Loading...

Ahli sejarah temui sup tulang berusia 2,400 tahun

Sebuah media negeri melaporkan bahawa ahli arkeologi China berjaya menggali keluar semangkuk sup yang dipercayai sudah berusia 2,400 tahun.

Cecair dan tulang-tulang yang terkedap di dalam bekas masakan gangsa itu digali keluar dari Kota Purba Xian - tempat terletaknya patung-patung pahlawan purba cina yang terkenal.

Ujikaji sedang dijalankan untuk mengenalpasti isi kandungannya. Sejenis cecair yang tidak berbau, dipercayai wine, juga turut ditemui.

Mangkuk-mangkuk turut ditemui di dalam sebuah keranda dan kini sedang digali untuk dibawa ke lapangan terbang berhampiran.

"Inilah kali pertama sup tulang dijumpai di dalam sejarah Arkeologi China" menurut laporan akhbar tempatan yang memetik kenyataan Liu Daiyun dari Institut Arkeologi daerah Shaanxi.

"Penemuan ini akan memainkan peranan besar di dalam membantu kajian tentang tabiat pemakanan dan budaya purba Negara China semasa zaman perang dahulu kala (475-221 SM)."

Penyelidik berkata bahawa keranda tersebut mungkin sekali telah mengebumikan jasad sama ada ahli keluarga tuan tanah, ataupun pegawai ketenteraan kelas bawahan.

Xian pernah menjadi ibu negara China selama lebih 1,100 tahun.ReJaM©

Post a Comment

4 Comments

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda