Loading...

Harga petrol November 2010 naik 5 sen mulai hari ini


Khabar angin mengenai kenaikkan harga petrol RON97 Bagi bulan November 2010 telah bertiup kencang sejak beberapa hari lalu. Namun berita tersebut kini telah disahkan benar. Terima kasih diucapkan kepada kerajaan!

Harga petrol RON 97 dinaikkan 5 sen lagi mulai hari ini. Oleh itu, harganya kini berubah kepada RM2.15 seliter, demikian menurut laporan.
.
Bagaimanapun harga pertrol RON 95 dan diesel tidak berubah.
Tidak seperti sebelumnya, tidak ada pengumuman dibuat mengenai kenaikan tersebut.

Khabar angin mengenai kenaikan harga RON 97 itu tersebar sejak tengahari semalam dan pemilik stesen minyak berkata arahan mengenainya telah dikeluarkan.

Memetik satu pekeliling dari sebuah syarikat minyak yang memaklumkan kepada peniaga mengenai kenaikan harga itu.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe mengesahkannya ketika dihubungi oleh beberapa akhbar.

Ini adalah kenaikan pertama harga minyak selepas kenaikan "5-dalam-1" pada 15 Julai tahun ini, yang bertujuan untuk mengurangkan beban subsidi kerajaan.

Pemotongan subsidi merupakan sebahagian daripada rancangan kerajaan untuk mengurangkan subsidi untuk barangan keperluan seperti yang dicadangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Idris Jala.

Jala telah memberi amaran awal tahun ini bahawa Malaysia menghadapi prospek muflis pada 2019 - seperti yang berlaku di Greece dan Iceland kerana beban hutang - sekiranya subsidi tidak dikurangkan.

Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini menegaskan bahawa pengurangan subsidi adlah perlu, tetapi para pengkritik berkata usaha untuk memaksa pengguna berjimat, tanpa tindakan yang sama di pihak kerajaan, tidak membawa sebarang makna.

Lewat bulan lalu, Najib mengumumkan senarai projek baru - termasuk pembinaan Menara Warisan Merdeka setinggi 100 tingkat bernilai RM5 bilion, yang menurut kerajaan akan menarik pelabur dan membuat Malaysia lebih menarik kepada pelancong.

[Malaysiakini]

ReJaM© "Kenaikkan harga minyak ini bagai tindak balas berantai! Maka semua barang yang berkaitan dengan minyak RON97 akan naik harga dengan alasan peningkatan kos logistik Sekali lagi terima kasih diucapkan kepada Kerajaan"

Post a Comment

2 Comments

  1. inilah kerajaan barisan nasional
    jadi undilah lagi bN

    ReplyDelete
  2. kenaikan minyak untuk tampung kos pembinaan tower 100 tingkat tuh ke?

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda