Loading...

Darah babi segar ramuan rahsia Laksa Penang terkenal

SEJAK semalam tular keratan akhbar The Star versi cetak tentang resepi rahsia turun temurun Laksa Penang oleh sebuah keluarga di Pulau Pinang yang menggunakan darah babi segar sebagai salah satu ramuan penyediaan kuahnya.

Laksa Penang guna darah babi segar

Dalam artikel itu, menceritakan bagaimana resepi rahsia Laksa Penang keluarga Tan tiba di Kuala Lumpur dalam tahun 1996. David Tan diminta menguruskan warung laksa makcik iparnya yang terletak di Seksyen 2, Petaling Jaya Selangor.Selepas makciknya meninggal, David Tan mula membuka perniagaannya sendiri. Namun dia tidak dapat mengekalkan resepi asal keluarganya 100 peratus.

"Ketika di Pulau Pinang kami masak menggunakan darah babi segar,"

"Tapi di Kuala Lumpur pembekal tidak menjual darah (babi) segar,"

Laksa Penang guna darah babi segar

"Jadi kami terpaksa membeli (darah babi) berbentuk kiub dari mereka,"

"Darah babi dipercayai mempunyai ciri-ciri kesihatan," katanya.

Artikel ini sebenarnya merupakan artikel lama yang pernah disiarkan juga dalam portal The Star, bertarikh 2 Jun 2016. Individu yang mula-mula menyebarkan artikel ini ialah salah seorang pemimpin PAS, Ustaz Saiful Bahri Mamat.

Laksa darah babi

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), juga telah memberi maklum balas berhubung perkara ini. JAKIM telah mengesahkan bahawa "Penang Famous Laksa" memang tidak mempunyai sijil Halal.

"Merujuk kepada laporan akhbar The Star pada 2 Jun lalu, perakuan mengenai penggunaan darah babi dalam hidangan yang dijual di gerai di SS2, Petaling Jaya dibuat sendiri oleh peniaga berkenaan David Tan,"

"Untuk makluman pengguna, gerai jualan ini tidak pernah memiliki atau diberikan sijil pengesahan halal Malaysia," kata Bahagian Hab Halal Jakim seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

Post a Comment

1 Comments

  1. Riduan Tee dulu pesan tukar darah untuk jadi suci.

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda