Loading...

Rusuhan 13 May boleh berulang jika Dong Zong tidak diharamkan — Gamis

GABUNGAN Pelajar Muslim Malaysia (Gamis) hari ini dilapor memberi amaran peristiwa rusuhan berdarah 13 Mei 1969 boleh berulang selagi Pertubuhan Pendidikan Cina, Dong Zong masih wujud.

Pejabat Dong Zong

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, presidennya Saifullah Baiduri menyeru Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan polis mengharamkan kumpulan pendidikan Cina itu, sambil mendakwa ia menentang dasar-dasar kerajaan ke arah perpaduan.

"Dong Zong sebuah organisasi yang menjadi nanah dalam perpaduan negara, dan menyemai doktrin anti nasional dalam kalangan masyarakat Cina," katanya.

"Selagi organisasi ini masih bertapak, pihak berkuasa seakan merestui sejarah hitam 13 Mei 1969 untuk berulang kembali," tambahnya.

Ia merujuk kepada rusuhan kaum yang berlaku pada 13 Mei hingga 13 Julai 1969 yang mana mengorbankan seramai 196 orang manakala segelintir lagi mendakwa angka korban dalam peristiwa itu lebih tinggi.

Tragedi itu yang berlaku selepas pilihan raya umum ke-3 dilapor turut mengakibatkan sejumlah 6,000 orang hilang tempat tinggal dan sekurang-kurangnya sejumlah 211 kenderaan dan 753 bangunan musnah atau hancur dijilat api

Saifullah juga menyeru semua pelajar tanpa mengira bangsa dan agama untuk bersuara menentang Dong Zong sehingga persatuan itu diharamkan.

"Gamis dengan tegas menyatakan bahawa tindakan rasis Dong Zong ini jelas melanggar Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan implikasinya bakal mencetuskan kekacauan serta menimbulkan perpecahan kaum,"

Perkara 152 menyatakan bahawa "bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan,"

Kenyataan itu susulan persatuan Dong Jiao Zong bertugas untuk meneruskan Kongres tertutup Persatuan Cina pada hari Sabtu ini dengan tujuan menyakinkan kerajaan untuk membatalkan keputusannya memasukkan subjek pembelajaran jawi di sekolah-sekolah vernakular.

Kenyataan Gamis ini dilihat selari dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang pemimpin Pas, yang sebelum ini menyeru pihak polis untuk campurtangan dan menghentikan Kongres Persatuan Cina bagi mengelakkan rusuhan Kuil Hindu Sri Maha Mariamman di Subang jaya pada tahun 2017 berulang.

Ahli parlimen PAS Kuala Nerus, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali juga menyeru Menteri Dalam Negeri untuk membatalkan pendaftaran Pertubuhan Dong Jiao Zong di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Kongres Dong Jiao Zong itu turut akan diikuti oleh satu lagi kumpulan yang menggelarkan mereka sebagai Pasukan Bertindak Gabungan Seni Khat, yang turut menentang pengajaran jawi dalam sekolah sekolah vernakular.

Pada bulan Ogos Menteri Pendidikan, mengesahkan akan tetap memperkenalkan seni khat tahun hadapan sebagai sebahagian daripada subjek Bahasa Melayu untuk pelajar tahun empat.

Post a comment

2 Comments

 1. Yg ini aku setuju!!!

  ReplyDelete
 2. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda