Sunday

CEO baru cadang ganti nama Proton kepada "Bao Teng" dalam bahasa Cina


KETUA Pegawai Eksekutif (CEO) baru Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton), Li Chunrung dilapor mencadangkan penukaran nama Proton dalam bahasa Cina kepada nama "Bao Teng".

Katanya ketika berucap dalam persidangan usahawan Malaysia-China ke 7 semalam, orang China sudah biasa menterjemah Proton menjadi "Bao Teng" tetapi rakyat Malaysia menggelarnya "Pu Teng".

Katanya, "Bao" bermaksud khazanah atau harta benda manakala "Pu" membawa maksud biasa.

proton CEO

Pada 24 Mei lalu, DRB-Hicom mengumumkan penjualan sebanyak 49.9 peratus sahamnya dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely), sebuah syarikat gergasi automotif negara China yang sebelum ini telah mengambil alih Volvo dari Sweden.

Penjualan saham itu sekaligus membolehkan Geely menguasai kepentingan sebanyak 51 peratus saham pembuat kereta Britain, Lotus melalui Proton dalam urus niaga bernilai RM277.85 juta, manakala baki 49 peratus lagi menjadi milik Etika Automotive Sdn Bhd.

Sumber — FMT

52 comments

Kenapa kita nak melatah dengan cadangan CEO proton ini? Jika cadangan itu membawa kebaikan apa salahnya? Beliau dilantik menjadi CEO Proton, maka jepas sekali beliau Bukanlah orang sembarangan, beliau insan terpilih yang dilantik memajukan syarikat Proton.

Kita kena tahu bahawa orang China adalah golongan yang paling pandai berniaga di dunia, mereka adalah bangsa peniaga, maka strategi perniagaan mereka adalah strategi terbaik.

Mereka bukan sahaja berniaga menjual barang menggunakan strategi fizikal, malah mereka juga turut menerapkan unsur kebatinan seperti "fengshui" dan "ong" bagi memastikan perniagaan mereka berkembang Maju.

Kita jangan samakan fikiran CEO dari negara China ini dengan cina DAP di Malaysia. Cina DAP Malaysia tak pandai berniaga, mereka hanya tahu berpolitik siang malam pagi dan petang, menyebarkan ideologi komunis yang sangat tebal di kalangan penyokong dan pemimpin mereka.

Kita sepatutnya bersyukur mempunyai Perdana Menteri yang bijak seperti Yang Amat Berhormat Datuk Seri Najib Tun Razak yang dibantu oleh Yang Amat Berhormat Datin Seri Paduka Rosmah binti Mansor, kerana kebijakan inilah syarikat gergasi pembuat kereta dari negara China sanggup memajukan syarikat kereta negara kita.

Jika tidak tak mungkin ada syarikat gergasi dari negara luar nak pandang sebelah mata pun kepada syarikat kereta nasional. Kita patut bangga dengan pencapaian itu.

Kalau nak harapkan pembangkang, Siang malam pagi dan petang mereka hanya tahu mengkritik kerajaan langsung tidak membawa kebaikan kepada rakyat.

#PuteriPeduli

Bodoh. China Mainland la bapak segala komunis. Ko makan dedak berapa guni sehari...sampai tahap bodoh kau melampau2 camtu??

hancur satu persatu eset negara....

Caiiii umno tu mmg....sama perngai macam najib asal masyukkkkk semua setuju je.tak pikir lain dah

Bodohnye Komen Lisa Baiduri 2? Bape kilo makan dedak sehari ni?

Kepala bapak ko lah lisa...
Cube ko bubuh nama anak ko kpd Lee xian ping? Ko kan misti nk anak ko cerdik pandai berniaga mcm org cina...
Cerdas mida & fizikal mcm org cina..ckp pkai air mazi blh la
Sia2 mak kamu lahirkan kamu utk hianat pd bangsa sndri...terlebih cina dari org cina

#PuTeng
#BaoTeng
#Proton
#Kahkahkah!
#Kahkahkah!
#Kahkahkah!

kepada si pengomen yang mengatakan cina pandai berniaga... saya nasihatkan bersabar dan fikir dalam-dalam sebelum nak buat publik komen macam nie...

SIAPA YANG PALING PANDAI BERNIAGA.. dalam sejarah membuktikan ORANG ISLAM adalah Saudagar Terkaya di dunia, dalam situasi itu, para saudagar Islam ini memandang ISLAM adalah arah hidup. Dan kalau disebabkan kekayaan yang dimiliki cina dijadikan sandaran... minta saudara rujuk kitab2 sikit... orang yang terakhir akan ditimbang tara Allah siapa?

#puteripeduli tak dgn dedak perisa kari? #Puteripeduli tak dgn tahap penggunaan otak yg mencapai tahap -11.48% ? Lisa baiduri juga insan terpilih...terpilih sebagai seorg insan yg tak mampu menggunakan otak dgn sewajarnya..
#pedulihape

This comment has been removed by the author.

hihi hihi hihi letak je nama apa ko nak ceo oi....xheran dah....pasni bungkuslah...kami xkan pakai kereta nama boa teng char kuew teow r3 1.6L turbo h-line....hahahaha tiba lah masa nya nama baru tu bakal dibungkuskan oleh rakyat malaysia..

Read more: http://www.milosuam.net/2017/11/ceo-baru-cadang-ganti-nama-proton.html#ixzz4zXm0smVi

bodonya lisa....mu tgk lah rakyat china berapa org...mmg lah pasaran die besar...pale otak ko lah bangsa peniaga....bodo mkn dedak....aku bukan nak rasis...tp cina jual brg harga 4x ganda dari modal...ko ingat??? bodoh punya #puteridedak ......proton nama tu lf bagus...ko nak nama char kuew teow tu buat jadah apa....

Adakah nama Malaysia juga akan bertukar?

mgkin...sbb nusatara dlm konflik malindo-china.....

Saya tak setuju nama Proton ditukar. Kekalkan terus nama PROTON. Lihat saja pengambil alihan Volvo. Tiada masalah nama jadi sebab untuk pulihkan kepercayaan pembeli kepada Proton. Kaji secara mendalam kemana perginya berjuta-juta peminat Proton yang dulunya gah merajai persada lebuhraya. Kini berjaya dipintas Perodua, Toyota, Nissan dan Honda. Jangan ulangi kesilapan yang sama seperti masalah pintu, lampu & tailgate dll yang menyakitkan hati. Saya juga ada kekuatiran agen- agen dan vendor Proton sendiri menjadi api dalam sekam dan duri dalam daging untuk melumpuhkan kekuatan logo harimau Proton hingga sukar bangkit kembali.

Kalo sakit hati sekarang pasal Cina dah mengambil alih CEO post kat Proton, kenapa pada mulanya tak pikir jauh? Kenapa pulak makan dedak, main kroni, main agama, main politik... hinggalah hari ini, semua ni terjadi? Salah siapa? Tepuk dada tanyalah selera... #peace

kALAU IKUT IDEA LISA..

bAIK saja,tukar sekali nama Malaysia..kepada Baosia!!
seluruh rakyat mesia pandai meniaga!! logik akal lisa..hehehehh

Lisa tu cybertrooper umno...macai otak die mmg cmtu..mcm keldai..geng2 keldai umno

#Puteripedulihapahaku
#PuTeng
#BaoTeng
#kahkahkah!

kepala bapak kau senang2 je bagi aset kat komunis . dulu perang mcm nk gila , last2 jatuh kat tangan komunis jugak

Lepas ni tukar nama Malaysia jd baosia... semua rakyat pandai meniagalah klu mcm tu, kan

Saya setia dengan proton kerana namanya...nama dan logo proton adalah satu ciptaan genius rakyat Malaysia. Apa strategi politik China hingga sampai nak tukar nama kereta nasional kita? Proton ada di UK... adakah ini strategi China utk bela bangs dia kat Malaysia yg diaorg anggap kerajaan Malaysia berat sebelah? Janganlah bersikap terlalu terbuka hingga tak dapat berfikir secara bijak dan kritikal. Ingat tu yg komen setuju dgn cadangan ini. Dan anda diantara org tiada identiti dan jati diri

Lisa Bandut... ni niaga kenape ko politikan? Ape kena mengena dgn DAP? Ko betul pandang hina kat warga orang Tionghua Malaysia sendiri, termasuk MCA dan Gerakan.

Buat ape ko bantai DAP? Siapa yg urus Proton? Ni politik perkauman memgelabah.. mentang2 ikut ketua infomasi BN “go all out” dgn propoganda terkini utk salahkan DAP, salahkan warga Tionghua road to PRU14... supaya kaburkan mata dan kawal mengaruh minda Melayu terus buta buta sokong BN forever... lalu tutup KEGAGALAN KEROSAKAN yg ko kat Proton.

Pembekal2 kroni bersamaan syarikat2 tokoh parti ko yg dpt tender terus demi perah susu $$$ cukai rakyat kpd Proton habis habisan. Tu pun ade antara ko yg Alibaba kan kontrak. Lagi rosak apabila kualiti barangan makluk ko bekal “sub-standard”...harga gila mahal pulak. Ko OSA banyak dokumen lah tu!?!?

Proton Cina Merah Kominis “Bao Si” iaitu “Sure Mati” kerana Rakyat Malaysia tidak rela lagi di cukai berlipat ganda keatas kenderaan jenama lain untuk selamatkan Proton Cina Merah ni.

Merdeka lah wahai kamu bangsa Melayu. Jangan lagi tertipu undi kalian bagi Kerajaan Klepet yg tak henti henti curi samun khazanah negara dan duit rakyat kpd diri mrk dan kroni.

Alahai kesian pekerja2 Proton bawahan dan pembekal2 yg akan terima nasib sama spt 6,000 di MAS. Proton Cina Merah akan gunakan lebih “robotic” di operasi dan pengeluaran. Kurangkan human costs! Ia nya semata mata pertahankan dan perliharakan hayat penbekal2 kroni.

Perniagaan cina rata2 mengamal sistem riba, kau nk biarkan. Dia mana tau halal haram. Asal duit / harta semua dah gelap mata.

Malu.

Kenapa bangsa kita tak rasa malu?
Kete nasional. Org Cina yg nak tukor nama??
Bukan pun cina malaysia...
Harta dijual.
Najib... apa ko buat ah?
Malu...

Apa si Najib tau tak halal haram? Org Cina yg ko nak salahkan apsal??

Strategiknya tu untuk memalukan dan menghinakan bangsa terkutuk.
Genius genius apa ciptaanya? Kete mitsubish. Jepun yg genius. Nama proton. Org putih yg adakan nama tu. Org putih genius. Org melayu buat apa??? Jual khaznah ke cina. Genius apa tu? Genius melayu?
Krajan memang berat sebelah. Tengok yg cina india malaysia di pinggirkan. Sedunia nampak. Org melayu skrg identitinya satu aja. Jual hartanah sbb tak pandai jaga.

Esok lusa cina mintak anak kita hisap kat dia... camana?

Menyesal kemudian tak guna, ia tak sepatutnya jual kepada china dari mula lagi. Walaupun saya cina, tapi saya cina malaysia, bukan china. Malaysia tetap tanah air ku.

#MalaysianIndianCongress
#MalaysianChineseAssociation-MCA
#Pan-MalayanIslamicParty-PIMP #MalayanIslamicParty-MIP
#ProtonBaoTengPuTeng-PROTON

Parti mana yang sudah tukar nama sendiri sebab malu dan tiada jati diri?

berjuta-juta di mana tu? di serata eropah kah? atau di sini sahaja kah?

In his speech, Li said that he wanted Proton to improve their services as currently, the company had “bad services, one of the worst in the country and he had never seen such low customer satisfaction before.” Other improvements he wanted to make include only hiring car dealers that knows how to fix cars, or they would not be allowed to sell Proton cars.

Read more at WOB: http://www.worldofbuzz.com/proton-plans-launch-flying-car-2019-plus-major-improvements/

Akupun china gak tapi
Cina malaysia

Aku tak setuju nma proton ditukar

Kepala babi kau dasar bodoh . Babi penjilat umno sial

PROTON is a Quantum Mechanic term among Electron, Neutron of an Atom but BAU TENG only got meaning when written in Mandarin and not in English.Try PROTON-YANG for SUV and PROTON-YING for Hatch Backs and PROTON-YUAN for Limousines.

kepala bapak kau melatah???

Tukar la kepada nama Ba..Bi, lebih dekat di hati Cina, simbol kemakmuran dan kekayaan.

FREE CHIPS TANPA DEPOSIT DI B*O*L*A*V*I*T*A*

Dalam Rangka Menyambut Hari Natal Serta Tahun Baru 2017 Kami dari Agen Bolavita Game Online Terpercaya Ingin Memberikan Hadiah Free Chip Tanpa Deposit.
Berikut ini beberapa Prosedur Give Away yang akan di adakan pada Bulan 1 Desember.
Give Away berupa Total Free Chips Rp.55.000,- Dengan jumlah 100 orang pemenang saja.

Yuk hubungi kami di:
BBM : D8C363CA / D1A1E6DF / D8DB1C57
No.HP : 0813-7705-5002
Website : b-o-l-a-v-i-t-a-n-e-t

PROTON itu apa pula maksudnya?
Adakah kereta lain yang masuk ke China / Taiwan memiliki nama cina masing2...menarik juga untuk diketahui ramai. Sejak Proton wujud tahun 1984 memang dah berjuta pembeli kereta Proton di dalam dan luar negara. Takde masalah jenama Proton tak melompat atau tak melambung. Kajilah mesti ada masalah lain yang terlepas dari skop perhatian. Apa pun saya doakan moga PROTON terus sukses...kepada yg masih belum biasa sebut PROTON dengan betul belajarlah sebut BEGINING dulu...:)

Mungkin nama Malaysia akan di tukar kepada "Maa Lee Siaw" a macam... Setujutak...

oooo...nama melayu kekal nama proton kan? cuma dalam bahasa cina saje di panggil Bao Teng...betul ke fahaman saya ni?

Ni bukan kes jual...tapi kes beli saham kat bursa saham. Itu sebab Mydin Holding Bhd tak nak letak syarikat dia kat bursa saham nak elak benda mcm ni jadi. Sapa beli banyak saham syarikat dia lah berhak bersuara tentukan itu ini. Ni fahaman saya tentang mcm mn syarikat luar boleh beli saham proton. Bukan Najib jual.

Mariam dan mawar cytro umno pergi belajar byk2 dulu sebelum buat komen bodoh. Jk tidak copy paste sj mcm abg long kau kt

Kalau kita ada "cultural intelligence" (keupayaan untuk memahami budaya asing) yang bagus, sebenarnya tiada apa pun yang perlu dikecoh pasal pertukaran nama "Proton" DALAM SEBUTAN BAHASA CINA daripada "Pu Teng" (普腾) kepada "Bao Teng" (宝腾).

Kejahilan membawa kepada kekeliruan, kekeliruan membawa kepada salah faham, salah faham membawa kepada ketakutan. Seperti orang Amerika yang kalau tengok orang menulis Arab je terus jadi paranoid, ingat orang tu "terrorist".

Untuk kes Proton kali ini, zombie politik sekali lagi nak buat modal. Kononnya maruah negara tercalar dengan pertukaran nama Proton. Tapi hakikatnya nama Proton tak tukar, yang tukar cuma sebutannya dalam Bahasa Mandarin bagi tujuan pemasaran di China.

Pertama sekali, kita perlu faham konsep fonologi. Fonologi bermaksud setiap bangsa ada gaya sebutan bahasa tersendiri: orang Korea tak boleh sebut "f", orang Arab tak boleh sebut "p", orang Jepun kalau cakap mesti sekerat seketul (mesti berakhir dengan "-a", "-e", "-i", "-o", "-u", tiada bunyi pengakhiran seperti "-ng" atau "-kh", kecuali "n" dan "s/sh"), contohnya "download" jadi "daunrōdo" (ダウンロード), "recycle" jadi "risaikuru" (リサイクル). Astaga.

Fonologi Bahasa Mandarin tidak boleh menyebut perkataan "Proton" dengan sempurna, sama ada ia akan jadi "Pu-luo-teng" atau "Po-ruo-teng". Tapi kedua-dua pun tak sesuai untuk mengalihkan istilah Proton, kerana Bahasa Cina (termasuk Bahasa Mandarin) merupakan bahasa "ideogram", maksudnya, setiap bunyi dalam Bahasa Cina membawa maksud spesifik. "Pu-luo-teng" atau "Po-ruo-teng" tidak sesuai untuk memasarkan sesuatu jenama kerana bunyinya terlalu pelik dan asing bagi audiens penutur Bahasa Cina. Jadi mereka perlu mengalihbahasakan perkataan Proton kepada perkataan yang lebih berbunyi Bahasa Cina.

Di China dan Taiwan, Microsoft dialihkan mengikut maksudnya jadi "Wei-Ruan" (微软) dalam Bahasa Cina ("wei" bermaksud micro, "ruan" bermaksud soft), Google jadi Gu-Ge (谷歌). "Gu" bermaksud bijirin, "ge" bermaksud lagu, "lagu bijirin". Tak make sense tapi janji orang Cina faham.

Kedua, tradisi Cina China menitikberat penggunaan nama yang memberi maksud yang bagus. Perkataan "Pu Teng" telah diguna sekian lama di kalangan media Cina tempatan. "Pu" bermaksud "biasa", "Teng" bermaksud "terbang". Bagi orang Cina Malaysia, perkataan "Pu Teng" tak menjadi isu kerana orang Cina Malaysia kalau nak jual beli Proton sebut je Proton.

Tapi bagi orang Cina China, mereka bertutur dan berurus niaga dalam Bahasa Mandarin, dan "Pu Teng" tidak membawa maksud yang positif. Terbang biasa-biasa baik tak perlu terbang. Jadi perkataan "Pu" digantikan dengan "Bao" yang membawa maksud "khazanah", dan ia juga mengingatkan orang ramai tentang jenama BMW (disebut sebagai "Bao Ma" / 宝马 dalam Bahasa Mandarin). Pertukaran nama hanya strategi pemasaran, tidak sesekali merosakkan jenama negara Malaysia.

Satu lagi jenama di bawah Geely, Volvo disebut sebagai "Wo-Er-Wo" (沃尔沃) di China, tapi satu dunia tetap panggil ia sebagai Volvo.

Satu lagi contoh yang berkaitan, dulu Terengganu disebut "Ding-Jia-Nu" (丁加奴) oleh media Cina tempatan. Tapi lama-kelamaan orang perasan istilah tersebut tidak membawa maksud yang baik ("Ding" bermaksud orang suruhan, "Nu" bermaksud hamba), jadi mereka menukarnya kepada "Deng-Jia-Lou" (登嘉楼) yang bermaksud "menaiki tangga cemerlang".

So, korang ni boleh get a life tak. Benda macam ni pun nak kecoh. Kalau tak tau, belajar, bukan menyebar fitnah.

FB Ayman Rashdan Wong

Memang cukup menghairankan, kenapa baru sekarang mereka menyedari bahawa jenama Proton itu menjadi kebanggaan negara? Bukankah sebelum kerjasama ini dimetrai, mereka jugalah yang menghentam produk keluaran Proton dengan pelbagai dakwaan seperti tidak berkualiti, mudah rosak dan sebagainya?

http://blusamurai.blogspot.com/2017/11/baru-sekarang-kisahkan-hal-proton.html

Nampak sangat nak menipu. Sebutan dengan nama pun dah tukar tiba2 tak tukar still proton.

Ek eleh penipu celaka!
Kau nak tipu CEO BAOTENG PUTENG PROTON ke???
Celaka tipu Melayu.

cobak hangpa rakyat semua kasi tau apalagi yg bolih aku jual kpd cina ,jgn marah nanti aku tambah sikit lagi itu BRIM.


EmoticonEmoticon