Dataran Merdeka selepas dataran Tahrir?

Revolusi rakyat di Mesir menggerunkan pemimpin-pemimpin kuku besi diseluruh dunia. Bagi gerakan prodemokrasi, ia merupakan satu suntikan semangat yang hebat untuk meneruskan perjuangan merebut demokrasi.

Seperti yang dijangka, turunnya Hosni Mubarak dari takhta selepas berkuasa lebih 30 tahun akan mengoncang regim-regim kuku besi di Timur Tengah. Algeria, Bahrain, Libya, Iran dan Yaman berhadapan dengan demonstrasi demi demonstrasi.

egypt revolution mubarak steps down woman 1Gerakan prodemokrasi di Timur Tengah mendapat inspirasi dari kejayaan Mesir dan tidak mustahil berberapa regim akan tumbang tidak lama lagi. Kini, diktator-diktator yang disokong oleh Barat tidak lagi dapat tidur lena.

Perkembangan internet memberikan peluang rakyat di seluruh dunia untuk menyaksikan sendiri revolusi Mesir. Al-Jazeera menjadi stesen televisyen yang popular kerana memberi liputan secara langsung revolusi rakyat di Mesir.

Seluruh dunia juga dapat menyaksikan sikap hipokrit Barack Obama yang pada mulanya menyokong Hosni Mubarak dan kemudian beralih menyokong revolusi rakyat.

Menurut Noam Chomsky, ini merupakan satu kebiasaan bagi dasar luar Amerika Syarikat. Satu ketika dahulu, Amerika Syarikat turut berada di belakang diktator-diktator seperti Ferdinand Marcos, Jean-Claude Duvalier, Chun Doo-hwan, Suharto dan ramai lagi yang berguna kepada mereka.

Sokongan AS bukan jaminan

Berbeza dengan situasi di Iran, awal-awal lagi Hillary Clinton sudah memberi sokongan kepada demonstran yang melawan kerajaan Iran. Seperti yang diketahui umum, semenjak revolusi 1979, hubungan Amerika Syarikat dan Iran sudah terputus.

Revolusi di Mesir telah membuka mata ramai pihak, terutama sekali bagi pemerintah dan kerajaan yang menjadi boneka Amerika Syarikat. Hubungan baik dengan Amerika Syarikat hanya akan terjadi selagi mereka menjaga kepentingan negara kuasa besar tersebut.

NONETidak ada kesetiaan dalam hubungan tersebut. Sokongan Amerika Syarikat akan beralih selepas mereka berjumpa dengan boneka baru. Hosni Mubarak adalah contoh terbaru mangsa yang dikhianati Amerika Syarikat.

Diktator dan pimpinan negara yang sering berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat kini harus berfikir semula.

Hubungan rapat dengan Amerika Syarikat kadangkala menjadi liabiliti dan mempercepatkan lagi kejatuhan sesuatu regim itu. Lebih baik dapatkan sokongan rakyat dari bergantung kepada sokongan kuasa besar yang hanya mahu menjaga kepentingan perniagaan semata-mata.

Malaysia adalah negara yang amat berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat. Sewaktu perdana menteri dapat bertemu dengan Barack Obama dalam satu majlis di negara tersebut, berita tentang pertemuan tersebut dimainkan bertalu-talu dan dianggap sebagai sebuah kejayaan.

NONERealitinya, Amerika Syarikat tidak terlalu fokus pada Malaysia berbanding negara jiran seperti Indonesia dan Filipina.

Pertama, dalam peta, Malaysia tidaklah begitu besar berbanding dengan kedua negara jiran tersebut.

Kedua, kepentingan perdagangan mereka sentiasa terjaga di Malaysia. Ketiga, kedua-dua BNd an Pakatan Rakyat mempunyai dasar mesra kepada Amerika Syarikat dan ekonomi neoliberal.

Demokrasi Tunku seperti langit

Di laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter, rakyat Malaysia antara yang seronok apabila regim Hosni Mubarak tumbang.

Puji-pujian dari warga Twitter dan Facebook diberikan kepada rakyat Mesir yang berjaya menurunkan seorang pemerintah kuku besi dari tampuk kuasa.

protest against hosni mubarak us embassy kuala lumpur arrest man 1Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi amaran kepada rakyat Malaysia agar jangan melakukan demonstrasi seperti di Mesir untuk menumbangkan kerajaan. Katanya lagi, kerajaan tidak akan membiarkan demonstrasi seperti di Mesir berlaku di Malaysia.

Sebenarnya, jika perdana menteri benar-benar tidak mahukan revolusi rakyat ala Mesir berlaku di Malaysia, langkah segera yang perlu beliau lakukan adalah menggunakan segala kuasa yang ada pada perdana menteri Malaysia untuk membuka ruang demokrasi.

Demokrasi yang ada di Malaysia pada hari ini terlalu sempit dan menjadi lebih teruk dari masa ke semasa. Jika kita bandingkan demokrasi yang ada pada hari ini berbanding dengan demokrasi pada zaman perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, ia seperti langit dengan bumi.

tunku abdul rahman 290809Baru-baru ini kita menyaksikan bagaimana demokrasi di kampus-kampus turut dikongkong. Sebagai respons, mahasiswa di beberapa universiti seperti di Universiti Malaya dan Universiti Putra Malaysia bangkit membantah tindakan pentadbiran kampus?

Yang menyedihkan lagi, anak-anak mahasiswa yang seharusnya melatih diri untuk berdemokrasi hanya diberikan masa tiga hari untuk berkempen. Itupun pada hari hujung minggu di mana kebanyakkan mahasiswa tidak berada di kampus.

Apakah ini contoh demokrasi yang diajarkan kepada mahasiswa oleh pemerintah kampus?

Penutupan ruang demokrasi dan menggunakan kekerasan terhadap bantahan dan kritikan akan mengundang tindakn balas keras?

Mubarak tutup internet

Baru-baru ini saya turut bersama dalam sebuah demonstrasi di Kuala Lumpur bagi menyokong perjuangan rakyat di Mesir. Pelik dan hairan apabila menyaksikan gas pemedih mata turut disembur kepada demonstran.

Semenjak berkecimpung dengan permasalahan demokrasi dan demonstrasi, seingat saya, jarang kekerasan dilakukan apabila demonstrasi isu-isu antabangsa.

azlanKebiasaannya, demonstrasi isu-isu antarabangsa akan berakhir dengan aman dan tanpa penangkapan. Dalam demonstrasi menyokong perjuangan rakyat Mesir baru-baru ini, kita dapat saksikan gas pemedih mata disembur dan penangkapan dilakukan.

Sudah sampai masanya kebebasan bersuara dan demokrasi yang dijamin oleh perlembagaan negara dikembalikan kepada rakyat Malaysia. Biarkan rakyat merasakan nikmat demokrasi sebelum keadaan menjadi lebih parah.

Baru-baru ini terdapat usaha dari pemerintah untuk memperluaskan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan ke ruangan internet.

may first worker against gst gathering 010510 police at dataran merdeka 02Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam berkata pihaknya telah meminta Jabatan Peguam Negara mengkaji definisi penerbitan dalam akta itu sama ada ia boleh meliputi terbitan dalam bentuk multimedia termasuk kandungan internet, Facebook dan perisian.

Menteri berkenaan bagaimanapun menafikannya selepas itu.

Jika ini berlaku, demokrasi internet akan turut dirampas. Pada ketika itu, ruang demokrasi yang sedia sempit akan menjadi semakin sempit.

Hosni Mubarak juga menutup ruangan internet sebelum dia dihumban keluar dari pemerintahan. Jika ini dibenarkan berlaku, tidak mustahil apa yang berlaku di Dataran Tahrir di Mesir akan berulang di Dataran Merdeka.

Revolusi Mesir seharusnya memberi pengajaran dan bukannya menyebabkan kita terus menerus hidup dalam penafian seperti apa yang berlaku kepada berberapa orang ahli politik dan berberapa pihak yang begitu marah apabila Revolusi Mesir dikaitkan dengan Malaysia!

6 Comments

 1. Sebuah akhbar di Israel menyatakan yang Malaysia adalah salah satu dari 3 negara yang rakyatnya TIDAK akan berjaya menggulingkan kerajaan.

  Dahsyat betul ISA ni ya..

  ReplyDelete
 2. bukan sbb ISA ja, sbb electorate system kita masih berfungsi, org2 kita masih pecaya yg bhawa menggunakan sistem election, kita boleh betukaq kerajaan. so why worry? ak setuju, mmg betoi malaysia xkan jatoh dgn demonstrasi, kita dh pernah lalui walaupun bkan sebb lain dn perbezaan kaum dan pendapat xkan boleh jadi penyebab penggulingan kerajaan menggunkan demonstrasi.

  ReplyDelete
 3. Mane Pemuda UMNGOK N9. Da kecut perut ke nak komen lagi. Selalu ko yang melalak x tentu pasal tanpa fakta yang betul.main ikut perasaan jer.Kita patut bersuara dengan fakta bukan auta,ye tak Rejam?

  ReplyDelete
 4. rasa bosan pun ada kalu pemuda umngok n9 x komen...x boleh la nak melawak...


  -black-

  ReplyDelete
 5. Menurut maklumat seorg ustaz yg pernah belajar di Mesir, sebenarnya apa yg berlaku di dataran tahrir adalah keajaiban secara tersirat.

  Pertamanya kerana Mesir adalah pengamal kuku besi yg mana mata telinga (SB) mubarak berada di mana2. kalau pendengar sesuatu ceramah itu 100 org, maka 50 adalah SB mubarak. sesama SB pun tidak kenal satu sama lain. seringkali berlaku kehilangan tokoh2 penentang mubarak secara senyap.

  Keduanya tidak ada pemimpin gerakan perhimpunan yg nyata dan khusus seperti mana perhimpunan rakyat yg biasa kita lihat. gerak hati rakyat dipimpin oleh Allah swt utk turun ke dataran tahrir dan menuntut syaitan mubarak diturunkan. bukan semudah itu utk turun berkumpul beramai2 sedangkan berkumpul beberapa orang di taman2 pun akan didatangi SB mubarak.

  Ketiganya, selama perhimpunan beberapa hari itu, telah sempat melalui 2 jumaat dimana umat islam bersolat jumaat dgn khutbah dibaca oleh ulamak. umat kristian mesir telah sanggup berkorban dgn menjadi benteng manusia mengelilingi umat islam bersolat jumaat. mereka sanggup mati dulu sebelum anjing2 mubarak dapat membunuh umat islam yg sedang bersolat itu.

  Kepada umno, janganlah memikirkan kezaliman sekatan demi sekatan kamu kepada rakyat akan mematikan tentangan rakyat. kamu dibela pemimpin, kuasa, mahkamah, hakim 4 tahil, sb2, polis, fru, perkasa dan songkok2 tinggi.

  Jika Allah kehendaki dan memimpin umat ini dgn sebab kezaliman kamu, kamu tidak akan dapat bertahan lagi. jika gerak ilham diturunkan ke dalam hati setiap rakyat yg cintakan kemakmuran dan bencikan tekanan pemerintah, kamu tidak akan dapat berbuat apa2.

  jalan penyelesaian amat mudah, kembalikan kemakmuran terutama hak rakyat dan negara, bela nasib rakyat, jgn perbodohkan rakyat, jgn buat harta negara seperti harta warisan mak bapak, kuatkan agama mana yg mampu, perbetul matlamat utama perjuangan umno dpd melayu kepada islam.

  susah ke semua itu? susah sebab semua kebejatan sudah berakar umbi, sudah sebati dan sudah mendarah daging dalam kepimpinan umno dan bn. sedikit kebaikan diberi kepada rakyat, itupun diungkit2 supaya dikenang dan merasa berat utk memberi subsidi dgn seribu alasan, selebihnya ada agenda diri dan kaum kerabat. rakyat masih boleh diberi makan, hati mereka pun senang, tidak meragam lagi, tidor masih lena, mulut sudah terkunci.

  dulu 2 kali mantan PM kata 'no cencorship' kepada internet di negara ini dikala umat menerima kesan nilai buruk internet. tetapi apabila internet mula menjadi alat perjuangan suci rakyat, maka sudah mula memikirkan 'censorship' sana sini.

  bagi kami tidak ada pilihan wahai umno. tanpa teguran terhadap kemungkaran kamu, kami khuatir negara akan terima bala bencana. disaat itu tidak berguna slogan 1malaysia dan pilihanraya lagi. kerana kamu dan kami juga akan susah sama. membiarkan kapal yg bocor akan menyebabkan semua penumpang tenggelam.

  kalaulah hanya kamu saja yg akan menerima musibahnya, sudah lama PR tidak ujud. lu buat lu tanggung. tapi sunatullah adalah sebaliknya ....lu buat , gua pun kena tanggung.

  akhirnya kalau lu tak mo berubah, gua akan ubah lu.

  apakah dataran merdeka akan bergema lagi dgn suara2 rakyat yg akan memerdekakan mereka daripada cengkaman penjajahan baru kapitalis terdiri dari anak2 bangsa sendiri?

  kebenaran pasti menang, kezaliman pasti hancur.

  ReplyDelete
 6. ALLAHUAKBAR!!ALLAHUAKBAR!!ALLAHUAKBAR!!
  Kezaliman tidak akan bertahan lama.Yakinah janji Allah.Hanya masa menentukan bila waktunya UMNO & the gang akan jatuh tersungkur menyembah bumi. INSYALLAH!

  -ulasan yang bagus Jaka.Ayuh teruskan perjuangan kita!

  ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post

iklan