16 Sept Apa kata Anwar?

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi menunjukkan dua pucuk surat sebagai bukti bahawa beliau mempunyai cukup jumlah ahli parlimen untuk mengambil alih kuasa daripada kerajaan BN melalui 'Projek 16 September'.

Anwar berkata surat pertama bertarikh 18 September 2008 yang menuntut agar Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi memanggil sidang tergempar kerana ahli Dewan Rakyat sudah hilang keyakinan kepadanya.

"Jika tak ada jumlahnya, adakah boleh diadakan sidang parlimen tergempar?" katanya Anwar ketika berceramah di hadapan kira-kira 400 orang di Padang Perumahan Taman Teratai, yang dikatakan kubu kuat Umno.

Manakala surat bertarikh pada hari berikutnya, kata Anwar, memohon perkenan mengadap Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan kerana mempunyai cukup majoriti ahli Dewan Rakyat untuk menubuhkan kerajaan yang baru.

"Bagaima
napun Allah mentakdirkan perkara itu tidak menjadi," katanya sambil merayu agar pengundi memberi sokongan kepada calon PKR Datuk Zaid Ibrahim dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor 25 April ini.

Anwar yang juga penasihat ekonomi kerajaan Selangor menyentuh pendedahannya bahawa kerajaan Malaysia membuat perjanjian dengan sebuah firma perunding yang mempunyai kaitan dengan Yahudi.

Ia susulan keputusan Dewan Rakyat petang semalam meluluskan usul merujuk Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen ekoran pendedahan beliau itu.

Anwar menjela
skan kepada pengundi dengan menunjukkan salinan surat perjanjian kerajaan Malaysia dan firma Apco itu.

"Surat (perjanjian) Apco dan kerajaan Israel sama dengan surat (perjanjian) antara Apco dengan Malaysia. Jawablah, buat apa hina saya... Jawablah, buat apa hukum saya," katanya.

Anwar yang juga bekas timbalan perdana menteri berkata, beliau telah memuatkan salinan perjanjian tersebut di dalam blog rasminya.

Dalam perkembangan berkaitan, ketua umum PKR itu juga menjawab tohmahan yang mendakwanya menjadi "boneka kepada Yahudi".

Beliau turut menunjukkan satu risalah mendakwa bahawa beliau mempunyai "lingkaran dengan Yahudi".

Anwar menyifatkan tindakan tersebut dilakukan oleh "orang munafik dan pembohong"

"Haram saya berdamping dengan mereka. Saya tidak buat kerja itu semua," katanya sambil mendapat tepukan gemuruh hadirin.

9 Comments

 1. LAWAN TETAP LAWAN....

  ReplyDelete
 2. bersama menegakkan keadilan di dunia!!

  ReplyDelete
 3. Takde rezeki xmengapa...
  Yang penting akan datang kita bungkus
  kerajaan Be End!

  Lawan tetappppppp!!!!!?????

  Lawan!!!!!

  ReplyDelete
 4. Wow! Linda..penuh semangat,

  Lawan tetappppppp!!!!!?????

  Lawan!!!!!

  ReplyDelete
 5. Anwar Ibrahim is The Great Leader in Malaysia!!

  ReplyDelete
 6. BN = barisan nasional = benjamin netanyahu .
  APCO = 1malaysia = 1israel.

  ReplyDelete
 7. PAS 4 All = Israel 4 All..aku dah dapat membayangkan apa akan jadi pada malaysia kalau anu-war jadi pm..

  ReplyDelete
 8. ye betul..mula2 Saifool akan kena rotan kerana kazaf, then mat monggol cabut lari...then cke det pun hilang cabut ke argentina...ezzam awal2 dh hilang...dan umngok akan mati tidak berkubur...itulah akan jadi jika PR menang.

  ReplyDelete
 9. bagus milo suam..dgn info2 camni barulah senang nk tumbngkan BN.

  ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post

iklan