TV3 didenda RM50 000 kerana Iklan Raya lalu

Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) telah dikenakan denda maksimum RM50,000 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) kerana menyiarkan iklan kontroversinya berhubung sambutan Aidilfitri yang lalu.

Iklan yang disiarkan oleh stesen televisyen swasta pertama itu didakwa menyentuh sensitiviti umat Islam.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum memaklumkan kepada Dewan Rakyat hari, siasatan SKMM mendapati iklan berkenaan “menghina dan mengapi-apikan”.

Penjelasan itu sebagai menjawab soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen bebas yang mewakili Kulim Bandar Baru, Zulkifli Noordin yang ingin tahu mengenai tindakan kerajaan ke atas TV3 kerana menyiarkan iklan “Sinari Lebran”.

Zulkifli dalam soalannya mendakwa iklan tersebut “menghina dan menjatuhkan martabat Islam”.

“Sinari Lebaran oleh TV3, disiasat oleh Akta SKMM 1998 mengikut Seksyen 206 (3) yang memperuntukkan kompaun maksimum RM50,000 yang dikenakan kepada TV3,” kata Salang.

TV3 semasa bulan Ramadan lalu menyiarkan iklan yang menggambarkan seorang lelaki tua dan kanak-kanak menaiki beca ajaib ala kereta salju Santa Claus sehingga melintasi bulan.

Ia dilihat seperti menyamakan Aidil Fitri dengan unsur Krismas, Hindu dan Buddha apabila memasukkan elemen beca terbang, bunga teratai dan pelita.

Kos penerbitan iklan itu dikatakan mencecah RM200,000 dan banyak menggunakan teknik janaan pengimejan komputer (CGI).

Sementara itu, berhubung soalan Zulkifli mengenai usaha pemantauan dan penguatkuasaan berhubung penularan “fitnah perkauman dan agama” menerusi media siber dan elektronik, Salang berkata mengikut Seksyen 211 dan 233 Akta SKMM ia tidak terhad kepada artikel yang dimuatnaik dalam laman berkenaan tetapi juga membabitkan interaksi serta komen yang dianggap memfitnah mana-mana agama ataupun kaum.

“Bagi kesilapan yang lebih serius, sebagai contoh menghina Islam dan agama lain yang boleh mencetuskan ketegangan kaum serta mengancam keselamatan negara, kita boleh rujuk kepada Akta Hasutan 1948 dan akta Keselamaatn Dalam Negara,” katanya.
ReJaM©

5 Comments

 1. Aku rasa itulah 1Malaysia yg ingin diterapkan dan dalam masa yg mengambarkan 1Agama.

  ReplyDelete
 2. memng patut ditarik balik,.. sinis menghina Islam
  sila la kujung ke blog saya http://amirtangkak.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Iklan ini lebih menghina daripada isu kalimah Allah...

  Pada UMNO benda2 macam yg dipaparkan dalam iklan ni tak menjadi hal sebab kalau mengikut fatwa Ulamak Agung UMNO Tun Mahathir Kutty Mohamad bahawa semua agama itu adalah sama semuanya menuju ke arah kebaikan..

  so apa salahnya kalau nak dipaparkan imej kesemua agama dalam iklan hari raya tersebut kerana semua agama adalah sama iaitu semuanya menuju ke arah kebaikan.. Konsep semua agama itu telah diterima pakai dan diimani oleh semua bangsa UMNO..

  justeru itu bila ulamak Agung UMNO Tun Mahathir Kutty mohamad melaksakan programe " Kongsi Raya " maka ianya disambut dengan penuh kegembiraan oleh bangsa UMNO kerana bagi mereka dengan mengamalkan Konsep " Kongsi Raya tersebut maka akan sempurnalah dan meriahlah perayaan tersebut

  ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post

iklan