Loading...

Darah babi segar ramuan rahsia Laksa Penang terkenal

SEJAK semalam tular keratan akhbar The Star versi cetak tentang resepi rahsia turun temurun Laksa Penang oleh sebuah keluarga di Pulau Pinang yang menggunakan darah babi segar sebagai salah satu ramuan penyediaan kuahnya.

Laksa Penang guna darah babi segar

Dalam artikel itu, menceritakan bagaimana resepi rahsia Laksa Penang keluarga Tan tiba di Kuala Lumpur dalam tahun 1996. David Tan diminta menguruskan warung laksa makcik iparnya yang terletak di Seksyen 2, Petaling Jaya Selangor.Selepas makciknya meninggal, David Tan mula membuka perniagaannya sendiri. Namun dia tidak dapat mengekalkan resepi asal keluarganya 100 peratus.

"Ketika di Pulau Pinang kami masak menggunakan darah babi segar,"

"Tapi di Kuala Lumpur pembekal tidak menjual darah (babi) segar,"

Laksa Penang guna darah babi segar

"Jadi kami terpaksa membeli (darah babi) berbentuk kiub dari mereka,"

"Darah babi dipercayai mempunyai ciri-ciri kesihatan," katanya.

Artikel ini sebenarnya merupakan artikel lama yang pernah disiarkan juga dalam portal The Star, bertarikh 2 Jun 2016. Individu yang mula-mula menyebarkan artikel ini ialah salah seorang pemimpin PAS, Ustaz Saiful Bahri Mamat.

Laksa darah babi

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), juga telah memberi maklum balas berhubung perkara ini. JAKIM telah mengesahkan bahawa "Penang Famous Laksa" memang tidak mempunyai sijil Halal.

"Merujuk kepada laporan akhbar The Star pada 2 Jun lalu, perakuan mengenai penggunaan darah babi dalam hidangan yang dijual di gerai di SS2, Petaling Jaya dibuat sendiri oleh peniaga berkenaan David Tan,"

"Untuk makluman pengguna, gerai jualan ini tidak pernah memiliki atau diberikan sijil pengesahan halal Malaysia," kata Bahagian Hab Halal Jakim seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

Post a Comment

3 Comments

 1. Riduan Tee dulu pesan tukar darah untuk jadi suci.

  ReplyDelete
 2. BAGAIMANA saya mendapat pinjaman saya dari syarikat yang hebat ini

  Halo orang sayang saya, saya Linda McDonald, kini tinggal di Austin Texas, Amerika Syarikat. Saya seorang janda pada masa ini dengan tiga kanak-kanak dan saya terjebak dalam keadaan kewangan pada April 2018 dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil saya. Saya cuba mencari pinjaman dari pelbagai firma pinjaman baik swasta dan korporat tetapi tidak pernah berjaya, dan kebanyakan bank menolak kredit saya, tidak menjadi mangsa penuh kepada orang-orang yang ada di sana yang memanggil mereka pemberi pinjaman diri mereka semua penipuan, semua yang mereka mahukan ialah wang dan anda juga tidak mendengar dari mereka lagi mereka telah melakukannya kepada saya dua kali sebelum saya berjumpa Encik David Wilson yang paling menarik adalah bahawa pinjaman saya dipindahkan kepada saya dalam tempoh 74hours jadi saya akan menasihati anda untuk menghubungi Encik David jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman dan anda pasti anda boleh membayarnya kembali pada masa yang anda boleh menghubunginya melalui e-mel ......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Tiada pemeriksaan kredit, tanpa kosigner dengan hanya kadar faedah 2% dan pelan pembayaran balik yang lebih baik dan jadilah jika anda mesti menghubungi mana-mana firma dengan merujuk kepada mendapatkan pinjaman tanpa cagaran kemudian hubungi Encik David Wilson hari ini untuk pinjaman anda

  Mereka menawarkan semua kategori pinjaman mereka

  Pinjaman jangka pendek (5_10years)
  Pinjaman jangka panjang (20_40)
  Pinjaman berjangka media (10_20)
  Mereka menawarkan pinjaman seperti
  Pinjaman rumah ............., Pinjaman perniagaan ........ Pinjaman hutang .......
  Pinjaman pelajar .........., Pinjaman permulaan perniagaan
  Pinjaman perniagaan ......., pinjaman Syarikat .............. dan lain-lain
  E-mel .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Apabila ia datang kepada krisis kewangan dan pinjaman maka pinjaman kewangan David Wilson adalah tempat untuk pergi tolong katakan kepadanya Saya Puan Linda McDonald mengarahkan anda Good Luck ................... ....

  ReplyDelete
 3. Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda