Tuesday

Petisyen menggesa pihak berkuasa menyiasat dan membekukan aset Taib Mahmud


Rakyat Malaysia dan semua individu terutama penduduk Sarawak yang prihatin digesa untuk menyeru pihak berkuasa bagi menyiasat dan membekukan aset milik Ketua Menteri Sarawak yang dipercayai telah merompak hasil bumi dan pelbagai projek Negeri Sarawak selama memegang kuasa sebagai Ketua Menteri Sarawak selama 30 tahun.

NGO yang berpangkalan di Switzerland - Tabung Bruno Manser (BMF) telah mengeluarkan senarai 49 firma di empat benua di seluruh dunia yang didakwanya berkaitan dengan ketua menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya.

Senarai itu termasuk 13 syarikat di Malaysia, 10 di Australia, sembilan di Kanada, tujuh di Hong Kong, empat di Amerika Syarikat, tiga di British Virgin Islands, satu di pulau Jersey dan dua lagi di United Kingdom.



Rakyat Malaysia diminta menandatangani petisyen yang akan dihantar ke pihak berkuasa di Australia, the British Virgin Islands, Kanada, Hong Kong, Jersey, Malaysia, United Kingdom dan Amerika Syarikat serta Kumpulan Pengubahan Wang Haram Asia Pasifik yang mempunyai keahlian 139 negara.

Malaysian Anti Corruption Commission (MACC)
Royal Malaysian Police
Asia Pacific Group on Money Laundering
Attorney General's Department, Australia
Australian High Commission, Kuala Lumpur
Asia Pacific Group on Money Laundering,
FBI Seattle Regional Headquarters
US embassy in Malaysia
Financial Transactions and Reports Analysia Centre of Canada (FINTRAC)
Department of Justice, Canada
UK Serious Fraud Office
British High Commission in Malaysia
Joint Financial Intelligence Unit, Hong Kong
Financial Services Commission, British Virgin Islands
Jersey Financial Services Commission, Anti-Money Laundering Unit


Sila klik link ini untuk menandatangani petisyen [Sign Petition]

ReJaM© "Maklumat anda akan dirahsiakan..."

23 comments

kahkahkahkahkah..xpe taib..selagi ko duk kt serawak tu ko xkn ape2 nye..dont worry..org2 serawak xkn tau nyer..ko kn hero dorg..kehkehkehkehkehkeh

Korang semua puak-puak Pakatan Haram tak payah
Beranganlah nak rampas Sarawak...
Orang Sarawak takkan percaya dengan cerita dongeng
Pakatan Haram...
Org Sarawak Tak peduli berapa banyak Taib Mahmud nak kumpul
harta, yang penting kehidupan mereka terus dibela, keamanan di
Sarawak terus terpelihara...
Pakatan Haram hanya tahu cetuskan huru hara...

terbela pale otah hang..miskin terus miskin hahah

yahoooo pemuda umngok n9 provok lagi. saja nk buat survey utk PRU tu...dalam hati dia pun sokong PR

Pemuda umno N9, kalau setakat nak provok dlm ni blog...baik takyahlah...'member' ko yg dari penang maner??

Menipu siot.
kalau nak menipu tu jgn la buduh sgt.
aku cek KESUMA HOLDING PTY LTD x jumpa pun.
buduh.
sekarang ni dh zaman internet, bukan zaman batu.
kalau mana2 company yang masih xda main website mcm mana nak promote product?
pakai flyer? gilo

bodoh!!!!!!!!!!!!!!!!!! aku org miri sarawak! SUMPAH LILLAH DEMI ALLAH aku kata, sarawak aman di bawah pemerintahan BN! fuck off la! cakap pake fakta baa. bukan pake nudoh sebarang. aku suka BN pgg sarawak dr torg ea. mlh fitnah jak pande!

wa dh lama tau dorg mmg kaki songlap duit....wa rasa klu semua pemimpin2 ni istihar harta....korg sure x caya nyer...bukan juta dh beb..bilion beb...mati hidup 8 kali pon x abes duit2 tuh..lu org kene ingat..itu harta bukan mak bapak korg yg punya..itu harta adalah harta rakyat..duit rakyat..korg makan la bnyak2..esok2 dlam kubur..sendiri jawb la..x pikir kt padang maksyar lagi kene hisab..lantak la..jgn esok lu org mati duk tepi kubur wa, bising2..menangis la bagai sbb kene bedal ngan malaikat..sudah..sbb itu leh ggu ketenyeraman wa..hehee..pada penyokong umno..klu lu rasa betol tindakan korg..teruskan..pada pembangkang...yg sokong demi ISLAM wa sokong..tp pd wa..x yah layn sgt politik ni derr..sbb bnyak lu org nk jawb nanti kt ALLAH bila di akhirat kelak..hehhe..sendiri mau ingt haa....duk sorg2 pikir2 la...

kahkahkah...syarikat mesti kne ade laman web ker???syarikat yg amik tender juta2 krajaan pon xde laman web der..hahahahaha..tu syarikat untuk gelap kn duit je bhai...kekekeke..budus xnk blajar..

bersependapat dgn fernando disitu....and btol padah kawu "Tanpa Nama"...hehehehe....anyway...

Bagi aku....xde pekdah nyer ko nk letak petisyen ni....eventhough kalau betol....Taib Mahmud is still "THE BEST" among the worst....because of him....local industry di Sarawak berkembang....xkisahlah pembangkang nk cakap ape...nak cakap die kikis duit ke, ape ke...nk wat cmne, die tlebih bijak &... TU ANTARE DIE DGN ALLAH S.W.T....contoh SARAWAK ENERGY....mmg betol die ade kaitan dgn syarikat tu...but, sebab die ade kaitan lah kaum bumiputra terbela....setakat nak menyalak pasal Sarawak...xyahla...buang karan je....korang gi kacau menteri2 lain lg bagus....like i said just now...sekalipun die camtu...he's the BEST among the WORST...enough said...

Pemuda UMNO N9, byk kali dah aku baca komen bangang ko kat sini...menyampah2 ko kat artikel sirejam nie pun, ko tetap juga jengah dan bagi komen...samada ko mmg minat ngan ngan blog sireJam nie atau ko mmg dah diupah untuk serang blog sirejam ni..ko jawablah sendiri...
Mungkin org Sarawak tak percaya pada yng diperkatakan pasaL bukan semua dari mereka ada kemudahan internet paling tidak mereka terpaksa bergantung pada cerita putar belit yang korang keluarkan dalam media cetak korang tapi aku nak tanya ko satu soalan la...BETUL KE DONGENG ATAU HATI DAN MATA KO DAH DIBUTAKAN SEHINGGA MENAFIKAN PERKARA YANG BENAR? MACAM MANA SEORANG MENTERI ATAU KETUA MENTERI ATAU MP BOLEH ADA HARTA SAMPAI BEGITU BANYAK SEHINGGA MELEBIHI GAJI YANG MEREKA TERIMA SETIAP BULAN? MASUK AKAL KE? CUBA KO BUKAK SIKIT KEPALA OTAK KO TU....FIKIR LA SIKIT BENDA YANG MUDAH DAN LOGIK....AKU TUNGGU JAWAPAN KO DISINI....

Pening2 aku...Hari2 ade cerita.

sDRTFBHYULkmfrgt86dk[pl

Tanpa Nama berkata...
bodoh!!!!!!!!!!!!!!!!!! aku org miri sarawak! SUMPAH LILLAH DEMI ALLAH aku kata, sarawak aman di bawah pemerintahan BN! fuck off la! cakap pake fakta baa. bukan pake nudoh sebarang. aku suka BN pgg sarawak dr torg ea. mlh fitnah jak pande!
__________________________________________________

JAKA jawab :

dh duduk pendalaman kurang informasi kot, masih boleh makan minum memang la aman. bersumpah tu budaya umno dan bn la. org sarawak pun ikut sama ke?

org PR bukan nak dgr sumpah tu sebab sumpah saifool dalam masjid lagi kan tidak laku. selepas sumpah sebut nama Allah, mencarut pula sebut f...k off. budaya anak buah taib mahmud ke.

nak tunggu kebuluran jadi rangka hidup macam somalia baru dianggap perlu tukar pemerintah? baru dianggap tidak aman? hidup hanya utk perut. selagi perut tk meragam, semua kira ok.

zaman jepun pun masih boleh makan ubi kayu. bukan semua org kena bunuh jepun sesuka hati. jadi kempetai jepun kira selamat dan aman lah.

zaman british pun aman. glamor lagi. semua org pakai baju kod walaupun naik beca. semua blh belajar ckp org putih lebih baik dari org zaman ini. paling tidak labu-labi pun speaking, "oreng oreng!".

ramai org belajar hingga ke london. pembangunan di bawa masuk ke malaya. askar melayu dilatih oleh british termasuk Lt Adnan saidi. hanya belacan saja yg diseludup ke isketambola.

british tidak pernah bunuh sewenang2 rakyat, malah ramai pegawai mereka yg lebih amanah memerintah malaya daripada bangsa sendiri. ramai yg dapat bekerja di bawah british. infra struktur di malaya dibawa oleh jurutera2 british sebelum adanya JKR.

Mengapa susah payah org sarawak menentang Raja Brooke(beruk)? apakah brooke mengharamkan org sarawak makan minum isap rokok? apakah beruk tu hari2 kerja bunuh org sarawak macam di palestin? apa lagi yg org sarawak dulu tidak puas hati dgn Brooke?

Persoalannya :

MENGAPA UMNO BERSUSAH PAYAH MENENTANG BRITISH DAN MENUNTUT KEMERDEKAAN? tak tahu bersyukur ke?

Org umno yang faham perjuangan menentang british yang 'tidak kejam bunuh org sesuka hati' itu boleh tolong jawab kepada mat miri yang masih khayal dibuai 'keamanan' di atas.

untung taib mahmud mubarak dapat rakyat seperti mat miri. mesti hantu brooke jelos.

apa yg tersembunyi dlm hati kecil mat miri ialah mungkin sentimen anti semenanjung. lebih2 lagi merasakan PR didominasi org semenanjung kerana PR sarawak belum kuat.

Hahaha JAKA, memang mantap hujah ko...
Aku tertanya-tanya siapalah jaka ni sebenarnya?
Ayat ala-ala Hisyamudin Rais...
Setiap hari ada post baru kat milo suam, aku tertunggu-tunggu
komen jaka hahaha...

kahkahkah..kalo org pedalaman serawak rata2 bole lyn internet..comfirm mat miri tu kne hentam blik..hehehehe..ko dh tau die the BEST OF THE WORST pon nk sokg jgk..kahkahkahkah..aku xtau la ko nyer akal jalan mcm mane..ade mcm lembu kne trik idong pastu bg mkn rumput kot..asal kenyang dh ler..kahkahkahkah..BEST OF THE WORST...BEST OF THE WORST..THE BEST AMONG THE WORST..KAHKAHKAHKAHKAH...adeh..x thn aku tgk kebodohon org mengalah kn beruk..beruk pon tau pilih tuan..kalo tuan die teruk cmfirm die lari..kekekekekeke...

P/S : the best among the worst tu mksud nye ape ek??kahkahkah

hahahahaha... satu yg korang kena paham... penyokong UMNO/BN ni x kisah kena jerut leher... asalkan yg jerut leher diorg tu UMNO/BN...

pastu nak ckp KALAU PR perintah... lagi teruk... hahahahahaha...

kalau dah namanya family business tak ke korup namanya....

PR yang fitnah???lawak..Tabung Bruno Manser (BMF) tu haper????adakah pengkalannya di mesia???cuba jwab kalo ianya fitnah dari PR.kpd pendduduk sarawak,jgn butakn hati dan mata anda,,,sarawak negeri yang cukup kaya dengan mcm2 hasil bumi,,mungkin anda cukup selesa dibawah BN sebab anda hanya pk,kekayaan sarawak cukup untuk makan dan minum saja,tetapi tahukah anda yang sarawak mampu untuk lebih maju lebih beranding dgn smjg..anda yang memilih untuk jadi mcm tu...cuba anda pergi ke pendalaman anda,skolah da rupa mcm kandang kambing dahh...jalan raya mcm jalan kerbau,jambatan lagi la...masih tak sedar lagi ker????..

k0rang tahu x.. anak saudara aku keje tentera kt sarawak..kor ape ntah yg bahagian angkut 2.. kire die keje bwk lori 3tan ar.. bile mlm je, die n geng2 die akn wat keje 4time.. iaitu seludup kayu balak gune lori 3 tan tu.. diorg kerat kayu balak tu bg ngam2 je pnjang lori tu spaya bleh tutup pintu blakang..& susun bg xlebih tinggi dr pintu blakang 2.. bru bleh bwk kt jln raya mcm biase.. die cite bile jumpe roadblock pon xtakut.. sbb diorg xkn kne tahan.. lori tentera la katekn..so bley la bwk ke mne2 je ngn sewenang2 nye.. sume ni diorg deal ngn tauke cine.. skali angkut diorg akn dibayar RM500.. sume tauke tu da sediakn.. diorg juz bwk lori 3tan tu je.. lpas diisi pnuh2, diorg juz bwk ke tempat yg diarahkn.. dpt RM500.. minyak lori pon xperlu isi..

saye org sarawak. saye tau mcm mana org swak ni. kalau anda2 semua nak hasut org2 swak ni supaya anti gov/BN, sorry lah. org swak ni kebal sket . kitorg tak kan termakan dgn hasutan2 yg membangkang ni. kalo ade pun, tak sampai 1% pun rasanya.

kitorg swak ni mmg dah aman. tak kisah la taib tu. nanti die akan resign jgak last2. wpun die cam tu, swak bukan lah negeri miskin tegar kat msia. kitorg bahagia je, xde pun nak kecoh2 mcm kat sjung. tgk la, wpun kitorg ni melayu cina india iban bidayuh penan melanau dll bangsa, xpnah pun dgr pasal swakian racist antara satu sama lain. malay cina sini siap jadik bespren lagi.

so, kesimpulan saye lah, tak yah nak cuba hasut swakian unutk jadik kucar kacir cam korunk.penduduk bumi kenyalang ni akan tetap bersatu, bak kata org iban, agik idup agik ngelaban.

TO haparahhhh: jln raya mcm jln kerbau ye? baik lah. cube anda kaji balik bentuk muka bumi swak ni[ kalo lupe, bukak la buku geografi form 4 ke , form 5 ke, tak pun google keee], nak buat jln mcm kat sjung tu agaknye memerlukan 10x kos kot. ade ke sklh mcm kandang kambing? selama 25 tahun aku kt swak ni, xpnah plak aku nampak. even kt pedalaman pun. yang ko tgk tu agknya sklh yg dah lame tutop kot. skrg swak makin membangun la. even way better than ganu or kelate.

BN letak calon orang utan pun boleh menang punya


EmoticonEmoticon