Tuesday

Budaya politik samseng mengakar dalam Umno dan sekutu


ANGKATAN Muda Keadilan (AMK) Negeri Selangor menyelar kejadian serangan yang dilakukan oleh hampir 10 orang yang dipercayai anggota Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan sekutu mereka ketika acara himpunan 'candle light vigil' untuk menyatakan rasa solidariti kepada Saudara Adam Adli di Pulau Pinang malam tadi.

Tindakan menyerang masyarakat prihatin yang hadir menyokong pembebasan Saudara Adam Adli adalah samseng, keterlaluan dan tidak ubah seperti binatang yang bertindak tanpa akal rasional. Kejadian ini sekaligus membuktikan bahawa budaya politik samseng sudah mengakar dalam Pemuda UMNO.

AMK Selangor cukup yakin kejadian ini tidak akan mendapat perhatian pihak polis yang akan terus menjadi aparat pemerintah untuk mempertahankan kekuasaan mereka. Justeru kita menggesa Pergerakan Pemuda UMNO yang dipimpin oleh Saudara Khairy Jamaluddin segera mengambil tindakan yang tegas terhadap anggota Pemuda yang terlibat dalam kejadian malam tadi. Tambah pula, sebagai Menteri Belia, beliau wajar memastikan golongan belia khususnya dalam Pemuda UMNO melaksanakan agenda membanteras tindakan samseng yang kini mengakar dalam Pemuda UMNO.

Harapan kita, budaya politik baru yang menolak asas gangsterisme menjadi asas kepada pembentukan lanskap politik yang lebih baik. Semoga budaya politik samseng menjadi cemuhan masyarakat dan tidak diwariskan kepada mana-mana organisasi kepemudaan di Malaysia.

Salam perjuangan,

Hamsah Djabir

Timbalan Ketua

Angkatan Muda Keadilan Negeri Selangor

 

Sent from my BlackBerry


39 comments

Kt atas dunia ni mane ada smue jd imam..ada baik,ada jhat,ada sivik,ada mancho n ada auw auw auw...psstt org PR smue imam ke?hehehe

Milo boleh x siarkan vedeo samseng amno pukul penyokong pr kt perak yang di siarkan blok phak pr yang hanya separuh jer? Boleh x siarkan visi yang penuh yang x di edit.baru kita tahu kejadian sebenar dan kita x akan ckap sebelah pehak jer yang samseng.sbb sya telah lihat visi penuh.siarkan dicni biar penyokong pr yang lain dpt tonton dan sama kita lihat.

Tak perlu cakap gitu pun bro pe ke bn islam,

Persoalan nya budaya samseng ni yang perlu buang.

Apa pun mana2 pihak kene buang sikap samseng tak bertempat ni.

Aku John @ jo

Tak perlu besikap batu api bro yang kene pukul tu melayu islam kalau kritikal selamanya merana.

So buang aja sikap nak jadi samseng mana2 pihak pr ke bn ke

Tak payah dok nak menyerang orang sangat.

Aku John @ tiap islam itu bersudara

Buang2 lah isu nak cari punca gaduh tak kemana.

Tiada daya bagi ku selain semuanya milik Allah.

Aku John @ jo

Bro bkn cam tu cuba lihat artikel kt atas apa samseng binatang.bro knpa bila pjak satu lagi di katakan samseng binatang elok ke bhasa tu.yng saya minta tunjukkan vedeo aslu kes di perak adakah puak satulagi kata kt penyokong pas samseng binatang.? Saya pon x suka gaduh gaduh cuma kita kena adil kalu nak melebelkan orang lain samseng binatang bila kena kt puak kita kita snyap jee

Yg dok nampak org pas dn pr je yg dok buat samseng. Keta polis pun ditebalikkan. Spa yg ketua samseng ???? Heeeee...

Aku bond @ james

Topic ni aku pilih untuk silent

Maaf semua

Aku John @ jo
Semua islam bersaudara

Ni rupanye sikap john @ jo ni kena puak sendiri pandai dia spin kat lain pula. Heeee

Aku bond @ james

Maaf bro,kau cakap apa kau nak cakap kau hentam lah aku tak kisah.

Tapi aku tak nak komen pasal gaduh sesama melayu.

Kau cakap ini betul sana cakap dia betul.

So tak kemana.

Nak berjihad nak tumpah darah biar hanya di jalan Allah.

Gaduh dan pukul sesama islam aku tak minat.

So kritik lah macam mana pun aku

Tak ada komen nak bagi pasal bergaduh ni.

Dan harap semua pun stay silent.

Maaf aku pilih silent

Kau boleh komen if u want to.

Aku John @ jo

Buat benda yang baik , jangan jadi samseng , mana ada samseng umno atau pkr !

DIDI KAMPUNG PIASAU delete 21 May 2013 at 20:28

Sedari kecil dipinggir....dikecewakan oleh material...membesar disekolah yang membudayakan peperiksaan.....dikecewakan oleh kekasih...dikecewakan oleh gaji yang tak setimpal dengan kelulusan SRP nya.....didera dengan kenaikan harga barangan.....dimainkan perasaannya oleh tv 1.2.3.....jiwa kontang poket kering dan telah mengenali tembakau dan rokok letrik yang tak termampu nak dihisap tapi kerterpaksaan menuntut....dan penyebab jiwa samsengnya membara kerana SARIP DOL samseng kampung dusun yang mengalahkan AAH BANG RAMLEE kerana berebutkan cik SALMA......Alahai macai macai....SUNGGUH DRASTIK JALAN HIDUP MU....HAHHAHAHAHAHHHAHAHAHAAAAAA X 100000000000000000............

Sape sebut name aku tu....hahahaha..xde hal..aku bkn macai..a.k.a samseng taik kucing umno bn

Pru13 dah selesai BN dpt putrajaya PR dpt 3 negeri aja, smua negeri dah pun angkat sumpah tanda terima keputusan, yg kalah mesti tak puas ati, cuba kalau yg kalah tu mng mesti pru13 ni adil belako..hehe. mcm nuar tu ari jam 7.00pm undi blum abis kira dah kata pr mng 7 negeri, lps result keluaq smua tak adil tipu..hehe ok smua jgn jadi samseng hah..

Yelah apa saja lah bro asal kau happy.

Btul bro tp sapa yang bawa budaya ni cer citer.masa bersih dulu aku tngok dh macam naik hantu dh dpa tu mmg hantu pon yang aku x puas hati anggota polis trafik yang jaga lalu lintas di buat sebegitu rupa aduyaii.x kan dalam keluarga pendemo tu tak ada yang kerja polis.polis tu sapa pendemo ru spa?

Aku mmg sentiasa happy.tapi yang buat aku x happy apabila ada orang yang nak buat huru hara.aduhaii letih lah .dh lah sepanjang tahun asyik beepolitik jee keja x buat.

Macam aku kata kau kata dia dia kata kau

Tekak macam mana pun tak kemana.

Matlamat bersih cuma nak pilihan raya bersih tanpa penipuan

Selepas pelbagai janji from spr but shame
Still sama aja

Aku malas sentuh bab gaduh tapi,bab bersih aku sentuh lah.

Kau cakap pasal bn kan???

Memang bertahun depa kempen naik muak aku tgk

Bagi kad pelbagai pasang lagu
Sini sana dalam train asyik lagi sayangi selngaor

Bertahun kempen guna media tv 123
Akbar jangan cakap lah lagi selalu.

Sini bagi bantuan kutuk pembangkang
Dalam budget negara kutuk pembangkan
Perhimpunan agung umno kutuk pembangkang.

Aku dapat kad mengemis dah taubat akui kesilapan, aku pun pelik tapi siap kutuk kerajaan selangor.

Aduh kempen ada kerja apa jadi betul cakap kau bro.

Sebut pasal,kad kenapa ada yang dapat sampai 30 kad ye alamt sama
Rumah cina ada tapi ada hantu melayu,cina dan India.

Siap ada maklumat pegundi lagi
Oh dia amik daftar spr
Eh kata daftar tu betul....

Hahahahaha fikir lah sendiri

Cakap tak nak percaya.

http://m.malaysiakini.com/news/219779

Rumah,member aku pun kene agaknya siapa yang daftar tu ye???
Agaknya siapa yang mengundi

Selamat ada dakwat kekal,boleh kenal,pasti siapa dah mengundi hahahahahahahaha

Penipu
aku John @ jo.

Cakap fakta lah bro bn tu setiap hari pun politik naik bosan aku sampai komuter pasang video takde lagu sebab sakit naik rimas aku tgk lagi sayangi Selangor bn.

Kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak sedar

Kalau dah melalut tak ikut undang undang dan peraturan, itu sudah cukup dikatakan samseng. L

Haiii lagi lagi meloya kini haramkah keadilan diomali.ini semua kaki putar alam punya akhbar dah.

pas tak wat candle light vigil utk Adam ke..cian dier.. hahahaha

Hahahaha kau tak tahu berapa banyak saman kepada utusan yang pakatan dah menang ke bro???

Siapa putar ni hahahaha

Hang dok percaya utusan ke???

Berkali2 dah kencing tak ubah2 nya.

http://www.keadilandaily.com/anwar-menang-saman-terhadap-utusan/

http://m.malaysiakini.com/news/207495

Guan eng pun menang saman fitnah tuduh dia nak hapuskan dasar ekonomi baru

Hahahahaha

Siapa tipu bro
Jangan cakap aja bagi fakta

Kalau kene saman fitnah dan kalah apa tandanya tu bro???
Fikirlah ye

Aku John @ jo
Pakai fakta lah bro.
Bukan,cakap aja

Kena batang hidung sendiri 'diam' heeee

Aku bond@james

Undang2 ape ko nak pakai?? Tentera sulu masuk malaysia blh deal sampai beminggu2..mamat ni usahkan snapang, pistol air pun xde kene tangkap jgk..undang2 ape ni abang!!?? Pi balik la bace buku undang2 lg...hahahaha..aduuhhh malunye akuuu....

Undang2 manusia diagung2 kan..tp ada x kite ikut, buat undang2 Allah sepenuhnye..ada..ada...ada..ada..ada..


Kompom xde...
Tau dah...dont talk about law, if u dont know what is the law...

Kaki penipu join ngn kaki putar alam hah! Dh ngam dh tu

The rise of the vigilantes // Malaysia today : By Stephen Doss

Eleh bro bincang pun tak kemana kau kata kau betul

Polis kata dia betul

Dia kata dia mula orang ni kata dia mula.

Jadi siapa betul???

Tak payah kecoh kau nak rasa kau betul,kau betul,lah.

Aku malas tekak benda yang tak kemana.

Aku John @ jo

Hahahaha bro fakta bro bukan cakap aja.

Utusan dah banyak kalah saman,kau aja yang tak,membaca.

Tak tahu kaji jangan tuduh orang penipu.

Utusan dah kalah pun kat mahkamah.
Hahahaha lagi mau tunjuk tak pandai ke????

Aku John @ jo
Tak dapt terima ke yang sumber kau tu banyak fitnah??? Hahahaha

Aku sokong kata sarip

Aku John @ jo

DIDI KAMPUNG PIASAU delete 22 May 2013 at 17:28

Ini sure kena pinggir dalam wasiat mother in LAW ni....hahhaahahahha...

heheheh....DIDI BHA NI. delete 22 May 2013 at 17:37

Anooooonn.nnn......adam tu umpama bunga tulip di atas gunung kinabalu....hehehehe....enko dan aku ni umpama bunga di kedai bunga...cuma beda dio kau dan aku...aku kena ikat oleh riben warna oren...enko kena ikat pakai getah sayur je.....hehehehheh.....

Habis la punah harapan kalo mother in law aku potong name aku dalam senarai waris harta dia..hahahaha

lan todak0122118747 delete 23 May 2013 at 01:36

Dah lame gya x gegar dak2 pr ni...rindu plak nk belasah org...booooo pr kalah...bodo piang..call me if anything...gua taiko selayang

Lan taiko selayang .taiko gombak kluaq tv smlam kes apa

Lan makcik blakang umah ko mintak tlg blikan tepung 2 kilo..

Dia nak wat cekodok katenye..ko tlg ye lan..nnt makcik tu bg upah 2 kupang ko ambik la wat bli cekelat hacks..

Naqbah sudah sampai........operasi lalang kembali.

Hello john..(nk beri salam takut salah org)..
Korng ni pnyokong pr pernah tanya tak dgn pemimpin melayuislam korg Boleh ke bakar lilin tiru amalan agama lain? atau rujuk dgn sahabat2 Pas ke..haron din ke..
Bukan apa john takut akidah org islam tersasar tanpa disedari..dr bakar lilin baik buat solat hajat ke kan lebih afdal..tak gitu john!!!


EmoticonEmoticon