Wednesday

Penduduk Cina bantah Azan di Masjid Pantai Dalam


Kalau dah namanya bukan Islam, macam biasalah perangainya menolak Islam mungkin juga anti Islam. Mereka ini benci dan anti Islam kerana mereka tak cukup paham tentang Islam. Kalau mereka paham Islam dah lama mereka tukar agama masuk Agama Islam. Di bawah ini bukti salah seorang penyokong tegar MCA yang anti Islam.

Seorang peguam dan ahli seumur hidup MCA dari Pantai Hill Park tidak berpuas hati dengan berkumandangnya azan di Masjid Al-Khadijah Pantai Dalam. Nama cina MCA tersebut ialah NG KIAN NAM yang beralamat di No. 1-21-4, Phase 2, Pantai Hill Park, Pantai Dalam, 59600 Kuala Lumpur dan boleh dihubungi melalui HP: 012-6973840 dan email: wu_jiannan79@yahoo.com

Beliau telah menulis surat kepada PM Najib, Hishamuddin, Raja Nong Chik, Jamil Khir, Nazri Aziz dan Koh Tsu Koon pada 20 Dis 2010 yang lalu dan telah pun dihantar melalui fax dan email.

Segala butiran telah diberikan, sekiranya anda para pembaca tidak yakin dengan surat ini anda boleh hubungi sendiri butiran yang telah diberikan. Di bawah ini surat yang dimaksudkan. Sila klik untuk membesarkan imej.





Sumber: Payahsungguh
ReJaM© "Apapun Ahli MCA yang anti Islam ini beruntung kerana dia telah diampunkan oleh pejuang ketuanan Melayu demi menjaga nama baik gerombolan"

51 comments

besenya...klo yg xleh dgr azan jin jin..syaitan2..dh byk sgt jin duk btenggek kot..sbb tu jd panas bile dgr azan..hoho

dh klo cmtu..sumbatlah lubang tlinga tu ..

ishkkk...x patot btol...so nanti kalau thaipusam x boley berarak sambil gendang2...CNY pon x bley ada tarian naga n gendang2...NG KIAN NAM patut buat umah die soundproof dgn melapik alas telur di dinding rumahnya...

saya bukan peguam dan juga ahli parti politik ...
cuma bila membaca surat peguam tu saya ingin memberi sedikit nasihat..
1. kenapa tak di kira masa kaum cina adakan tarian naga dari rumah ke rumah masa raya cina..amat bising kan..
2. pastikan cermin dan getah yang digunakan kedap bunyi di tempat tinggalnya..
3. kenapa cuma dia seorang bukan seluruh atau persatuan yang hantar surat tu
4. kenapa pertikaikan islam sembahyang di mesjid secara aman..apa maksud kamu..
5. kenapa tak reti bahasa tiada jawapan masih lagi bising
6. kenapa tak pindah dari situ
7. ini malaysia bukan singapore...singapore azan pun tak dengar..
8. jangan bangkitkan kemarahan orang islam..itu terlalu sensitif..
9. itu panggilan Allah..bukan suka suka..jangan sampai Allah pekakkan telinga kamu wahai peguam..atau loyar..atau loyar buruk...

xsabaqq nk tggu PEKASA, PUKIDA...mana dia pejuang agama...kalu penyokong kerajaan...depa senyap saja...haram jadah btoi..

ni bukan kali pertama, dulu dah jadi di taman desa, jln klang lama sehingga masjid yg nak dibina bertangguh sekian lama disbbkan sblm tu azan drpd surau berdekatan mengganggu gugat masa tidur mereka kaum cina di kawasan sekitar sehingga masuk dlm suratkhabar protes mcm2

semoga mereka ni dapat hidayah drpd Allah S.W.T

encik donk... tambah satu lagi... pasal anjing melalak malam-malam pun kena petikaikan jugak... orang islam tak bela anjing

duduk je dlm kubur....

mana kavita, mana paklah... mana utusan...
pukemon...

jangan kita jadi mcm singapura brooo....sedih tengok. azan ala2 kadar saja. Tgk la bila cina berkuasa.

Kerajaan Barsial Natiosial kan....

seriously peguam ni anti-islam. kalo xnk dengar sila pindah dari malaysia la. :) (bukan racist)

This comment has been removed by the author.

waklu!!!aku nk sembah tuhan kami juga.tuhan hampa tiap kali ade upacara mesti ade lagu dh la bising ganggu orng nk tido time kami nk azan marah lak adoyaii!!

source: http://milosuam.blogspot.com/2011/01/penduduk-cina-bantah-azan-di-masjid.html#ixzz1AnOUtlAr

salam...
pembetulan...
kita sbgai umat islam sepatut nye menggunakan istilah solat,bkn sembahyang...cb tgk video nie...n tlg sebarkan2...
tq~
http://www.youtube.com/watch?v=LK9kdMSX5Q4&playnext=1&list=PLCE9F238DFCEDE487&index=11

ecehh.. ni salah satu marketing plan lawyer..
dia loyer.. nak kena bagi orang kenal.
penyamun2, perogol2 elit, penjenayah2 kaya.. memang suke la lawyer yg berani gaban mcm ni..
kalau baca betul2 dia kata ok je ngan azan..cuma kebelakangan ni kekuatan speaker terlebih nyaring..
aku pernah jumpa loyer melayu yg saman jabatan agama sebab tahan khalwat, loyer yg saman chief persatuan guaman.. saja nak glemerkan diri..hehehe

aku duk pantai...ok je. jgn sampai Allah jadikan ko anjing macam yang dulu tu, kes dia cakap azan ni memekak je...last2, kena sumpah jadi anjing...padan...!!! nanti la aku sebar2kan bende kat pantai...masa tu nasib la....

apa agaknya 1 Malaysia nak buat...yg sy pasti mereka ni umpama selumbar, yg mencucuk n menyakiti dlm diam.tak nampak tapi sakit..kecil tp bila byk...mmg susah nak buang. jd baik segera para berwaib yg menyokong pengharaman yg haram buang SELUMBAR ni semua sebelum ia tersangkut lama hinga menembusi daging kita..mereka tu sapa? TST

rasenye kite kene bertolak ansur jgak,,,kene berbuat baik,,,supaye 'diorang' ni TERPIKAT dengan agame kite...lagipon die bukan mntak azan tu dihentikan....cume mintak spaye slow sikit,,,x pelah,,,tak salah pon kalau kite buat macam tu,,,,nabi pon bile org baling die batu,die baling balek dengan roti,,,wallahualam

Nie muker dier kot..
http://media1.malaysiakini.com/132/8a34e60ae449967be0d21cec2147b7ac.JPG

"Penduduk Cina bantah Azan di Masjid Pantai Dalam"-tgk je tajuk berita ni....dh panas dah..."ap la cina ni,nk gaduh ke''-tp bla bca2,sbnarnya dia azan 2,mcm kt kg dia....xkuat,n xlantang...dia xbntah....dia xkta pn xleh.....tp cara media 2 war2kn..bikin panas je....hg azan p la tera mna pn...yg bgn2 kapir2 ni gak...sbb ap...panas!!..panas!!...yg islam,klo xmau p masjid 2,mmg x p la....

Kalo bangsa melayu die pertikai boleh lagi.....kalo da sentuh sensiviti Islam.....mau aku bom pantai hill park tu.......senior aku nordin mat top tu.....

mungkin tahap desibel terlalu tinggi, piching lari ataupun speaker tu rosak.. sebab tu terganggu.. oklah jika nanti CNY sila pakai mercun yang bunyinye slow slow , tarian naga pun sila pakai cd jer. boleh control volume

dah kate 1Msia...loyer aper ni??...cam x reti undang2 jerr...setau aku lerr..golongan loyer laa.. golongan yg paling reti undang2 kat Msia ni...setuju ngn yg komen2 di atas...thaipusam smpai tutup jln...raye cine...dok main mercun...satu lg nk tanyer...brp umur loyer tuuu...dia skolah kat ner dl??..br blk Msia kerrr??...aku rase dah tua gak..kalu budak2 maner leh jd loyer....dah berzmn laaa... azan kat masjid...ngko pindah jer laaa...duk dlm gua...x reti bahasa tul...x paham ker isu ni sensitif...ader jer nk wat org Melayu marah...aku rase loyer ni...nk glemer murahan jerrr...naik sikit nama pas ni...kwang3....

http://www.mca.org.my/en/2008-2011-mca-youth-bureau-chief

Strategic Planning Research Bureau
Vice Chairman: Ng Kian Nam

perkara berkaitan azan pernah diutarakan oleh bekas mufti perlis(drmaza) dahulu.
perkara ini perlu juga dilihat dr sudut lain.
antaranya:
orang kafir memang tak setuju dengan amalan islam di mana sahaja dalam dunia ini.jadi,mungkin azan "mengganggu" kehidupan seharian mereka.mungkin rumah mereka sangat dekat dengan masjid.
mungkin,pada waktu subuh mereka sedang nyenyak tidur tetapi "diganggu" oleh azan.tentulah mereka merasa tidak senang kerana "diganggu" setiap hari.mungkin mereka berkata"hari-hari kena "ganggu",kita ganggu kadang-kadang saja(masa tahun baru cina)"-mungkinlah mereka berkata begitu.
beginilah,seeloknya kerajaan buat dialog dengan mereka dalam masa terdekat ini.
tak perlu emosi dalam perkara ini.
sekian.

i'm muslim

mula2 bantah azan kuat2....lama2 nanti tak mustahil mereka bantah pulak dikumandangkan azan...kalau kita masyarakat islam tak beri penekanan pada mereka atau bahasa yang lebih tepat lagi ; amalkan cara pemerintahan Rasulullah sehinggakan penduduk bukan islam dahulu dapat menerima apa yg islam amalkan, perkara ini akan menjadi bertambah teruk!! kini mereka bersuara pula tentang hak mereka...walhal kita sebagai umat islam semakin dinafikan hak dari hari ke hari!! pada pendapat saya sudah tiba masanya untuk melakukan perubahan.....paham2 shj apa yg saya maksudkan di sini tentang 'perubahan' tersebut....perjalanan yg jauh bermula dari satu langkahan...wallahu'alam

rata-rata ramai yg komen secara berilmiah, bagus!. cuma rasa sedih bila isu ni pun masih ada yg nak kaitkan dgn politik. tak perlu pun sebut BN la, BA la, menteri tu la, menteri ni la. kalau nak kira politik sgt pantai hillpark ni dlm kawasan lembah pantai, bawah jagaan PKR,bawah nurul izzah anwar. tp tak ada seorang pun yg "petik" nama YB nurul izzah or PKR..wahai saudara islam ku sekalian, isu ini bukan isu politik, tp ia menyentuh hak agam Islam yg suci. bersatulah kita kaum muslimin tanpa mengira beza pandangan politik dlm mempertahankan hak Islam itu sendiri...

Easy....kalau jarum suntikan dan condom boleh diberi percuma oleh kerajaan BN, maka kita cadang diberi PENUTUP TELINGA kepada cina berkenaan satu keluarga. Penutup telinga perasa strawberry.

Kos pun murah.

Dikala DAP dah mula bertatih baca ayat2 Quran kerana berkawan dgn PAS, MCA mula menunjuk bantahan kepada azan kerana berkawan dgn UMNO.

1Malaysia...Amalkan win-win situation
1. Org CINA di larang memasak BABI dikawasan perpenduduk campuran kerana bau asap BABI tersebut menggangu ketenteraman hidung umat islam
2. Org CINA di tegah memasang colok kecil dan besar kerana pencemaran udara dan menyesakkan hitung umat islam.
3. Org CINA diharamkan membela ANJING...selain haram...anjing ni kerap berkeliaran dan membahayakan manusia.
4. Org CINA di cegah dari membela BABI..yang mana kerap berlaku najis2 BABI ini merosakkan sungai yang mengalir ke Kampung orang Melayu/Islam.
dan bla..bla...bla

"i'm muslim

mula2 bantah azan kuat2....lama2 nanti tak mustahil mereka bantah pulak dikumandangkan azan...kalau kita masyarakat islam tak beri penekanan pada mereka atau bahasa yang lebih tepat lagi ; amalkan cara pemerintahan Rasulullah sehinggakan penduduk bukan islam dahulu dapat menerima apa yg islam amalkan, perkara ini akan menjadi bertambah teruk!! kini mereka bersuara pula tentang hak mereka...walhal kita sebagai umat islam semakin dinafikan hak dari hari ke hari!! pada pendapat saya sudah tiba masanya untuk melakukan perubahan.....paham2 shj apa yg saya maksudkan di sini tentang 'perubahan' tersebut....perjalanan yg jauh bermula dari satu langkahan...wallahu'alam"




kita dalam usaha menunjukkan ajaran islam yang syumul kepada orang bukan islam.kita mahu menunjukkan islam adalah agama yang memberi kebaikan kepada orang islam dan orang bukan islam.
kita mahu berdakwah dan mengajak orang bukan islam supaya memahami islam dan mendekati islam.

dalam hal ini,kita perlu mendengar luahan orang bukan islam yang tinggal bersama dengan kita dan kita akan cuba menyelesaikan isu tersebut secara bijaksana.
kita mahu mereka faham islam itu dengan tepat dan bukan palsu.

kita tidak mahu orang bukan islam menganggap islam adalah agama yang mementingkan diri sendiri.itu adalah gambaran yang sudah jauh terpesong.

cadangan sy..
Seelok2nya kita@PM@Polis@pihak berkuasa Pantai anta surat kat dia balik jelaskan tntang kebaikan2 azan subuh ni..5:45 tu standard la beb bgn pagi..abis nk bgn pukul brapa? 10?12?3ptg? Amalkan cara hidup sihat..pg jogging ke..tul tak? Dah le lawyer bknnye sakit pun nk pakai bdn tu berloyar+ckp je pandai..
Suruh lawyer tu buatkan sarapan utk bini+anak2 pg skolah..sy kat sini agak ramai kwn2 yg bkn sama agama dgn kita tp bila sy jelaskan knp itu ini so far mereka paham dn mula sng dgn agama suci ni..wAllahualam

Secara halus si apek ni cuba nak memperlekehkan Islam. Dah kaya jd lawyer tp jgn nak loyar buruk......buat la rumah awak sound proof. Saya rasa bunyi motor mat rempit lg kuat dari bunyi Azan. Azan itu syiar Islam, syariatnya besar sekali hingga habis syaitan bertempiaran lari. Saya rasa apek ni pun spesis tu jugak takpun syaitan banyak sembunyi kat rumah dia. Jangan cuba nak kurang ajar. Wahai saudaraku jgn biarkan Malaysia jd spt Singapore yg biadap.

bagi yg komen berapi2 tu korang bangun ke semayang subuh di awal waktu?
or subuh gajah? hehe ak tgk ada 3-4 je bagi komen ngan constructive idea how to solved this...btw jgn tgk sumting tu selapis je...tgklah berlapis-lapis

kt singapore msjid sultan je boleh azan kat luar
msjid laen kene azan kat dalam je...tpk dada tanya selera...

Aku tidak faham ler rakyat Malaysia yg bukan beragama Islam ni tahu atau sengaja tidak mahu tahu yang agama rasmi Malaysia adalah agama Islam. Sepatutnya semua rakyat bukan Islam Malaysia menghormatinya walaupun suka atau tidak.

persoalannya,orang bukan islam ini tak faham tentang islam.mereka menganggap azan mengganggu mereka terutama waktu subuh.
jadi,apakah jalan terbaik supaya dia tidak "diganggu" dan kita dapat menjalankan amalan ibadah kita seharian seperti biasa(maksudnya azan)???

sekejap jew kot azan tuh..tak sampai 10 min..ala..anggap jew mcm terbangun sekeja n tdo balik..mcm lah tdo tak de terbangun2 waktu malam tuh..nape tak htr surat kat pm ckp..tdo sy terganggu sbb sy mimpi menakutkan..ahahaha

kalau boleh jgn la kita terlalu bersikap perkauman kerana nila setitik abis susu sebelanga.....itu hanyalah sekadar segelintir yg berkata bukannya majoriti.....namun perbuatan saudara tersebut mempertikaikan azan amatlah dikesali kerana ianya satu kewajipan..jangan lah saudara terlalu mengikut perasaan sehingga memecah belahkan perpaduan yg terjalin sekian lama...saudara patut bersyukur kerana saudara adlah warganegara malaysia yg sah dan saudara sepatutnya melihat ke belakang iaitu sejarah malaysia dri era sebelum merdeka dan selepas merdeka....saudara sebagai peguam seharusnya lebih mengetahui akan kontrak bersama dan seharusnya berterima kasih akn penduduk melayu islam kerana menerima dgn rela hati kaum cina dan india yg berhijrah dahulu walaupun rata2 dari mereka di usir di luar negara jiran.....kami sukakan keamanan bukannya peperangan.

Perlu diingat bahawa isu ini perlu ditangani dgn rasional dulu atau mengikut undang2. Kita khuatir ia boleh dijadikan alat oleh umno utk mencetus isu perkauman.

umno akan kata bangsa lain mula berani pertikai islam dan melayu kerana diajar oleh PR yg berbaik2 dgn DAP.

isu ini juga akan digunakan umno utk menarik sokongan melayu atas nama ketuanan melayu. jika dihangatkan lagi dgn beberapa isu seumpamanya, maka dikala sedang hangat isu perkauman nnti, masa tu akan diadakan PRU13...

jika dirasakan bn bakal tumbang, maka akan di istihar mageran utk bn merampas kuasa kembali..alasannya tidak lain iaitu perkauman. dan bahawa kononnya PR telah mengadai hak dan maruah melayu dan agama.

kalau cina berkenaan dari bn, kita minta umno sendiri yg menanganinya. kalau umno mengaitkan isu ini dgn perkauman, kita jgn melatah...nnti kita yg huru hara..mereka dalam bn yg gelak ketawa bertepuk tampar, kerana memang mereka berpakat utk semua itu.

Ingat peristiwa beberapa tahun dulu ketika Lee Kim Sai mencetus isu perkauman dan najib di pihak umno. Hampir berlaku huru hara ala 13 mei bermula di stadium TPCA. Allah menggagalkan rancangan mereka dgn menurunkan hujan lebat di situ. semangat kebangsaan mereka jadi sejuk dek kerana serangan tentera Allah itu(hujan).

Selepas peristiwa itu, najib umno dan lee kim sai mca tetap berkawan mesra, pemimpin pembangkang pula yg ditangkap borong dalam operasi lalang.

Ingat, jangan terperangkap dalam isu perkauman cetusan umno dan bn. Mereka terdesak utk menang PR13 dan akan sanggup buat apa saja asal kekal berkuasa.

Bykkan munajat dan mohon keada Allah kerana kita berdepan dgn musuhNya iaitu yahudi(APCO sebagai mastermind) dan toyolnya iaitu umno.

Amin.

sokong emin....hehe...

cuba korang fikir..even kita bengang dengan perbuatan beliau ni, "membantah azan waktu subuh"..adakah kita yg muslim ni dapat bangun subuh? pergi berjemaah? berapa byk antara kita yg istiqamah kalau ada buat pun?? berapaa?? cuba tengok berapa orang je kat surau pun yg solat?? 4?? 5??

betulkan diri sendiri....

Arahan daripada "orang atasan"

http://www.malaysiakini.com/news/153344

Ni blog dia
http://wujiannan.wordpress.com/

neighbour saya chinese...suka sangat azan subuh...katanya jadi jam loceng dia bangun tidur....rasanya dalam malaysia nih dia sorunk jer...so since dia ada lesen lawyer everything nak fight ler...itu ler jadinya bila manusia yg buat undang2...boleh pinda2 sesuka hati...

chinese mmg terkenal dgn sifar selfish!!!jgn bg muka kpd mereka!!!anti chinese!!!

bodoh punya cina bn!!!

mana menteri-menteri ni....kenapa diam je...
buat dialog dengan mereka ni...
jangan sampai islam dianggap agama yang mementingkan diri sendiri....
bahaya tu....

Agak-agak kalau yang memerintah sekarang ni PR, dan yang membuat aduan itu DAP, apa tindakan orang PR agaknya. Kalau MCA dalam BN, tak banyak benda mereka boleh sebab DUN dia berapa kerat je, tapi kalau DAP yang DUN mereka dekat separuh (terima kasih Melayu kerana beri undi pada DAP dulu), apa agaknya Pak Nuar akan buat? "sama rata, sama rasa kut".

http://twitter.com/Ngkiannam

twitter apek ni

ni la sebenarnya kapiaq harbi...pelakon video lucah dah jadik dorang punya leader...anak buah ape lagi...langsung dah xde maruah n harga diri...ni la akibat bila melayu dah kawan ngan yahudi...kapiaq harbi mula la bangkit...sbb tau melayu dah layu...ni bukan soal perinsip ke politik...tapi dah termasuk tanda2 akhir zaman...dan politik alat tuk jadikan segala isue jadik mainan tuk kepentingan pihak tertentu...

Diorang saje cari pasal delete 17 January 2011 at 09:29

Akupun tinggal dekat masjid dan duduk tingkat 15. Azan ni sekuat mana pun kalau tutup pintu dan tingkap, sure x berapa dengar pun, xkan menggangu pun!

aku sakit hati betol tgk berita.. agak2 la kn.. maaf bile dah ade orang marah.. apekehalnye la die ni.. same jgk cm isu kt penang tu

diorang saje cari pasal?saya memang tak paham u all ni bising di sini buat apa? surat ini untuk Perdana menteri bukan u all, kenapa bising sangat?


EmoticonEmoticon