Loading...

Jakim tak pernah haramkan mana-mana perayaan bukan Islam — Mujahid

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tidak pernah mengharamkan sebarang perayaan kata menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa.

Menurutnya jabatan itu sekadar memberikan pendapat berhubung etika yang perlu di ikuti oleh orang Islam ketika menghadiri perayaan-perayaan agama lain.

Mujahid

Kata Mujahid perkara itu telah disahkan dalam mesyuarat kabinet selepas satu pekeliling berhubung perayaan Ponggal dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)

"Kami (Jakim) diminta untuk memberikan pandangan oleh KPM. Kami telah memberikan pandangan dan dalam pandangan yang kami berikan, kami telah hantar kepada KPM dengan cara yang paling baik supaya mereka menjelaskan kepada orang awam dan pihak-pihak di kalangan orang Islam yang merasa bimbang,"

"Bagaimana mereka akan menyampaikannya bukan draf atau kerja kami. Itu tugas mereka," beliau memberitahu wartawan selepas menerima satu peruntukan berjumlah RM100 juta dari menteri kewangan untuk sekolah-sekolah tahfiz, sekolah agama rakyat, dan sekolah-sekolah pondok hari ini.

Post a Comment

2 Comments

 1. Nampak mcm babi2 dapigs yg bnyk kutuk jakim. Yg percaya ada agama pulak hanya diam membisu termasuk mangkuk tua tu.


  Kata nak berhenti...
  Tak payahlah nak test market...
  Berhenti terus jer!!!!
  Atau bubar terus parlimen!!
  Tak ada yg nak simpati dgn penjual harta negara dan pemimpin yg mendahulukan anak, proksi dan kroni yg tamak!!!

  Ko nak harapkan anwar dan pengikut lgbtnya menyokong ko bersara awal....mrk semuanya pondan!!!!

  Hihihi......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bubarkan parti penjajah Inggeris UMNO tu dulu! Ada berani?

   Delete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda