Wednesday

Pengacara TV3 tegur perbuatan sumpah dengan Al-Quran


‎RAMAI pihak yang mempertikai tindakan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said mengarahkan pasukan bola sepak Terengganu, T-Team bersumpah dengan Al-Quran depan beliau kelmarin rujuk sini ~ T-Team Bersumpah

Tindakan bersumpah kononnya untuk membuktikan kebenaran berhubung insiden pergaduhan antara pasukan T-Team dan JDT tempoh hari itu dilihat mengelirukan serta mempermainkan agama dan begitu bersifat kebudak-budakan.

‎Dalam kehangatan orang ramai mencemuh tindakan itu, tidak ketinggalan pengacara terkenal TV3, Ahmad Fedtri Yahya yang dilihat turut menegur perbuatan tersebut.

Sebaik sahaja upacara bersumpah tersebut dijalankan, melalui akaun twitter miliknya, Fedtri menulis:

"Muhasabah diri: Quran pun jarang² ‎buka, tebal dengan debu. Mengembalikan fungsi sebenar Al-Quran, Bukan sekadar hiasan hantaran dan alat bersumpah"



Berapa ramai orang jadi keliru dengan perbuatan bersumpah depan Al-Quran ini dan menyangka ia adalah ajaran Islam?

Sedangkan orang yang suka bersumpah itu menunjukkan ciri-ciri 'munafik' yang menjadikan sumpah sebagai perisai lalu‎ membawa orang lain kepada kesesatan.

‎"Mereka (orang-orang munafik) menjadikan sumpahnya sebagai perisai, lalu mereka menghalang (dirinya dan orang lain) dari menurut jalan Allah. Sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah kerjakan" [Al-Munafiqun: 2].

Al-Quran tidak dibaca, sebaliknya hanya jadi alat untuk bersumpah.



26 comments

mcm ni dah tak payah la buat mahkamah.asal ada kes je suruh bersumpah,settle masalah.

Agaknya ini yg dikatakan watasiyah oleh umno.

surah al munafiqun itu menerangkan salah satu ciri org munafik iaitu apabila mereka bersumpah, mereka berbohong
bukanlah bersumpah itu ciri org munafik
mohon diterjemahkan keseluruhan ayat dalam surah al munafiqun
tidak banyak cuma 4 ayat shj

sekarang adalah menjadi tanggungjawab presiden pbnj untuk meredakan suasana ini atau dia yang bertanggungjawab menimbulkan kekecohan ini

mcm bdk2 ja

Ahmad Said tu pemimpin UMNO...dlm umno mana ada orang bijak

Bengong....

... Apabila org tak reti agama berbicara hal agama dan menjadikan ustaz Google sebagai guru

Dlm bab mcm nie... Jgn libatkan politik. Skrg bab agama, xder kene mengena dgn politik...

ya...setuju...napa nk kaitkan politik lak ni...

Bodo hang umno kat hulu mana? Bangkai punya umno babi.

Puki kau laaa bangkai umno.

Yg paling bodo dalam umno terengganu mat said jongang. Keh keh.

Wasatiah puki mak semah.

Mungkin PBNJ yg menimbulkan kekecohan. Tp spttnye t team perlu ambil tindakan rasional, tunjuk bukti gambr kecedaraan laporan perubatan dll. Xperlu bersumpah. Sedangkan coach azlan johar tidak membuat laporan sedangkan beliau sendiri saksi kejadian.

Lu baca quran ka x ni?

Butooo laaa..sume bende kt malaysia sumenye masok politik x de nye yg x masok politikk..puihh laa

Ayat tu menerangkan orang munafik ni berbohong dengan bersumpah.. bersumpah tak salah bro. Cuma kena ikut caranya.

Bagi tahu caranya
Sila lah saudaraku yang bijaksana...

Bagi tahu cara and dalil yang kau cakap ni.

Agama itu politik...politik itu agama....

Org yg mencarut2 ni org pas ke??? Org pas suka maki Org...ko tu yg bodo...otak kpla lutut...balaci dap lu..piuh mampuih la hang.....Ngok goblok bingai!!"!!!"

Org gila la dia ni..muka cam budu...

Nak salah kan Nuar Brahim ke....?

Wah.....sesedap rasa mengata org tak reti ugama.........nilaian diri sendiri macamana.......

Nasib masing masing la..


EmoticonEmoticon