Loading...

Penganalisis cadang kerajaan potong elaun menteri dan pegawai tertinggi

MANA-MANA elaun yang sudah tidak releven wajar dipotong lebih-lebih lagi dalam suasana ekonomi negara yang tidak mengizinkan pembaziran kata Awang Azman, penganalisis dari Universiti Malaya.

"Selain pemansuhan elaun kritikal, kerajaan sepatutnya memikirkan bagaimana nak potong elaun menteri yang terlalu banyak." katanya.

Awang Azman Universiti Malaya

Menurutnya sudah tiba masa kerajaan menilai semula kewajaran elaun yang diberi kepada menteri dan pegawai tertinggi sektor awam dalam keadaan ekonomi negara hari ini.

"Sudah tiba masanya kerajaan menilai sama ada gaji dan elaun mereka sesuai atau tidak dalam keadaan ekonomi sekarang ini,"

"Jadilah kerajaan yang mendengar suara rakyat yang sekarang ini mahu elaun Menteri dipotong. Banyak lagi elaun lain yang boleh dikaji, yang tiada keperluan," katanya seperti dia yang dipetik oleh FMT.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dilapor telah mengesahkan pemansuhan Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) kepada bakal penjawat awam baru yang dilantik bermula 1 Januari 2020.

Pelbagai pihak memberikan reaksi terhadap kenyataan itu, antaranya termasuk Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad dan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menyuarakan bantahan terhadap pemansuhan berkenaan.

Rata-rata pengguna di media sosial menuntut kerajaan memotong elaun menteri, dan bukannya elaun kakitangan awam terlibat.

Menurut Awang Azman, elaun pegawai tertinggi kerajaan seperti kategori Jusa dan Turus juga perlu dinilai dan mana-mana elaun yang sudah tidak wajar perlu dimansuhkan.

"Bukan sahaja golongan berpendapatan di bawah gred 54 diberi perhatian, tetapi perlu dilihat dalam kalangan pegawai Turus dan Jusa ini," katanya.

tambahnya lagi kerajaan tidak seharusnya hanya mengharapkan rakyat berkorban untuk negara.

"Bukan kerajaan sahaja meminta pengorbanan daripada rakyat, tapi rakyat juga ingin wakil rakyat berkorban dari segi elaun diterima yang dilihat tidak munasabah. Sama-sama berkorban,"

"Apabila berada di tampuk kuasa mereka seharusnya menjadi lebih sedar dan insaf dengan jurang kedudukan rakyat dan kedudukan mereka yang di atas,"

Post a Comment

1 Comments

 1. Untuk bukti pencairan W / A: +6281617538564
  Nama ******* Neni Syahir
  kota: ******** Bandung
  jumlah pinjaman: ****** Rp5,5 miliar
  suku bunga: ******* 1%
  @Twitter ikuti sekarang: *********** @AasimahaLoan

  Saya adalah korban penipuan di tangan kreditor palsu. Saya kehilangan sekitar Rp.65.000.000 karena saya membutuhkan modal besar Rp. 5,5 miliar. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi dan bisnis saya hancur, dan dalam proses itu saya kehilangan suami saya. Saya tidak tahan lagi. 4 November 2019, saya bertemu dengan seorang teman lama di sebuah restuarant di Bandung yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. AASIMAHA ADILA MEMILIKI PERUSAHAAN PINJAMAN, yang akhirnya membantu saya dengan pinjaman besar untuk membayar hutang bank saya. Tolong, bantu saya untuk berterima kasih kepada ibu-ibu Muslim yang memberikan perusahaan pinjaman besar milik sendiri, pemilik pabrik dan individu pribadi untuk meningkatkan kehidupan dan bisnis mereka. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia. Jika Anda menginginkan pinjaman modal besar, Anda dapat menghubungi mereka dan melihat situs web mereka. Anda perlu tahu bahwa ada banyak scammer di blog ini yang tidak memiliki situs web di peta Google,. perusahaan pinjaman resmi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN memberi saya pinjaman Rp5,5 miliar dengan tingkat bunga sangat rendah untuk 1% seiring dengan pinjaman berjangka dengan persetujuan cepat dan pencairan mendesak. Jika Anda menginginkan kapita investasi yang besar dan Anda ingin membayar hutang Anda, segera terapkan dan berbahagia seperti banyak orang di sini.
                                        Batas aplikasi di bawah ini

  E-mail: *******aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ::: ************ + 447723553516
  Email saya; ***************** nenisyahir@gmail.com

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda