Monday

Jet RM133 juta dibeli dengan duit curi 1MDB tersadai di Singapura


SEBUAH jet berharga USD30 juta (RM133 juta) yang dibeli menggunakan duit curi daripada 1MDB, dilaporkan telah tersadai di salah sebuah lapangan terbang di Singapura.


Jet jenis Bombardier Global 5000 milik 'dalang' (mastermind) di sebalik pencurian wang 1MDB, Jho Low itu dikatakan sudah ditahan oleh pihak berkuasa Singapura sejak dua minggu lalu, di Lapangan Terbang Seletar, Singapura.


Jet itu dilapor merupakan sebahagian daripada aset-aset haram yang dibeli menggunakan wang curi daripada 1MDB bernilai lebih USD1 bilion dan sedang dalam proses rampasan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, DOJ (Department of Justice).

DOJ pada Julai tahun lalu mengeluarkan satu arahan untuk merampas jet berkenaan di dalam satu fail mahkamah yang menyenaraikan aset-aset bernilai lebih USD1 bilion yang didakwa telah dibeli oleh Jho Low dan rakan-rakan subahatnya menggunakan duit yang dicuri daripada 1MDB.

Dokumen yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat itu antara lain, turut menyebut butiran jet peribadi jenis Bombardier Global 5000 dengan nombor siri 9265 dan nombor pendaftaran N689WM, yang memiliki dua enjin Rolls Royce bernombor siri 12487 dan 12488.

Maklumat lanjut sila klik link berikut

16 comments

Jho Low ni kawan baik Najib, atau dalam bahasa lebih tepat rakan jenayah Najib. Bila Jho Low kena tangkap makin panaslah punggung Najib

taik2 tak habis2 dgn 1mdb..tak letih ke dgn fitnah2 busuk..

anonymous 1455,hang pon dok terasa panas ker.6
}"{uy7tr4`

... bukan saja jet, donia pun dia beli

MahaKUTTY lagi Panas! skandal FOREX USD30 billion hanyalah salah satu berbagai skandal yang kembali menghantui 'setan yang dikenali' ini!

Hang pencuri harta rakyat jugak....pasai tu hang tak kisah pasai 1mdb...lagi pun otak hang dah penoh dgn taik dedak...itu yg tak bole nak fikir....sikit2 fitnah....sikit2 fitnah....banggang punya ahli umno.

Adakah dalam akaun bank dia 2.6 billion?....saja nak tanya.

fitnah? helo manusia bangun la dr tidor taksub bodoh melampau tu. kes 1mdb adalh trang dn nyata jenayah besar mat klepet

adakh tun hasmah beli cincin 24juta. adakh ank tun buat filem lucah.. adakh kroni tun buang duit main judi mcm bapak dia punya duit.

laknatlah pemimpin klepet kuncu2 dn penyokongnya... sapa marah dialah salah sorang lknat tu

bukan IMDB tu asalanya kepnyaan anak tiri najib? anak ekpada rosmah dan x laki (pembaca berita rtm jam 12 tgh mlm tu)

Bila nak tangkap MO1 ya .... FBI takut betul dgn MO1 mungkin MO1 adalah orang no. 1 sangat berpengaruh di dunia kut ......

Rapiji sotong kata cincin 24 juta hanya gurauan jah ..... ko baru bangun tidur ka .... hihihi

Tuan blogger Milo Suam,

mintak sekiranya dapat http://libanglibu.blogspot.my/ dipautkan di blog tuan.

T/kasih

Perompak membela perompak...singapura,AS dan Swiss sibok siasat siasat pencuru 1mdb taik najib sibok bela najib...ade jugak melayu bodooh...cina curi duit melayu nak bela plak..hutang 1 mdb pon ko turut kena bayat oooit taik..

Otak ko ni bodooh...tanye bila fbi nak tangkap najib...kertas saman fbi tu ade kata nak tangkap najib?...najib yg melencongkan duit 1mdb...madey nak tangkap najib selepas pru...hi3...


EmoticonEmoticon