Anwar Ibrahim kecam sekeras-kerasnya penangkapan Rafizi

SAYA mengecam sekeras-kerasnya penangkapan Sdr Rafizi Pengarah Strategi Parti Keadilan awal pagi ini.

Motif penangkapan yang amat jelas berunsurkan politk semata-mata bertujuan untuk memastikan Rafizi untuk berdiam daripada terus mendedahkan pelbagai lagi dokumen-dokumen yang melibatkan pimpinan kerajaan UMNO/Barisan Nasional.

Saya yakin bahawa penangkapan Rafizi adalah berkaitan dengan isu skandal National Feedlot Cooporation (NFC) dan juga Georg Kent yang baharu sahaja diberikan kontrak jutaan ringgit.

Sejak pendedahan NFC akhir tahun lalu sehinggalah kini, dan beberapa lagi skandal penyelewengan, beliau telah mendapat ramai seteru yang berkuasa dan akan menggunakan apa saja cara untuk mendiamkannya.

Ini menggambarkan politik dendam yang ditunjangi PM Najib Razak dan menggunakan agensi-agensi kerajaan yang dikawal penuh.

Rafizi telah dituduh di bawah Akta Institusi Perbankan dan Kewangan (BAFIA)  dan ini hanyalah satu cara bagi mereka untuk terus menakutkan rakyat yang mahu mencari kebenaran disebalik kontrak dan kronisme yang berkaitan dengan pimpinan UMNO/ Barisan Nasional (BN).

Saya dengan ini memberi sokongan penuh terhadap Rafizi  atas semangat dan keberanian beliau dan berharap keluarga beliau akan dapat melalui dugaan  ini dan yakin bahawa keadilan akan berpihak kepada yang benar dan berani.

DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG
Kenyataan Media 1 Ogos 2012
Sent from my BlackBerry®

Post a Comment

Previous Post Next Post

iklan