Loading...

Harga kereta proton, rakyat Malaysia ditipu?

Mengapakah harga kereta Nasional Proton di Arab Saudi jauh lebih murah berbanding harganya di Malaysia? Inikah yang dikatakan rakyat didahulukan? Kalau diikutkan logik akal, sepatutnya harga kereta Malaysia yang dijual di luar negara tentulah lebih mahal disebabkan tambahan kos untuk pengangkutan, pengurusan, cukai, dan sebagainya. Tapi apa yang berlaku, harga kereta nasional di negara ini lebih mahal berbanding di arab Saudi.

Di bawah ini merupakan senarai harga terkini untuk beberapa jenis Kereta Nasional, keluaran Proton yang dipetik dari Akhbar The Star Online.

Satu lagi email diterima dari salah seorang pembaca MiLo SuaM meminta untuk disiarkan iklan kereta nasional di akhbar Arab saudi sebagai bukti terhadap dakwaan ini.Sila klik gambar untuk membesarkan image.


Ini bermakna harga Kereta Nasional keluaran proton di Arab Saudi Cuma Gen 2 = RM 28, 284, Persona = RM 30, 324 dan Waja = RM 31, 878.

*tukaran semasa matawang Saudi Riyal, SR 1 = Ringgit Malaysia, RM 0.84

Apa perasaan anak seorang pesawah bila bapanya menjual beras lebih mahal kepada anak sendiri?


ReJaM© "Terima kasih Kerajaan Malaysia kerana menipu rakyat!"

Post a Comment

66 Comments

  1. memang betul pun, aku duk saudi dulu pun, harga keta gen-dua tu 32 ribu riyal

    ReplyDelete
  2. Harga jauh berbeza, agaknya Kerajaan Arab Saudi bagi subsidi kot kah kah kah....

    ReplyDelete
  3. Lagi murah Sebab Ramadan Offer?!!!
    Cant you see??? It's and advert...
    And it suppose to be that way....

    ReplyDelete
  4. murah sebab kerajaan arab byk subsidi,,dan mereka tak charge untuk cukai semua..

    ReplyDelete
  5. Kah kah kah.... BItch cuba tengok harga sebelum ramadhan tu... masih jauh lebih murah... ko ni dogol lah BItch kah kah kah...

    ReplyDelete
  6. murah sebab kerajaan arab byk subsidi,,dan mereka tak charge untuk cukai semua..

    Lagi sorang, apahal plak kerajaan Arab Saudi nak bg subsidi untuk beli keta malaysia? ko ingat Kerajaan Arab tu dah mabuk ke? keh keh keh...

    ReplyDelete
  7. arab ade subsidi la tu psl murah...

    ReplyDelete
  8. Dah basi dah cite ni. Dah lama dah aku tahu, baca dri blog lain (lupa nama).

    ReplyDelete
  9. Top management proton sendiri bg tahu kos pengeluaran sebiji kereta proton dari 15ribu -20ribu..kenape mahal sgt jual kt rakyat?nk untung lebih..lepas tu kereta import caj kaw2 punya nk jaga proton..dh 20 tahun lebih proton kluarkn kereta tidak ade perubahan pon..ape nk jadi la dgn kite punya nasib rakyat malaysia nie.asyik kena tipu oleh kerajaan jer.kerajaan mana??.lu org pk la sendiri...

    ReplyDelete
  10. Memang benar ... rakyat Malaysia ditipu oleh kerajaan Malaysia. Sepatutnya bila sesebuah negara mengeluarkan kereta sendiri, rakyat dinegara tersebut dapat membeli kerata dgn harga yg murah seperti di Jepun,Korea etc. Tetapi di Malaysia sebaliknya yg berlaku. Dengan kata lain, rakyat Malaysialah yg menangung kos industri kereta di Malaysia. Sebab itu bekas Menteri Kewangan Ku Li tidak berapa setuju dengan dasar ini kerana rakyat yg menangung kosnya...

    ReplyDelete
  11. malaysia ni jual mahal mana pun org beli gak...org malaysia mmg tak kisah kalau mahal pun.
    dari zz

    ReplyDelete
  12. ape pun sume kene tipu...

    ReplyDelete
  13. bukan kereta proton aje murah,semua kereta kat sana mmg murah (bcoz of subsidy, tax etc etc). dah try convert harga kereta mercedes kat sana dgn duit msia? kalo dah,bole lah komplen kerajaan jerman pon penipu.

    don't compare apple with orange.

    ReplyDelete
  14. Cam sial jer KERAjaan 1Mesia. Tipu rakyat terutamanya UMNO

    ReplyDelete
  15. a'ahh kan.. dah try compare ke kete dr negare lain...

    ReplyDelete
  16. Dah basi dah cite ni. Dah lama dah aku tahu, baca dri blog lain (lupa nama).
    haha..konon je bce dri blog lain..wei..kat sni xde fakta xyah nk sibuk r..mg bengong..mg tau dok tu??

    ReplyDelete
  17. kita bukan kena tipu tapi kita kena bayar lebih utk kereta sendiri... harga asal dalam negara bg Gen2 cuma RM20,000... yg jadikan mahal adalah CUKAI... jika dicampur semua CUKAI utk sebuah kereta Gen2 dlm negara tu adalah antara 200% ke 300%... di arab saudi, cukai import kereta rendah sbb dia org tak kelurakan kereta sendiri... lagipun arab saudi ni dah kaya raya, jadi cukai mereka memang rendah sgt kecuali bahan makanan dan air.... masalahnya skg adalah kita dipaksa BAYAR CUKAI untuk KERETA TEMPATAN... memang mcm tulah caranya kerajaan nak dapatkan duit sbb nak cover cukai pendapatan yg kerajaan tak kutip dari 10 juta tenaga pekerja kat Malaysia... cuma 10% - 15% je dari 10 juta tenaga kerja Malaysia dikenakan cukai pendapatan.... kalau tak dr mana kerajaan nak dapatkan duit... kita belilah kereta apa pun dlm Malaysia ni tetap tinggi harganya... "sumber maklumat dalaman PROTON"

    ReplyDelete
  18. klu compare dgn kreta dari negare laen komfem2 la lg mahal..adoooii.. bdk skola pown tau.. cukai n kos import. ni kete malaysia bwat di malaysia, sumua di malaysia, komfem2 la sptutnyer sgt murah,x de kos extra2 ni.

    ReplyDelete
  19. btol la tu joe80.. aku sokong ko...

    ReplyDelete
  20. bkn sruh compare dekat malaysia ni.. sruh compare kereta mercedes kat arab la...
    contoh proton kat arab 30K++...
    kat arab mercedes lak berape?

    ReplyDelete
  21. Bila orang tak belajar ekonomi, memang senang untuk diperbodohkan oleh BN. Bongok, mana ada kerajaan mana2 di dunia ni yang bagi subsidi terhadap benda dari luar negara???!!! Kalau bagi subsidi terhadap benda yang mereka buat sendiri tu lainlah. Aku nak tanya sikit orang yang kata kerajaan Arab Saudi bagi subsidi untuk kereta Proton. Diorang ke yang buat Proton??? Mangkuk. =.="

    ReplyDelete
  22. Ini lah kerajaan kita. Jangan berbanding, sakit hati saja!

    ReplyDelete
  23. wei, kita ni memang kena tipu, tapi xleh wat pape,pasal banyak orang takut nk lawan, penting diri, nk bayar kete 9thn, insurans ape semua last2 kete kena tarik, dok umah sewa, keluarga porak peranda, nk kahwin pn buat loan, terpaksa mkn rasuah, tipu sana sini, asal ade duit je leh hidup, punca semua kerana salah urus tadbir rezeki allah dan juga amanah yg diberikan, tunggu azab Allah je la, xpyh nk tegakkan benang basah....

    ReplyDelete
  24. dah la kenakan cukai melampau kereta luar supaya kita terpaksa la pakai kereta tempatan yang 'sangat berkualiti', jual pulak kereta pada harga yg x sepatutnya!Yg merananya rata2 org melayu kita juga yg majoriti berpendapatan rendah. contoh viva-9thn ansuran pun dekat 400, katakan gaji 1000, tggl 600, tolak itu dan ini- rumah,mkn,susu,lampin,minyakkkkkk!!! ape lagi? masuk umno la mane tau ade masyukk skit ke, wang ehsan ke,rombongan ke leh bwk anak2 g jln free, Tolong la!! Cukup2 la! U all org politik dh ber lambak2 duit, x cukup2 lagi ke!! buat la kebajikan, x takut azab Allah ke?!!

    ReplyDelete
  25. harge kete kat malaysia mahal sbb kos buatan tue yg mahal....
    cthnye harge besi yg dibeli oleh malaysia 5 kali ganda lgi mahal dri negara luar....sbb kite mmg x der material nak buat n haruslah beli kat negara lain....

    ReplyDelete
  26. PAS la yang bodoh..
    Pengarah Urusan Proton Holdings adalah orang PAS..
    PAS sebenarnya yang menipu rakyat..
    Hidup HamPAS..
    Parti Ajaran Sesat..
    Celako celako celako..

    ReplyDelete
  27. sebenarnye.. kerajaan pusat telah mengenakan cukai kepada setiap kereta baru keluaran proton.. Bukan kereta import sahaja yang dikenakan kan cukai, tetapi setiap kereta yang dipasang di malaysia juga dikenakan cukai.. termasuk proton... oleh itu.. andai kata saya katakan kereta proton berharga RM30K, dikenakan cukai RM10K berjumlah RM40K.. tolak campur jadi 50K. sebab itu harga jadi mahal berbanding negara luar.. bukan salah proton.. salah siapa? anda pangkah la sediri.

    ReplyDelete
  28. masalah dimalaysia ni semua orang takut utk bangun melawan dasar politik mlaysia keparat ni..dr atas sehingga lah berjawatan yg bawah semuanya ada terselit rahsuah(sampai ble?)..mane yg berduit boleh buat sesuka hati mereka mane yg x berduit hanya mampu mendengar..(ape bende semua ni??)jikalau saya di beri peluang untuk bersuara saya akan bangun melawan..ni asal kan bersuara je ISA..skit2 ISA wtf..cukai sane cukai sini..harga barang slalu naik jarang skali turun..ape nk jadi di negara2 euro mereka memberi free edication kpade plajar2..memberi wang ehsan kepada mereka yg tidak bekerja dan juga free tax kepada sesiapa yg tidak bekerja..nk menyesal pn xguna sbab kita telah dilahir kan di malaysia..

    ReplyDelete
  29. Pengarah Urusan Proton Holdings adalah orang PAS?

    hoho.. mintak maaf jela kalau umno yg babi anjing tu sudi2 nak bagi position penting kat org pas. perut pemimpin umno/bn yg dah berulat berjejeran meleleh atas jalan sbb makan duit haram pastu taknak mengaku.

    umno/bn kimak babi lahanat neraka ke-7!

    ReplyDelete
  30. wei puak haram jadah, dah menipu tu jgn la nk belit lagi, org melayu islam la yg korang naye ni sial!!! harga besi mahal la, cukai tinggi la, pengarah proton org pas la, DENGAR SINI--- KLU BESI MAHAL--apasal jual kt negara lain murah?? proton buat kete kt negara lain ke mangkuk?? cukai proton mane de tinggi bangang!! ade ke patut kate pengerusi proton penipu tu org PAS. klu mcm tu NAJIB penipu tu org PAS jugak le ye. UDAH-UDAH le NK MENIPU ORG MELAYU, yg kaki jilat dgn kaki ampu je sokong korang wey!! SAPE PETUALANG BANGSA YG HISAP DARAH MELAYU ISLAM???????? AKU DH LETIH WEY ,SEDIH TGK NASIB BANGSA MELAYU, ----bangsa cina leh hidup 100thn lagi, harta dia org byk, melayu apa ada, TAWAKKAL kt ALLAH je la

    ReplyDelete
  31. Kepada anon 12:57am yang memang sah bengong. Ni fakta.
    http://shafawi.com/blog/life/proton-murah-arab-saudi.html

    Kalau tak reti cari info dlm net, tak payah le nak kutuk org takde fakta ke ape. Otak bangang ko hanya tau cari gambar blu dan kutuk org je. Kurang aja nye mangkuk jamban.

    ReplyDelete
  32. ala.. bukan setakat harga kereta ja.. interest rate untuk keta mesia pun skrang dah 4.25% compare dengan 3% import car..
    Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.. syabas..

    ReplyDelete
  33. korang ni kalau kat internet, bahasa tu kalau di campak ke laut, air laut tu terus jadi api agaknya... cuba la cari2 maklumat kat internet sblm percaya bulat2 pd sape2 punya pendapat pun.. ini yg saya jumpa di internet... sila buka website ni mmg direct terus dr dealer kereta kat negara arab:

    http://www.drivearabia.com/ultimatecarbuyerguide/carpage.php/Proton-GEN-2/2007-2008-2009-2010-/348

    nmpk tak harga new gen 2 kat situ? DHS 35000 - 40000... DHS tu mata wang drham... tukar ke USD dulu... tgk kat sini:

    http://www.gatehouseinternational.com/tag/dhs

    DHS 1 = USD 0.27... tukar plak pada RM. guna kalkulator lg senang kat sini

    http://www.x-rates.com/calculator.html#

    jadi harga dlm RM 33 000.. lagi murah kan...??? RELAX... jgn cepat melenting... cuba buat perkara sama pd harga kereta yg lain2... saya dah try buat utk harga honda accord baru... mmg betul lg murah dr harga kat malaysia... so, not sure why... may be mmg kerajaan sana bg subsidi kot... atau tak de cukai langsung... atau mungkin mmg betul harga proton kita lg murah kat sana sbb accord baru tanpa cukai mmg la murah sgt dr harga kat malaysia kan... kena siasat betul2 sblm pandai2 buat kesimpulan sendiri... kalau tak reti buat kesimpulan, just tunjuk bukti dan biar org lain berpikir dan buat kesimpulan sendiri ya...

    from: cikgu bibi

    ReplyDelete
  34. aq sokong gilerwh ape yg joe80 kata..kita di sini kene bayar cukai lorh..di arab tuh..da kaya..cukai semo murah

    ReplyDelete
  35. Alahh.. guna je Yahoo Currency convert direct dari Riyal ke RM. Lagi mudah.

    ReplyDelete
  36. Ape la cikgu BB nih, kate cikgu, takkan tu je fakta nak wat rujukan. Yg joe80 kate tu lagi lojik bunyinye. Lagipon cara yg cikgu ajar buat perbandingan tu cam kureng je.

    ReplyDelete
  37. bodo la ko ni megat, ada ke banding merc jerman ngan merc kat malaysia.. apple orange konon. dah bodo buat bandingan bodo lak. pegi mampus la jerman tipu rakyat dia ke.. tapi hakikat nya keta malaysia mahai sebabnye cukai2 yang tak munasabah langsung. peras duit rakyat. kendian boroskan ke projek ntah hapa2.. gila!

    hanjing umno memang banyak buat sampah kat sini. bagi statement mengarut sebab diorang tak dapat nak sangkal. tu kena meroyan tu. benda haram di halalkan. memang sial diorang ni.. jumpa kat luar.. nak aku terajang sekor2..

    abg megat.. megik..

    ReplyDelete
  38. syabas abg megat.. megik..
    aku sokong.. kerajaan mesia memamng pedajjal rakyat utk kepentingan kroni.. membazir ntah apa2.. mesia kaya tp hutang negara bertambah. kroni kaya rakyat kena pedajjal.. kepada lembu2 umngok yg tahu mengapu jd pencacai je cari la info kat tenet ni ttg pembaziran, penipuan, rasuah semua tu... saket hati betul aku.. jumpa aku pun aku terajang sekor2..

    bapak megat.. megik.. megok

    ReplyDelete
  39. bkn kt saudi je keta proton murah...kt qatar pon murah gak.
    sbb kerajaan qatar amik tax sket jer bkn ade subsidi.
    keta jenama len pon murah kt qatar.buat sakit ati jer nk compare harga keta kt middle east n malaysia..ibarat kata kera dihutan disusukn,ank dirumah mati kelaparan.

    ReplyDelete
  40. Sudah2 laaa tu... Politics in secular rules is islamic country?? =haram.... Tinggal kan politik sempit nie.. zaman nabi x de undang2 sekular seperti dimalaysia nie.. Tinggalkan undang2 sekular, kembali kepada undang2 Allah, sistem pemerintahan Khilafah yang melantik khalifah sebagai pemerintah. Khalifah yang hanya menjalankan undang2 Allah untuk rakyatnya, Kesultanan Melaka maju sebab sistem khalifah, begitu juga pemerintah kerajaan uthmaniyyah, zaman pererintahan khulafa' al-rasyiddin, semuanya menegakkan undang2 Allah.. X de pakai pun undang2 sekular nukilan Lord Reid si penjarah british untuk org2 melayu di tanah melayu.. Hasilnya, melayu berpecah belah, kafir-mengkafir, dengan kafir harbi tu buleh plak bekerja-sama, contoh, Umno-Mca, Pas-DAP, bila sebut Pas-Umno, x leh plak??? Sudah2 laaa.. tinggalkan politik sempit acuan yahudi nie... Sama2 tegakkan Undang2 Allah, Sistem Khilafah... Hidupkan kembali institusi raja-raja melayu sebagai khalifah....

    Daeng Marewah

    ReplyDelete
  41. senang jer formula...suka Malaysia tinggal,tak suka keluar....cr negara yg korang boleh cr mkn,jgn kutuk2 akhirnya duduk sini lagi...apa barang....aku yakin 100% bila korang cuba hijrah ke negara lain pun sikap korang akan sama.....bila dah kata Melayu....renung2kan selamat beramal...

    Misai

    ReplyDelete
  42. misai org ckap pasal bende ni utk kebaikan semue. kau nk ke kne bayar mahal semate2 utk brg yg murah? ko ni mmg jenis yg suke ditipu ekk? ble org reveal ape2 mule la nk melompat ckap x suke malaysia kuar, padahal ni utk kabaikan semue jugak. etc kalo proton turun kan harge kete ko jugak rase, bkan pkr/pas/dap je yg rase. gune otk bro.


    daeng maraweh ko nk pas-umno? suruh pemimpin umno tu tegakkan islam mcm TGNA ckap, so pas dah x de sbb nk lwn lgi.

    ReplyDelete
  43. korang nie ape la gaduh2 nie..spa ckp kt malaysia nie xde yg murah ada la nak tau apa????GAJI MURAH wakakaaka bingai nye kerajaan tang gaji je dia bg murah wakaka from mamat

    ReplyDelete
  44. naper r nk bandingkan keta merc ky arab dgn keta merc kt6 malaysia..x paham2 k kt malaysia ni suma keta mahal sbb dikenakan cukai merapu2 beratus kali ganda..kt luar negara cukai sikit..x pyh jauh2..tgk thailand j dh r..merc dorg mhl k mrh dr malaysia..malasia ni suma ketra mhl giler.. yg murah nasionalnyer keta j..tu pun mahal gak jual kt rakyat..jual kt org luar lebih murah..nasib malaysian..ditindas dan tertindas...terpaksa merelakan..bukan salah kerajaan..sbb kerajaan adalah rakyat..slh parti n org yg pimpin kerajaan tu KOT!!

    ReplyDelete
  45. aku nk lari topic gak. xyah nk cter psal kete, psl bnde laen pon dorg kaw2 naekkn ckai. eg. cm rokok ckp nk bg rkyat bhenti mkn byk btg dorg bli ade la. krajaan malaysia freemason cm haram jadah. songlap duit rakyat byk, cover2 wt 2 la, wt nie la. xppsal utang byk pas2 ambik duit rakyat. wlapon kte ade hak rakyat. no money no talk. ang pa fkir la.

    ReplyDelete
  46. Harga kereta kita mahal dkt negara sendiri sebab nak cover COST... kereta kita di luar negara kebanyakkannya di jual pada harga MURAH.. SEBAB.., kereta2 lain yang KUALITI lagi bagus dari PROTON jauh lebih murah.. So.., kerajaan TERPAKSA jual MURAH kat luar negara sebab nak COMPETE dengan PRODUCT2 lain... If let say la harga PROTON mahal kat luar negara.., siapa la yang nak beli?? Kita belum punya kepakaran dalam bidang automotif.. Kereta kita memang la tak sebagus mana..

    Kerajaan sendiri perlukan income.. mcm mana kerajaan nk dpt duit balik kalau bukan dari CUKAI??

    Kita sebagai RAKYAT.., seharusnya memberi SOKONGAN pada PRODUCT kita sendiri... Kalau kita sendiri tak support OUR PRODUCT, siapa lagi nak SUPPORT??

    ReplyDelete
  47. Sebab tu la aku tak pakai kereta jenama Malaysia ni. Baik beli kereta import lagik puas hati.Selesa dan tahan lama.Kurang-kurang aku tak kena tipu....

    ReplyDelete
  48. xdpt nak byg kan klu harga kereta di malaysia semurah di arab saudi..JEm, parking x cukup dan mcm2 lg..Apa guna nya klu harga kereta murah tetapi terpaksa beratur panjang di jalan raya..Apa guna nye klu harga kereta murah tetapi terpaksa korban kan tanah untuk pembesaran jalan raya sehingga kita terpaksa tinggal di rumah2 kotak(flat) akibat tanah2 telah di gunakan untuk jalanraya..Adalah lebih baik di naikkan lg harga kereta dan duit cukai kereta di guna kan untuk meningkat kan mutu pengangkutan awam supaya ia lebih murah dan berkualiti.

    ReplyDelete
  49. ni smua isap lebih le ni,sbb tu kita rakyat sndri gak yang kena tanggung.Yg kenyangnye 'org2' dalaman....begini le idup kat malaysia ni...nak duk dlm hutan nnt dikatanya kita ni menceroboh hutan,duk dalam tamadun lak kena pijak je manjang...cukai ,makin hari makin naik tapi rakyat takde le senang mane aku tgk.Klu kete proton ni btul2 bagus kualiti mcm toyota ke,honda ke takpe gak nak jual mahal2....baik pakai kete luar je,mahal pun puas hati,kualiti mmg terjamin...malaysia oh malaysia...

    ReplyDelete
  50. ko tau sbb pe mhal???? duti import smpai 300 peratus... kerajaan nk lindungi proton ngan produa... sbnrnye keta murah je...

    ReplyDelete
  51. Sian nyer kita ni dipimpin oleh orang2 yg zholim!.....

    ReplyDelete
  52. Rakyat Malaysia- SILA BACA INI!

    Malaysia Rumah Keduaku - Permohonan Pengecualian Cukai Bagi Kereta Cetak Emel

    INSENTIF CUKAI

    Semua peserta program Malaysia My Second Home yang memiliki kereta persendirian di negara asalnya ataupun negara terakhir yang dilawatinya layak mengimport kereta tersebut dengan pengecualian daripada membayar duti import, duti eksais dan cukai jualan.

    ATAU

    Semua peserta program Malaysia My Second Home yang berhasrat membeli kereta persendirian buatan Malaysia / kereta pemasangan tempatan (CKD) yang baru dan belum didaftarkan, juga layak membeli kereta tersebut dengan pengecualian daripada membayar duti import, duti eksais dan cukai jualan.

    APAKAH KITA RAKYAT TEMPATAN YANG SETIA DIKENAKAN CUKAI KERETA
    sedangkan PELANCONG ASING KEPARAT dikecualikan CUKAI KERETA IMPORT?

    maklumat lanjut : copy paste alamat web ni.

    http://www.treasury.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=1778%3Amalaysia-rumah-keduaku-permohonan-pengecualian-cukai-bagi-kereta&catid=84%3Acatprosidur-pengecualiangaris-panduan&Itemid=197&lang=my

    "pelancong diutamakan, rakyat diperbodohkan"

    ReplyDelete
  53. wakaka
    sedihnya aku
    tu baru kereta,belum lagi benda lain lagi

    ijam

    ReplyDelete
  54. hai semua untuk maklumat kamu semua, saya sudah pergi ke sana. untuk pengetahuan anda semua, kerajaan mereka tersgtlah kaya. kalau nak tgk tiada satu rakyatnye kerja jadi pemandu teksi, jadi cleaner, jadi buruh. semuanya orang asing. hal ini kerana kerjaan merka yang kaya dan tidak mahu rakyatye susah. pada umur 18 tahun,
    merka dah boleh meminjamloan sebnyak 1 juta! dan jika tidak dapat byr loan tu maka dihalalkan. anda paham sekarang mengapa kat sana murah? kerana kerajaan mereka bukan kaya. tetapi tersgt222222222 kaya! plz rujuk kepada mana2 fakta dahulu sebelum menyalahkan sesapa jgn percaya bulat2. cari ilmu dahulu
    sebab tu ilmu tu wajib! supaya tiada yang jahil seperti anda2 yang menuduh di atas ini. sekain!

    ReplyDelete
  55. aduyai... secondhome tu untuk malaysia yang tinggal luar negara... peda!

    ReplyDelete
  56. TERMA DAN PERATURAN

    1. Pemohon adalah seorang peserta Malaysia My Second Home yang diperakui oleh Jabatan Imigresen Malaysia.
    2. Bagi kereta import, kereta tersebut mestilah menjadi hak milik pemohon lebih daripada tempoh enam (6) bulan dari tarikh permulaan visa peserta Malaysia My Second Home.
    3.
    Bagi kereta import juga, permohonan pengecualian daripada pembayaran duti/cukai hendaklah dibuat dalam jangka masa enam (6) bulan daripada tarikh permulaan visa.
    4.
    Bagi pembelian kereta buatan Malaysia atau kereta pemasangan tempatan (CKD), permohonan pengecualian daripada pembayaran duti/cukai hendaklah dibuat dalam jangka masa satu (1) tahun daripada tarikh visa MMSH diperakui oleh Jabatan Imigresen Malaysia.
    5.
    Bagi pembelian kereta buatan Malaysia atau kereta pemasangan tempatan (CKD) juga, kereta itu mestilah daripada stok baru, belum berdaftar dan masih belum dibayar duti/cukai.
    6.
    Kereta itu mestilah digunakan bagi tujuan kegunaan sendiri sahaja dalam Malaysia dan bukannya digunakan oleh orang lain.
    7.
    Hanya satu unit kereta yang layak mendapat pengecualian daripada pembayaran duti/cukai. Kereta yang layak diberi pengecualian adalah saloon car, Multi Purpose Vehicle (MPV), Sports Utility Vehicle (SUV) dan Kenderaan Pacuan Empat Roda (4WD).
    8.
    Kenderaan yang digunakan untuk tujuan perniagaan (commercial use) tidak dibenarkan mendapat pengecualian duti/cukai. Ini termasuk lori, van, bas dan limousin.
    9. Pemilik kereta hendaklah mempunyai alamat tetap di Malaysia. Sesalinan bukti pembelian/penyewaan kediaman hendaklah disertakan.
    10.
    Peserta hanya boleh menjual/menukar hak milik kereta tersebut selepas dua (2) tahun pengecualian diluluskan dengan kebenaran daripada Kementerian Kewangan. Sebarang duti/cukai hendaklah dibayar kepada Jabatan Kastam Di Raja Malaysia sebelum ia dijual/ditukar hak milik.
    11.
    Sebarang perlanggaran syarat-syarat di atas akan menyebabkan pengecualian ini ditarik balik dan peserta mesti membayar semula duti/cukai terkorban.

    bace no.9!

    ReplyDelete
  57. komen gempak gempak ni... ada effect ke? PM baca ke blog ni? xde yg bagi any option/solution pon??

    ReplyDelete
  58. alahai..tau nak kondem je..nak murah buat sendiri la..mmg la kete kat country lain murah..sebab duty/tax diorang tak tinggi..malaysia punyer tax antara yg tertinggi kat dunia..so sebelom nak kondem,siasat dulu..

    nahh..tgk nie dulu utk kajian..
    http://www.maa.org.my/info_duty.htm

    ReplyDelete
  59. Milosuam bodoh, tulis artikel pakai serkap jarang tak buat kajian tentang, kadar cukai yang dikenakan di Malaysia dan Arab Saudi...

    ReplyDelete
  60. aku harap PM bace komen2 ni..biar dye sedar yg rakyat malaysia kene tindas..

    ReplyDelete
  61. PM ada masa ke nk baca komen2 kat sini?? kahkah lawak lah.

    ReplyDelete
  62. molek sikit. PM pon bace blog milosuam ni..
    ak bgge berkongsi bahan bacaan bersama PM.

    -rakyat bgge-

    ReplyDelete
  63. Malaysia bikin kereta jual rakyat malaysia mahal gila...malaysia pengeluar minyak..tapi beli minyak dari luar negara lepas jual...semua pun pasal duit poket....tak sampai 2012 malaysia sudah bankrap gila...orang makan duit saja tak bankrap...hhaha

    ReplyDelete
  64. Korang yang cakap sebab bende ni mahal sebab cukai kan. Arab Saudi takda cukai la , Malaysia cukai tinggi la.... Soalnya cukai ni siapa yang kawal? Boleh dak kurangkan/mansuhkan cukai ni? Still production boleh jalan. Lain la sebab KOS

    ReplyDelete
  65. malaysia cukai tinggi.. tuje. tak kesah kete pepon.

    ReplyDelete
  66. jom pangkah BN lagi kat PRU13. Harga petrol boleh naik lagi. Harga proton pun boleh naik lagi. Bagi semua harga naikkkkkkkkkk,

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda