Loading...

Benih suami atau isteri tentukan jantina bayi?

Artikel ini mungkin memberikan sedikit panduan kepada pembaca di luar sana sama ada yang sudah berkahwin mahupun belum. Kali ini saya ingin membincangkan tentang kejadian jantina bayi di dalam rahim ibu. Tentu sesekali anda pernah terfikir, benih suami ataupun isteri yang menentukan jantina bayi? Dan saat bilakah ia ditentukan?

Melalui ilmu genetik, ilmu sains moden telah menjelaskan tentang penentuan jantina bayi hasil kajian benih manusia. Saya kira semua pembaca dapat memahami konsep sains di dalam artikel ini kerana saya sekadar menggunakan ilmu sains Sekolah Menengah iaitu di dalam sukatan mata pelajaran sains di bawah topik Persenyawaan dan Pembiakan yang diajarkan sewaktu Tingkatan 3.

Sel-sel pembiakan lelaki dan wanita

Terdapat 2 jenis sel pembiakan (sperma) bagi lelaki. Dua jenis sperma ini dihasilkan di organ pembiakan lelaki membawa 2 jenis faktor genetik yang digelar X ataupun Y. Setiap sperma ini hanya membawa satu jenis faktor penentuan jantina iaitu sama ada X ataupun Y.


Manakala sel pembiakan wanita (ovum) pula, hanya memiliki satu jenis faktor penentuan jantina iaitu digelar faktor X. Inilah satu-satunya benih yang dihasilkan di dalam sistem pembiakan wanita.


Semasa proses persenyawaan, jutaan sperma dari lelaki yang terdiri daripada sperma-sperma yang membawa faktor X atau faktor Y masing-masing akan menghampiri ovum untuk menjalani proses seterusnya dan menghasilkan bayi. Di dalam proses persenyawaan yang normal, hanya satu daripada jutaan sperma-sperma ini yang akan berjaya menembusi ovum dan terpilih sebagai sperma paling kuat 'strong' untuk disenyawakan dengan ovum.

Maka faktor Y atau X daripada benih lelaki akan bergabung dengan satu-satunya faktor X yang terdapat pada benih perempuan. Sekiranya faktor Y dari sperma yang bergabung dengan faktor X pada ovum, maka kelak bayi lelaki akan terhasil dengan gabungan XY ini. Sebaliknya bayi perempuan akan terhasil dengan gabungan XX.

Penjelasan ringkas ini menunjukkan bukti bahawa jantina bayi sama ada lelaki mahupun perempuan adalah ditentukan oleh benih yang dipancarkan dari lelaki. Ini kerana benih yang dipancarkan ini menawarkan pilihan sama ada faktor X atau faktor Y untuk bergabung dan disenyawakan di dalam ovum yang hanya menyediakan faktor X. Sebaliknya ovum hanya menunggu benih yang dipancarkan sebelum jantina bayi dapat ditentukan.

Satu lagi pengertian dari penjelasan ini ialah, jelas sekali di sini, jantina bayi manusia ditentukan semasa benih dipancarkan iaitu bergantung kepada sperma sama ada membawa faktor X atau Y.

Teringat saya kepada kata-kata pensyarah semasa mempelajari subjek genetik di semester satu di universiti dahulu, "For those husbands-to-be, dont ever blame your wife for undesired sexs of your babies!".

Bertitik tolak dari bapa ilmu genetik dunia, Johan Greagor Mendel, terima kasih kepada kemajuan ilmu genetik dan sains moden, dengan adanya microskop elektron yang berharga jutaan ringgit ditambah dengan para penyelidik yang sanggup menghabiskan masa serta puluhan ribu ringgit untuk melanjutkan pelajaran ke universiti maka struktur kromosom yang membawa faktor X dan Y dapat dikaji dengan teliti bagi mengesahkan bahawa suamilah yang menentukan jantina bayi hasil perkongsian hidup di dalam sesebuah perkahwinan.


Namun apa yang menarik di sini, tanpa mikroskop elektron, tanpa ilmu genetik moden, tanpa rujukan dan bimbingan daripada ilmuan yang bijak pandai. Junjungan besar nabi kita Rasulullah S.A.W yang tidak pandai membaca (ummi') telah menjelaskan tentang konsep penentuan jantina ini di dalam sepotong ayat ringkas dari Al-Quran secara tepat dan padat.

“Dan Dialah (Allah) yang menciptakan pasangan-pasangan lelaki dan perempuan (jantan dan betina) daripada nutfah (benih) sewaktu ianya dipancarkan
[Surah An-Najm 53:45-46]


Di sini saya ingin melanjutkan lagi pemahaman ini kepada tambahan sistem penentuan jantina untuk organisma-organisma yang lain. Sebagai contoh selain sistem XY pada manusia, terdapat system ZW pada burung, sistem haplo-diploid pada lebah dan sistem X-O pada serangga tertentu di dalam menentukan jantina generasi organisma-organisma tadi. Setiap satu daripada sistem-sistem ini mempunyai konsep yang serupa dengan system XY pada manusia iaitu jantina anak adalah ditentukan oleh 'benih yang dipancarkan'.

Anda boleh dengan mudah mengesahkan fakta menakjubkan ini melalui rujukan kepada pelbagai buku-buku genetik. Adalah jelas bahawa Al-Quran adalah firman Pencipta. Fakta ini telah berada di dalam Al-Quran semenjak 1400 tahun dahulu, sebelum Bapa Genetik Greggor Johann Mendel melalui penemuan istimewanya telah mempelopori pengetahuan Genetik kita hari ini.

Rujukan: GENETICS analysis and principles by ROBERT J.BROOKER page 64


source: http://zonfikir.blogspot.com/2010/12/benih-suami-atau-isteri-yang-menentukan.html#ixzz180KkJ9D1


ReJaM©

Post a Comment

6 Comments

 1. yg jd laki prangai prpuan mcm mana plak atau sebaliknya serta yg khunsa?

  ReplyDelete
 2. orang kata kalau nak anak lelaki, pasangan lelaki hendaklah pancut terlebih dulu dari pasangan perempuan, sebaliknya kalau nak anak perempuan pasangan perempuan hendaklah lepaskan dulu baru pasangan lelaki pancutkan.

  ReplyDelete
 3. Anonymous | December 13, 2010 5:32 PM

  kiranya,family yang ramai lelaki....bapa dia jenis pancut dulu? hahahaa..

  KANTOI!

  HAHHAAAAAAAAA

  ReplyDelete
 4. itu pasal anak di bin/dibintikan dengan nama bapakya..bukan maknya erk....?

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda