Yang Menang Tidak Menang Semua, Yang Kalah Tidak Kalah Semua

Bacaan Umum
10 Januari 2014

Yang Menang Tidak Menang Semua, Yang Kalah Tidak Kalah Semua

Menginjak tahun 2014, negara kita masih terus bergelut dalam isu-isu agama. Agama merupakan satu perkara yang penuh dengan sensitiviti yang boleh mengancam asas keharmonian dan kerukunan ukhwah di antara masyarakat dalam Negara ini sekiranya tidak diuruskan dengan penuh hikmah. Ia tidak boleh ditangani dengan kegopohan untuk menjadi hero.

Berzaman hidup dlm Negara majmuk penuh warna warni agama, budaya dan bahasa. Kenapa kita masih terus ingin bermain dgn isu sebegini. Belajar dari sejarah. Pertembungan antara agama dan bangsa yang akhirnya menyaksikan kemusnahan keharmonian malah lebih buruk lagi ketamadunan sesuatu Negara bangsa itu turut musnah.

Mengapa perlu ada tindakan-tindakan provokasi dari satu pihak kepada pihak yang lain. Celaan demi celaan, hinaan demi hinaan, tindakan demi tindakan terus dilakukan. Apa yang ingin dibuktikan? Agama itu lebih supreme dari agama lain? Atas alasan mempertahankan agama masing-masing kita menghalalkan tindakan-tindakan yang akan terus melahirkan prejudis dan buruk sangka antara satu sama lain?

Perlembagaan kita telah menggariskan 2 artikel berhubung agama iaitu Artikel 3 Agama Rasmi Persekutuan dan Artikel 11 Kebebasan Dalam Mengamalkan Ajaran Agama bukan untuk menjadi bahan bacaan semata-mata tetapi sebaliknya untuk mengelak perkara sebegini dari terus mengancam keharmonian antara kita. Nenek moyang kita telah mewariskan Negara ini bukan untuk melihat kita bergaduh atas nama agama dan bangsa. Mereka berjuang bermandi darah membebaskan Negara ini untuk melihat kita semua hidup berkasih sayang antara satu sama lain.

Dalam menghadapi isu agama ini, kita perlu tangani dengan penuh toleransi, berhikmah tanpa rasa syak wasangka diantara satu sama lain. Dalam realiti dunia seharusnya kita tidak mengamalkan prinsip "winner takes all". Prinsip itu hanya berlaku di Las Vegas saja. Yang menang tidak menang semua, yang kalah tidak kalah semua. Bagi penganut Islam mungkin menang dengan penghakiman tetapi ia hanya di Semenanjung. Manakala bagi Kristian mungkin kalah dalam penghakiman tetapi pengumuman 10 perkara oleh PM bagi Sabah dan Sarawak tidak menyebabkan mereka kalah semuanya.

Perdana Menteri harus segera melaksanakan pelan rekonsiliasi nasional yang ditaja beliau. Jangan berlengah-lengah lagi. Seharusnya sidang meja bulat yang menghimpunkan pihak-pihak berkepentingan perlu diadakan segera bagi mencari titik pertemuan yang dapat menyatukan kesemua rakyat. Jangan terus berdiam dan membiarkan sahaja pelbagai bentuk provokasi agama berlaku di dalam Negara.

Politisi-politisi juga tidak harus menjadi jaguh. Menjadikan agama sebagai medan meraih popularity politik tanpa memikirkan kesan jangka panjang kepada kestabilan dan kerukunan Negara. Cukuplah menjadikan agama sebagai alat untuk kepentingan hayat politik masing-masing. Agama perlu dicerna sebagai medium yang memandu setiap daripada kita untuk terus kekal berada dalam kebenaran yang hakiki dan akhlak yang baik. Cukuplah mengadu domba rakyat dengan bersandarkan agama. Tiada untungnya.

Rakyat juga tidak harus terperangkap dalam permainan sentiment yang cuba ditonjolkan bagi terus memastikan kita sentiasa berpecah belah dan tiada kesepakatan. Isu agama dan bangsa akan kekal dimainkan bagi memastikan perhatian kita akan terpesong dari isu-isu lain yang sedang menjerut leher kita. Percayalah, selagi kita terus terpecah kerana sentiment agama dan bangsa ini, mereka-mereka yang sedang memegang kuasa sedang menari gembira kerana perhatian kita telah Berjaya mereka pesongkan.

Ahmad Anwar Asyraf (Comrade AAA)
Penyelaras SAMM Kebangsaan

Post a comment

4 Comments

 1. Dedahkan gerakkan blogger umno untuk pru14


  Jabatan Media Sosial Malaysia (Di Bawah PEMANDU)

  Pengarah Jabatan Media Sosial Malaysia - Amhari Nazaruddin
  Timbalan Pengarah Jabatan Media Sosial Malaysia - Akmar Hisham Mokhles

  Jabatan Media Sosial Malaysia telah di tubuhkan pada Mac 2013 bagi menghadapi Pilihanraya umum ke 13 Selepas PRU13 JMSM diteruskan dan melaksanakan tugas di setiap Zon. Beberapa negeri sudah siap dengan pejabat dan kelengkapan serta pasukan media sendiri.

  Pejabat Zon JMSM
  Pulau Pinang (Che Wan MPP) - mewakili zon utara iaitu Kedah, P.Pinang dan Perlis

  Selangor (MYKMU) - mewakili zon tengah perak,selangor,wilayah, N.9

  Johor - mewaki zon Selatan Johor, Melaka

  Terengganu (AAKJ) - mewakili zon pantai timur Kelantan, Terengganu dan Pahang.

  Konsultant dar Singapura di lantik oleh JMSM bagi menyediakan segala kemudahan dan juga sebagai penasihat kepada Jabatan Media Sosial Malaysia.

  ReplyDelete
 2. Kalau bab yg kena muka pembangkang bukan main kata kata tersusun penulis...nampak sangat mendokonh apa saja di buat oleh dap. Ya...tak semua yg di buat oleh bn tu betul...tapi apa yg berlaku dengan paderi tu melibatkan akidah org melayu islam. Kenapa mb selangor gelisah dan melatah isu ini...sebab..nak jaga hati cina dap.... demi kuasa politik...akidah pun sanggup di gadai...

  ReplyDelete
 3. Jika setiap umat islam beriman,kuat akidah dan berilmu tiada masalah bangsa lain guna kalimah allah..renungkan..

  ReplyDelete
 4. tukang karut boria menghiburkan hati yg lara..adalak tukang karut lain menyampok hip hop hip hop..best gak tapi resonan keduanya memang membahayakan .
  malaysia bukan negara tak ada usul asal.tiada pemufakatan.tiada menilai penghormatan.tiada agama yg menerasnya...islam lahir bersama kekuatan akidah dan x siapa akan bermain2 saperti pas dan pkr.
  pertahankan kemenangan islam.

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda