Lucu! Laporan bodoh dari Berita Harian

SEPERTI biasa adik beradik kembar Utusan Malaysia, Berita Harian memang gemar menyebarkan laporan putar belit dan propaganda murahan bila melibatkan cerita dan berita politik.

Kali ini Berita Harian melaporkan berita lawak yang begitu jelas mahu memperbodohkan pembacanya terutama orang-orang kampung yang hanya bergantung harap kepada media-media arus perdana sebagai sumber berita.

Ibarat kentutkan orang di depan batang hidung kemudian menafikannya, Berita Harian melaporkan kononnya lebih 100,000 penduduk Taman Sentosa, Klang melakukan demonstrasi kerana kecewa terhadap ADUN Pakatan Rakyat Sri Andalas, Dr Xavier Kumar.

Berbekalkan gambar tak sampai 100 orang memegang sepanduk, Berita Harian mahu pembacanya percaya kononnya 100,000 rakyat telah turun melakukan demonstrasi [Berita Harian].
Betul ke 100,000 rakyat berdemo di situ? Mana FRU? Untuk mempercayai bahawa penduduk Taman Sentosa Klang mencecah angka 100,000 pun begitu sukar, apatah lagi mempercayai lebih 100,000 penduduk turun berdemo?

Kalau nak tengok bagaimana ramainya 100,000 orang berhimpun, jom turun perhimpunan di Mahkamah Jalan Duta, 9 Jan 2012 ini. Di situ anda akan lihat betapa ramainya manusia berhimpun.

Media-media pengampu seperti biasa akan melaporkan jumlah tipu, barangkali mereka akan hanya laporkan 10,000 orang yang berhimpun, atau mungkin kurang dari itu. Kita lihat nanti!

Di bawah ini salah seorang rakyat Malaysia berbangsa India yang sudah mengambil cuti awal-awal lagi untuk turun berhimpun di mahkamah Jalan Duta 9 Jan ini. Menurut beliau, kalau tak dapat cuti pun, beliau akan ambil MC.


ReJaM© "Berita bodoh begini, kalau tanya kambeng, kambeng pun gelak besar kahkahkah..."

Post a Comment

Previous Post Next Post

iklan