Saturday

Selisih faham punca Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah kena bakar


MEDIA melaporkan pihak polis dipercayai telah menahan seramai tujuh remaja berusia di antara 15 hingga 22 tahun berhubung insiden kebakaran pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang mengorbankan 23 orang.


Antara mereka yang ditahan adalah pelajar-pelajar yang bersekolah di jalan Keramat hujung. 

Hari ini tersebar di media sosial didakwa laporan hasil soal siasat ke atas suspek-suspek yang telah ditahan polis. Laporan itu berbentuk kronologi tentang kebakaran tersebut yang dipercayai sengaja dibakar oleh suspek berpunca dari perselisihan faham yang berlaku sebelum itu.


Di bawah ini kronolgi tersebut yang tersebar di media sosial.

Punca kejadian: selisih faham antara pelajar Sekolah Tahfiz dengan sekumpulan (5) lelaki Melayu (OKT)

*fakta kejadian*

Beberapa hari sebelum kejadian berlaku perselisihan faham antara pelajar Sekolah Tahfiz dengan Adli, Jupem, Sharul, Aiman dan Debab. OKT-OKT (Orang Kena Tahan) memaklumkan mereka telah diejek dan tidak berpuas hati dan ingin membalas dendam.

Shahrul dan Jupem berpakat untuk memasuki pusat tahfiz berkenaan bagi mencuri handphone di dalam asrama pusat tahfiz itu.

Pada pagi 14 Setember 2017 Jam lebih kurang 2:30 pagi, kesemua OKT telah berkumpul di kedai minum Cek Mek Molek bersebelahan pejabat PPIM Dan telah berbincang untuk membakar sekolah tersebut bagi membalas dendam.

Setelah itu semua telah beredar.

Pada 14 September 2017 Jam lebih kurang 4 pagi, Shahrul bersama Adli pergi membeli minyak petrol stesen minyak Petron Damai dan mengisi minyak petrol di dalam sebotol air mineral yang besar.

Pada 14 September 2017 jam lebih kurang 4.30 pagi mereka telah berkumpul kembali di padang belakang pusat tahfiz tersebut. Ijal dan Adik telah nampak Adli memegang sebotol minyak petrol dipercayai untuk membakar pusat tahfiz tersebut.

Adik telah memanjat memasuki pejabat PPIM kerana mahu tidur.

Pada 14 September 2017 Jam lebih kurang 4.40 pagi, Adli bersama Shahrul dan Jupem telah memasuki pusat tahfidz melalui pintu belakang' untuk membakar pusat tahfiz tersebut.

Manakala Aiman dan Debab menunggu di luar pagar sebelah belakang pusat tahfiz. Selepas itu Shahrul dan Jupem mendapati pintu masuk bilik asrama berkunci dan tidak dapat dibuka, lalu Adli bersama Syarul dan Juem keluar semula dan telah turun ke tingkat 1 untuk mengambil sebuah tilam dan meletakkan ia di pintu masuk asrama di tingkat 2.

Selepas itu Adli, Shahrul dan Jupem telah pergi ke kiosk bersebelahan pejabat PPIM Dan telah memecah masuk kios berkenaan dan mencuri dua (2) tong gas berwarna merah dan hijau lalu membawa tong gas berkenaan naik ke tingkat 3 tahfiz dan telah meletakkan satu (1) tong gas secara berdiri dan satu (1) tong gas secara baring menghala ke pintu asrama.

Shahrul telah mencucuk dengan menggunakan lidi di muncung kepala gas supaya gas keluar menghala ke arah pintu dan Adli telah mencurahkan minyak petrol di hadapan pintu masuk asrama hingga ke bawah dan telah menyalakan api menggunakan pemetik api.

Seterusnya Adli, Shahrul dan Jupem melarikan diri keluar dari pusat tahfiz berkenaan. Selepas itu Aiman dan Debab juga telah melarikan diri menggunakan motosikal jenis Yamaha Lagenda warna kelabu.

Adli menaiki motosikal Suzuki RG Sport seorang diri dan Shahrul dan Jupem menggunakan motosikal Yamaha Lagenda warna hitam biru menghala ke rumah masing-masing.

1 comments so far

Bhai MiloSuam...

Ini semua kerja gila akibat pengaruh dadah.... Nauzubillah.


EmoticonEmoticon