Loading...

18 murid keracunan makanan selepas minum susu kotak 1 Malaysia

Seramai 18 murid Sekolah Kebangsaan Bukit Lintang, Telok Mas di Melaka hari ini mengalami sakit perut dan muntah-muntah, dipercayai keracunan makanan.

Kesemua mereka melibatkan murid Tahun Satu dan Tahun Tiga itu mengadu sakit perut dan muntah-muntah selepas minum susu kotak 1Malaysia kira-kira 9 pagi.

Kesemua mereka dihantar ke Klinik Kesihatan Umbai.

Seorang murid Ahmad Syukri Bakri, 9, berkata dia muntah sebanyak enam kali selepas minum susu itu.

"Selepas habis minum di dalam kelas, tiba-tiba perut rasa sakit dan kemudian muntah-muntah," katanya ketika ditemui di Melaka hari ini.

Sementara itu, exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi negeri Datuk Md Yunos Husin yang melawat murid-murid terlibat menggesa pembekal Program Susu Sekolah agar mengutamakan langkah keselamatan bagi mengelakkan bahan berkenaan tercemar.

"Mengikut tarikh di pek, susu berkenaan tamat tempoh 16 September 2013, kemungkinan ia tercemar, jadi saya meminta kerjasama pembekal susu agar mempunyai rasa tanggungjawab dengan memastikan ia disimpan dengan baik," katanya.

Beliau berkata guru juga bertanggungjawab memastikan susu yang diberi kepada pelajar berada dalam keadaan baik bagi menjamin kesihatan murid. -Bernama

Post a Comment

126 Comments

  1. DIDI KAMPUNG PIASAU21 May 2013 at 20:39

    Mereka guru guru haruslah memeriksa semua susu yang dibekalkan dengan cara mengetest.semua susu 1 malaysia....susu atau semua barang satu malaysia.haruslah DI GONCANG CONCANG dulu barulah ada kesannya ......serupa dakwat kekal...GONCANG DULU BARU GUNA.....bagi aku semua ini POYO TAHAP GABAN....ITU YUNUS PUN POYO TAHAP ABANG GABAN.......ini semua after marketlah punya produklah...matilah cikRgu cikgu tu nak cek sesatu kotak susu tu.....solution....SAMAN PEMBEKAL SUSU TU...BARU DIO ATAU YANG LELAIN TU JANGAN SESEKALI BERANI BERANI MAIN DENGAN KESELAMATAN ANAK ANAK BANGSA MALAYSIA.....SAMAN...SELESAI MASALAH...BAGI GANTI RUGI YANG SETIMPAL KAT MEMURID TU.APALAH...ITU PUN NAK AJAR KE........PUI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Didi ko ni bangang kee apa? Semua ko nak salahkan satu malaysia .susu tu x salah pembekal pon x salah yang salah nya keadaan mungkin mereka simpan x betul.susu ni klu dh disimpan dalam peti sejuk bila di keluarkan lama di luar pas tu masukkan balik dalam peri sejuk ini akan merusakkan susu tu.

      Delete
    2. Habis bro siapa salah bro???

      Susu yang salah ke???
      Dulu program susu ni dah dibatalkan atas sebab sama.

      Mestilah pembekal yang salah tak memastikan bekalan sampaibdalam keadaan baik.

      Selain membuat ada packing storage and delivery.

      Siapa yang uruskan benda ni???

      Kalau dah luput sebelum tarikh tanpa kotak di bukak siapa salah aduh.

      Inilah dia program buat duit last2 susu yang disalahkan

      John @ jo
      Kontrak pembekalan lah kene lah cari siapa bekalkan chit

      Duit nak bertanggungjawab tak nak

      Delete
    3. DIDI KAMPUNG PIASAU21 May 2013 at 23:30

      Anon...ko.ado.anak...kalao ada...nanti dio mati terrrrrminum susu tu.....nanti ko jangan salahkan sesiapa yer.....SALAH KAN KEADAAN......ITU JAM KITO TENGOK...SIAPA BANGANG...SIAPA BODOH.....HEHEHEHE.......EDEN CAKAP LAIN...KO CAKAP LAIN...ENJIN KO KECIL LAH ANON...PI TUKAR ENJIN HEMY DULU BARU KO MASUK KOLUM NI...MALULAH...BUNYI ENJIN...CICICICICIT CICICIT KUTYKUTYKUTY....HAHAHHAHHHHHH.....ADIK YUNUS RUPONYO....HAHAHAHHAHAHAHAHHHA.....

      Delete
    4. Didi

      Bro jangan doa gitu bro bagi contoh lain bro.

      Kalau boleh elakkan statemen,macam tu.

      Aku John @ jo
      Kita cuba elak benda2 macam,ni

      Delete
    5. DIDI KOTA BELUD YANG SEBENAR....OOOOPPPPSSS......KAMPUNG PIASAU.22 May 2013 at 05:07

      Apokan dayo..eden insan biaso...bikin panas bha dia ni john.......yerlah....memandangkan aku ditegur...aku akur...minta maaf semua...di harap ianya takan berulang...INI KOLUM LEGEND....so aku memberi MUKA yang sewajarnya...thank john kerana teguran mu...let start it again.

      Delete
    6. Sama2 bro,

      Kutuk umno aku tak kisah hehehehe

      Terus kan perjuangan

      Aku John @ jo

      Delete
    7. Susu punya masalah semua salah UmNO heee.... masalah besaq la puak pr dn pas ni. Patut yg pandai2 keluar dari parti yg tinggal cuma yg menbuta tuli je heeee.. kasihan

      Aku bond @ james

      Delete
    8. Bro aku tanya berapa kos projek ni bro???

      Siapa yang dapat tender dia

      Hang siasat tau

      Aku John @ jo
      Kenapa benda baik jadi buruk???
      Sebab tak amanah

      Delete
    9. James bond

      Bro mahathir kata lain dia kata yang pandai masuk pakatan.

      Aku tak tahu lah fakta kau dari mana,

      http://www.sinarharian.com.my/nasional/mahathir-lapang-dada-terima-profesional-sertai-umno-1.35790

      Ini kenyataan mahathir dalam,paper

      Hahahahahaha
      Apa lagi lu nak tuduh

      Heheheheh
      Siapa buta tuli hahahah

      Kasihan hahahahaha

      Aku John @ jo

      Delete
    10. Aku sokong ko jo yang pandai masuk pakatan semua pandai penipu pembelit kaki putar alam kaki jamban macam macan pandai spin.

      Delete
    11. Hahahaha now,kau bagi alasan pulak mula2 kata dalam pakatan tak pandai.

      Dah tu aku bagi fakta apa mahathir cakap.

      Now spin pulak kata putar alam apa semua hahahahaha.

      Siapa dok putar2 alam ni bro kejap ini kejap itu hahahaha.

      Malu lah tu.

      Bro sekali tersilap kita faham tapi bila dah selalu fitnah hilang lah credibiliti dan bila dah terbukti sumber bacaan korang banyak seleweng fakta, korang tak dapat terima.

      Umpama mengaku ajalah sumber korang takde credibiliti,
      Itu pun nak korek pasal pakatan dari situ jugak.


      John @ jo adalah aku

      Delete
    12. Jo klu mak lu beli susu basi nnt lu salahkan umno ye. Susu teyek mak lu nnt basi lu salahkan umno ye. Apa lah kaum pr dan pas ni. Susu masam pun salahkan umno heee mana la letak akai masing2 ni. Kenapa smpi tahap tu. Ckp ttg agama pandai. Kasihan

      Aku bond @ james

      Delete
    13. Ini lah contoh bila mak sundal anak jadi banggang.

      Mencarut memang kerja umno bodoh aku tulis pasal ketirisan kau cakap pasal susu mak lah apa semua.

      Kalau tak pandai nak bercakap dengan elok jangan cakap. Kau nak tak setuju pun aku tak kisah.

      Tapi bila kau tunjuk kebodohan keturunan dari kesundalan minda mak bapak sampai ke anak and keturunan kau memang bodoh.

      Kalau dah dasar sundal takde akal terus berkabung dalam benak otak umno.

      Umno bagi makan umno buat semua itulah kebenakan otak dari keturunan umno.

      Mak kau tak ajar kau bahsa ke???
      Jangan bahasa kau sebusuk puki mak kau.

      Kau biadap aku biadap

      Aku John @ jo

      Aku tak paksa kau setuju cakap aku kau tak setuju kau diam jangan belajar mencaci.

      Aku,pun boleh kurang ajar

      Delete
    14. Anon 11.33..kan dh kena dengan jo..lenkali cakap pakai otak dengan akal ni tak cakap pakai otak lembu kak jat..nanti ko suruh kak jat amek tender susu tu,.sebab dia bnyak lembu2 mcm ko pam susu basi dari lembu kondo tu..hahaha..KDK aka tali barut jo

      Delete
    15. DIDI KOTA BELUD23 May 2013 at 10:37

      ADUSSSS....PEDISSSSSS.....JO....INGAT JO......NASIHAT MU JO.....ANON...ADUSSSS...PEDIS.....HEHEHEHHEHE

      Delete
    16. Sebab tu aku kata berbahasa dalam berhujah,
      Tak perlu nak biadap sampai mak bapak.

      Aku cukup tak suka nak mula berkelahi,
      Untuk apa kita nak biadap cakap elok pun ok, tanpa libat mak bapak ke apa.

      Dah tua dan dewasa masing2, tapi nak berhujah masuk mak bapak.

      Cakap elok pun boleh apa.

      Thank didi
      Kepada yang terlibat aku mintak maaf.

      Stop being rude

      Aku John @ jo

      Delete
    17. Jo..ayoyo...

      Kalo james xpaham jgk aku xtau nak ckp ape lg..

      Xde perasaan kot..james bond pas ni jgn ckp yg bukan2 lg ye dik..

      Ingt pesan abg..ckp pikir dulu pakai otak.xmo pikir pakai tumit kaki tau..

      Delete
    18. Ini semua salah pr ni sebab x buat demo untuk murid2 minum susu 1ROsmah. Kalau x....mesti budak2 ni dapat bakat menyimpan dr kecik. Bolehlah beli cincin bila dah besar nanti. X guna tul.....hidup umngok hidup umngok....hidup rasis.

      Delete
    19. Sbb dpa dh belajar kt kolej mkn icecream sedappppp...

      Delete
    20. Dlm pejabat pensyarah lg

      Delete
    21. Byk tugas guru ye termasuk mengecek susu keracunan atau tak?

      Delete
  2. Kau orang semua belom rasa diracon fikiran oleh anwar ibrahim , saya dah rasa !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah wah kesiannya gi berubat ye

      Last2 kau lari kat umno ke hahahaha

      Lawak,lah lu.

      Delete
    2. DIDI KAMPUNG PIASAU21 May 2013 at 23:32

      Umno ador ubat ko.....hahhahahahhhhhaaahh

      Delete
    3. Betul2....anwar memang suka racun org. Madeykutty je x main racun. Najibungkus pon x main racun. Main bom lg best dr main racun...

      Delete
    4. Dia x pandai main bom tp pandai pancut bro

      Delete
  3. Racon politik tu bro , kau jumpa bomoh pergi berubat .....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro yang pastinya kt kpala kita jngn taruk karan nnt rambut jadi tegak macam orang orang perempuan meroyan

      Delete
  4. DIDI KOTA BELUD...OPPPS...KAMPUNG PIASAU21 May 2013 at 23:35

    Mana ador yang berani saman pembekal tu.....semua saluran sudah tabur bunga yang manis manis....hehehehhe....ooooooo...patutlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiba2 guru salah lagi kelakar hahahaha
      guru tukang bagi aja.

      Ada aja alasan tak pernah mengaku silap

      Aku John @ jo

      Delete
    2. Harap2xder cikgu lelaki ambik kesempatan cek susu yg tak terlibat. Jgn jadi jamaluxinjarjis kaki raba. Ahaks3x

      Delete
    3. Aku pun haraf cam tu gak bro moga moga x ada guru pi cek susu dalam jamban pas tu goyang ckit mana tau kot kot basi kee

      Delete
  5. Sepatutnya bekalkan satu sekolah satu lembu susu....suruh budak hisap puting susu lembu..dijamin takde keracunan

    ReplyDelete
    Replies
    1. DIDI KAMPUNG PIASAU22 May 2013 at 05:11

      Kito bermula dengan anda dahulu.....hehheehhe...macammana mau mula...lembu semua disapu NFC......ok siapa nak susu lembu segar......sila beratur di BANGSAR.......BANGSAR ado ladang lembu....luas....beribi ribu square feet.....hehehhehehhhee

      Delete
    2. Kalau susu x salah.....kita salahkan lembu....kalau lembu x nak mengaku salah...kita mintak kak jad jambul bg cadangan....lembu mana yg mirip2 kelembuan juak2 umngok. Hanya susu kak jad yg x basi walaupun spr x goncang.

      Delete
    3. Beo citer pasal goncang ni teeingt plak yang goncang dalam bilik air per citee haa.keluar susu x.itu misti ori tu

      Delete
  6. Penjagaan quality makanan perlu ditekankan terutama susu yang mudah tercemar.

    Aku pernah muntah muntah selepas makan makanan yang dibeli di bazar Ramadan. Sampai sekarang aku dah serik dan makan masakan di rumah je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib g tak salah kan Umno klu tak meroyan la puak pr dn pas dok kutuk umno. Makbapa lepa masak nasi basi pun salah umno heeee...
      Kasihan pas dn pr ni

      Aku bond @ james

      Delete
    2. siapa bayar???

      Takkan takde syarat bekalan???
      Siapa yang grant kontrak????
      Siapa pilih pemenang tender???
      Tender open ke or lantikan???
      Siapa yang memantau???

      Apa syarat pembekalan???
      Ada kata susu from,Korea dibenarkan ke???
      Kenapa susu Korea murah berbanding tempatan???

      Apa spesifikasi pembekalan

      Semua ni dipatuhi ke???

      Kalau tak di patuhi kerajaan berhak saman.

      bekalan dari mana???

      Yang kerana budak sekolah,

      Aku nak tgk jauh mana kes ni pergi siapa lah salah nanti.

      Aku John @ jo

      Delete
    3. Bro jo. Kita berbi cang ttg susu la bro. Banyak kaedah yg akan menyebabkan susu itu akan rosak. Pakai akai la bro. Jgn salah kan umno sbb susu rosak. Akai ada ka???
      Bro lu mng tak ada akai la. Berbincang sama lu mcm berbincang sama xxxx? Heee..

      Aku bond @ james

      Delete
    4. Kau bina jalan,jalan retak salah siapa?????
      Mrr2 tapi kerajaan yang tanggung baik pulih.

      Aku kata ini sikap kepimpinan negara.
      Dalam pemantauan tak ada ke main or bekal aja???

      Kau baca statement aku kat atas panjang lebar aku tulis pasal pembekalan dalam kerajaan.

      Bro,bila pm bawak jenama 1malaysia

      Kualiti mesti jaga ini,jenama yang pm sendiri cipta.

      Kalau buruk pada nama buruk lah pemilik nya.

      Kalau kereta Toyota vios dulu banyak kene tarik pasal gear box kalau tak salah aku lah, bukan jenama vios yang calar tetapi toyota itu sendiri kau faham tak???

      Kau membawa jenama yang kau cipta, komputer satu Malaysia contoh, bila banyak komplain rosak, orang pun kata komputer jenama 1malaysia yang di bawa kerajaan ni tak boleh pakai, tak bagus hampeh semua ada.

      http://www.sinarharian.com.my/nasional/netbook-1malaysia-rosak-sebelum-sempat-digunakan-1.85886

      Ini,kita kata kata qualiti dalam bekalan kerajaan yang buruk, ialah pembekal dan tatacara dalam pembekalan.

      Bila,dah jadi macam ni segala yang bercop 1malaysia semua akan jadi hampeh.

      Kau faham,tak???

      Jadi cari lah siapa bertanggungjawab.

      Itu susu basi komputr pulak tang mana nak cari alasan dia rosak.

      Banyak dah macam ni
      Jalanraya, susu, komputer, bangunan, stadium runtuh.
      Apa semua ni???

      Kalau kau faham kerajaan patut seriouslah ini duit awam bukan belanja rosak bayar lagi.

      BENDA NI AKAN,MERENCATKAN PEMBANGUNAN DAN INI ADALAH PEMBAZIRAN

      Kalau susu tu rosak kebanyakkannya siapa tanggung kalau pembekal bayar ganti rugi or sesiapalah maknanya syukur.

      Takut jadi macam kea mrr2 aja,
      Rosak pun kerajaan jugak bayar.

      http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2007/1/30/TERKINI/Mutakhir/Shahrir_Tak_pasalpasal_MRR2_telan_RM70_juta_lagi&sec=mstar_berita


      Sekian
      John @ jo
      Ubah2lah sikap tu.
      Kalau kau beli susu pun kalu rosak, kau konfirm serang kedai punya.
      Taknya kau duduk rumah fikir alasan kenapa susu tu rosak der.

      Delete
    5. James bond celup ko blah la dari blog ni..bt semak je...org cakap pakai fakta tp ko bodoh bawah sikit dari lembu kondo kak jat..hahahah macai2 penjilat jubur umngok..united malay no Otak..hahaha cai2

      Delete
    6. Bro x yah sueih aku blah kita lihat nnt milo suam yang blah tunggu├╣u.ini pun dh nrapa hari dh x hntr artikel baru .umpama dpa yg dh kena tangkap.itu isu besar tu awat x hantar artikel .milo pi mana ni?

      Delete
    7. Heeee... susu punya ceta lain yg spin heee... bodoh piang punya jo. Kata ckp guna fakta tapi tajuk pun dah lari. Heee.... jo jo jo gang

      Delete
    8. Itu contoh kalau kau faham akan contoh kalau nak cerita pasal susu kau bukak blog sains cari punca susu basi.

      Kita menceritakan tentang, pembelian kerajaan yang selalu bermasalh.

      Tak kira dari segi bekalan, mahu pun pembangunan negara.

      Kalau ini pun kau tak nampak,susah lah.

      Kita kata stop untuk amalan,sebegini sebab membazir duit negara.

      Aku John @ jo

      Udah lah tu lawak ejek nama ni sekolah rendah boleh lah hang dah dewasa bro.

      Delete
  7. Itu lembulah yg salah bro. Sebab lembu mengeluarkan susu Terlalu awal sebelum beranak. Ini dinamakan susu awal lembu Kak jat duk kondo. Duk dlm kondo - Aircond. Susu Takde kualiti. Baik kita saman Kak jat

    ReplyDelete
    Replies
    1. DIDI KAMPUNG PIASAU22 May 2013 at 05:19

      Hehehehe.....kabel besar susah mau potong sahabat.......memakan masa.....dah tu wayar dalam kabel semua tembaga padu.......kalau kabel telepon yang kenit kenit tu pakai gigi je DIORANG POTONG.......cepat pulak tu.......kalau kabel besar....DIORANG belum menemui kaedah atau fomula yang berkesan untuk memotongnyq....mungkin tiada budget untuk R.N.D GRAND CUTTER....mungkin seratus tahun lagilah baru kabel besar tu boleh dipotong...sebab tembaga padu padu tu bersatu dan bergabung untuk menguatkan saf saf KABEL BESAR....ekelleh...bermetafora pulak aku pepagi ni....tak faham...SUDAHHHHH....MALAS MAK NAK EXPLAIN.

      Delete
    2. Hahahaha

      Eh selagi media depa tak cakap salah tak tulis jangan harap depa nak percaya hahahaha

      Depa ni percaya media depa aja.
      Media,yang dah takde,kredibiliti asyik fitnah aja

      Aku John @ jo

      Delete
    3. Mohon lembu yg terlibat membela diri. Harap juak2 UMNgok dapat mempertahankan ketuanan lembu ini demi anak bangsa kita. Kalau tak......habis negara kita ni dijajah susu lain. SuSusuSuSULU

      Delete
    4. Aku plak takut isu moral anak anak muda nnt terikut ikuttt macam idola ko ttu

      Delete
    5. Ye ke???
      Aku takut jadi macam negara India dan Indonesia rasuah berkuasa

      Pemimpin jadi kebal dari undang2.

      John @ jo

      Delete
    6. Ko ingt puak ko baik ker x aada rasuah.sama jer puak ko pun

      Delete
  8. KERANA SUSU..MARI KITA UBAH KERAJAAN! KERAJAAN YANG BARU DIJAMIN AKAN BAWAK LEMBU KESEKOLAH UTK PERAH SUSU, FRESH PUNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah komen yang perlu bukan yang menunjukkan kau ni tak bijak.

      Kita mengatakan ini lah amalan pemimpin yang acap kali bila ada apa2 projek pasti ada yang take advantage and make a lot and lot of cash from it.

      Projek jalan lebuh raya ada aja yang buat duit berbilion untung.

      Projek pertahanan negara bayar royalti dah berapa???
      Contoh kapal selam

      Projek lembu negara, or kondo
      Pkfz
      Dan lain2

      Kerajaan sudah sinonim dengan perkara macam ni.
      Inilah yang dikutuk bukan susu tu, bagi kau yang kelakar mungkin takde apa.
      Duit negara rugi buat ini itu rugi.

      Ada aja pihak buat untung but hasil,belum tentu yang terbaik.
      Buat stadium runtuh 2 kali
      Paip bocor kat mahkamah dulu bertahun2
      Bangunan siap,runtuh

      Ini bukan benda kecik bayar berjuta.

      Nak galakkan rakyat minum susu bukan bagi sekotak setahun.
      Itu bagi rakyat rasa minum susu.

      Aku pelik ngan orang umno
      Duit rakyat hilang berjuta2 langsung tak kisah

      Bab liwat sana sini depa bercerita

      Aku John @ jo

      Delete
    2. Itu isu moral kena ambil tahu gak.orang macam mana kita nak jadikan ketua

      Delete
    3. Telah moral satu tu aja yang dicanangkan

      Ketirisan bukan bab moral,ke???

      Ketirisan ini menunjukkan apa???
      Iman???

      Pi mai pi mai tang tu ajalah yang disentuh aduhhhh

      Delete
    4. Nak pilih ketua katan kena lah pilih yang baik

      Delete
    5. Jo..dieorg ni..hahahaha..payah la aku nak ckp..
      Aku nk ckp ape pun xtau dah...

      Mcm bangang pun ada puak2 umno bn ni..ke dieorg ni dah memang dibangangkan oleh umno bn..

      Aduhaiii...ape ek sebenarnye maksud moral dlm faham dioerg ni..aku pun xpaham..

      Btl la hang ckp jo..lbh baik betah dgn 100 org
      Yg xtau ape2 drpd ckp ngn org bangang mcm puak2 macai ni..

      Aku salutes ko jo..xpatah semangat duk bg pencerahan pd dieorg yg xberapa nk cerah akalnye...

      Delete
    6. Sarip dol x payah laj ko kTa orNg lain bodoh kalu x ikut kehendak ko punya bos aku akupynya pasal ko ko punya pasai ko adaversi ko aku ad versi aku srupa ko punya boss dalam pas dalam dap dalam pkr zina peliwat rasuah semua ada tutih bini orang .ko ingat semua baik ke ketua ko bidoh bangang ko ni

      Delete
    7. Hahahaha sarip dol kita bagi hujah macam2 pasal ketirisan hujung2 dia masuk bab liwat bab zina bab apa semua.

      Sorry baru balik wayang dgn family hahaha.

      Ok anon 10:42
      Hahahahaha kau ada ke depan sana untuk kata dia main ngan bini orang ni???
      Kau ada ke depan sana untuk kata dia liwat???
      Kau pun cuma baca paper nak kata kau nampak tak jugak.

      Maklumat kau cuma dari paper and tv aja. Wah sangat lah sahih paper yang berkali kalah saman fitnah tu jadi pegangan sumber maklumat ke???

      Bila aku sebut kreadibiliti dah takde semua diam.

      Kau nak kata apa pun kata lah kau kutuk lah ahli pakatan sokong zina,ke apa.

      Kau tahu tak mana,aku dapt sumber hujah aku???
      Semua dari ceramah agama.
      rajin2 lah,ke masjid tanya ustaz ke apa???

      Oh silap nanti kau kata ustaz pas hahahaha

      Jauhilah perkara-perkara keji yang telah dilarang oleh Allah, sesiapa yang telah melakukannya, hendaklah dia menutupinya dengan tutupan Allah dan bertaubat kepada Allah. Ini kerana jika sesiapa menampakkan perkara keji (yang dilakukannya) kepada kami, kami akan menjatuhkan hukuman yang telah diperintahkan oleh Allah ‘Azza wa Jalla. (Dikeluarkan oleh al-Hakim dalam al-Mustadrak, hadis no: 7615 dan beliau berkata: “Hadis ini sahih atas syarat kedua-dua syaikh (al-Bukhari dan Muslim) dan mereka tidak mengeluarkannya.” Ini dipersetujui oleh al-Zahabi.)

      Sumber
      http://halaqah.net/v10/index.php?topic=98.100

      Hujarat Ayat 12 bermaksud:

      [49.12] Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.


      Sabda Rasulullah Sallallahu ’alaihi wasallam yang bermaksud:

      “Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.”
      (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

      Macam aku kau bukan saksi pun sekadar membaca baik kau sangka baik.

      Dari sia2 dapat dosa

      Aku bukan paling baik dikalangan korang tapi ayat Quran tetap benar dan tak boleh ubah2 akan larangan di dalam nya.

      Pegangan aku mudah dia buat atau tak aku tak berani kata.
      Jadi dari aku dok bawak mulut sini sana baik aku diam

      Lain semua,urusan Allah

      Delete
    8. Asyik isu,ni aja ke hahahah
      Bro jom cakap pasal,ketirisan duit negara pulak lah

      Aku John @ jo
      Yang sebelum,ni pun aku

      Delete
    9. Tu pasal aku salute ko jo..dgn hujah ko yg panjang lebar tu kdg2 pedas jgk
      Tebakor telinga macai yg dengo..

      Tp nak wat cm mane..ko hurai panjang2 dieorg bkn paham pun..

      Lbh baik betah ngn 100 kayu drpd sorg macai yg bangang lg membangangkan diri mereka sendiri...

      Delete
  9. Terbaik dari ladang bangsar...

    ReplyDelete
  10. Puak pakatan dh mmg sebati dengan susu ni pasal susu jadi isu mcm orang kata pakatan ngn susu x sapat di pisahkan.minum susu hisap susu roti canai susu icecream susu segala galanya sususususu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini aja ke kau nak cakap

      Macam,takde idea aja

      Delete
    2. susu lemak manisss... santan kelapa tuaa... kenape Anwar nangisss... dapat gelaran pm PUTIH MATEEE...

      Delete
    3. DIDI KOTA BELUD23 May 2013 at 10:51

      SUSU LEMAK MANIS.......SANTAN KELAPA TUA.....APA YANG PALING MANIS......UMNO MENANG TIPU KITA.........one more...one more.....SUSU LEMAK MANIS....SANTAN KELAPA TUA.......JANGANLAH KO MENANAGIS..........MEMANG KETURUNAN KAU BARUA..........nak lagi ke....try syair tengok....kalau boleh sanskrit pula....apalah...pui.

      Delete
    4. Didi aku rasa ko ni mmg barua orng x sebut keturunan ko.gelaran pm puteh mata .apa kena mengena dengan keturunan orang.apakurang nya dengan keturunan ko yang melahirkan ko sbb ko penyokong lgbt tegar

      Delete
    5. Kan Anwar menang saman fitnah kata dia skong gerakan lgbt

      Apa masalhnya lagi???

      Banyak apa yang membantah termasuk pas???

      Utusan dah kalah saman fitnah

      Aku John @ jo

      Delete
    6. SUltan SUlu masuk UMNO. Weeeeeeehoooooo....hanya lembu mengenal lembu.

      Delete
    7. Sultan sulu yg mana 1? Ada ramai ngaku sultan sulu.

      Delete
    8. Kita tunggu jer....x lama lg tahu lah sapa punya angkara.kan menteri kdn dh ckp .

      Delete
    9. Hari tu dah keluar mencari rupa orang umno semua diam.

      Now ada pulak pemimpin,belah pembangkang???

      Macam2 lah cerita ye naik,muak

      Dari awal dok tuduh pembangkang
      Bosan aja

      Delete
  11. The rise of the vigilantes : Malaysia today : By Stephen Doss

    ReplyDelete
  12. Diminta semua penyokong pakatan yang percaya 150% malaysia kini cuba baca laporan berita hari ni.cima nasehat saya jangan lah pulak cop malaysia kini dh bi beli

    ReplyDelete
  13. aku dan dia tahu.23 May 2013 at 20:27

    Tian chua ditangkap...tamrin ditangkap....harris ditangkap...cehgu bard onlist...whos next.....ini kerana sebelum 21 hari kecabaran pru 13 yang diwartakan spr untuk ke mahkamah...maka tangkapan demi tangkapan akan brlaku...inilah teori yang dipakai untuk menghalang manusia malaysia berkumpul dan berhimpun untuk mendengar ceramah.....apa ini....inilah cara untuk menakutkan...apakah ia berkesan...kita tunggu ahad ini....banyak blogger juga yang telah menghidu operasi ini telah membawa diri....bila ini terjadi...maka naqbah dan bala sudah hampir......mulalah membeli stok beras semua rakyat malaysia...kerana bom jangka perkaumn akan dipecahkan tahun ini.........semoga ianya takan berlqku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh buat ucapan menghasut tanggong sendirilah.yang pon janagn nak menghasut plak

      Delete
    2. Silap kita hapuskan ISA, tengok mcm Singapore, China tidak hapuskan ISA negara diorg tetap maju dan aman damai.

      Delete
    3. DIDI KOTA BELUD24 May 2013 at 02:09

      Kalu dalam tandas...kalau ditegur dari luar....kito tak bercakap takpo....tapi kalo DALAM rumah kito tu...kito tak boleh langsung bercakap dan dilarang bercakap...bukan rumah eh namo eh..tahu tak ado dua paip besar dekat tandas tu..satu besar satu laie sedang sedang...biasonyalah...paip yang besar tu...kalo bocor...pemaju kena bertanggungjawap...ahh....paip yang sodang sodang cute jer tu...kalo rosak...kito yang tanggung cos pembaikannya....TENGOK....PAIP TAIK PUN KITA KALAH DENGAN PEMAJU....AHHHHHHH...MACAM TULAH MALAYSIA NI NAK JADI.....HEHEEHHE

      Delete
    4. Orang x larang ko bercakap mcm dlm ni ko ckap melalut jer ada aku kesah.tp jangan menghasut orang turun di jalanan tumbangkan kerajaan mcm budak baghal tu ckap.itu menghasut namanya.

      Delete
    5. Apa bukti dia nak tumbang kan kerajaan???

      Bagi bukti bro

      Aku John @ jo

      Delete
    6. Oh lupa aku ko x tahu apa makna menghasut
      Terbaik dari ladang pakatan

      Delete
    7. Aku suruh bagi satu bukti pun cukup lah pakatan nak gulingkan kerajaan.

      Jangan cakap aja bagi satu bukti aja.

      Cakap ngan fakta bukan dengan utusan

      Delete
    8. Ucapan menghasut lol

      Delete
    9. Tnya ckit kata harakah keluarkan berita benar .? Aik apasal kena bayar ganti rugi pada tun mohamad ammar.kenapa yee

      Delete
  14. Betul ke umno/barisan nasional kejam? Ada yang boleh bagi pencerahan? Pasal aku dengar orang cina yang mulakan dulu hal ni pasal konon ditindas, tapi hidup kaya raya, jadi apa yang kejamnya? Aku tak faham lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa..abg ni xtau lg ke...

      Ishh sian aku tgk ko..lmbat sgt..
      Patut la pakai gear reverse...org kedepan ko duk blakang lg...

      Ko nk pencerahan mcm mane..nk cerah pakai lampu ke nk pencerahan kulit wajah..

      Ko try Pakai safi balqis kompon cerah..bling2 muke ko nnt...

      Ape ni abg..
      Sape yg kaye,
      Sape yg kene tindas..

      Dulu puak2 umno bn ckp kalo malas mcm mane nak kaye..asyik sume nk pree je..

      Skrg jiran seblh umah ko kaye pakai bmw ko sakit ati pulak..
      Aduhh malunye aku....

      Delete
    2. Nak,faham
      Kau,cari kes pewaja steel
      Eric chia punya kes.

      Bro kejam ni dari segi apa bro???
      Bukan,kejam,membunuh,macam syria

      Yang kita nak tentang ialah
      Ketirisan dalam,kewangan negara.

      Kau tgk aja lah ketulusan,kerajaan macam mana???

      Aku bagi contoh terbaik mrr2 lah

      http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2007/1/30/TERKINI/Mutakhir/Shahrir_Tak_pasalpasal_MRR2_telan_RM70_juta_lagi&sec=mstar_berita

      Kos aja 120,juta bila silap and retak oleh pemaju kenapa kerajaan nak keluar lagi duit 70 juta baiki.

      Senang cerita kau baiki kereta kau and orang tu bagi pecah kereta kau siapa patut ganti???

      Tak kejam sebab duit,itu milik rakyat.
      Byang,kan 70juta tu tu mampu dijimatkan dan bantun membangunkan negara lagi.

      Sifat membazir tanpa sebab projek gajah putih pkfz berapa billion duit habis tempat tu orang pun tak duduk bro.

      Projek lembu, ini kau boleh baca sendiri lah.

      Kalau kau bagi aku duit bro, kau suruh aku niaga tapi aku buat joli kau marah tak????

      Itulah contoh kerajaan sekarang.
      Patut lebih amanah dan transparent.
      Bukan gunakan kuasa mengumpul harta.

      John johny janathan

      Delete
    3. Free? Bukan kah pakatan yang nak bagi free dan murah semua kalau menang? Apa cerita ni? Ke manifeso umpanan je?

      Delete
    4. Cina bising mudah aja bro depa bayar cukai,lagi banyak,hahahaha

      Bila,bayar cukai harapan kita semua duit rakyat itu digunakan untuk bangunkan negara.

      Do what is right according to people best interest bro.

      Tapi bila ada conflict of interest antara rakyat and pemimpin ini yang kejam.

      http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/mps-expenses/7783687/David-Laws-resigns-over-expenses-claim.html

      Ini contoh telus letak jawatan sebab using tax payer money.

      http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/mp-denis-macshane-resigns-after-being-found-to-have-knowingly-submitted-false-expense-claims-8277308.html

      Ini contoh2 liable bila bersalh.

      Ini wang rakyat kene,faham tax,payer money.

      Kejam tak?????
      Bila kau baca figure kerugian bawah ni
      Ini yang cina marah, abuse on tax payer money.

      https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/04/17/ex-port-boss-launches-book-on-pkfz-scandal/

      John jo nee jan nathan
      Siap dia keluar buku tu Huhuhu

      Delete
    5. Tunggu pakatan menang lah baru tahu, sekurang nya sebab cadangan pakatan kerajaan nak,timbangkan harga kereta murah.

      Dulu macam,langsung tak boleh hehehehe.

      Amin.
      Pros cons

      John @ jo

      Delete
  15. BLACKOUT 505.

    BOLE SSIAPA JAWAP APSL XDE 1 PUN LAPORAN POLIS KES BLACKOUT DIPUSAT KIRAAN UNDI DAN KNAPA YANG KIRA UNDI TU TAK PKAI UNIFORM SPR DLM BUKTI VIDEO TU?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu persepsi nak buat isu jer...

      Delete
  16. Milo suam pi mana ? Dh berapa hari x dak artikel baru kot ? Banyak citee baru ni sonyap jor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar lah dia,
      Dia pun petik article aja.

      Bila dia masuk,article,macam2 kene caci.
      Aduh bila dia senyap pun kene jugak ke

      Semoga Allah merahmati semua
      Amin

      Aku john@jo

      Delete
    2. Dio dh lari dh kot

      Delete
    3. Kot???

      Bukan fakta

      Delete
    4. Fakta???

      Auta.

      Delete
  17. lan todak 012211874724 May 2013 at 08:03

    Fan jdt mmg siallll

    ReplyDelete
  18. Depa ni mmg sialll x pasal padal nak cuti pun x boleh

    ReplyDelete
  19. Lan...ko dah tersasor jauh ni...

    Kalo tersasor xpe lg..ni siap bg pangkat xelok kat org..
    Jgn lan..jgn..

    Ngucap lan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sasau .masau.aku pon haraf semua orang ngucap.dh milo suam x dh x kirim artikel lain boh jer lah kt cni

      Delete
  20. lan todak012211874724 May 2013 at 12:49

    Gua taiko selayang..ape ade hal bhaii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua taiko dalam bilik jerrr bhaiii

      Delete
  21. Menjadah btol lah, apa crita nih? Btol jugak ckp spr, mana ada blackout, aku dh nengok vdeo tuh, tipu lebih, macmana boleh ada rmai pmberita ngn jurugambar msa kire undi, penipu btol la, nyesal aku pcaya, jadah btol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tgk video aja baca komen sekali bro.

      Delete
    2. Terang terang dalam vedeo tu penipu putar alam baca komen apa ngok terbaik dari ladang pakatan

      Delete
  22. Mmang celake! Rmai jurugambar tp cma 1 photo je yg kluar dlm media, mana video2 dri jurugambar tu? Mati2 aku kena kencing, dapat dosa kering aku dok maki spr, korang ni btol puak haramjadah! Celake btol! Idup muntah fitnah jak 24jam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dakwat kekal,hilang tak kau rasa hancing ke hahahaha

      Kau tak tertipu ke???

      Najib pun kene tipu spr apa
      Satu Malaysia,kene tipu dengan alasan spr tu pun umno back up

      Siapa yang tukang basuh kencing ni hahahaha
      Hah anon 3:45

      Apa kata kau kritik spr pulak yang lagi jelas menipu.

      Aku John @ jo

      Delete
    2. Puak ko yang kuat menipu berlakon black out kan dh satu malaysia bau hancing cm bau air kencing hamjing

      Delete
  23. Dah nama nya kuat kencing.hancing lah baunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa da halnya jo ada didi ada pas ada seko lg apa nama lupa aku.hah dh hingat nego co macam negro lah plak ada tukang basuh bau hancing...

      Delete
  24. Jo tu barua cine, ikut telunjuk cine, nama pun dah jadi jonny jonathan, dia bkan melayu, kalau dia melayu dia tau sejarah tanah melayu, orang melayu dh bnyk tlong cine, nk apa smua bagi, cine je lupa pada pjanjian sosial, sah jo tu cine atau barua cine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em ye ke???
      Serious ye bro jo tu barua cina??

      Apa dia buat bro sampai jadi barua cina???

      Yang aku tahu perwaja steel dan scomi hang tgk kat sana ada barua.

      Himpunan agung umno banyak barua. Terjerit-jerit pasal melayu entah apa matlamat depa pun aku tak tahu.

      Kau nak cakap pasal sejarah apanya bro???
      Perjanjian sosial hahahaha

      Perkauman yang membosankan ini ajalah lah yang jadi modal

      Aku John @ jo

      Delete
    2. Pengundi hantu? Vedeo blackout? Undi dua kali budak bangang.mungkin ahkan di dakwa kerana menjadi kesalahan bawa keluar kertttas undi.dakwat .bangla ? Ini jerlah modal ko.xada lain ker yang lebih baik utk di bawa ke mahkamah nnt.aduyaiiii

      Delete
    3. Itu lah dia???

      Dari dok tak habis2 cakap,pasal,liwat and dap

      Naik,bosan,aku takutkan melayu hahahah
      Apa dap buat wei dalam dap tu ada melayu lah

      Delete
    4. tunku dah blah tingai melayu berape ketul dlm dap yg layu..

      Delete
  25. lan todak012211874724 May 2013 at 17:37

    Gua taiko.korang jangan kurang ajar sgt yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takuuuutttttnyaaaa ....guaaaaaa.

      Delete
  26. Mahasewel bg statement lpas bebas jamin....bila ditanya 25hb dia jawab biar rakyat malaysia tentukan.soalan anda bagaimana. Saya akan berehat.hahahahhaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya akan berehatttt.....hahahahaha

      Delete
  27. Harakah di pwrintahkan membayar rm50 ribu kepada tun mohamad ammar dalam kes saman fitnah yang dimenangi oleh beliau .aik kata harakah keluarkan berita yang benar tiada yang tidak benar .melainkan benar belaka.

    ReplyDelete
  28. Mangkok yg buat repot polis undi 2kali akan didakwa..kikikiki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangkuk spr yang bawka,kertas undi keluar tu tak didakwa ke???

      Dia berjaya bukti berjaya undi dua kali kalau,dia didapati berslah memang terbukti dia boleh undi,dua,kali

      So sistem tak telus bagai yang dikata

      Sedar tak???

      John @ jo

      Delete
  29. Kita tunggu siasatan polis samada mamat tu jadi barua atau memang bodoh, kan dah tak pasal-pasal kena, kalau betul dia undi 2 kali bermakna petugas SPR dipusat undi berpakat untuk menjatuhkan SPR, siapa yang dah mengundi tau yang susah nak bawa keluar undi, apapun mamat tu memang paling bodoh dalam dunia.

    ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda