianggap musuh ketat yahudi dalam World Jewish Council tapi tak nampak nama pemimpin PKR atau PAS.
Pada yang sering menghina elok muhasabah diri kerana nafsu serta dendam kesumat akan membawa awak ke lubuk kehinaan.

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 02:22

pendapat die cmtu...hahahaaa...maybe yes n maybe not...so small jer mend ni...hahahaa cai2 rilek...kite ke komen seterusnya...hahah

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 02:26

amboi...berminat tul ngan haron din..hahaaa...lau pemimpin pas lain xleh pakai,da tentu HD ankat kaki n join amno yg sgt boleh pakai tu..hahhaa..tapi x..kuang kuang kuang...

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 02:30

kee hack??abis xde la finale episod die tu??antiklimaks tul papagomo nih??ke sendiri2 buat??hahaha..leh cakp kn sabotaj,maka xleh la nk tayang...kuikuikui...tujuk muka pun takut..aparra...org berani atas bangsa n agama xkan sorok identiti die...dah kate berani mati...hahaha..

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 02:40

ermmm...ok..aku sincere dari satu aspek tun M ader kelebihan...bro yg jd pelik la kan...kalau tun M ni yahudi dah blacklisted,nape kite leh ader hubungan lak nganyahudi...aku bg contoh yekkk.1. kilang milik United Jewish Organisation -FPG oleochemicals ader di gebeng kuantan...?nape warga israel boleh masuk 1. utk pertandingan kriket masa mahathir dulu,n pertandingan tinju te contender lam chanel axn aritu??then nape kapal milik israel boleh berlabuh di pelabuhan kelang??then kenape minyak felda di eksport ke israel spt pengakuan KJ lam youtube ?then knp kite bg kontrak kat APCO( spt dibentang lam parlimen) utk beroperasi di malaysia serta mendapat akses bg upgrade sistem komunikasi polis??then boleh katekan ramai jgk la menteri kite ni bertemu rakan sejawat dari negara israel ni??tu lom lagi ader tanah perkuburan umat yahudi di penang n dewan dgn logo freemasonian??mknenye contact ngan yahudi zionis ni da lame lah??hahaaaa....

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 02:47

anda kn faham,ada perlembagaan yg boleh ditukar dgn majoriti 2/3 dewan..dan ade perlembagaan yg hanya boleh ditukar dengan persetujuan majlis raja raja sahaja...huhuhu...

Bg org yg menyanjung dr mahathir memang darah tu rasa membuak buak klu mahathir kne kutuk. Terus terang sy kata dulu sy pun penyokong kuat mahathir tp skrg x .Tp cuba anda kenal betul2 siapa dia. Kenapa tunku abdul rahman bole kata mahathir ni. Disebalik mengutuk israel dan george soros, sapa sebenarnya bekerjasama ngan dorang tu. Kat buku mastika dulu pernah cuba membongkar sal freemason tp bila buku seterusnya siasatan mastika sal freemason dihentikan serta merta. Sbb kat fremason tu sumer kebanyakan pemimpin tertinggi merupakan ahlinya. Sy x nafikan pencapaian beliau dlm pembangunan malaysia tp disebalik pembangunan tu ada something. Sy pun nak ckp pun payah jg sbb ramai sgt marah ble ckp sal beliau ni.

@blanka

keling2 slow skit brader mahathir 2 keturunan keling kau mcm menghina keturunan dia je aku report lembaga disiplin umno sure kau kena pecat mcm 61 org 2 hahahaha

Bukan senang nak ubah perlembagaan. Jgn la cai sgt.

Betoi lah kalau nak ubah perlembagaan negara kena mejorti 2/3 bukan main ubah2 je. Kalau nak gubal undang2 tak yah 2/3.

Pepatah Melayu kelasik ada menyebut kalau jumpa ular dengan india kena ketok india dulu kerana lebeh belit tapi pepatah itu dah tukar Kalau jumpa india dengan Mamak kena pukul Mamak dulu sebab mamak lagi kuat belit. Dulu2 mamak ini anak lelaki bila Mahathir jadi PM anak lelaki tukar kepada bin. Dulu mamak ic merah bila tukar bin semua ic biru warga negara bangsa melayu bila masa mamak jadi melayu depa tu mai dar india nunnn. Putaq alam sungguh Mahathir Mamak ni kalau lama lagi perentah Malaysia ini aq rasa Malaysia ini adalah sebahagian dari Inida tanah besar dah kena jual. Tgk la ni dah pencen masih sebok berkempen tgk Pak Lah dah bersara diamlah banyakan buat amal ibadat ingat tua dan ingat dah nak mati.

Cuba awak nasihat Nik Aziz perkara yang sama memandangkan dia masih tak nak lepaskan jawatan kepada orang yang lebih muda.

Dr. M dah lama lepaskan tampok kuasa.

Tahulh anarkin sayang abg sabu je kat dlm pas ni..geng2 ulama apa baranggg..

Kita nak pastikan pemimpin-pemimpin umnobnporno di telanjangkan kesalahan-keselahan mereka sekiranya pr memerintah terutamanya mahathir, najib ,taib mahmud Dan musa aman.

dulu masa tun mahathir keluar umno dia cakap dlm umno penuh dgn org bodoh sbb org umno atasan takut org cerdik masuk n lawan org atas...YM Raja Nazrin Perak pom kata org cerdik pandai masuk PR sbb tiada ruang idea dlm umno...kesian umno...

Tol gak... Nk gak bg kaya kat puak2 jubo plak.. Mjg umno je kaya...

Mahathir x jd pm pun dia still pegang kuasa. Apa2 ja arahan yg dia beri pasti x ada bantahan. Dia ckp sharizat patut lepas jawatan, sharizat patuh. Kontrak petronas tu ble bg kat anak dia atas arahan dia. Najib nak wat bangunan 1m ms tu tp dia x bg, x jd wat jg. Apabila mahathir berkata tidak maka tu lah yg perlu dipatuhi. Semua yg najib wat kebanyakan atas arahan dia sbb najib ni protege mahathir.

@blanka

Hahaha anon 803. U are Firedddd.!!!!!

anarkin skywalker delete 25 April 2013 at 23:10

wahh anon 537....tau isi hati aku siot...mesti nko pun tau parti mane aku nk undi nih...kan?kan?hahhaa..

ini KALILAH TUKAR...

Ini kalilah TUKAR...

Terima kasih bebanyak atas jasa pemimpin2 Terdahulu selama ini.Jasa mu tetap akan dikenang dan sebagai mantan Terima lah Gelaran Tun.Kerana ini kali Rakyat nak try tukar pulak.Takkan kami kebulor utk 5 tahun kehadapan ni klu undi pembangkang pun.Tapi sesiapa yg ada dapat habuan dari BN nk undi x paksa undilah.Kami yg tak ada apa faedah dari 2 belah pehak ne nk cuba tukar la pulak.56 Tahun lama dah ninopoli klu hidup dah bercucu cicit dah.Inikalilah Kita Try Ubah biar tengok berapa ramai yang akan Terjongkit dari mana hasil kekayaan meraka dapat selama ne yang luar dari kemampuan hasil sebenar.Mai Tukar Inikalilah Mampos la mu BN.

Sorry bro.kami baru rasa nikmat kat Selangor sejak PKR ambil kerajaan.alhmdulilah dn pasti Pru 13 ttp dgn PKR.Lg nikmat bila dpt Putrajaya.

Tak sedarke lanun2 yg memerintah kayakan kroni msg2 padahal hak rakyat.Buka matalah.Mana aman lg.kes jenayah,korupsi,pdtg haram semakin bertambah tak mcm tahun 70an.Pemimpin buat apa?Ckp je lbh dan balun anak beranak.Htg makin bertambah2.Pi la.rakyat susah tak ambil tau.bg 1 ambil 100 kt dia.nk Pru 13 br nk buat mcm2.selama 55 tahun buat apa?bikin mamposla umno.!

Yaa...elok jugak tu. Aku pun dah jemu tgk pemimpin PR telanjang...Aljub n Stopa..
Yang jijik nya spender tu..sama je...

PENDAPAT MOLO SUAM YANG BODOH .BIAR LIGIK SKIT KALAU NAK TULIS....NTAH APA2 MILOSUAM NIII.BUANG MASA AKU BACA BLOG NI.TAK ADA ILMU YANG BOLEH DI AMBIK DARI BLOG NI.SORY AKU KENA CKP MCM NI.

Aku plk bahana tggl kat sgor sejak PR..bila nk claim je janji2 manis PRU 12 blh plk dia ckp itu hanya manifesto, lain kalila!!

Kite tgu 050513

Babi umno sial kimak!!!!

Saya dah fed up dgn Be End ngan Umngok. tak habis2 makan duit rakyat. pastu Pok Jib sibuk mengungkit apa yg dia dah sumbangkan kat rakyat. bajet tu hasil duit dia sendiri. kat TV 3 Suku, Utusan Meloya, Berita Hairan, tak habis2 dieorang je la yg betul. PR semua tak betul. weh duit rakyat dah terlalu banyak habis disalurkan kepada kroni2 Beruk Nasional. Yang tu BN taknak cakap plak. Sibuk tunjuk pasal orang PR keluar parti masuk BN. Orang BN join PR takde pulak. Coward! Unfair and Biased. Parti dacing senget. Ini Kali Lah Tukar wehhhhh.

Jom kita ubah Selangor

Kita tukar Selangor

Jom kita tukar Selangor, Kedah

blog paling3 merapu tanpa fakta.hampeh btl.


EmoticonEmoticon