Ini bukti subsidi petrol bersasar sebenarnya adalah idea Najib Razak

SEMALAM aku ada beri pandangan mengapa aku tak setuju dengan langkah kerajaan untuk melaksanakan subsidi petrol bersasar.

BACA — Kenapa aku tak setuju dengan subsidi petrol bersasar.

Najib Razak, sejak dari awal menghentam rancangan kerajaan Pakatan Harapan untuk melaksanakan Program Subsidi Petrol (PSP) bersasar ini.

Najib Razak

Tapi dia lupa, bahawa idea untuk melaksanakan subsidi petrol bersasar ini sebenarnya datang dari dia juga sewaktu masih menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri dahulu.

Lihat tangkapan layar berikut laporan sumber berita FMT bertarikh 3 Februari 2017 masa tu Najib masih lagi Perdana Menteri.

Sumber — Free Malaysia Today

Idea Najib

Antara hujah Najib untuk melaksanakan subsidi bersasar ialah kerana program subsidi pukal sedia ada dilihat menguntungkan golongan kaya, pendatang dan pelancong asing.

"Kita nak ubah dasar daripada bantuan secara pukal, subsidi pukal kepada bantuan dan subsidi secara bersasar ataupun targeted assistance and targeted subsidy,"

"Ini kerana kalau bantuan diberi pukal ataupun subsidi pukal, banyak ketirisan dan ketidakadilan berlaku."

"Kalau subsidi minyak, siapa untung, mereka yang ada kereta besar lagi untung, mereka yang jadi pelancong, pekerja asing pun untung," katanya.

Jadi jelas di sini subsidi bersasar adalah idea Najib, hujah dan alasan kerajaan hari ini untuk melaksanakan subsidi petrol secara bersasar, juga lebih kurang sama dengan hujah Najib dulu.

Jika Najib bangkang dan kritik idea ini, maknanya dia kritik idea dia sendiri.

Aku dari dulu sampai sekarang tetap tak setuju dengan idea subsidi petrol bersasar ini. Aku tetap pertahankan subsidi pukal sedia ada.

Kita mesti ingat, tujuan subsidi petrol diwujudkan bukan sebab mahu harga petrol murah semata-mata, tapi untuk kawal harga barang-barang keperluan harian.

Jika harga petrol tak terkawal, maka harga barang keperluan harian juga akan terima kesan kenaikan atas alasan peningkatan kos pengangkutan.

Harga barang kalau dah naik, jangan harap nak turun harga semula walaupun harga minyak kembali turun.

Post a comment

19 Comments

  1. kalau dah tau tak bawa faedah yg kerajaan pH ikut jugak buat ape... tak ke bangang name nye tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bangang pun... bila terantuk salahkan orang..

      Delete
    2. Mrk ingat kaedah asyik menyalahkan org lain dpt membantu mrk menghadapi tekanan majoriti rakyat?
      Sebenarnya mrk melakukan kesilapan besar krn rakyatbdah semakin muak.
      Carilah kaedah lain tanpa perlu menyalahkan org lain.

      Dah kata bila mangkuk tua tu naik hanya ingin memewahkan anak, proksi dan kroni akan berlaku kerosakan dlm negara.
      Lidah tua nya bukan bercabang 2 tapi dah bercabang 4.Fitnah dan kencing dah jadi santapan harian demi kuasa dunia. Nepotisme dan kronisme dah sebati dgn darah munafiknya.
      Semoga sial dan hina di hujung nyawa!!!!

      Delete
    3. Kalau kau calon pm,aku Akan undi Dan sokong kau pasal kau cerdik Dan lurus orangnya.masalahnya takda sapapun kenal kau nihh

      Delete
    4. Kau ni cerdik apa pasal Tak nak jadi menteri.aku undi kau.org cerdik mcm kau yg didambakan oleh rakyat malaysia.bukan mcm pH bangang2 belaka

      Delete
  2. Senang yerr org PH ni,kerja nyer salah kan org jer..gaji ribu ribu,otak letak Kat lutut..

    ReplyDelete
  3. Bila tak kena dgn cara bangang mrk...akan salahkan org lain.
    Inilah bahananya dpt pemimpin penipu yg suka kencing dan berak merata2.
    Raykat juga yg kena basuh dan bersihkan najis2 sial mrk....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camna nak buat dah nasib,yg dulu kaki mencuri,yg sekarang hancing

      Delete
  4. Kata awal tahun 2020.
    Ditangguh pulak.
    Macam mana rakyat nak percaya dgn kabinet kayu buruk ph nie?

    Esok dah tahun baru.
    Jho low tak tertangkap2. Akhirnya rakyat mula sangsi adakah jho low nie sekutu najib atau sekutu tun m dan ph?
    Video semburit sepatutnya dah tahu salah seorg pelakunya paling lewat tengah malam ini.
    Tapi tiada cadangan pc atau pemakluman dpd pihak polis berkenaan kes ini.

    Kesian, imej polis turut tercalar oleh kerajaan ph yg dikatakan terlalu hebat dan cekap dalam melaksanakan amanah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Analysis dari Amerika kata dalam video tu bukan Azmin kau Tak Tau lagi ke. Lelaki dalam video tu jembalang tanah yg hobinya bersemburit

      Delete
  5. Anwar pernah kata pemimpin yang mengamalkan nepotisme dan kronisme mcm tun mangkuk akan merosakkan negara.

    ReplyDelete
  6. Kerajaan paling BANGANG!!!
    Macam ini cara korang bekerja tak heran pelabur asing semakin lari dan takut melabur di negara kita.
    BODOH!!!
    Bila pelabur lari akan menyalahkan orang lain.
    Salahkan doktor tua, akauntan yg tidak diiktiraf dan pelaku semburit yang gagal memacu ekonomi negara.
    Jangan asyik salahkan orang lain!!!!

    ReplyDelete
  7. Eh2..salahkan najib...wei bodoh, tender sistem subsidi ni award tahun bila ek? Kalau idea subsidi bersasar ni x bagus, kenapa teruskan juga dengan tender tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manusia nyanyuk serta bangang tak sedar mrk tu bangang!
      Puak semburit nie bangangnya dah tak mampu nak disimpan!!!

      Delete
  8. PAKATAN HAPRAKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

    ReplyDelete
  9. MiloBasi yg ni...blogger otak besaq pala ayam.

    ReplyDelete
  10. Yg kena buang kerja sblm tahun 2020 oleh KERAjaan semburit mgkin sedih kecuali yg pernah undi mrk.

    ReplyDelete
  11. babi anjing pas cam tu la. bila tk buat kata kencing bila buat kata kencing. mcm dia org biasa minum kencing najib tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korang layanlah kencing tun mangkuk dan cina terowong tu...hihihi

      Delete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda