Undang-undang baru kawal tembakau, vape dan shisha.

UNDANG-UNDANG baru untuk mengawal tembakau, vape dan shisha akan digubal tidak lama lagi, kata Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye.

Katanya meskipun telah ada undang-undang untuk mengawal produk tembakau di bawah Akta Makanan, dan produk vape bernikotin di bawah Akta Racun, belum ada peraturan untuk mengawal produk-produk vape tidak bernikotin.

"Oleh itu, ada rancangan untuk memperkenalkan undang-undang bagi mengawal, vape dan shisha," katanya kepada wartawan selepas melancarkan sidang kardiovaskular di sebuah hotel.

Menurut Dr Lee, satu draf undang-undang telah dihantar kepada Peguam Negara.


"Langkah seterusnya ialah untuk mengadakan satu sesi bersama ahli-ahli parlimen dan pihak-pihak berkepentingan untuk mendapatkan maklum balas mereka, sebelum ia dibentangkan di parlimen," katanya.

Kata Dr Lee, larangan merokok di tempat-tempat awam dan tempat makan tidak akan dikenakan kepada penghisap vape.

Beliau menerangkan bahawa di bawah undang-undang sedia ada, pihak berkuasa hanya dibenarkan untuk bertindak terhadap produk-produk vape yang mengandungi nikotin.

Post a comment

1 Comments

  1. Bermain di S1288POKER banyak membawa keberuntungan dengan modal 10 ribu bisa membawa JUTAAN segeraHOKI KAMU ADA DISINI BURUAN !!!

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda