Monday

Universiti Malaya terjejas kemudahan terabai, pensyarah disuruh berhenti


PEMOTONGAN bajet terhadap pusat-pusat pengajian tinggi negara oleh perdana menteri, dilapor turut menjejaskan Universiti Malaya, UM yang juga merupakan universiti paling tua negara berusia 111 tahun.


Laporan muka depan akhbar Sunday Star bertajuk "UM feeling the crunch" semalam melaporkan, UM terpaksa melepaskan kakitangan-kakitangan akademik yang berpengalaman, sekaligus menjejaskan kualiti pembelajaran.

Malah pemotongan bajet kerajaan juga didakwa telah mengakibatkan kemudahan-kemudahan universiti terabai sekaligus menjejaskan para pelajar dan kakitangan universiti tersebut.

Ramai pelajar dan kakitangan akademik mengadu tentang beberapa pensyarah yang hebat telah diarahkan untuk berhenti.


Universiti Malaya menurut The Star, hanyalah satu daripada banyak lagi universiti-universiti awam yang terhimpit akibat pemotongan bajet pendidikan dari kerajaan persekutuan.

Ramai kakitangan terutama dari negara luar yang bertugas secara kontrak di universiti dilaporkan tidak diperbaharui kotrak kerja mereka.

Universiti Malaya telah menerima peruntukan kerajaan persekutuan sebanyak RM638 juta pada tahun 2015, peruntukan itu kemudian dipotong sebanyak 27.3 peratus tahun lalu, sebelum dipotong lagi sebanyak 20.2 peratus tahun ini.

Memetik kenyataan Aznijar seorang pensyarah Fakulti Kejuruteraan UM, beliau menyifatkan pemotongan bajet ini sebagai "tidak adil," kerana kerajaan sepatutnya sentiasa mengutamakan pendidikan.

Tambahnya lagi, pemotongan itu sudah sampai ke tahap menjejaskan operasi universiti.

Malah kakitangan yang masih bertugas di universiti dikenakan pelbagai bentuk langkah pengurangan kos, seperti menghadkan hanya satu 'ream' kertas cetak untuk setahun.

Mereka juga terpaksa membeli sendiri alat tulis seperti 'marker pen'.

Najib Nazak dan para pengampunya setiap hari pukul canang menerusi media, mengatakan ekonomi negara dalam keadaan baik, kukuh, gemilang, terbilang, terhebat, paling baik di Asia, di dunia dan macam-macam lagilah.

Sampai kata Najib Presiden baru Amerika Syarikat, Donald Trump pun puji kemajuan ekonomi Malaysia.

Sepatutnya bila ekonomi makin baik, makin bagus, maka makin banyaklah peruntukan untuk universiti kerana pendidikan adalah perkara yang sangat penting untuk pembangunan negara. 

Namun perkara sebaliknya yang berlaku.

9 comments

Passive Financial Investment. Sekali Invest, Profit RM600,000.Duduk Diam-Diam Dapat Duit. Terbukti. 

Assalamualaikum, 

Channel dicipta untuk sesiapa yg berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) atau kurang. 

Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. 

Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

Feb 2014 : 21.35% 
Mar 2014 : 18.47% 
Apr 2014 : 18.18% 
Mei 2014 : 20.01% 
Jun 2014 : 16.38% 
Jul 2014 : 21.35% 
Aug 2014 : 19.31% 
Sept 2014 : 18.78% 
Okt 2014 : 21.19% 
Nov 2014 : 30.00% 
Dec 2014 : 25.13% 

Jan 2015 : 22.98% 
Feb 2015 : 23.53% 
Mar 2015 : 31.13% 
Apr 2015 : 29.94% 
Mei 2015 : 27.27% 
Jun 2015 : 22.53% 
Jul 2015 : 26.12% 
Aug 2015 : 19.83% 
Sept 2015 : 24.80% 
Okt 2015 : 19.79% 
Nov 2015 : 19.79% 
Dec 2015 : 14.50% 

Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

Bagaimanakah RM 460 boleh menjadi sehingga RM 60,000 dalam 3 tahun? 

ATAU 

Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 

Unjuran Keuntungan Modal RM 460= USD100 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
============================= 

Bulan 0 = RM 460 
Bulan 1 = RM 529.00 
Bulan 2 = RM 608.35 
Bulan 3 = RM 699.60 
Bulan 4 = RM 804.54 

Bulan 12 = RM 2,461.12 
BULAN 13 = RM 2,830.28 
Bulan 14 = RM 3,254.82 
Bulan 24 : RM 13,167.58 
Bulan 25 : RM 15,142.72 

===================== 
Bulan 36 : RM 61,260.74 
===================== 

Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
============================= 

Bulan 0 = RM 4,600.00 
Bulan 1 = RM 5,290.00 
Bulan 2 = RM 6,083.50 
Bulan 3 = RM 6,996.00 
Bulan 4 = RM 8,045.40 

Bulan 12 = RM 24,611.20 
BULAN 13 = RM 28,302.80 
Bulan 14 = RM 32,548.20 
Bulan 24 : RM 131,675.80 
Bulan 25 : RM 151,427.20 

===================== 
Bulan 36 : RM 612,607.40 
===================== 
Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Profesional ini:- 

Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan membawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 

DAFTAR PERCUMA

IGOFX KL 
http://igofx.com/?code=357423
 

Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

Mj abdullah.......try najib dgn rosmah......

BUDUS PUNYA UM....BUDAK 2 UM SURUH TANGKAP MO1...KO TANGKAP DIURANG BALIK...BUDUS..SUDAH..DUDUK DIAM DIAM SANA.....

Klu boleh buat profit semudah tu knp nak cari duit org lain. Cari modal permulaan dan janalah bermillion2 utk diri sendiri

marker pen sekotak rm50 pun nak berkira ke.. kedekut taik idung masin betul lecturer um ni..

Bukan isu kedekut wahai manusia pendek akal. Ini isu negara dah Tak ada duit. Yang dok sibuk fokus pasal harga marker buat apa. Kenapa Tak fokus isu lebih besar iaitu fasiliti terabai? Lecturer diberhentikan

peruntukan utk permata makin bertambah pulak setiap tahun. mmg prihatin betul PM Najib kt nie. blh la Rosmah tour dunia utk trip 'jalan2 sambil belajar'

#Manusia Bangst #Tangkap anuar musa #Najib diam saja?

#Manusia Bangst #Tangkap anuar musa #Najib diam saja? #Kami mahu Tun Mahathir kembali teraju malaysia


EmoticonEmoticon