Loading...

Cybertrooper RBA DAP kena tahan sebab hina raja?

SEJAK beberapa hari lepas tersebar gambar seorang lelaki mempunyai tatoo di badannya, yang katanya merupakan seorang cybertrooper RBA, DAP ditahan kerana menghina institusi raja.

berita palsu
Pada mulanya aku tak peduli pun penyebaran gambar itu, aku tahu itu berita palsu disebarkan oleh machai-machai politik.

Tapi bila dibiarkan aku nampak gambar berkenaan semakin rancak disebarkan sampai menjadi viral di WhatsApp dan Telegram.

Aku pun buat carian menggunakan Google Image, bagi mengesan dari mana sebenarnya gambar itu dikutip untuk mencipta berita palsu ini.

Hasil carian, aku dapati berita palsu itu mula disebarkan dalam Group Facebook, Kelab Penyokong Presiden PAS oleh pemilik akaun bernama Mohd Afiq Zulkifli yang menggunakan tulisan jawi bagi ejaan namanya.




Berita palsu

Manakala gambar yang disebarkan itu pula, sebenarnya gambar lama bertarikh 13 Jun 2017 dikutip dari laman web Indonesia, Posmetro Padang di bawah laporan bertajuk "Mahasiswa dirampok dalam travel," (Mahasiswa kena rompak ketika melancong).

berita palsu

Post a Comment

5 Comments

  1. Melayu bodoh. Kesian

    ReplyDelete
  2. Jahat betul geng pengkhafir Pas ni dok buat fitnah apa cara saja, macam depa tak berdosa buat fitnah!

    ReplyDelete
  3. Melayu mana berani buat mcm tu

    ReplyDelete
  4. malunya kita sebagai orang islam menuduh,memfitnah orang kafir kantoi pulak tu..sedih sekali

    nampak sangat penulis tu pejuang tanpa iman,hanya ilusi dan emosi dgn emoji yg menjijikan

    ReplyDelete
  5. sampai fitnah dap . padahal yg menyebar tu sengaja bt berita palsu utk di sebarkan .

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda