Thursday

Sultan Kelantan diheret seperti lembu


Terkejut membaca berita dari Malaysiakini sebentar tadi. Apa dah jadi sebenarnya?

Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid mendakwa beliau terpaksa 'mendapatkan perlindungan' di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, malam semalam kerana kuathir ditangkap polis dan supaya berada di samping suaminya.

Menurut laporan The Malay Mail, Tengku Anis juga mendakwa Sultan Kelantan ditahan tanpa kerelaan baginda dan polis mengabaikan perintah baginda supaya dibawa ke istana.

Akhbar tabloid itu juga memetik Tengku Anis sebagai berkata “polis mengheretnya seperti lembu” dalam usaha memaksanya ke balai polis.

Katanya, pada kejadian kira-kira jam 7.45 malam semalam di luar Istana Mahkota di Kubang Kerian, anggota dan pegawai polis dari Unit Tindakan Khas (UTK) yang lengkap bersenjata menghalang perjalanan baginda dan Tuanku Sultan Kelantan ke Lapangan Terbang Ismail Petra Airport di Pengkalan Chepa.

Keluarga diraja itu dikatakan cuba berlepas ke Singapura bagi mendapatkan rawatan susulan untuk Sultan Kelantan.

"Kami begitu takut apabila polis menyerbu kereta kami dan UTK secara paksa cuba mengeluarkan Tuanku walaupun baginda berulang kali bertitah ingin kembali ke Istana, tetapi polis membawa baginda ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian,” titah Tengku Anis.

Raja Perempuan Kelantan itu juga mendakwa terpaksa bermalam di lantai di luar Wad Diraja di HUSM tetapi kemudiannya berjaya memasuki wad berkenaan sebelum menguncikan dirinya.

Sementara itu, peguam Sultan Kelantan, Mohamed Haaziq Pillay dan Gobind Singh Deo, tiba bagi di Kota Bharu, pagi ini bagi melepaskan baginda dari hospital berkenaan.

Menurut seorang daripada peguamnya, Mohamed Haaziq Pillay, permohonan writ habeas corpus akan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur jika mereka gagal melepaskan baginda.

Kemelut Istana Kelantan semakin kusut apabila malam semalam, Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry Petra (kiri) dilaporkan ditahan oleh sepasukan anggota dan pegawai polis dipercayai dari Unit Tindakan Khas (UTK) yang memakai topeng di luar Istana Mahkota, Kubang Kerian, Kota Bharu, malam semalam.

Tengku Fakhry terbabit dengan kancah warisan taktha Kelantan yang membabitkan kekandanya, Tengku Faris yang juga adalah Pemangku Sultan.

Tengku Faris kemudiannya bertindak menyingkirkan adindanya Tengku Fakhry daripada Majlis Perajaan negeri itu.

Kejadian malam semalam itu juga dimuatkan dalam Kosmo hari ini dengan laporan Tengku Fakhry ditahan bersama dua orang doktor dan beberapa orang pengawal peribadi Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra.

Ak
hbar itu yang memetik sumber istana memberitahu, putera Sultan Kelantan itu ditahan ketika beliau bersama dua orang doktor dan sekumpulan pengawal peribadi sultan menaiki beberapa buah kenderaan.

Bernama pula malam semalam melaporkan yang Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra dimasukkan ke HUSM Kubang Kerian untuk menjalani rawatan susulan masalah jantung.

Berita itu disahkan oleh Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad.


26 comments

kenapa kerabat sultan kelantan ada byk masalah
dulu kes manohara
pastu kes bini muda, bini tua
skang yg ni plak

nik aziz plak duduk diam bile ade kes2 camni
baik xyah jadi menteri besar kalo hal2 mcm ni pon xleh nk settle

Woi orang gile kat atas aku ni... ko ingat kerabat diraja punya hal nak pandai2 pergi setel? jangan jd bodoh!!! bercakap mcm org tak berakal!!!

hahaha ko ckp cmtu...pe kes nik aziz nk masuk cmpur?dr segi pe?

wei Anonymous | May 5, 2010 11:13 AM - ko dgr soklan aku plak...pe kes mufti xmasuk campur ngn sultan selangor psal politik dlam masjid?

anon pling atas tu da xde pon nk bantai pakatan...

jumpe cite kerabat kt klantan trus ksi balon tnpe memikir rasional nye~...hahaha

baghal~...

Apo nak heran dgn mamat Anonymous | May 5, 2010 11:13 AM kat atas sekali tu..Dah kompom pencacai pengap UMCO..Otak memang dari dulu kini dan selama nyer benggap teramat sbb tu senang kena tipu dngan UMCO..wakaka...wakaka...Lu pikirla sendiri

Salam..
Sebenarnye makhluk "Anonymous | May 5, 2010 11:13 AM" diatas tuh bukanlah pembace blog..tp makhluk kt atas tuh akan sentiase post comment di mana2 blog feveret yg anti-government dgn harapan nk twist and swing people opinion to favour government, aku pun xtau bape gaji die dpt buat keje bodo camnih..secare logiknye org yg menyokong UMNGOK nih tentu malas nk bace blog yg mengutuk mende yg die sokong...ini pulak nk bace comment yg panjang kt bwk entry tuh..tp as always mesti ade pencacai mcm ni post comment mcm haram kt mane2 blog yg anti-gov..kesimpulanye x payah le layan sgt si mangkuk jamban nih sbb aku rase die bukan pedulik pun dgn kite punye reply and justification..die akan maintain bahalol mcm biase..

mu di atas ni semua nya bodo supa bodo lah
balah, tengkar dan beza pendapat,
acu gat pakai kepala hotak sikit , fikir
mu tengok andalusia dulu negara islam loni dah jadi gapa
pasal baloh dan tak bersatu.
yg remeh temeh tak usah lah panjang.
kalau umno silap, mu masuk dalam umno, mu kerja keras, mu jadi ketua, pah tu betul balik lah, baru ok.
baru tuhan tolong, baru tak pecah belah.

Salam..

See..i told u already..ade sorg lg yg konon2 nye org lain..pakai pelat kelantan plak..ish2 mcm2 taktik nk menyamar..

(Anonymous | May 5, 2010 11:13 AM) = (Anonymous | May 5, 2010 10:13 PM)

pegi la bace blog UMNO..yg ko dok menyebok bace blog MiloSuam ni kenape..da tuh x puas ati lak...ish2

ondscene

ikut dia lah nik aziz tak nak masok campur bro??????????

krisis istana ni tak cekat abih lagi.. aku bosan dah dengar..

pahtu ada pulok 2 3 ekor makhluk asing cuba jadi hero..dlm kes ni. klek makan pok getah la..

kepada barua-barua penyokong umno yg bodoh kau org sedar tak kenapa sultan blh jadi mcm nie,sehinggakan boleh hiheret olh polis(anjing umno)ini adalah sebab umno telah menarik kekebalan sultan.jadi ingin aku bertanya dimana melayu umno mempertahankan raja-raja melayu????(cabai)

kalo x salah aku, dulu ade kes sultan tampar mufti sbb mufti tu tegor dia pakai gelang emas

harap2 sultan kelantan dpt kasi penampar jepun kt tok guru nik aziz gak. baru dia sedar sikit langit tinggi rendah

Kamen Rider Black~ delete 7 May 2010 at 01:18

kalo x salah aku, dulu ade kes sultan tampar mufti sbb mufti tu tegor dia pakai gelang emas

harap2 sultan kelantan dpt kasi penampar jepun kt tok guru nik aziz gak. baru dia sedar sikit langit tinggi rendah


Betul la tindakan mufti tu....kan lelaki haram pakai barangan emas...kau ni bodoh ke ape?

bodo aa mufti tu, sukati sultan la nk pakai ape
punya ramai rakyat pakai gelang emas, xpki tudung, xplak mufti tu tegur. ni sultan plak nk ditegurnya. silap org la beb nk tegur2 cm tu

kan dah dpt penampar free
aku ternanti-nantikan giliran nik aziz plak.

Memang sah ler ko ni Anonymous | May 6, 2010 11:14 AM sama macam Pemimpin UMCO ko bangang teramat sbb tu Dewan Parlimen dok ashek hendam peribadi orang sedangkan ISU NASIONAL banyak tak terjawap!!!!!!

Kamen Rider Black~ delete 7 May 2010 at 07:49

bodo aa mufti tu, sukati sultan la nk pakai ape
punya ramai rakyat pakai gelang emas, xpki tudung, xplak mufti tu tegur. ni sultan plak nk ditegurnya. silap org la beb nk tegur2 cm tu

kan dah dpt penampar free
aku ternanti-nantikan giliran nik aziz plak.


Kalo ko ni Islam...silap2 dh jd kapir dah nie...
Mufti tu nampak Sultan pakai gelang emas, jd beliau cube perbetulkan.....
Drpd mufti tu tanggung dosa dgn biarkan keaadaan camtu berlaku..apalah sgt penampar yang dia dapat tu....
ALLAH akan balas perbutan baik die berkali ganda kat akhirat nanti.....

"bodo aa mufti tu, sukati sultan la nk pakai ape
punya ramai rakyat pakai gelang emas, xpki tudung, xplak mufti tu tegur. ni sultan plak nk ditegurnya. silap org la beb nk tegur2 cm tu

kan dah dpt penampar free
aku ternanti-nantikan giliran nik aziz plak."

>Haha..owg y kuar statement ni mmg die kafir r bro..klu islam, confirm die xkuar statement rosak aqidah mcm tu..

kesimpulanye x payah le layan sgt si mangkuk jamban nih sbb aku rase die bukan pedulik pun dgn kite punye reply and justification..die akan maintain bahalol mcm biase..

Berhujah dengan puak umno nie..susah..orang yang tertutup pintu hidayah susah nak dengar pendapat orang lain.Orang-orang ni macam abu jahal dengan abu lahab dulu..Senan ja Allah bagi title pada mereka ni.CELAKA ABU LAHAB!!! CELAKA UMNO!!!

Siapa nak settle kes ni. Takkan nak suruh Najib. Nik Aziz boleh komen Sultan negeri lain, kena kat negeri sendiri cubalah settle

haha
''bodo aa mufti tu, sukati sultan la nk pakai ape
punya ramai rakyat pakai gelang emas, xpki tudung, xplak mufti tu tegur. ni sultan plak nk ditegurnya. silap org la beb nk tegur2 cm tu

kan dah dpt penampar free
aku ternanti-nantikan giliran nik aziz plak.''

hahaha bangap la budak nih.. serius bangap...
dlm prlembagaan malaysia, dah ko bangap sngt, ak nk gtao ko, sultan adalah ketua agama.. kte kna la tegur ketua barulah yg bawah2 (rakyat) akan ikut...
bangap..

dok tgk pakat baloh apsal...... cuba hang pa pikiq aoa dah jadi dengan malaysia kita... semua apa yg ada dlm asas perlembagaan hancus... agama islam... bahasa melayu... sultan ... semua kena dipermainkan... aku rasa sangat baik andai kita pakat buat satu lagi parti yang kembalikan asas perlembagaan kita.. iaitu Parti Perlembagaan Malaysia...

hehhe..mcm2 komen ada...termasuk ler yg menjawab pakai ikut tempurung lutut kut..kalu rasa bukan ahli x yah aa komen ikut logik ko je.. jawab pakai ilmu la beb..xde ler sampai menampakkan tahap 'kecerdikan' ko..lagipun ni kan kisah rumahtangga orang watpe dia nk sebok2..lain ler kalu Sultan Kelantan ada mintak nasihat dari dia..baru ler dia bleh campur tangan.Tapi setakat apa yg dia tnya la...mna leh lebey2..yg lain2 tindakan lepas tu adalah atas hak tuan empunya diri ler....

umno sialan.... sultan yang xterdaya sakit duk kusi roda pun smpai ade utk... bodooooooooooooooooo mcm tahik.........umno daulatan suitan, puihhhh puihhh bangsatttt

bodo nak tmpar ulama,


EmoticonEmoticon